גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערב רב של בעיות: הערוץ הערבי הייעודי מתקשה לשרוד

‎אפילו רגע אחד של נחת לא נרשם בערוץ הערבי הייעודי, הלא טי.וי, מאז החל לשדר לפני כשנתיים: אין בו פרסום, החובות נערמים, הרייטינג נמוך, ובעלי המניות לא רואים את הדברים עין בעין ■ האם הפתרון יגיע מעבר לקווי האויב?

רובכם ודאי לא הרגשתם בזה, אבל במשך כמה שעות טובות שלשום (ג') ערוץ הלא טי.וי, הערוץ הייעודי בערבית, לא שודר. חוב של פחות מחצי מיליון שקל לחברת הלוויינים RRSAT הביא להשבתתו, ורק הסדרים נפרדים מול חברות הכבלים והלוויין הביאו לכך שישוב לאוויר.

בינתיים, הערוץ עדיין לא שילם את חובו למדינה, כמו גם את חובותיו האחרים שנאמדים בסכום לא גדול במיוחד - כ-1.5 מיליון שקל בלבד. השאלה הגדולה, עם זאת, היא מי ישלם אותם.

אם המשבר הכלכלי חוצה את כל הערוצים הייעודיים הקיימים היום - הערוץ הייעודי בערבית נמצא במצב החמור ביניהם. שם לא חוו מהמורות או ירידה עונתית בפרסום - פשוט משום שאין בו פרסום כלל. אבל למרות שחלפו שנתיים מיום שהתחיל הערוץ לשדר, ולמרות שהערוץ לא ידע רגע אחד של עדנה, נעשים ניסיונות בלתי פוסקים מצד בעלי המניות של הערוץ לייצב אותו, מתוך אמונה אמיתית שיש בכל זאת לערוץ הזה פוטנציאל צמיחה, או לפחות זכות קיום.

בשום דבר הזה שיש בערוץ הערבי כיום אוחזים לא פחות מ-8 בעלי מניות. הישיבה סביב שולחן הדירקטוריון, אומרים גורמים בערוץ, קשה עד בלתי אפשרית. מבין בעלי המניות אפשר למצוא את ענני תקשורת, את זכיינית ערוץ 2 רשת, את קבוצת פאנט של באסם ג'אבר, את קבוצת סקטורס של איש התקשורת מוסה חסדייה, את איש העסקים זיאד עומרי, המשמש כיום כיו"ר הערוץ, את ביסאן של איש התקשורת והאקטיביסט ג'עפר פארח ואת משפחת בדרני מסח'נין. לצדם גם קיימת קבוצת יזמים פרטית.

כל אחד מהגורמים האלה הגיע אל הערוץ הזה עם מערכת קשרים בתוך הציבור הערבי, ולצדה גם שאיפות משלו. מהר מאוד היה ברור - גם במועצת הכבלים והלוויין - שאף החלטה על כיוון לערוץ לא מתקבלת בקלות, ויש צורך בדילול החברים.

כבר ביוני-יולי 2014 הגיעו החברים להבנה שהגיע הזמן לפשט את תהליכי קבלת ההחלטות, ורק 4 חברים הסכימו להישאר בתמונה - ענני תקשורת, זיאד עומרי, איש נדל"ן פעיל במגזר הערבי, פאנט המחזיקה באתר אינטרנט מוביל בערבית, והזכיינית רשת.

נציגה של רשת בדירקטוריון הערוץ, המשנה למנכ"ל הזכיינית שאול מגנזי, אף הבהיר כי אם יפושט מבנה הבעלויות, תהיה רשת מוכנה לקחת על עצמה את המושכות ולהפוך לבעלת שליטה ולקחת את הערוץ קדימה.

החברים האחרים שמחו על ההחלטה, וההסכמות התקבלו, אלא שאז - בעולמות המקבילים של הברודקאסט - הגיע החוק לפיצול ערוץ 2, ורשת עצרה את כל הסוסים והודיעה כי כרגע לא יתבצעו שום מהלכים מבחינתה.

הערוץ הערבי נותר בקיפאון, כשלא ידוע מי מבעלי המניות ירחיב את נוכחותו על פני מי שכבר הסכימו לעזוב, ולא ברור מי יהיה זה שיזרים כסף שיכסה את החובות.

תחרות מכיוון צלחות הלוויין

כבר בשנת 1995 עלה הרעיון להקים את הערוץ המסחרי הערבי, ומאז הניסיונות להעלותו לאוויר כשלו שוב ושוב. בשנת 2004 נערך מכרז ראשון, וענני תקשורת, שזכתה אז, החליטה שאין שום מודל כלכלי שיכול להחזיק ערוץ כזה באוויר והרימה ידיים, עוד לפני שהייתה רגע אחד באוויר.

היום ענני תקשורת, בהובלתו של היו"ר אודי מירון, היא דווקא מהגופים שנחושים לייצר משהו בכל זאת מהערוץ הזה. עם הקמת הערוץ הפיקה ענני תקשורת תכנים ייעודיים בעבורו והזרימה לא אחת כסף לתפקודו.

מיליון שקל לפחות הושקעו בהחדרת הערוץ לציבור, שמחובר לשפע הטלוויזיוני שמציע המרחב הערבי, באמצעות צלחות לוויין. בהמשך נחתם הסכם גם מול חברת הלוויין, שהסירה את הקידוד ואפשרה לערוץ להיקלט על-ידי האמצעים שיש לעיקר הציבור הערבי בישראל, אשר אינו מחובר להוט או ל-yes. עובדה זה פתחה פתח אמיתי לאופטימיות בקרב בעלי הערוץ הכושל.

אלא שהערוץ הערבי הייעודי לא מדבר כלל אל הציבור המקומי. "משודרות תוכניות שקנינו והפקנו בראשית ימי הערוץ", אומר גורם בתוכו, "ואנחנו משדרים תכנים שממשלת גרמניה הפיקה בערבית בנושאי תרבות ואמנות. זה כמובן לא טוב ולא מספיק כדי למשוך את הצופים. התרבות היא פן-ערבית, והתחרות היא מול ערוצים מצריים, סוריים, לבנוניים וקטריים מאוד מצליחים. הדבר היחיד שיכול לנצח אותם הוא ליצור גיבורים מקומיים ולשדר תוכן מאוד לוקאלי. כרגע אין את האמצעים לעשות את זה".

לדברי ג'עפר פרח, אחד מיזמי הערוץ, הקושי משמעותי הרבה יותר. מדובר בתשתית שלמה של תעשיית תוכן בערבית שלא קיימת בישראל. הוא ובעלי מניות אחרים בערוץ נפגשו בנושא לפני כ-3 חודשים עם שר התקשורת גלעד ארדן.

"הצמחת תעשיית טלוויזיה וקולנוע ערבי חייבת להפוך למשימה מרכזית", אומר פרח. "צריך לשלב צעירים בתעסוקה בתחום. היום יש אבטלה עמוקה בקרב צעירים שלומדים את מקצועות הטלוויזיה. כל הגורמים הפרטיים והציבוריים שמנעו כניסת ערבים לתחום במהלך שלושת העשורים האחרונים היו אמורים להתגייס להצמחת התעשייה הזאת".

פרח מכוון גם לחברות הכבלים והלוויין, שלדבריו צריכות להשקיע ביצירה ערבית. "במערכת החינוך הערבית אין מגמות קולנוע וטלוויזיה, אין חוג לטלוויזיה בערבית באוניברסיטאות, אין חממות טלוויזיה וקולנוע, קרנות הקולנוע כמעט שאינן משקיעות בהפקות בשפה הערבית. משרד הכלכלה, שמשקיע מיליארדים באינטל, לא חשב בכלל איך לשלב ערבים בתעשייה שצומחת בכל העולם הערבי, ורק בישראל הערבים הם בשוליים של היצירה הישראלית והפלסטינית".

- ומה באשר לשוק הפרסום? הרי זו הבעיה האמתית של הערוץ - היעדר פרסומות.

"המפרסם הישראלי, כולל לפ"מ (לשכת הפרסום הממשלתית, ל"א), לא רגיל לחשוב על פרסום בטלוויזיה בערבית. מעט הכסף שתנובה, אורנג' ולפ"מ משקיעות בשפה הערבית לא יכול לפרנס את תעשיית המדיה הערבית. חופש הביטוי והיצירה וחופש המידע נפגעים בגלל מצב התקשורת הערבית בכלל ובגלל היעדר טלוויזיה בפרט".

הציבור הערבי מגלם פוטנציאל

פרח וחבריו ביקשו ממועצת הכבלים והלוויין עוד ועוד הקלות, בנוסף לעובדה שלערוץ כיום אין כמעט מחויבויות כלל.

"אנחנו מותחים את גבולות הגזרה עד כמה שאפשר, עד היום באמת השתדלנו", אומרת ד"ר יפעת בן-חי-שגב, יו"רית מועצת הכבלים והלוויין. "מבחינת המועצה, כמו כל בעל רישיון יש להם ערבויות שיושבות במועצה. הסיפור של הערוץ הערבי, בדומה לערוץ הרוסי, יש אינטרס של המדינה שיהיה ערוץ בשפה הערבית, והמדינה השתדלה כמה וכמה פעמים להעמיד ערוץ כזה ולכן אנחנו רוצים לסייע כמידת היכולת".

אך גם בשולי הדברים ד"ר בן-חי-שגב מודה כי "במבנה החדש של רשות השידור והקמת ערוץ בערבית, אולי יתייתר מקומו של הערוץ הערבי, ואולי זה הפתרון. יש נתח של אוכלוסייה שעולם הפרסום לא רואה בהם פוטנציאל מסחרי, ואולי הפתרון הוא להקים ערוץ ציבורי".

גם אם לא בעבור המפרסמים, הציבור הערבי בישראל הוא בכל זאת פוטנציאל בעבור מישהו. במגזר הערבי מדברים בזמן האחרון על מיזמי טלוויזיה שיופנו וידברו עם המגזר הערבי החי בגבולות הקו הירוק - כאשר הכסף להפעלתם מגיע דווקא ממעבר לקווי האויב.

על-פי גורמים בתעשיית התקשורת הערבית, באחרונה ביקר בנצרת המנהל של הטלוויזיה הפלסטינית ונפגש עם אנשי עסקים. ברקע יש שמועות על החלטה ברשות הפלסטינית להקים ערוץ שייועד לערבים בישראל. לצד זה יש גם מי שמדברים ברצינות על מעורבות מהאמירות הקטרית בהקמת מיזם טלוויזיוני בחיפה, תחת השם "אל ערב אל ג'דיד".

גם בשוק המקומי, מספרים גורמים בערוץ הערבי, יש מי שמתעניין ומוכן לרכוש חלקים בערוץ, ובהם מוזכר גם סוהיל כראם, העומד בראש אחד מגופי התקשורת המובילים בקרב הציבור הערבי בישראל, הרדיו האזורי "א-שאמס", אותו גוף שמצטופף יחד עם עיתונים ערביים כמו "פנורמה", "א-סינארה" ו"כל אל ערב" ואתרי האינטרנט שלהם ובראשם פאנט.

"אין מה לעשות", אומר גורם מרכזי בשוק התקשורת הערבי, "עם שוק של 100 מיליון שקל בשנה אי-אפשר לפרנס את כל המדיה הערבית כפי שהיא היום. ככה פשוט אי-אפשר לבנות תעשייה אמיתית".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם