גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאה אחת ימינה

נכון, יקר פה. יקר פה מדי. אך הפתרון אינו במקום שכיוונתם אליו

המחאה החברתית / צילום: רויטרס
המחאה החברתית / צילום: רויטרס

הבעיה במחאת המילקי, מעבר לשירות שהיא עושה למתווכי הדירות בברלין, היא במיקוד הפוליטיקאים בסוגייה החברתית הלא נכונה - "יוקר המחיה". אין ויכוח על כך שישראל יקרה לנו (תרתי-משמע), היא אכן יקרה, אבל ממכלול הסיבות שגורמות לכך, הסוגייה שצריך להתמקד בטיפולה היא העובדה שרובנו לא מצליחים להתפרנס כראוי.

השאלה הנכונה

אם רוצים לקבל את התשובה הנכונה צריך לשאול את השאלה הנכונה, וזו היא שאלת הפרנסה. אם נתמקד רק ביוקר המחיה, כנראה שנחריף את הבעיה.

התייעלות של רשתות השיווק ויצרני המזון, סגירת מחלבות מקומיות, יבוא מזון מחו"ל וכו' - משמעותם הראשונית היא פיטורים. הרבה אנשים ילכו הביתה, ובמקום להיות עובדים שמתקשים לגמור את החודש, הם יהיו מובטלים שמתקשים לגמור את השבוע - עוד יותר עניים.

אם המחאה הזו תצליח, ויוקר המחיה יירד, זה לא יקדם אף אחד, מכיוון שבשלב זה גם מילקי מוזל יהיה יקר, ומה שיטריד את הציבור זה מחיר הלחם.

המשק צריך להתייעל, יש חסמים לא רצויים שגורמים לכך שהרבה מוצרים בארץ יקרים יותר מאשר בחו"ל, והעיתונות עושה עבודה מצוינת בחשיפתם. אבל מיקוד רק בליקויים ובחסמים הללו בלי להסתכל על התמונה הרחבה יותר יעשה יותר נזק מתועלת.

מסאז'יסטים לעובדים בגוגל

הבעיה הבסיסית שכולנו - ישראלים, מצרים, אירופאים ואמריקאים - צריכים להתמודד איתה היא בעיית התעסוקה בעידן הטכנולוגי. התייעלות של שופרסל ורמי לוי ושאר הרשתות משמעה העיקרי הוא לשלוח הביתה מאות ואולי אלפי עובדים.

הטכנולוגיה היום מאפשרת לרשת לזרז את תהליך המעבר לעמדות השירות העצמי ולפטר את מרבית הקופאיות. כבר לפני 10 שנים הייתה לחברת ריטליקס הישראלית טכנולוגיה שמאפשרת לעגלת הקניות להפוך להיות גם קופה רושמת. מתי שהוא זו כנראה תהיה הנורמה.

בעוד 5-10 שנים יהיו פחות קופאיות, פחות סוכנים, פחות אנשי תפעול, פחות נהגים - אבל גם פחות עורכי דין, פחות רואי חשבון, פחות...

הבעיה של כולנו היא שעדיין לא ברור מה יהיה יותר. גם אם אפשר לנחש שיהיו יותר מתכנתים ויותר מסאז'יסטים, ולקוות שיהיו גם יותר רופאות ויותר מורים - עדיין אי-אפשר להתעלם מכך שהרבה אנשים יהיו בתווך, שעבורם מאוחר מדי לעבור הסבה מקצועית.

ברור לנו שהסערה מתגברת, ולכן הדבר האחרון שצריך לעשות הוא לטלטל את הסירה. התהליך הזה קורה ויקרה, ואי-אפשר לעצור אותו, אבל אפשר להאט את השפעתו, להיערך נכון יותר, להפיק ממנו תועלת ולמזער את נזקיו.

הרפורמה בתעשיית הסלולר, שחיסכון פירותיה ברורים ומובהקים, היא לא באמת דוגמה לכלום. יצרנו תחרות בכך שעודדנו טייקונים חדשים, בחלקם זרים, להיכנס ולקחת נתח שוק, ועל אף שפוטרו אלפי עובדים, המשק היה מספיק גמיש לקלוט את רובם, שהיו ממילא עובדים זמניים.

זה לא מובטח ברפורמה הבאה, בתעשייה הבאה שעל הכוונת הציבורית, ולכן כל קריאה לרפורמה צריכה לשים דגש על עידוד תחרות מצד עסקים קטנים ובינוניים, שככלל מעסיקים הרבה יותר אנשים בשכר יותר טוב, ובכך גם להגביר את התחרות במשק וגם את התעסוקה.

אם שחיקת משרות זה הצד הרע של הטכנולוגיה, אזי ריבוי כלים לעסקים קטנים ובינוניים זה הצד הטוב. מדפסות תלת-ממד, מחשוב ענן, שיווק ממוקד, היכולת לפלח את הפרסום - אלה רק חלק מהדוגמאות לשחיקת היתרונות ההיסטוריים לגודל והסיבה בגללה עסקים קטנים ובינוניים הם לא בהכרח שם נרדף לחוסר יעילות של המשק.

הדוגמה של רמי לוי, ויקטורי וטיב טעם היא דוגמה מובהקת לערך המוסף של תחרות מצד עסקים קטנים ובינוניים על המגוון והעומק אבל גם על יוקר המחיה.

לעומת זאת, הדרישה מהרגולציה להתערב בפיקוח על המחירים, למקד את כל התחרות רק במחיר ולבטל את כל ההגנות על תוצרת חקלאית מקומית - מחזקת את המונופולים הקיימים, מקדמת פיטורי עובדים ובכך מטלטלת את הסירה במקום לפעול ליצובה.

הדרישה ההגיונית: רפורמה במערך המיסוי

אם רוצים שהמחאה תצליח, היא צריכה להיות כירורגית, כך שלא תאפשר לפוליטיקאים לברוח לפופוליזם ולהאדרה עצמית. אם רוצים לצמצם את הפערים החברתיים ולהרחיב את השירותים החברתיים שהמדינה מספקת, צריך לדרוש רפורמה במערך המיסוי.

קשה לראות המונים יוצאים לרחובות בדרישה לרפורמה במערך המסים. זה גם נשמע מסובך, וגם ממתי אנשים יוצאים בדרישה לקחת מהם יותר במקום בדרישה לתת להם יותר?

אבל אם המדינה רוצה לצמצם את הפערים החברתיים ולהרחיב את השירותים שהיא מספקת לתושביה, אז זו הדרישה החשובה ביותר שצריכה להישמע. לעשות את זה נכון, כך שזה יביא יותר משאבים לקופת המדינה בלי לפגוע בהמשך הצמיחה של המשק ובמעמד הביניים - זה מסובך. למרות הקשיים והמורכבות, זה הפתרון הבריא ביותר לשילוב בין כלכלת שוק לחברה סולידרית לאורך זמן.

איך וכמה למסות הון כך שהשקעות הציבור וחסכונות מעמד הביניים לא ייפגעו, איך וכמה למסות חברות על מנת שלא יעבירו את פעילותן למדינות אחרות, איך וכמה למסות את שכר הבכירים כך שהפערים החברתיים לא יעמיקו, איך להתייחס לתרומות כמס עקיף, או להבדיל לנתיב המהיר ושירותים דומים כחלק ממערך המס. אלה הן רק חלק מהשאלות שרפורמה מקיפה במערך המיסוי של מדינת ישראל תצטרך להתמודד איתן בכדי לסייע לנו לעבור בפחות כאב את העידן שעושה רושם שאליו אנחנו צועדים.

קשה למצוא כלי מדיניות אחר שייצר את ההכנסה הנדרשת למשק בכדי שהמדינה תוכל לסייע לכולנו לעבור את התהליכים שאנחנו והעולם עוברים. אפשר למחות על מחיר המילקי, להאשים את יוקר המחיה בישראל, בקושי לגמור את החודש ולהתעלם מתהליך שחיקת השכר המלווה אותנו יד ביד עם התפתחות הטכנולוגיה.

אפשר למחות על המילקי ולסייע להרחבת הפערים החברתיים - ואפשר להסתכל לאן העולם הולך ולדרוש מהמדינה להתכונן כראוי.

■ הכותבת הינה יו"רית IBI ניהול תיקים.

עוד כתבות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?