גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הוסיפו תקנים לרשות המסים - וקבלו עוד 4-6 מיליארד שקל"

בכירי רשות המסים לשעבר מגיבים לדוח המבקר שחשף את כישלון המאבק בהון השחור: "במקום להעלות מסים - על המדינה להשקיע בגביית מסים"

היועץ המשפטי של רשות המסים, עו``ד משה מזרחי / צילום: איל יצהר
היועץ המשפטי של רשות המסים, עו``ד משה מזרחי / צילום: איל יצהר

בכירים ברשות המסים לשעבר מצטרפים היום (א') לקריאתו של מבקר המדינה, יוסף שפירא, בדוח שפורסם בשבוע שעבר: במקום להגדיל את הגירעון או להטיל מסים חדשים, הם טוענים, על המדינה להשקיע כספים באכיפת החוק כלפי משתמטי מס.

"בידי רשות המסים יש נתונים שיכולים להצביע על החזר ההשקעה הממוצע מכל מפקח, ההשקעה משתלמת מאוד", אמרה עו"ד טלי ירון-אדלר, נציבת מס הכנסה לשעבר.

"כל מערך פקחי השומה מונה כמה מאות תקנים ומביאים לתוספת גבייה של בין 4 ל-6 מיליארד שקל מדי שנה", מסר היועץ המשפטי לשעבר של הרשות, עו"ד משה מזרחי. לדבריו, "בהכפלתו של המערך - כלומר הוספה של מאות תקנים - ניתן להוסיף לתקציב המדינה בין 4-6 מיליארד שקל בשנה".

"הבעיה היא השנים שיידרשו עד שההשקעה בהגברת האכיפה ברשות תניב פירות. שר אוצר שרוצה להילחם בהון השחור צריך להבין שהפירות לא ייקטפו בקדנציה שלו", אמר מנהל רשות המסים לשעבר, דורון ארבלי.

"כל עת שהמדינה שוקלת להעלות את שיעורי המס, עליה להביא במכלול השיקולים את האפשרות להטיל על הרשות לפעול בנחרצות רבה יותר נגד מי שאינם נושאים בנטל המס כחוק, ולגבות מהם את הסכומים הנדרשים", כך כתב מבקר המדינה בדוח שפרסם בשבוע שעבר אודות כשלון המדינה במלחמה בהון השחור.

כפי שדווח ב"גלובס", המלצה זו נכללה בפרק שיוחד למערכת דיווח ממוחשבת חדשה שהושקה ב-2010, אשר חשפה עד כה, לפי הדוח, חשבוניות פיקטיביות בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים, אך למרות זאת לא הביאה לעלייה משמעותית בנתוני הגבייה, וזאת עקב המחסור בכוח-אדם העוסק באכיפה ברשות המסים.

"חלק לא מבוטל מהליקויים נבעו ממחסור מתמשך בכוח-אדם", מסרה רשות המסים בתגובתה לדוח. "אכן, בשנתיים האחרונות נוספו עובדים רבים למערכי החקירות, השומה והביקורת, אולם נדרשת עדין תוספת כוח-אדם משמעותית".

לדרישות שמעלה הרשות לתוספת כוח-אדם מצטרפים היום 3 בכירים לשעבר ברשות המסים. מדבריהם עולה כי העסקת מאות עובדים, שעלותם לפי הערכות היא מאות מיליונים לכל היותר בשנה, תוכל להוסיף לקופת המדינה מיליארדים רבים בכל שנה. הקושי: המהלך יניב פירות בתוך שנתיים עד שלוש - שעה שהפוליטיקאים רוצים הישגים מהירים.

החזר השקעה חיובי

בשלהי 2012 קיבלה רשות המסים תוספת משמעותית של תקנים שאיפשרה לה להגדיל את מצבת כוח-האדם שלה בכ-350 מפקחים, מבקרי חשבונות, אנשי חקירות, אנשי גבייה ויועצים משפטיים.

לדברי ארבלי, מנהל רשות המסים באותה תקופה, המהלך של מיון, קליטה והכשרה של מרבית אותם עובדים נמשך כשנה וחצי ולכן, רק לפני כמה חודשים החלו בעבודתם.

"מאחר שגם צבירת ניסיון מקצועי בשטח נדרשת כדי להביא תוצאות, סביר להניח שרק בימים אלה יתחילו ברשות המסים לראות את הפירות של אותה תוספת כוח-אדם", דברי ארבלי.

אם כך, ייתכן כי מצב רשות המסים היום הוא טוב יותר ממה שמשתקף מדוח המבקר שפורסם בשבוע שעבר. על כל פנים, נראה כי תוספת כוח-אדם נוספת לא תזיק לרשות המסים.

לדברי ארבלי, "עניין כוח-האדם אינו מתמצא רק בהוספת תקנים. בנוסף לנושא גיוס כוח-האדם, חשוב שלרשות המסים תהיה היכולת לשמר כוח-אדם איכותי לאורך שנים, לשמור על המוטיבציה של העובדים וכן לבנות מערכות שיכולות למקד את כוח-האדם ברשות לטיפול בתיקים המשמעותיים שבהם פוטנציאל הגבייה הוא הגבוה היותר".

"כל שקל שיושקע בכוח-האדם העוסק באכיפה, ישתלם", מסרה ל"גלובס" עו"ד טלי ירון-אלדר, נציבת מס הכנסה לשעבר וכיום שותפה מייסדת במשרד ירון-אלדר פלר-שורץ ושות'.

לדבריה, רשות המסים מחזיקה בסטטיסטיקות אישיות על כל מפקח במס הכנסה ויודעת להגיד כמה כסף הניב לקופת המדינה, ולכן "אין קושי להגיד, על בסיס הנתון הממוצע, כמה 'תרוויח' המדינה מהוספת תקנים למפקחים".

כאמור, היועץ המשפטי לשעבר של רשות המסים, עו"ד משה מזרחי, שכיהן בעברו גם בתפקידים במערך השומה ברשות המסים, העריך כי בהוספת מאות תקנים בלבד ניתן להוסיף לתקציב המדינה בין 4-6 מליארד שקל בשנה.

לדברי מזרחי, היום שותף מייסד במשרד משה מזרחי, נח, קריגל ושות', "יש ויכוח אודות התוספת המדויקת, בשל התועלת השולית הפוחתת של כל פקח, אבל אין ספק כי תוספת ההכנסות למדינה ממהלך כזה תהיה במיליארדים".

ירון-אלדר מבהירה מדוע יש להשקיע דווקא בכוח-אדם ולא בשיפור המערכים הממוחשבים: "מי שחשב שמערכת דיווח חכמה היא תרופה לחשבוניות פיקטיביות, טעה. גם לאחר שהמערכת מאתרת חשבונית פיקטיבית לכאורה, נדרש גורם אנושי שיטפל בחשד שהתעורר ויברר אותו. כל עוד אין את כוח-האדם לזה, לא נראה עלייה משמעותית בנתוני הגבייה", דברי ירון-אלדר.

"גם טרם השקת המערכת, כמות החקירות והביקורות שהיה ביכולתה של רשות המסים לנהל הייתה קטנה מכמות 'קצוות החוט' החדשים", מסרה ירון-אלדר. לדבריה, "השקעה במערכת שמייצרת עוד ועוד 'קצוות חוט' אינה דווקא הפתרון - צריך להשקיע בכוח-האדם ברשות ובמיוחד בתקנים לפקחים".

ארבלי, לעומת ירון-אלדר, מצדד בהשקעה במערכות ממוחשבות, בתנאי שמערכות אלה יהוו מכשיר לניצול מיטבי של כוח-האדם ברשות. לדבריו, "אם מערכת ניהול סיכונים כמו זו שפועלת במכס, לדוגמה, תופעל ברשות המסים - ומדובר בפרויקט שהחלו בו - יהיה ביכולתה של המערכת לשלוח את הפקחים לטפל בתיקים המשמעותיים ולהשקיע את המאמצים בצורה נכונה שתניב למדינה יותר כסף".

יחד עם זאת, ארבלי סבור אף הוא כי "כל פקח שיתווסף יביא למדינה הכנסה הגבוהה משמעותית מעלותו".

מזרחי סבור כי "עיקר ההשקעה צריכה להיות במערך האכיפה האזרחית. בשנים האחרונות השקיעו כספים רבים במערך הפלילי, שזה מבורך, אבל מי שרוצה להגדיל את הכנסות המדינה, צריך להשקיע במערך השומה".

לדבריו, "היום רשות המסים עורכת ביקורת ב-2% בלבד מהתיקים המוגשים לה. חשבו על נישום שעורך תכנון מס שמיטיב עמו ב-10 מיליון שקל. הוא יודע שהיום יש כ-2% סיכוי שיגלו את התכנון הלקוי שהגיש, ומחשב שמשתלם לו לקחת את הסיכון. ככל שיהיו יותר פקחים, נוכל להעלות את שיעור הביקורת - ובכך גם לגבות יותר כסף וגם להרתיע רבים יותר מתכנון מס לקוי".

שיפור באכיפה הפלילית - התייחסות לדוח המבקר

"במישור הפלילי חל שיפור משמעותי ביכולותיה של הרשות להביא עבריינים לדין בעשור האחרון. גם היכולת לקבל מידע מבנקים זרים סייע רבות למאבק הפלילי בעברייני מס", מסר מזרחי.

גם ירון-אלדר סבורה כי חל שיפור בנושא הפלילי, המתבטא בין היתר בהקמת יחידת החקירות יהלום ב-2011. "עוד תופעה שמסייעת מאוד היום היא בכך שהמידע הבנקאי הולך ונעשה יותר ויותר גלוי", אומרת ירון-אלדר.

"נכון שראינו ביקורת קשה של המבקר בנושאים כגון שיתוף-הפעולה עם המשטרה", מסר מזרחי, "אבל צריך להבין שמדובר במערכות מורכבות ובתהליכים ארוכים. אני סבור כי מדובר בחבלי לידה ושכבר היום התקשורת בין המערכות השונות טובה יותר, כמו בנושא העברת המידע בין המשטרה לרשות המסים, שזורמת חלק הרבה יותר".

לדברי מזרחי, "רשות המסים מפרסמת בתקשורת על מידע שהיא עתידה לקבל מבנקים בחו"ל - יש לזה תוצאות בשטח, רבים מורתעים ורצים להליכי גילוי מרצון".

"להגיד את תקציב המדינה ללא העלאת מסים"

כפי שפורסם ב"גלובס" המדינה מפסידה, לפי הערכות, כ-40 עד 50 מיליארד שקל בשנה בעקבות העלמות מס, סכום השקול ל-13עד 16 פעמים תכנית מע"מ אפס לזוגות צעירים.

על אף שהדוח הציג את רשות המסים באור לא מחמיא, כגוף מסורבל שבו יד ימין אינה יודעת מה יד שמאל עושה, רשות המסים הייתה ונותרה הגוף האמון על גביית מסים בישראל. לדברי ארבלי, "חייבים לזכור שרשות המסים היא הגוף היחידי שיכול להגיד את העוגה של תקציב המדינה מבלי להעלות מסים או להגדיל גירעון".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?