גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שלי בברלין

כשהוא גילה שאני אוכל חיות מתות, כמעט זרק עליי חופן קינואה

שער ברנדנבורג / צילום: רויטרס
שער ברנדנבורג / צילום: רויטרס

מספרים על בחורה תל אביבית שנכנסה למכולת השכונתית, הכניסה לשקית רב פעמית מילקי אחד, פיתה ושתי עגבניות ונפנתה לקופה לשלם. בעל החנות פנה אליה באדיבות ובירר אם הוא יכול לשאול אותה שאלה אישית. משנענה בחיוב שאל: "האם את רווקה?".

הבחורה השיבה בחיוב ושאלה האם ניחש כך מפני שרכשה רק מילקי אחד, פיתה אחת ושתי עגבניות והמוכר השיב לה "לא, זה בגלל שאת פשוט נורא נורא מכוערת". נו, אז עכשיו היא בברלין, והמוכר שם רוצה לשאול אותה שאלה אישית, אם היא הגיעה בגלל מחיר המילקי, אבל הוא מתאפק, ואולי, אולי, הוא מבין שלשאלות בחיים אין תשובה בינארית והדברים מעט יותר מורכבים מאיך שהם או היא נראים.

ליעלי יש אח צעיר, יחיד וחושב, אבישר שמו, שמעת לעת מגלה עליי, לחרדתו, דברים נוראיים. כשהוא היה מתמחה שלי במשרד, הוא גילה שהקמתי ארגון ושאני מנהל אותו למטרות רווח, ושיש דברים כמו עבודה, שאני מוכן לבצע עבור כסף. ביקשתי להסביר לו שרק למועמדות בתחרות מלכת היופי יש פריווילגיה להתראיין ולהגיד שהן רוצות להיות עורכות דין כדי להביא שלום וצדק לעולם, ואילו אני לא מספיק יפה לשם כך. זה לא עזר לי, והוא פיטר את עצמו בתום שנת ההתמחות.

כל ילד שהבאתי לעולם גרם לו טראומה. לאחר כל פעם שאחד מהילדים שלי הגיע אליו לביקור, התגבשה בו החלטה מוצקה לדחות את שלב ההורות בשנתיים נוספות. ביקשתי להסביר לו שלא יקפוץ למסקנות מהרביעייה שלי, שארבעה מקרים לא מהווים קבוצה ראויה למחקר ולהסקת מסקנות, ושמבחינה סטטיסטית לפחות, לפעמים נולדים גם ילדים מקסימים שמסבים אושר להוריהם, אבל זה היה מעט מאוחר מדי והוא גמר אומר להימנע מלהביא ילדים לעולם הזה.

כשהוא גילה שאני גם אוכל נבלות מחוממות של חיות מתות, כדי לספק עוד פן יצרי מתאוות הבשרים שלי, הוא כמעט זרק עליי חופן קינואה. כשגילה שבסכסוך הישראלי-ערבי אני מגלה נטייה פשיסטית למחצה ותומך יותר בצד היהודי של הסכסוך, ואפילו חש עצוב יותר למשמע חדשות על יהודי שנפגע, הוא שקל לצלם אותי ולהעביר תמונות שלי ל"בצלם". אבל רגע לפני זה אבישר ונועה, גיסתי-אשתו, פירקו את האוהל בשדרות רוטשילד, ארזו את הכלב ואת הגיטרה, רכשו דירה ועברו לחיות בברלין.

כנצר למשפחה שעברה דילול משמעותי באירופה במאה הקודמת, גם ההחלטה הזו שלהם לא נראתה לי טבעית או נכונה, ואפילו חשתי שמבחינה סטטיסטית אני חושב מחשבות יותר נכונות מהם, בעיקר אם גם במחשבות חל הכלל של "הרוב קובע".

שקלתי לדבר איתם מניסיוני על היסטוריה קרובה ורחוקה, אבל הדבר היחיד שלמדתי מניסיון הוא שאנחנו לא לומדים שום דבר מניסיון. כשגמרתי לכעוס (אחרי הכול, הוא גם השאיר לי בארץ את שני ההורים שלו, שקיבלתי במתנה בחתונתי), הבנתי, אולי מעט באיחור, שיותר מהכול אנחנו מחפשים חיזוקים להחלטות ולבחירות שלנו בחיים, בחירות שגם הן אינן טריוויאליות בעולם מלא קונפליקטים ובארץ כל-כך מורכבת וקשה.

בניסוי הצפרדע המתבשלת, אנחנו למדים כי אם יכניסו צפרדע לסיר שבו מים רותחים היא תנתר החוצה באופן מיידי, נשמרת לנפשה; אבל אם נכניס אותה לסיר מים פושרים ונחמם אותם בהדרגה, היא תרבוץ במים, תתחמם לאיטה, מתבשמת מחמימות מטעה.

השינוי המדורג יטשטש את חושיה, ימנע ממנה לראות את התמונה המלאה ואת האסון המתרגש עליה, שאליו היא צועדת בכך שאינה צועדת, וימנע מהאינסטינקט להבריח אותה מהסכנה, כך, עד שתתבשל למוות בסיר. ואני, אני לא מספיק חכם כדי לדעת איפה מחממים את המים בימים אלה. אני מתחמם בסיר שלי, לפעמים קצת מזיע, אבל נעים לי בינתיים.

אנחנו מברכים יומיום ולומדים בהערצה על מי שעזבו הורים, בית וחברים לפני מאה שנים ויותר, ועלו לארץ שורצת סכנות מוות ורוויה היסטוריה של מלחמות וחורבן. הם עשו זאת אף שבית לא עוזבים. אנחנו מבקרים בחוכמת הבדיעבד ובידענות את הטעות הגורלית של מי שנשארו לשבת באירופה, משימים עצמם חירשים, מתעלמים מקולות תופי המלחמה המתרגשת עליהם. הם עשו זאת אף שבית כן עוזבים.

מתברר שכמעט מכל אירוע ניתן להסיק לפחות שתי מסקנות הפוכות. מהחיים הקשים בארץ ניתן בקלות להגיע למסקנה שיש להישאר בארץ לתמיד או לחילופין לעזוב אותה מיידית. אומרים שהחיים הם לא מדע מדויק, ושבחיים אין לבעיה פתרון אחד ויחיד. בהתאם לקריטריונים הללו, גם המתמטיקה אינה מדע מדויק, ומי שנזכר לאחור, מגלה שאפילו למשוואה ריבועית פשוטה יש לפעמים, ואולי בדרך כלל, יותר מפתרון אחד.

ייתכן שחשוב לחשוב קולקטיבית, ייתכן שחשוב שנתרום ביחד לפתרון הבעיה הדמוגרפית (אני הפסקתי ללחוץ על אבישר ונועה שיביאו ילדים, מכיוון שילדים של אחרים חשובים לי בעיקר למטרות דמוגרפיות - שלא נצא פרשים מול ערבים, חרדים וקבוצות אתניות אחרות, וילדים שייוולדו בברלין הם מחוץ למשחק מבחינתי). ייתכן שחשוב שנתרום ביחד לפלוגת המילואים ולקופת האוצר, אבל ייתכן גם שלא.

כשאתה גומר לכעוס על מי שחושב ואפילו מעז לעשות הפוך, אתה מגלה שניתן להכיל, לעכל, לאהוב ולהעריך גם את האחר, ולא נעים להגיד, אבל לפעמים, במקרים קיצוניים כמובן, אתה הוא האחר. אז שיסעו, שירכשו מילקי בזול, שיגדילו ב"שקל תשעים", שינגנו בגיטרה וישירו שירים על שלום בעולם קוסמופוליטי. בעולם כל-כך מורכב, מותר לרצות לא לרצות ומותר אפילו, במקרים קיצוניים, לרצות דברים אחרים.

עוד כתבות

המאבק על וורנר ברדרס עולה שלב / צילום: Shutterstock

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

בעוד פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

דוח חדש חושף: שיא כל הזמנים להיקף הגיוסים בדיפנס טק הישראלי

היקף ההשקעות והאקזיטים עלה ב-2025, אך מספר סבבי הגיוס ירד, וההון מתרכז בעסקאות גדולות בתחומי הסייבר וה-AI ● גם בנטרול סבבי ענק, היקף הגיוסים בסייבר בשנה החולפת גבוה מזה של 2021

החזרי מס / צילום: Shutterstock

כך תבדקו אם מגיע לכם החזר מס לפני שיהיה מאוחר מדי

הזכאות לקבלת החזרי מס בעבור שנת 2019 תפקע בינואר הקרוב ● נכון להיום רק מעטים פונים לרשות המסים, בין השאר מחשש לגילוי חובות קודמים ● מתי הגשת הבקשה רלוונטית, וכיצד ניתן להגיש אותה? ● גלובס עושה סדר

איל אפרת / צילום: אורן דאי

לאומי מקים מרכז AI ומקדם את ראש החטיבה הטכנולוגיות איל אפרת לתפקיד מפתח

איל אפרת, המכהן כסמנכ"ל בכיר וראש חטיבת הטכנולוגיות של בנק לאומי, ימונה לראש החטיבה הבנקאית של הבנק ויחליף את אייל בן-חיים ● הבנק הודיע היום על סדרה של מינויי בכירים נוספים הנוגעים למשרות בתחומי הטכנולוגיה וה-AI

רכב ותחבורה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הנאמנות למותג? איך 70 דגמים חדשים שינו את הכללים בשוק הרכב

עשרות דגמים התווספו לשוק הרכב הישראלי ב־2025, במיוחד של מותגים סינים ● ההיצע הרחב מספק שלל אפשרויות לצרכנים שמחפשים תמורה לכסף, ומוותרים על נאמנות למותגים הוותיקים ●"השוק הפך לטרנדי, כל מותג חדש ומרשים מייצר נהירה קצרה", אומרים בענף

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה, יקבלו 10 אלף שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים, יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

טעינת רכב חשמלי / צילום: Shutterstock

מי ימצמץ ראשון? המאבק על מס הקנייה שעלול לעלות ביוקר לבעלי הרכב הצמוד

המחלוקת בנוגע למס הקנייה על רכב חשמלי ושווי השימוש נמשכת ● ועדת הכספים והאוצר מתבצרים בעמדתם, מה שעלול להביא לכך שלמעלה מ-150 אלף עובדים ישלמו החל מינואר 500-1,500 שקל יותר על שווי השימוש החודשי

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

בוול סטריט בונים על עוד שנה של עליות, אבל 7 דברים יכולים להשתבש ב-2026

הדרך לשנה רביעית ברציפות של עליות בוול סטריט, עוברת דרך שורה של דברים שעלולים להשתבש ● בין היתר: מלחמת הסחר, השקעות העתק, החובות שלקחו חברות כדי להדביק את מרוץ ה-AI והחשש ממיתון עולמי

נאוויטס פטרוליום / צילום: נאוויטס פטרוליום

עם הנפט ממפרץ מקסיקו גם המזומנים יזרמו? רגע האמת של נאוויטס מגיע

לאחר שסיפקה למשקיעים תשואה פנומנלית של יותר מ-1,500% מאז ההנפקה, שותפות האנרגיה בראשות גדעון תדמור משאירה מאחור את שלב פיתוח המאגרים עתיר המזומנים, ונכנסת להפקה מאסיבית ויצירת תזרים חופשי ● האם מחירי הנפט מותירים למניה עוד אפסייד? ● מדור חדש

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

המניות שעלו ב־65%, והבכיר באנליסט ש"לא רואה משהו יותר אטרקטיבי מהן"

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● וממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל"

תל אביב. מצב המוכרים הוא הגרוע בארץ / צילום: Shutterstock

המוכרים מעדכנים את מחירי הדירות כלפי מטה: באיזו עיר כבר הורידו ב-8%?

נתונים שקיבל גלובס מאתר יד2 מלמדים על המצב הקשה של מי שמנסים למכור דירות יד שנייה: בתל אביב הם יכולים למצוא את עצמם ארבע שנים בשוק, בטבריה מצבם דווקא טוב

יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו / איור: גיל ג'יבלי

תחילתו של גל? יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו

במשרד האוצר חשפו כי 6% מהעסקאות לרכישת דירות חדשות "על הנייר" ב־2023 בוטלו ע"י הרוכשים ● התופעה בולטת בעיקר במחוז הדרום, שמאופיין בשיעור גבוה של מבצעי מימון מצד הקבלנים ● הנפגעים העיקריים הם לרוב לא היזמים אלא הרוכשים עצמם, שלא מסוגלים להשלים את הרכישה ונאלצים לשלם פיצויים גדולים

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

חברה ביטחונית נוספת בדרך לת"א: רפאל רוצה להנפיק חברה בת בשווי של רבע מיליארד שקל

המועמדת להנפקה: חברת ההגנה התת-ימית DSIT אותה רכשה רפאל לפני עשור לפי שווי של 15 מיליון דולר בלבד ● נשיא החברה הוא האלוף במיל' אלי שרביט, מפקד חיל הים לשעבר, שהיה מועמד לתפקיד ראש השב"כ, אך מינויו בוטל

שמואל אלפסי, מנכ''ל אמנת / צילום: יח''צ

המניה שקפצה 50% בחודש והרווח של יורשי המייסד

מנייתה של אמנת, חברת ניהול הפרויקטים וה־IT, נסקה בכמעט 50% בחודש האחרון ● אשתקד, לפני הקפיצה הגדולה, רכש המייסד אברהם (לולו) אסף ז"ל מניות משותפו תמורת 22 מיליון שקל

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

שווי של כ־8 מיליארד דולר: יצרנית השבבים שמאתגרת את אנבידה נערכת להנפקה

לפי רויטרס, חברת סריבראס, המפתחת מעבדים למודלים גדולים של בינה מלאכותית ופועלת בשוק שנשלט בידי אנבידיה, נערכת להגשת תשקיף לקראת הנפקה ראשונית בוול סטריט ברבעון השני של 2026 ● הנפקה קודמת שתוכננה ב-2024 ירדה מהפרק בשל השקעת מיעוט של קבוצת G42 מאבו דאבי, אולם זו נעדרת מהתשקיף החדש

מטוס קרב F-15 / צילום: דובר צה''ל

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

במערכת הביטחון העלו חשש, ההבנה: "חבית הנפץ" עלולה להתלקח מחדש ●  אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

המכס האמריקאי על ישראל יישאר 15%: "זה האפס החדש"

גובה המכס הכללי שיוטל על סחורות מישראל לא ישתנה לעומת השלב הקודם של תוכנית המכסים האמריקאית ● החידוש בהכרזה צפוי להיות בהחרגות ובהקלות שיינתנו למוצרים מענפים מסוימים - כגון תעשיות ביטחוניות ויהלומים ● בכירה במשרד הכלכלה: "ישראל כבר הלכה כברת דרך גדולה לכיוון האמריקאים; מקווה שנצליח להשיג הקלות נוספות"

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

הבלגן ב־i24NEWS: זעם בעלי המניות, קיצוצי התקציב וחוסר הוודאות באולפנים

ההודעה על העברת הבעלות ב־i24NEWS מחברת אלטיס ארה"ב לידיים הפרטיות של משפחת דרהי הכניסה את עובדי ומנהלי ערוץ החדשות לבלבול רב ● הסערות בחודשים האחרונים סביב החברה־האם, כולל תביעה מול JP מורגן, עשויות ללמד מה עומד מאחורי המהלך

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"