גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחאה אחת ימינה

נכון, יקר פה. יקר פה מדי. אך הפתרון אינו במקום שכיוונתם אליו

המחאה החברתית / צילום: רויטרס
המחאה החברתית / צילום: רויטרס

הבעיה במחאת המילקי, מעבר לשירות שהיא עושה למתווכי הדירות בברלין, היא במיקוד הפוליטיקאים בסוגייה החברתית הלא נכונה - "יוקר המחיה". אין ויכוח על כך שישראל יקרה לנו (תרתי-משמע), היא אכן יקרה, אבל ממכלול הסיבות שגורמות לכך, הסוגייה שצריך להתמקד בטיפולה היא העובדה שרובנו לא מצליחים להתפרנס כראוי.

השאלה הנכונה

אם רוצים לקבל את התשובה הנכונה צריך לשאול את השאלה הנכונה, וזו היא שאלת הפרנסה. אם נתמקד רק ביוקר המחיה, כנראה שנחריף את הבעיה.

התייעלות של רשתות השיווק ויצרני המזון, סגירת מחלבות מקומיות, יבוא מזון מחו"ל וכו' - משמעותם הראשונית היא פיטורים. הרבה אנשים ילכו הביתה, ובמקום להיות עובדים שמתקשים לגמור את החודש, הם יהיו מובטלים שמתקשים לגמור את השבוע - עוד יותר עניים.

אם המחאה הזו תצליח, ויוקר המחיה יירד, זה לא יקדם אף אחד, מכיוון שבשלב זה גם מילקי מוזל יהיה יקר, ומה שיטריד את הציבור זה מחיר הלחם.

המשק צריך להתייעל, יש חסמים לא רצויים שגורמים לכך שהרבה מוצרים בארץ יקרים יותר מאשר בחו"ל, והעיתונות עושה עבודה מצוינת בחשיפתם. אבל מיקוד רק בליקויים ובחסמים הללו בלי להסתכל על התמונה הרחבה יותר יעשה יותר נזק מתועלת.

מסאז'יסטים לעובדים בגוגל

הבעיה הבסיסית שכולנו - ישראלים, מצרים, אירופאים ואמריקאים - צריכים להתמודד איתה היא בעיית התעסוקה בעידן הטכנולוגי. התייעלות של שופרסל ורמי לוי ושאר הרשתות משמעה העיקרי הוא לשלוח הביתה מאות ואולי אלפי עובדים.

הטכנולוגיה היום מאפשרת לרשת לזרז את תהליך המעבר לעמדות השירות העצמי ולפטר את מרבית הקופאיות. כבר לפני 10 שנים הייתה לחברת ריטליקס הישראלית טכנולוגיה שמאפשרת לעגלת הקניות להפוך להיות גם קופה רושמת. מתי שהוא זו כנראה תהיה הנורמה.

בעוד 5-10 שנים יהיו פחות קופאיות, פחות סוכנים, פחות אנשי תפעול, פחות נהגים - אבל גם פחות עורכי דין, פחות רואי חשבון, פחות...

הבעיה של כולנו היא שעדיין לא ברור מה יהיה יותר. גם אם אפשר לנחש שיהיו יותר מתכנתים ויותר מסאז'יסטים, ולקוות שיהיו גם יותר רופאות ויותר מורים - עדיין אי-אפשר להתעלם מכך שהרבה אנשים יהיו בתווך, שעבורם מאוחר מדי לעבור הסבה מקצועית.

ברור לנו שהסערה מתגברת, ולכן הדבר האחרון שצריך לעשות הוא לטלטל את הסירה. התהליך הזה קורה ויקרה, ואי-אפשר לעצור אותו, אבל אפשר להאט את השפעתו, להיערך נכון יותר, להפיק ממנו תועלת ולמזער את נזקיו.

הרפורמה בתעשיית הסלולר, שחיסכון פירותיה ברורים ומובהקים, היא לא באמת דוגמה לכלום. יצרנו תחרות בכך שעודדנו טייקונים חדשים, בחלקם זרים, להיכנס ולקחת נתח שוק, ועל אף שפוטרו אלפי עובדים, המשק היה מספיק גמיש לקלוט את רובם, שהיו ממילא עובדים זמניים.

זה לא מובטח ברפורמה הבאה, בתעשייה הבאה שעל הכוונת הציבורית, ולכן כל קריאה לרפורמה צריכה לשים דגש על עידוד תחרות מצד עסקים קטנים ובינוניים, שככלל מעסיקים הרבה יותר אנשים בשכר יותר טוב, ובכך גם להגביר את התחרות במשק וגם את התעסוקה.

אם שחיקת משרות זה הצד הרע של הטכנולוגיה, אזי ריבוי כלים לעסקים קטנים ובינוניים זה הצד הטוב. מדפסות תלת-ממד, מחשוב ענן, שיווק ממוקד, היכולת לפלח את הפרסום - אלה רק חלק מהדוגמאות לשחיקת היתרונות ההיסטוריים לגודל והסיבה בגללה עסקים קטנים ובינוניים הם לא בהכרח שם נרדף לחוסר יעילות של המשק.

הדוגמה של רמי לוי, ויקטורי וטיב טעם היא דוגמה מובהקת לערך המוסף של תחרות מצד עסקים קטנים ובינוניים על המגוון והעומק אבל גם על יוקר המחיה.

לעומת זאת, הדרישה מהרגולציה להתערב בפיקוח על המחירים, למקד את כל התחרות רק במחיר ולבטל את כל ההגנות על תוצרת חקלאית מקומית - מחזקת את המונופולים הקיימים, מקדמת פיטורי עובדים ובכך מטלטלת את הסירה במקום לפעול ליצובה.

הדרישה ההגיונית: רפורמה במערך המיסוי

אם רוצים שהמחאה תצליח, היא צריכה להיות כירורגית, כך שלא תאפשר לפוליטיקאים לברוח לפופוליזם ולהאדרה עצמית. אם רוצים לצמצם את הפערים החברתיים ולהרחיב את השירותים החברתיים שהמדינה מספקת, צריך לדרוש רפורמה במערך המיסוי.

קשה לראות המונים יוצאים לרחובות בדרישה לרפורמה במערך המסים. זה גם נשמע מסובך, וגם ממתי אנשים יוצאים בדרישה לקחת מהם יותר במקום בדרישה לתת להם יותר?

אבל אם המדינה רוצה לצמצם את הפערים החברתיים ולהרחיב את השירותים שהיא מספקת לתושביה, אז זו הדרישה החשובה ביותר שצריכה להישמע. לעשות את זה נכון, כך שזה יביא יותר משאבים לקופת המדינה בלי לפגוע בהמשך הצמיחה של המשק ובמעמד הביניים - זה מסובך. למרות הקשיים והמורכבות, זה הפתרון הבריא ביותר לשילוב בין כלכלת שוק לחברה סולידרית לאורך זמן.

איך וכמה למסות הון כך שהשקעות הציבור וחסכונות מעמד הביניים לא ייפגעו, איך וכמה למסות חברות על מנת שלא יעבירו את פעילותן למדינות אחרות, איך וכמה למסות את שכר הבכירים כך שהפערים החברתיים לא יעמיקו, איך להתייחס לתרומות כמס עקיף, או להבדיל לנתיב המהיר ושירותים דומים כחלק ממערך המס. אלה הן רק חלק מהשאלות שרפורמה מקיפה במערך המיסוי של מדינת ישראל תצטרך להתמודד איתן בכדי לסייע לנו לעבור בפחות כאב את העידן שעושה רושם שאליו אנחנו צועדים.

קשה למצוא כלי מדיניות אחר שייצר את ההכנסה הנדרשת למשק בכדי שהמדינה תוכל לסייע לכולנו לעבור את התהליכים שאנחנו והעולם עוברים. אפשר למחות על מחיר המילקי, להאשים את יוקר המחיה בישראל, בקושי לגמור את החודש ולהתעלם מתהליך שחיקת השכר המלווה אותנו יד ביד עם התפתחות הטכנולוגיה.

אפשר למחות על המילקי ולסייע להרחבת הפערים החברתיים - ואפשר להסתכל לאן העולם הולך ולדרוש מהמדינה להתכונן כראוי.

■ הכותבת הינה יו"רית IBI ניהול תיקים.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים