גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לוודא שהמודל הצ'יליאני לא יהיה חריף מדי לישראל

האוצר מנסה נתיב עוקף כנסת לשינוי אופן ניהול ההשקעות בחיסכון הפנסיוני בישראל

דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי
דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי

1. כבר שש שנים שבצמרת סדר היום הרגולטורי של אגף שוק ההון באוצר עומדת החלת המודל הצ'יליאני על אופן ניהול ההשקעות בחיסכון הפנסיוני בישראל, ולפי שעה דבר לא קרה. בשבוע שעבר יצא האוצר עם טיוטת הוראה, שלפיה החל מינואר 2016 יוחל המודל האמור, והחיסכון הפנסיוני יהפוך תלוי-גיל, כך שמדיניות ההשקעות תשתנה והסיכון בתיק יופחת ככל שהחוסך יתבגר, וזאת לפי שלוש קבוצות גיל. למרות שהאוצר ניסה לקדם את המודל הצ'יליאני כבר כמה פעמים, ללא הצלחה, הפעם זה נראה קצת שונה. מדוע? הפעם האוצר בחר ללכת לבד, בלי הכנסת.

האוצר פרסם את ההוראות העדכניות ביחס למודל הצ'יליאני במסגרת טיוטת חוזר, שהופכת מחייבת מיד כשהממונה על שוק ההון, דורית סלינגר, מחליטה כך. מנגד, עד כה ניסה האוצר לקדם זאת באמצעות טיוטת תקנות, שדורשות את אישור ועדת הכספים בכנסת. ואולם, הטיפול במודל הצ'יליאני לא קודם בכנסת, ואף טורפד לדברי גורמים המעורים במתרחש. כעת בחר האוצר במסלול עוקף כנסת, והליך האישור הופך לכאורה קל, מהיר והרבה יותר ודאי.

אבל הח"כים שפעילים בתחום הפנסיוני, כמו ח"כ חיים כץ, אינם פראיירים. ייתכן שהניסיון להתקדם בכביש עוקף, שמדלג מעליהם, לא תעבור בקלות, עד כמה שזה תלוי בהם.

2. במודל הצ'יליאני יש היגיון רב, והוא קיבל חשיבות בעקבות המשבר הכלכלי החריף של 2008, והצניחה שחלה אז בשווי נכסי הגמל. ואולם, הדרך שהאוצר קובע להטמעתו בשוק המקומי אינה נטולת בעיות.

ראשית, השוק הפנסיוני שכפוף לשינויים הללו הוא שוק הפנסיה הצוברת, שבו החוסך יקבל כקצבה רק את מה שהפקיד לחיסכון, יחד עם התשואה שכסף זה צבר לאורך השנים. מציאות זו ממחישה את חשיבות הפחתת התנודתיות, במיוחד בתיקי המבוגרים, שעליהם נהוג לומר כי אין להם זמן לתקן מפולות, שלא כמו החוסכים הצעירים.

אבל, ניהול השקעות פירושו ניהול סיכונים - לא נטרול מוחלט של סיכונים. ללא סיכון אין תשואה, בוודאי לא תשואה ראויה. זה נכון תמיד, לא רק בעידן של ריביות נמוכות. הפחתת הסיכונים בתיקי החוסכים המבוגרים היא ראויה, ואכן, להפחתת התנודתיות בתשואות יש חשיבת רבה, שגוברת ככל שגיל החוסך מתקדם. אבל אפס תנודתיות בתיק שאינו רווי באג"ח מיועדות באה עם השקעות בעלות פוטנציאל תשואות מופחת.

זה מתחבר לסוגיה נוספת: מהו הסיכון? האם זה עניין של מח"מים, או של אפיק השקעה, או של מכשיר השקעה וכו'? על פניו ברור שמק"מים מסוכנים פחות מהשקעה במניות יתר, אבל מה עם כל מה שבאמצע, ושאמור להביא תשואה גם בתיקי המבוגרים ולא רק בתיקי הצעירים (אחרת המבוגרים יאבדו שנים שהיו צריכות להניב להם ריבית דריבית). בהקשר זה האוצר לא קובע דבר, ומותיר את ההחלטה לשוק, וליתר דיוק: לוועדות ההשקעה של הגופים הפנסיוניים המוסדיים השונים.

זה עלול להיות אתגר ברמת השוק כולו, בשל החשש שחברי ועדות השקעה יעדיפו להבטיח את עצמם (או במילים אחרות לכסת"ח) ולפעול בשמרנות רבה. הרי מבחינת ניהול הסיכונים של חבר בוועדת השקעות, מי שירשום תשואה שלילית יחטוף יותר חזק ממי ש"רק" לא מוביל בתשואות.

אבל מי אמר ששמרנות רבה בתיקי השקעה בעלי אופק השקעה של 4, 5, 6 ובוודאי 7 שנים, היא האופציה העדיפה? נכון שיש השקעות שמתאימות לתיקים עם מח"מ ארוך בהרבה, אבל הן מיעוט. מבחינת מנהלי השקעות רבים, ניהול תיק עם אופק של 5-7 שנים קרוב יותר לניהול תיק של צעירים מאשר לניהול תיק של מי שעומד לצאת לפנסיה מחר. כלומר, גם עבור המבוגרים יכול להיות שיש דבר כזה "שמרני מדי".

האוצר הנוכחי בחר שלא לנסות ולתקוף סוגיה זו. אבל בעבר מונתה ועדה בראשות פרופ' יוג'ין קנדל, שאמורה הייתה לבחון כיצד ליישם את המודל בישראל, וכיצד יש לאזן בין הפחתת סיכון לתשואה שתתקבל בכספי החוסכים. ואולם, ועדת קנדל לא התכנסה כבר שנים, ובאופן לא מפתיע גם לא קיבלה החלטות/המלצות בנושא. עתה, כאמור, האוצר דילג מעל זה, והותיר את הדילמה, ואת האחריות, לגופים המוסדיים עצמם.

אגב, המשבר של 2008 גם לימד אותנו עד כמה התפיסות לגבי השקעות בסיכון גבוה או בסיכון נמוך אינן מיישרות בהכרח קו עם המציאות, בעיקר בתקופות משבריות. הרי אג"ח קונצרניות בדירוגי A גבוהים לכאורה מסוכנות פחות, ובהן יושקע, כנראה, רכיב גדול יותר מתוך כספי המבוגרים. אבל להזכירכם, לפני משבר 2008 האג"ח של דלק, אי.די.בי, אפריקה ישראל וחברות אחרות שנקלעו להסדרי חוב היו בדירוגים גבוהים, ונחשבו להשקעות בסיכון לא גבוה במיוחד בשוק המקומי. ראינו מה קרה מאז.

אתגר נוסף נוגע לפגיעה ביכולת ההשוואה בין גוף אחד לאחר, בוודאי מבחינת לקוח הקצה. כל גוף יקבע מדיניות וישקלל סיכון באופן ייחודי, כך שייתכן כי המעברים מגוף אחד לאחר יפחתו, וזה עלול להיות בעייתי.

3. למעשה הבעיות הללו מלוות את עולם ניהול ההשקעות, בצורה זו או אחרת, בכל מקרה. לכן חשוב שהענף ינסה לצמצם את הפגיעות האינהרנטית הזו ככל הניתן, ולאוצר יש במחסן הכלים שלו כלי נוסף שיכול לסייע מאוד. לדעתנו ראוי שהאוצר יקדם גם צעד משלים שיפתור בעיה של פגיעה רבה מדי בפוטנציאל התשואה העתידית לטובת הקטנת פוטנציאל התנודתיות.

צעד נכון שכזה הוא שינוי אופן הקצאת האג"ח המיועדות. כיום רק החוסכים בקרנות הפנסיה החדשות המקיפות זכאים לקבל מהמדינה אג"ח מיועדות, המבטיחות ריבית שנתית ריאלית של 4.86%. האג"ח המיועדות מהוות כ-30% מתיקי החוסכים בקרנות החדשות המקיפות, בעוד שלחוסכים בגמל ובביטוחי המנהלים שמנוהלים בשוקי ההון אין שום רכיב סופר סולידי ומובטח דוגמת האג"ח המיועדות.

לא רק זאת, אלא שכיום הצעירים בקרנות הפנסיה זכאים לאותו שיעור של אג"ח מיועדות כמו המבוגרים, למרות שמבחינת הצעירים ייתכן שמדובר במשקולת, ולא רק בעוגן חשוב לתשואה. למבוגרים מדובר בעיקר בעוגן שמבטיח ריבית מינימלית נאה למדי על חלק מהתיק, ללא תלות במצבי השוק.

מכאן נראה שכדאי ללוות את החלת המודל הצ'יליאני עם שינוי אופן הקצאת האג"ח המיועדות לכל אפיקי החיסכון, ובעיקר, ואולי רק, לחוסכים מבוגרים.

הקצאה לאפיקים לפי טווח ההשקעה

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"