גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר ב"גוגל הסינית": "אנחנו נוביל את שוק המובייל"

ג'ינג וואנג, סגן נשיא בכיר בבאידו, בכנס ג'רני של "גלובס" וארנסט אנד יאנג: "סין הייתה חקיינית בתקופת ה-PC. במובייל אנחנו כבר מובילים" ■ אמיל אלון, מנכ"ל פבלס: "בסין מותר להיכשל - אם הגדרת בבירור את הסיכון"

ביידו היא חברת החיפוש המובילה בסין, "גוגל הסינית" מבחינת טווח השירותים שהיא מספקת וגם עוצמתה. בנוסף היא מובילה בהפצה של אפליקציות ואיכון, מציעה שירותי ענן ויכולות ביג דאטה, המפות שלה הן המובילות בסין ומציעות שכבות מידע. יש לה אפילו מוצר מציאות מועשרת שמזכירים את הגוגל גלאס.

"בעולם ה-PC, סין הייתה תמיד המעתיקה, זו שמגיעה לשוק באיחור. בשוק המובייל אנחנו כבר לא מעתיקים, אנחנו מובילים". אומר ג'ינג וואנג, סגן נשיאט בכיר בביידו, שאייש גם תפקידים בכירים בעמק הסיליקון, והוא יודע על מה הוא מדבר. וואנג דיבר במסכרת פאנל בכנס ג'רני של "גלובס" וארנסט אנד יאנג.

למשפט הזה יש שורשים הרבה יותר עמוקים, כך מסתבר. "עד 1820 היינו הכלכלה הגדולה בעולם מבחינת תל"ג, כשליש מהתל"ג העולמי. אחר כך צנחנו והיינו אחת הכלכלות המתקשות. היום אנחנו מהווים 16% מהתל"ג העולמי, קרובים מאוד לכלכלות החזקות ביותר. ב-2020 שוב נהיה הכלכלה הגדולה בעולם תוך עקיפת ארה"ב", הוא מכריז בלי מבוכה. לא בטוח שהנתונים הללו מוסכמים על רקברניטי כלכלות המערב, אבל עצם השאיפה מצביעה על צורת החשיבה של הסינים היום.

לביידו יש 600 מיליון משתמשים באינטרנט ו-527 מיליון משתמשי אינטרנט במובייל (מהם מגיעים 35% מהכנסותיה), וג'ינג מאשר שזו רק ההתחלה עבודה, בהינתן אוכלוסייתה. היא מנוע החיפוש המוביל בסין ומתרחבת לדרום מזרח אסיה, אפריקה ודרום אמריקה. "אנחנו המותג המוערך ביותר במגזר הפרטי (בסין יש גם מגוון מותגים ממשלתיים מעורכים). רובין לי, המייסד והמנכ"ל, הוא גם בעל הפטנט על טכנולוגיית החיפוש. אנחנו רואים עצמנו כחברת טכנולוגיה קודם כך, עם 10,000 מהנדסים ומשקיעים כ-11%-14% מהכנסותינו במו"פ בכל שנה". לחברה שלוש מעבדות מחקר, אחת בעמק הסיליקון ושלוש בסין.

לדבריו, "אלגוריתם הביג דאטה שלנו יודע לנבא שלושה שבועות מראש היכן יהיו עומסי תיירות, כדי לאפשר לתיירים לתכנן יותר טוב את החופשה שלהם, להימנע מעומסים ומחירים גבוהים", הוא מציין כדוגמא ליכולות. כעת המטרה היא לכבוש את העולם, וביידו השקיעה בחברות סטארט-אפ גם במדינות מערביות, החל מתחום הסקיוריטי, דרך תחום החיפוש המכוון לתיירות ועד מיפוי פנימי של מבנים.

"אנחנו מאוד מעוניינים לעשות מגוון סוגים של שת"פ אסטרטגי בישראל, גם רכישות וגם השקעות, קשר עם חממות וקרנות הון סיכון. השוק הענק שלנו וההון שאנחנו מביאים, מול החדשנות שלכם זה win-win", אמר.

בפאנל בו השתתפו ג'ינג וחברות ישראליות והנחה דן גבע ממשרד עורכי הדין מיתר ליקוורניק גבע לשם טל, ציין גבע כי יש 74 חברות ישראליות הפועלות היום מסין, בעיקר בתחום הטלקומוניקציה, תוכנה, מוליכים-למחצה, קלינטק ומדעי החיים, בסדר הזה. אלפי חברות פועלות מול סין, ו-50 חברות גייסו הון ממקורות סיניים, כולל 7-8 קרנות הון סיכון אשר גייסו הון מגורמים סינים.

משתתפי הפאנל הסכימו כי העניין הסיני בישראל מוגבר בשנים האחרונות, ואפילו עוד יותר בארבעה-חמישה החודשים האחרונים. "פעם בשבוע יש לי במשרג משלחת סינית", נותן יהל זילכה, שותף בקרן מגמה וונצ'רס, סדר גודל של טיב הקשר, אך מסייג: "לא ראינו כאן עדיין את הקרנות הסיניות הגדולות".

אמיל אלון, מנכ"ל פבלס ממשקים, ציין כי שותפים אסטרטגיים בסין, שמים דגש רב על טיב המוצר שכבר יש לחברה, האם ניתן למכור אותו בשוק הסיני, והאם זה יהיה רווחי?. "התחרות בשוק הזה מטורפת", הוא מציין, וג'ינג מסכים איתו. "עכשיו כשהשוק יותר בוגר וכה תחרותי, הטכנולוגיה סוף סוף חשובה לנו, כאמצעי בידול".

אלון מציין גם כי "הסינים אנשי עסקים טובים וצריך להשקיע זמן כדי להבין עד כמה הם טובים". כשהם מאוד טובים, זה לא תמיד לגמרי win win.

גבע שואל על פערי התרבות ומספר בעצמו, כי בפגישה עם לקוח סיני הוא, עורך הדין, הרשה לעצמו להעיר למנכ"ל החברה שייצג. "הסינים היו בהלם. הישראלים דוגלים בהיררכיות יותר שטוחות. זה לאו דווקא אומר שאנחנו יותר פתוחים. אולי אנחנו סתם יותר מבולגנים".

עירד דור, המשמש כסקאוטר בישראל של חברת סינגטק הסינגפורית, מציין כי הדור הצעיר בסין יותר פתוח, והבדלי התרבות הולכים ופוחתים.

קובי רוזנגרטן מציין כי ניסיון אחד שלו להביא חברה ישראלית מובילה לסין, נכשל בגלל חוסר האמון בין שלושה הגורמים - הצוות הישראלי, השותף בסין וקרן הון סיכון דומיננטית מארה"ב שהייתה משקיעה בחברה הישראלית. הוא מציין כי האמון נבנה לאורך זמן, ולכן אין לצפות כי דברים יקרו בסין במהירות שבה הם מתרחשים בישראל או אפילו בארה"ב.

זליכה מציין כי: "חברות אמריקניות רבות נכשלו בארה"ב כי הן רוצות להיות 'הבעלים של הלקוח', אבל הסינים לא יאפשרו זאת. הדרך היחידה היא שותפות". הוא טוען כי יש דווקא דמיון תרבותי בין סינים ליהודים. "קל לי איתם יותר מאשר עם היפנים ולפעמים יותר מאשר עם האמריקנים. ברגע שיש אמון, הם דווקא מקבלים את הישירות שלנו, ודברים איתם הרבה יותר ברורים. יש הבדלים תרבותיים שדווקא עובדים לטובתנו, אנחנו שואלים שאלות על כל דבר וזה תורם לחדשנות, וגם מסוגלים לקבל כישלונות. בסין כישלון הוא חוויה יותר משפילה".

אלון לא מסכים: "הסינים דווקא מוכנים לקבל כישלונות, אם ברור מראש בדיוק עד כמה פרוייקט הוא באי ודאות". מכאן, שכשישראלי אומר ש'זה בטוח יצליח. אין מצב שלא!' וחש שהינו איש מכירות מעולה, יזם אופטימי ונחוש, הרי שבעת הכישלון הסיני עלול לתפוס אותו פשוט כשקרן. אלון: "כשלישראלי יש חזון, הוא רואה מוצר לנגד העיניים. הסינים רוצים לראות מוצר אמיתי, אם אמרת שיש מוצר. שיהיה ברור בדיוק איפה הוא עובד ואיפה לא. ניהול ציפיות בהקשר הזה הוא דבר מאוד חשוב". ג'ינג מסכים: "אני הובלתי את הכניסה של איביי לסין. זה נכשל מאוד. לא נורא".

לעומת זאת ישראלי יתפלא לגלות שאף שסין שיפרה מאוד את חוקי הקניין הרוחני שלה, הרי שהאכיפה עדיין בעיתיית, ושותפיכם הסינים עלולים למשוך ולמשוך את החבל בתחום הזה - עד שהממשלה תשים להם גבול.

אלון מוסיף כי: "שאלתי סינים - מה הדבר הכי חשוב לך בחיים. חלקם ענו 'עסקים'. זו תשובה לא טריוויאלית. מסתבר שעסקים בסין זה תרבות, זה סט חוקים, זו מערכת יחסים. אם בארה"ב ניתן לסגור עסקאות בסקייפ, בסין הם רוצים לראות ולשמוע אותך מתחייב לדברים במילים שלך, שוב ושוב ושוב". גבע: "ואת האמון שנוצר ניתן להפסיד בן לילה".

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו