גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מערכת הביטחון: אם לא נקבל תוספת תקציב - נשבית את הצבא

במערכת הביטחון טוענים כי האוצר העביר התחייבויות של 4.6 מיליארד שקל שהיה אמור לממן ■ משרד הביטחון כבר הורה להקפיא את העברת בסיסי צה"ל לנגב ■ גורמים ממשלתיים: "שיבואו בטענות רק לעצמם"

 טנקים  / צלם: רויטרס
טנקים / צלם: רויטרס

מערכת הביטחון שוב מאיימת "להשבית את הצבא" ולעצור אימונים ופעילויות אחרות כבר בתחילת שנת 2015, זאת לאחר שלטענתם משרד האוצר העביר למערכת הביטחון ללא ידיעתה והסכמתה התחייבויות כספיות בהיקף של 4.6 מיליארד שקל שהאוצר היה אמור לממן בעצמו.

משרד הביטחון הורה לאחרונה להקפיא העברה של חלק מבסיסי צה"ל לנגב עד שיימצא פתרון למימון בהיקף של 1.5 עד 2 מיליארד שקל הדרושים ליישום התוכנית ב-2015. מדובר בתוכניות להקמת קריית התקשוב וקריית המודיעין של צה"ל בבאר שבע וליד עומר.

בישיבת הקבינט המדיני ביטחוני אתמול (א') האשים שר הביטחון את האוצר ב"מעשה רמייה" בכך שהכליל את הסכומים המדוברים בתוך התקציב הכולל שאושר למערכת הביטחון. במערכת הביטחון האשימו את האוצר בכך שאינו עומד בהתחייבויות מהעבר ולא מקצה את הכסף לטובת "פרויקטים לאומיים".

בין השאר מדובר במימון הפעילות של הרשות לפינוי מוקשים, תשלום פיצויים למפוטרי תעש ומימון רכש צוללת שישית מגרמניה.

במהלך הדיון בקבינט אתמול העלה גם הרמטכ"ל בני גנץ דרישה תקציבית שהפתיעה את אנשי האוצר. גנץ דרש תוספת של כמיליארד שקל במטרה לאפשר העלאת משכורות הנגדים בצה"ל במהלך 2015, וזאת בנימוק ששכרם לא הועלה זמן רב.

הדרישה התקציבית של גנץ עוררה תרעומת בקרב אנשי האוצר ובקרב חלק מחברי הקבינט. בניסיון להשקיט את הרוחות ראש הממשלה בנימין נתניהו, שכבר הורגל בוויכוחים התכופים בין משרדי הביטחון והאוצר בענייני תקציב, הורה למנכ"ל משרדו הראל לוקר ולראש המועצה לביטחון לאומי יוסי כהן, לפעול למען גיבוש פשרה בין שני המשרדים. זאת, שבמקביל הוועדה בראשות האלוף (במיל') יוחנן לוקר פועלת לגיבוש מתווה חדש שעל בסיסו יורכב בשנים הבאות תקציב הביטחון.

הפקת לקחים

במסגרת הדיונים על תקציב המדינה ל-2015, מערכת הביטחון כבר קיבלה תוספת של 6 מיליארד שקל שאושרה ב-7 באוקטובר בתמיכת שר הביטחון. תקציב הביטחון הוגדל ל-57 מיליארד שקל (לא כולל כספי הסיוע האמריקאי), כשלפי האוצר 4.3 מיליארד שקל מתוך התוספת יינתנו כהוצאה חד-פעמית ("קופסא"). החלטת הממשלה התקבלה בזעם במערכת הביטחון שדרשה להגדיל את התקציב השנתי הקבוע ל-62 מיליארד שקל בהתאם למתווה ברודט, ותבעה גם תוספת שנתית של 8 מיליארד שקל בכל שנה,

לתקופה של שלוש עד שש שנים, לצורך הצטיידות והיערכות לעימותים עתידיים. זאת, כחלק מהפקת הלקחים ממבצע "צוק איתן" בעזה בקיץ האחרון.

"יכולים לבוא בטענות לעצמם"

במערכת הביטחון טוענים כי במסגרת התקציב שאושרה ל-2015 חסרים מיליארדי שקלים למימון הפעילות המבצעית השוטפת של צה"ל. "גלובס" ביקש ממערכת הביטחון לפרט כיצד חולקה התוספת של 6 מיליארד השקלים שניתנה במסגרת תקציב 2015 - אך טרם קיבל פרטים מלאים.

ואולם, מעבר לכך, מתברר כאמור כי במערכת הביטחון לא ידעו או לא הבינו שהתקציב שאושר בממשלה כבר כולל בתוכו גם מימון לפרויקטים שונים שהאוצר התחייב להשתתף בהם.

גורמים ממשלתיים אמרו היום ל"גלובס" כי "אם במערכת הביטחון לא שמו לב, או לא הבינו משהו בהצעת התקציב לפני שתמכו בה בממשלה - הם יכולים לבוא בטענות רק לעצמם".

פרשנות / עמירם ברקת: הפראייר הלאומי או משרד שיש לו מדינה?

בוויכוח בין מערכת הביטחון לאוצר אי אפשר להאמין לעובדות שמציגים שני הצדדים. המורכבות, הממדים ובעיקר מעטה החשאיות הופכים כל נתון וכל מספר שנזרקים לחלל האוויר לחלקיים, למעוותים ולמגמתיים - כל עוד לא הוכח אחרת. קחו למשל את שכר אנשי הקבע. השכר הממוצע שלהם נמוך מזה של השוטרים והסוהרים, למרות שאנשי קבע רבים מסכנים את חייהם ומבקרים בבתיהם רק אחת לשבועיים. אבל, מצד שני ברור שאחת הסיבות העיקריות לשכר הממוצע הנמוך היא מספרם הגבוה יחסית של קצינים ונגדים זוטרים שחלקם סיימו זה עתה את שירותם הסדיר. כמה משתכרים בממוצע אנשי הקבע הוותיקים? לשאלה הזו אין מענה כי את התפלגות השכר לפי ותק אי אפשר להשיג.

תקציב הביטחון כבר מתקרב ל-60 מיליארד שקל, אבל למעלה ממחצית מהסכום הזה מופנה לנושאים שאינם קשורים ללחימה - החל מפנסיה תקציבית, דרך אגף השיקום וכלה בתשלומי ארנונה, חשמל ומע"מ שהולכים ותופחים. כמה כסף צריך צה"ל לצורך אימונים רכישת נשק ותחמושת? האם הפסקת האימונים בכל מחלוקת תקציבית היא כורח או ספין? התשובה אינה מותרת בפרסום.

בהיעדר הסכמה על העובדות הבסיסיות, מתנהל המאבק בין האוצר למערכת הביטחון בעיקר על התדמית. באוצר טוענים שמערכת הביטחון מתנהלת כאילו יש לה מדינה - ולא להיפך. באוצר מתלוננים שמערכת הביטחון עושה שימוש ציני בפחדים הקיומיים של האזרחים, ומזהירים שהמשק לא יוכל לשאת לאורך זמן בנטל תקציב הביטחון ההולך וגדל. הציבור נוטה לקנות את הטיעונים האלה, מה גם שכמעט לכולנו יש קרוב או מכר שמשרת בקבע בתנאים מעוררי קנאה עבור שכירי הסקטור העסקי.

מהקרב התדמיתי יוצאת מערכת הביטחון מרירה ומובסת. בכיריה מאיימים "לשבור את הכלים", לצאת למהלכים כוחניים מול האוצר בסגנון ועדי העובדים החזקים במשק. במערכת הביטחון משוכנעים שהם היו ילדים טובים, שהסכימו לקחת על עצמם התחייבויות מתוך הבנות שלא כובדו על ידי האוצר. קחו למשל את ההוצאה לפנסיה שצומחת משנה לשנה והופכת לסעיף הגדול ביותר בתקציב הביטחון הכללי. מדוע הוכנסה לתקציב משרד הביטחון באמצע שנות ה-90? מדוע המשרד לא מקבל שיפוי בגין הגידול השנתי בהפרשות לפנסיה? מערכת הביטחון היא הפראייר הלאומי, טוענים בקריה, הפרה השמנה שכל משרד ורשות מנסים לחלוב ממנה את המרב. קחו את ירידת צה"ל לנגב - מהלך שמעורר את הפעילות הכלכלית בכל דרום הארץ. מדוע שר הפנים מבטיח לרשויות מקומיות הכנסות מהארנונה שישלמו הבסיסים? מדוע מחויב צה"ל בתשלום מע"מ במעל מיליארד שקל על הסיוע האמריקאי, ומדוע הוא נדרש לשלם חצי מיליארד שקל בלו על הבנזין לרכבים הצבאיים?

ועדת לוקר שתגיש המלצות ראשוניות בתחילת השנה הקרובה מסתמנת כקו פרשת המים. אם גם הוועדה הזו לא תצליח לשנות כלום זה ייגמר כנראה בפיצוץ.

דרישות מערכת הביטחון

עוד כתבות

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח

צה"ל השלים שורת תרגילים בצפון: "דימה לחימה בלבנון" • דיווח: הסיבה לפיצוץ במו"מ לשחרור החטופים - הדרישה של חמאס להפסקת אש של 12 שבועות • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • בריטניה וארה"ב לא מוכנות להציב חיילים ברציף ההומניטרי ברצועה - הפתרון: קבלן ישראלי • מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור בלבנון • עדכונים בולטים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם