גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוזיקה: מריאן פיית'פול מהממת, אריתה פרנקלין ואנני לנוקס מאכזבות

אריתה פרנקלין ואנני לנוקס מכווצות את הקלאסיקות האמריקאיות למידות שקטנות עליהן ■ וגם: באלבומה ה-20 ובגיל 67, מריאן פיית'פול נמצאת בשיאה

אריתה פרנקלין / צילום: רויטרס
אריתה פרנקלין / צילום: רויטרס

אנני לנוקס - "נוסטלגיה"; אריתה פרנקלין - "שרה את הקלאסיקות הגדולות של הדיוות"

לפני כמעט 30 שנה הן שרו בדואט את הלהיט "אחיות עושות את זה למען עצמן". האחות אנני לנוקס הייתה אז בשיא אונה המסחרי, כמחצית מצמד היוריתמיקס, שכבשו את אמריקה עם הגרסה האנגלית, הניו ווייבית שלהם, לפופ הנשמה הוותיק של האמריקאים. האחות אריתה פרנקלין כבר לא הייתה בשיאה היצירתי והאמנותי, ובכל זאת נותרה אז, ב-1985 וגם היום, הגברת הראשונה של הסול האמריקאי.

הקריירות של שתיהן התמתנו מאז, בהקלטות ובהופעות ובכלל בחשיפה לעיני הציבור. אבל שתיהן מוציאות כעת במקביל אלבומים שכולם חידושים. ללנוקס בת ה-59 זה כבר אלבום קאברים שלישי מבין 6 אלבומי סולו בסך-הכול, והיא חוזרת בו לקלאסיקות של הפופ-ג'אז-סול-בלוז האמריקאי. זה פרויקט מלא אהבה לשירים, ובכל זאת, לנוקס צולחת אותו בקושי. קשה, אם אינך בכושר שיא, לשיר כה חשוף את Summertime מ"פורגי אנד בס" או את I put a spell on you , עם עיבודים מתונים ומעודנים ברובם, שמשאירים חלל כה גדול להגשה הקולית בחזית השיר.

זה קשה ומאכזב, כי לנוקס נשמעת רוב הזמן מותחת את קולה ואת יכולותיה עד לקצה ומעט מעבר לו, והתוצאות אינן מחמיאות לה. זמרת במלוא אונה וחושיה יכולה וצריכה לבעור ולזהור בחומר שכזה ולטרוף אותו. לנוקס בחרה להתמודד מול שירים שנמנים עם הכי גדולים שיש, ויוצאת מהם בדרך-כלל קטנה.

יוצאת מכלל זה גרסתה לאחד השירים הכי נוקבים שנכתבו באמריקה, strange fruit, שהקליטה במקור בילי הולידיי. היא נתמכת שם בעיקר בעיבוד תזמורתי מעולה, וממריאה לפרשנות אישית, שלהבדיל מכפי שקורה ביתר האלבום, אכן מביאה משהו משל עצמה לשיר הנצחי וכה עתיר הביצועים הזה. שאר האלבום מומלץ לאוהדיה הקנאים של לנוקס בלבד.

בת זוגה של לנוקס לדואט ההעצמה הנשית הוותיק ההוא, אריתה פרנקלין, כבר בת 72, ולמרות נזקים מעציבים וכמעט בלתי נמנעים שהזמן חולל לפלא הטבע שהוא קולה, היא עדיין נותרה בכושר שירה מעולה יחסית.

אחרי שנים ארוכות של בעיות בריאות ושלוש שנים מאז צאתו של אלבומה האחרון, שגם הוא היה אלבום של קאברים בדואטים, פרנקלין חזרה לעבוד עם קלייב דיוויס. בשנות ה-60-80 היה אחד האנשים הכי חזקים בתעשיית המוזיקה, ומאז שנות ה-90 הוא מתמחה, לצד המשך גילוי כישרונות כאלישה קיז וליאונה לואיס, בהחייאות לקריירות של ותיקים כמו סנטנה ורוד סטיוארט.

בגיל 82 דיוויס עדיין פעלתן ושופע רעיונות ויש משהו מלבב במפגש באנרגיות הגבוהות יחסית בעבודה החדשה שלו ושל פרנקלין. אבל במרבית הטיפולים המחודשים שלה בקלאסיות של דיוות, נשמרת אי-הלימה בין המטען והיכולות והאיכות של הזמרת לבין מה שקורה בעיבודים ובפלייבקים סביבה. ב-I'm every woman למשל, נרשמים כמה רגעים של מופע קולי שאין כמעט שום זמרת חיה אחרת שיכולה לתת. מצד שני, הטיפול שלה ב-people של ברברה סטרייסנד היה ראוי להיגנז.

פרנקלין את דיוויס גם החליטו לצוות לכמה שירים סיומות משירים גדולים אחרים. כך למשל, I will survive של גלוריה גיינור מספח את I'm a survivor של דסטני'ז צ'יילד, ול-I'm every woman מסתפח ביקור חוזר ולא מלהיב באחד מהלהיטים הכי ענקיים של פרנקלין, חידוש שלה בשנות ה-60 לשיר שהיה במקור של אוטיס רדינג - respect.

המחמאה הכי גדולה שניתן לתת לעיבודים, להפקה ולגישה המוזיקלית לאלבום, היא שאינם גרועים עד כדי כך שיאפילו על הקול המוביל. הרגע היחיד של תעוזה הוא הביצוע הג'אזי ל- Nothing compares to you של פרינס, שהתפרסם בקולה של שינייד אוקונור. זהו המקרה הבודד בו פרנקלין לוקחת שיר כה מוכר לאזור מוזיקלי לגמרי חדש, גם אם בהצלחה חלקית.

אך האלבום הזה כן עשה לה היסטוריה קטנה לפחות. הוא נפתח בביצוע לשיר הכי חדש, Rolling in the deep של אדל. זו חשיבה שיווקית נכונה, לשדך המנון סול ענק מהעשור הנוכחי לבכירת זמרות הסול של מאה השנים האחרונות. מלבד חשיפת כושר השירה המלבב של פרנקלין המבוגרת אין כאן שום תוספת או הארה לשיר, ובכל זאת הוא נכנס לרשימת מאה הגדולים במכירות הסינגלים בארה"ב.

בימינו מספרי המכירות האלו קטנים, אבל זה מה שסטטיסטית הפך את אריתה לאישה הראשונה שהכניסה 100 שירים למצעד 100 השירים הכי נמכרים באמריקה. אגב, את השיר הראשון הכניסה למצעד לפני 54 שנים! אז אמנם הכבוד העצום של פרנקלין לא עומעם במאום בעקבות אלבומה החדש, אבל ספק אם הוא יתרום שובל טרי של גדולה לקריירה המפוארת שלה.

* ציון: 6

אנני לנוקס / צילום: רויטרס

אריתה פרנקלין / צילום: רויטרס

הכי טובה שיש: מריאן פיית'פול - "Give My Love To London"

להבדיל מפרנקלין ומלנוקס, שחוזרות לשירים של אחרים, בגיל 67 ובאלבום ה-20 שלה, מריאן פיית'פול עושה את הכמעט בלתי ייאמן. זה אלבום טרי, שנשמע לא פחות טוב מכפי שהיה נשמע אלבום "מיטב להיטים שלה". אחת הנשים הכי מופלאות, מוכשרות, מושכות ויפות בכל מובן בתולדות הפופ. עדיין דורשת מעצמה, ומשיגה, כתיבה ועיבוד וביצוע והגשה ברמות הכי גבוהות שיש.

פיית'פול הקיפה עצמה בשותפים גדולים לכתיבה, מרוג'ר ווטרס וניק קייב ועד רוב אליס, אד הארקורט ואנה קאלווי. התוצאה היא אלבום שכולו פיית'פול: העומק, הכאב, ההומור הדוקר, הגיטרות המדויקות, העושר התרבותי והפשטות הנהדרת בלחנים המצוינים; המילים שלא עושות הנחות וגם מלטפות ומחבקות. "מים עמוקים" שנכתב עם ניק קייב הוא לטעמי בלדת הפסנתר הכי נפלאה פה, ו"אמא זאבה" הוא פיית'פול המחוספסת של הרוקנרול. אבל מדובר באלבום שלם בלי שום נפילות.

גם היא, חובבת חידושי שירים ותיקה, מטפלת פה מחדש בשירים נהדרים של לאונרד כהן והוגי קרמייקל. ובעוד האיכות של החידושים ממש לא מפתיעה, היא לא העיקר פה. פיית'פול מוציאה, בגילה המכובד ובאלובמה ה-20 במספר, חומר שהיה נחשב לאלבום-בכורה לא פחות ממהמם עבור כל אמנית צעירה, שיכולה להיות נכדה שלה. לצד האלבום של פרפיום ג'יניוס, לטעמי זו אסופת השירים הכי טובה של השנה נוכחית. אוהדי פיית'פול כבר בטח יודעים את זה, אבל גם לשאר ממש כדאי.

* ציון: 9

מריאן פיית'פול / צילום: רויטרס

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם