גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכולת של ההורה הישראלי לעזור לילד בקניית דירה נעלמת

מחירי הדירות המטורפים, המשכורות הנשחקות, החסכונות הדלים, תוחלת החיים הגבוהה והפנסיות הנמוכות יכריחו את ההורים המתוסכלים, ואת הילדים המתוסכלים עוד יותר, להסתגל לעידן חדש שבו צריך להסתדר לגמרי לבד

הקוטג', המילקי ואפילו מותגי הבגדים הם רק מרכיב קטן יחסית במפלצת הישראלית התופחת שנקראת "יוקר המחיה". הגורם העיקרי המלעיט את המפלצת הזו הוא כמובן מרכיב הדיור. במציאות שבה חלק הארי מההכנסה של משק בית בישראל נמחק לטובת דיור, ההשוואה של מחיר המילקי בישראל למחירו בסופר בברלין היא לא הרבה יותר מקוריוז.

כמעט כל הזוגות הצעירים שמגיעים למשרדי המכירות לרכוש דירה חדשה, כמו אלה שרוכשים דירת יד שנייה, נעזרים בהון עצמי שקיבלו מההורים. בהתאם להוראת בנק ישראל, רוכשי דירה ראשונה מחויבים להביא מראש לפחות 25% ממחיר הדירה (משפרי דיור צריכים להביא 30%, משקיעים 50%). מחיר ממוצע של דירה בישראל עומד היום על 1.3 מיליון שקל, כך שמדובר בסכומים של 300 אלף שקל ויותר, שמגיעים בעיקר מההורים הדואגים.

אבל אלה כנראה השאריות האחרונות של הדור הקודם, מציאות כלכלית שבה הורים יכולים לסייע לילדים.

מה הסיכוי שהדור הבא יוכל גם הוא בעתיד לסייע לילדיו ברכישת דירה? יצאנו לבדוק. לצורך כך, פרטנו את ההבדלים בתנאים הכלכליים שהיו בסוף שנות ה-80 ובתחילת שנות ה-90, לבין התנאים הכלכליים היום, הכוללים בין היתר את השכר הממוצע במשק, רמת החיים, תוחלת החיים, וכמובן מחירי הדירות.

הממצאים אינם מעודדים. אם לא תתרחש פה רעידת אדמה כלכלית של ממש - במחירי הדירות, במשכורות וכו', שיעור הבעלות על דירות בישראל צפוי לרדת בצורה ניכרת. לצד זאת, צפויה כמובן עלייה מתמשכת בשכר הדירה.

מחירי הדירות: "ב-1980 מכרנו דירה ב-40 אלף דולר והרווחנו יותר"

מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי מחיר דירה ממוצעת ברבעון השני של שנת 1990 עמד על 183 אלף שקל. ברבעון השני ל-2014 עמד מחיר דירה ממוצעת על 1.3 מיליון שקל - יותר מפי 7. ואם זה לא מספיק, רונן מנחם, מנהל מחלקת אסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, מזכיר כי "בשנות ה-80 ניטלו משכנתאות לא צמודות. האינפלציה היתה גבוהה עד שהמשכנתאות נשחקו לחלוטין. לבנק לא היה שווה אפילו לשלם את עלות הבול כדי לשלוח מכתב המודיע על כך".

"ילד שההורים עזרו לו עד לפני שש שנים לקנות דירה, כבר מסודר", אומר פרופ' ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי במשרד האוצר והיום דיקן הפקולטה למנהל עסקים בקריה האקדמית אונו, "דירה עלתה אז בערך 800 אלף שקל, השווים ל-90-100 משכורות. זוג כזה, בהנחה ששני בני הזוג עובדים, יכול היה לקבל 30 משכורות מכל זוג הורים, ולקחת משכנתא בסכום של 40 משכורות ולהחזיר אותה בתוך 15 שנה בקלות.

"היום, הדירה עולה כבר 1.5 מיליון שקל. בסכום כזה צריך 160 משכורות. גם אם ההורים נתנו 60 משכורות, עכשיו כבר חסרות 100 משכורות ולא 40. עכשיו המשכנתא כבר לא תהיה ל-15 שנה, והבנקים גם לא נותנים משכנתא ל-40 שנה. כלומר, צריך משכורת וחצי של משק בית ממוצע כדי לקנות דירה. איך אפשר לחיות מחצי משכורת? אי אפשר לחסוך. היום ילדים לא יכולים לחסוך בשביל הילדים, והמצב של הילדים שלהם בעוד 20 שנה יהיה גרוע יותר".

היזם משה גינדי, מבעלי חברת משה ויגאל גינדי ונדל"ניסט שמלווה את השוק למעלה מארבעה עשורים, מדגיש כי המציאות בדור הקודם היתה שונה לחלוטין: "אז התנאים היו פשוטים. היינו מקבלים היתרי בנייה תוך חודש-חודשיים, היום זה לוקח שנה שנתיים. אז לסיים בניין היה לוקח 15 חודשים, היום בניית אותו בניין לוקחת זמן כפול, וזה בפירוש מייקר את מחירי הדירות. בשנת 1980 מכרנו דירת 5 חדרים ב-40 אלף דולר, והיינו מרוויחים על כל עסקה הרבה יותר מהיום. היום זוג הורים צריך לחסוך מהאוכל שלו כדי לעזור לילדים. רמת החיים עלתה, נטל ההוצאות זינק, ולילדים קשה".

תוחלת חיים: "דור ההורים מאריך ימים, הירושות נשחקות"

זמן זה כסף. הדבר נכון לא רק לעסקים, אלא גם גם לאורך החיים שלנו. תוחלת החיים נמצאת בעלייה, ויש לה השלכות כלכליות על דור ההורים מאריך הימים, וכן על דור ילדיהם.

אם בעבר דור ההורים "זכה" לקבל ירושה מוקדם יחסית, הרי שהיום דור ההורים מאריך ימים, וממשיך להתגורר בדירה שלו, לעתים עם סיוע צמוד ולעתים מוכר אותה כדי לעבור לדיור מוגן, כך שהירושות של דור הילדים נשחקות (אם היו כאלה בכלל).

גם הפנסיה אינה מה שהיתה. פרופ' נמדר: "אנשים יוצאים לפנסיה בשנות ה-60 לחייהם, תוחלת החיים עלתה וההורים רואים שהם זקוקים לדירות שלהם. להיות סיעודי עולה 15 אלף שקל לחודש. יש קשר הדוק בין הפנסיה לבין מחירי הדירות. אם מצב הפנסיות לא ישתנה, לא תיפתר בעיית הדיור. הדירה היא הנכס הכי יקר להורים כמנגנון הגנה להתמודד עם תוחלת החיים העולה, ורובם ינצלו את הדירה כדי לחיות בה או באמצעותה עד הגיל שבו ילכו לעולמם. כתוצאה מכך לא יישאר הרבה לילדים".

שיינין: "בעולם נורמלי אדם לא צריך להשאיר ירושה. ילדים לא אמורים לבנות על ירושה. בארה"ב, למשל, לא מורישים נכסים לילדים. הורים גומרים את החיים בלי רכוש".

שכר: "המיתון בעייתי גם למי שקנה דירה. מצבו של מי שהצליח לקנות דירה גם גרוע"

השכר הוא אולי הפרמטר הרגיש ביותר, שפוגע בבטן הרכה של הציבור בישראל לא פחות ממחירי הדירות. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי השכר הממוצע במשק עמד בשנת 1990 על 2,300 שקל, ונכון לרבעון השני של 2014 הוא עומד על 9,400 שקל (השכר החציוני, כפי שפורסם השבוע, נמוך מ-6,000 שקל).

לכאורה נראה כי השכר הממוצע עלה באופן ניכר, אך מחירי הדירות עלו כמעט כפליים. "אפשר לראות בבירור שעקומת השכר בישראל שמרה על יחס הגיוני מאז 2005, בעוד עקומת מחירי הדירות זינקה", אומר היזם הוותיק אורי דורי.

הכלכלן יעקב שיינין, מנכ"ל "מודלים כלכליים", מספר כי בשנת 1972 רכש דירה שעלתה לו 60 משכורות. "זאת היתה דירת 2.5 חדרים בשדרות ירושלים ברמת גן. הדור שלנו קרע את התחת אבל הצליח להגיע לדירה. היום מספר המשכורות הנדרש הוא למעלה מפי 2. איזה בנאדם יכול לשלם למעלה מ-140 משכורות? רק בני העשירון העשירי שההורים עוזרים להם במידה ניכרת. דפקו פה דור שאין לו יכולת לרכוש דירה, ואם רכש דירה הוא יהיה משועבד למשכנתא כל חייו, ועל כן יהיה ממורמר וודאי שלא יוכל לעזור לילדים שלו לרכוש דירה".

זליכה סבור כי התנאים הכלכליים במשק יחמירו ככל שהריבית תישאר נמוכה. "מי שלא קנה דירה בגיל 30 - זאת קטסטרופה, אך בניגוד למה שנהוג לחשוב, גם מצבו של מי שהצליח לקנות דירה בגיל הזה הוא גרוע", אומר זליכה. "צריך להעלות את הריבית כדי לעצור את מחול השדים. זוג צעיר שקנה דירה, נהנה מהחזר חודשי נמוך כשהריבית נמוכה ולכן הוא מתנגד להעלאת הריבית. הוא רק לא מביא בחשבון שהריבית הנמוכה גורמת למיתון. השכר לא עולה בגלל המיתון, ומתחילים לפטר עובדים. המיתון הוא בעייתי גם למי שקנה דירה ואת זה רבים לא אוהבים להבין. מי שקנה דירה חושב שהריבית הנמוכה היא לטובתו. הוא מעדיף לשלם 50 שקל פחות במשכנתא, אך הוא לא מבין שהוא מקבל 500 שקל פחות בשכר. הריבית חייבת לעלות כדי שקצב הצמיחה יגדל. אם הורדת הריבית תימשך, יהיו עוד מפוטרים, תקציבי הממשלה ימשיכו להצטמצם, והבועה הזאת תתפוצץ".

זליכה מוסיף כי "גם בני 45-50 שעוד לא הגיעו לגיל פנסיה, והילדים שלהם צעירים מגיל 25, נמצאים בשלב חיסכון שמקבלים עליו ריבית נמוכה. כלומר, החיסכון לא צומח. לפני 30 שנה היכולות של הציבור היו יותר רחבות, ממשכורת אחת של אחד מבני הזוג, יכלו לקנות דירה", מוסיף זליכה,

"זה נבע מכך שהצמיחה במשק הייתה גבוהה. אז רמת החיים גם הייתה צנועה. היום עובדים יותר שנים, תוחלת החיים עולה והשכר בשש השנים האחרונות נשחק. במערב אף אחד לא קונה דירה ב-160 משכורות או מכונית ב-100 אלף שקל, ולא משלם את המחירים שבישראל משלמים על מזון. בדור של ההורים המדיניות הכלכלית הייתה שונה, הכל היה יותר זול. זה לא שהמשק היה יותר תחרותי מהיום, אבל המדיניות הכלכלית היתה יותר נחושה לא לאפשר למונופולים להעלות מחירים ויותר נחושה לשמור על ריבית גבוהה. כתוצאה מכך, שיעור הבעלות על דירות ימשיך לרדת והילדים יתחילו מאפס, אין ירושה. זאת שואה כלכלית לדור שלם".

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים