גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חבורת ערסים הולכת מכות על מגרש כדורגל. אסון לאומי?

למרות הניסיונות לנפח וליצור דרמה היסטרית, לא נשבר בדרבי שום שיא אלימות שלא הכרנו מהכדורגל הישראלי ■ דעה

אייטמים שלמים פתחו את מהדורות החדשות המרכזיות בטלוויזיה. הם בישרו על "שבירת שיאי אלימות". כותרות ראשיות וצרחניות סנוורו את עיני הגולשים בעמודי הנחיתה בפורטלים. לפתע נרשמה התגייסות של מדינה שלמה לטיפול במשבר, כולל יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, מומחה כדורגל נודע, שפותח את המליאה בקריאה לאומה הביריונית שלנו "להסתכל על עצמה במראה".

הרבה אנשים הקשיבו לעצתו והסתכלו. ודווקא השתקף להם משהו אחר לגמרי מהדבר שאליו התכוון כבוד היושב ראש: שמה שקרה בבלומפילד השבוע, זה בסך הכל חבורת ערסים שהלכה קצת מכות. חלקה של החבורה הורכב מכוכבני כדורגל ופופ, מיליונרים, פרזנטורים של טלפונים סלולריים; חלקה הכיל עבריינים מהזן הקטן והמטופש, מופרעים היפר-אקטיביים שסובלים מפנאטיות יתרה כלפי דת הכדורגל שלהם. שני חלקים, אבל אותה חבורה.

כן, מדובר על תמונות לא קלות לצפייה. מרוב שהן לא קלות, ערוץ 1 רשם במהלך סיקור הטראומה הלאומית פיק צפייה של 22%, סוג של פטריית הזיה במונחים של המשחק המרכזי. מי אמר שלא עושים שם תוכניות ריאליטי ברוממה, ועוד בלי עריכה מגמתית.

אירועי הדרבי היו כמובן חמורים, אבל על הכדורגל בישראל כבר הומטו אסונות כבדים הרבה יותר במהלך ההיסטוריה שלו, שלא לדבר על החיים בישראל: רק בשלושת הימים שחלפו מאז הדרבי התרחשו פה שלושה פיגועים - פלילי באשדוד, לאומניים בירושלים ובגוש עציון. עם ישראל מוזמן כעת לחזל"ש את עצמו מחוץ לכדורגל. או לפחות למצוא לעצמו תעסוקה נוספת - אחרת עוד נחשוד שהסטירה שהחטיף פואד לזהבי היא בכלל ספין מתוזמן היטב של מילקי שטראוס.

***

דוגמאות לאסונות כבדים לא פחות שכבר הומטו על הכדורגל יש בשפע. בעונת 2011/12 המקוללת האסונות התנקזו להם יחד, ודמו למכבי של פאקו: הם תקפו גלים אחר גלים. רימון גז מדמיע באמצע היציע של אוהדי הפועל ב"ש בווסרמיל, דרבי עם השלכת מוטות מאסיבית של אוהדי הפועל ת"א, מאמן שוערים של מכבי פ"ת שנוגח בפרצוף של קשר הפועל חיפה, קטטה המונית בין שחקני ומאמני הפועל ר"ג ובני לוד.

כל זה הספיק ללימור לבנת. שרת התרבות והספורט החליטה שהפעם היא שמה סוף לאלימות הגואה. הרי הגיעו מים עד נפש. התכנסה לה ועדת צור, אח"כ גם ועדת זליכה. משאבי ציבור בוזבזו, המלצות מאוד לא קריטיות יושמו, למשל: הנפקת כרטיסי מנוי מגנטיים למנויים, שיחליפו את הפלסטיק.

הלופ האינסופי של הכדורגל הישראלי פשוט מייאש. עציוני, מליניאק, לוין, סטרשנוב, לוזון, לבנת, מג'אדלה, עופר עיני, יורם באומן, לבנת. השמות של הוועדות והאנשים רק מתחלפים, והתוצאות ממשיכות להיות עגומות. בשלב החוכמולוגיה והפילוסופיה והדיונים - כולם משגשגים. מכוונים ומצהירים גבוהה-גבוהה על שיקום, באמצעות פעולות "אופרטיביות". ואז מגיע שלב התכל'ס, ושם הכל נופל בין הכיסאות, נתקע, ממתין למימון, מבוצע אך לא נאכף, נאכף אך לא מבוצע, נגנז.

ככה נראה פארטץ' כחול-לבן במיטבו: בכנסת עובר חוק נגד עישון? בדרבי מעשנים; בחוקי המדינה מעוגן איסור ספסרות? בדרבי מתנהלות עסקאות כרטיסים לא חוקיות במרחק יריקה מהקופות; המשטרה מודיעה כי אוהד מכבי שייכנס לדרבי ליציע של הפועל ייזרק ו"כספו לא יוחזר"? 1,500 אוהדי מכבי משתלטים על יציעים של הפועל; אסור להחדיר רימוני עשן? בדרבי יש רימוני עשן; אסור לאוהדים להיכנס שיכורים למשחק? אז ההוא בלי החולצה וההם עם הקפוצ'ונים השחורים נכנסו ליציעים בדרבי במצבי צבירה אפילו יותר חמורים. ואז לדשא.

***

אז איך מבערים את נגע האלימות מהכדורגל? איך מצליחים לחקות את המודל האנגלי הנכסף, עם המגרשים המצוחצחים והמלאים, השירים היפים והאווירה המחשמלת?

קשה מאוד לעשות את זה. אפילו באנגליה, 24 שנים אחרי דוח טיילור שנכתב לאחר אסון הילסבורו, שאליו מיוחס ריסוק החוליגניזם בכדורגל שם - הכדורגל נסחף לפעמים לתהומות. זה קרה שוב השבוע: אחרי הדרבי של מנצ'סטר, שנראה היה לנו שוב כאירוע סופר-תרבותי, כ-100 משוגעים של סיטי ויונייטד תועדו בווידאו מחוץ לאחד הפאבים בקרב שכאילו לקוח מסרטי החוליגנים של שנות ה-80. אתם מוזמנים לצפות ביוטיוב מאירועים קבועים שמתרחשים אחרי הדרבי בין ניוקאסל לסנדרלנד. הרבה תקריות אלימות בכדורגל האירופי המעונב הן בשיעור ובווליום שלא היינו רוצים להתקרב אליהם.

לכדורגל הישראלי כדאי לעשות כל מה שניתן על מנת להוריד את המינונים של ההתפרצויות הפסיכיות שלו, בהסברה ובהרתעה. הפגיעה שנוצרת לתדמית היא אנושה, וזה גם ככה לא שהמותג משגשג. אבל בואו נשמור על ריאליזם: גם אם פעילות הורדת רף האלימות תצליח - במקרה הטוב נצליח להגדיל את הטווח בין אותם ימים שחורים שבהם נדמה לנו שהכל מתפרק פה בבת אחת.

זה אמנם צורם לשמוע, אבל הכדורגל לעולם לא יוכל להתנתק לחלוטין מהדברים האלו. הפילוסוף והמדינאי הרומי סנקה עלה על הסיבה לכך כבר בשנים הראשונות לספירה, לפני שהיה כדורגל: "תשוקת בני אדם למשחק ולשעשוע ודאי לא הייתה חזקה כל כך לולא מצאו בהם עונג טבעי, אבל להיטות רבה מדי אחריהם נוטלת מן הנפש את משקלה ואת כוחה".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות