גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

70 מיליארד דולר בעשרות שנים: יצוא הגז - תמונת מצב

לממשלה יש אינטרס ששותפויות הגז יחתמו על הסכמי יצוא מ"תמר" ו"לוויתן" - היא רוצה להצדיק את ההשקעה בפיתוח המאגרים ■ אבל בינתיים סוגיות רבות נשארו ללא הסדרה ונחתם רק חוזה מחייב אחד ■ אלו האופציות שעל הפרק

קידוח לוויתן נפט גז / צילום: לילה כלכלי ערוץ 10
קידוח לוויתן נפט גז / צילום: לילה כלכלי ערוץ 10

בחודשים האחרונים נדמה ששוק הגז תוסס: אנחנו שומעים דיווחים על עסקאות יצוא ועל מגעים שמתנהלים מתחת לפני השטח עם מדינות שכנות, אבל האם אלה עסקאות שהמשק הישראלי יכול באמת לסמוך עליהן? בחמש השנים האחרונות התגלו בישראל עתודות גז של כ-1,000 מיליארד מטר מעוקב, רובן במאגר תמר ובמאגר לוויתן, הנחשב אחת מתגליות הגז הגדולות בעולם בעשור האחרון במים עמוקים, ובעקבות עבודתה של ועדת צמח החליטה הממשלה שהמאגרים יוכלו לייצא עד 50% מכמות הגז שלהם, תלוי בגודלם ובגורמים נוספים.

לפי הערכות, ההכנסות מיצוא הגז צפויות להכניס לקופות המדינה (מסים ותמלוגים יחד) כ-70 מיליארד דולר, על פני עשרות שנים (מהוון בערכים של היום), אבל לממשלה יש סיבות נוספות לעודד חתימה על הסכמים עם לקוחות זרים: היא, כמו היזמים עצמם, רוצה להצדיק את ההשקעה בפיתוח המאגרים.

אם ניקח את לוויתן כדוגמה, ההשקעה הנדרשת כדי לפתחו בשלב הראשון מסתכמת בכ-6.5 מיליארד דולר. השוק הישראלי קטן מכדי שיצדיק להשקיע סכום עתק כזה רק בשבילו. מעבר לכך, לייצוא הגז יש חשיבות גיאו-פוליטית גדולה, ובעזרתו ישראל תוכל לבסס את מעמדה באזור.

אלא שעד היום המדינה עדיין לא קבעה את ההסדרים הנדרשים למימוש הייצוא: אילו שיעורי מס יוטלו על השותפויות, האם יהיה פיקוח על מחירי הגז, למי ואיך יינתנו רישיונות לייצוא. בחוסר הוודאות הזה, נחתם עד היום רק חוזה מחייב אחד לייצוא גז - לאספקת 4.75 BCM מלוויתן לרשות הפלסטינית. מכתבי כוונות דווקא יש - עם שלושה גורמים נפרדים בירדן, עם קונסורציום חברות במצרים ושתי חברות בינלאומיות המחזיקות במתקני הנזלה במצרים (ראו פירוט לפי מדינות).

בסקירה הבאה, ננסה לעשות קצת סדר באופציות הייצוא של הגז הישראלי, בעסקאות העומדות על הפרק ובפוטנציאל המימוש שלהן.

הרשות הפלסטינית

בין לוויתן לרשות הפלסטינית נחתם חוזה לאספקת 4.75 BCM גז. זהו למעשה החוזה המחייב הראשון שנחתם בישראל.

התנאים הטכניים: הקרבה הגיאוגרפית הופכת את האופציה הזאת לקלה יחסית לביצוע, אבל עדיין צריך להניח את התשתית להובלת הגז - צינור שיגיע לתחנת הכוח שתקום בג'נין. כרגע אין עדיין לא צינור או אפילו תוואי לצינור.

התנאים הכלכליים: מדובר באספקה של כמות גז קטנה, כך שישראל לא תוכל להישען על הרשות כלקוח מרכזי.

התנאים הגיאו-פוליטיים: אף שמדובר בכמות קטנה של גז, מבחינה כלכלית ההסכם עשוי לעודד את הכלכלה ברשות הפלסטינית ולהוסיף ממד חיובי לקשרים איתה.

מצרים

על הפרק עומדות שלוש עסקאות: עם בריטיש גז (לוויתן), יוניון פנוסה (תמר) וקונסצוריום החברות Dolphinus Holdings (תמר). באחרונה נחתם מכתב כוונות עם דולפינוס, אך הדיווח עליה לבורסה היה לקוני ופרטי העסקה עדיין עלומים.

התנאים הטכניים: מבחינה טכנית, אופציית הייצוא למצרים קלה יחסית: במקרה של תמר ולוויתן, צינור ימי יוביל את הגז לשני מתקני הנזלה הקיימים ממילא במצרים ונמצאים במרחק של 200 ו-400 ק"מ מהמאגרים, בלי שיצטרך לעבור במדינות נוספות. במקרה של דולפינוס, מהמעט שפורסם על העסקה, עולה שהכוונה היא להזרים גז בצינור ששימש בעבר להעברת גז ממצרים לישראל, והדבר עלול לסכן את העברת הגז.

התנאים הכלכליים: מבחינה כלכלית, אופציית הייצוא למצרים מורכבת. במקרה של BG (בריטיש גז) וחברת יוניון פנוסה, שתי חברות גדולות ומכובדות, ניתן להניח שהן יעמדו בהתחייבויותיהן, ואפשר גם לצפות שהן ישלמו מחיר גבוה יחסית, מאחר שהן מתכוונות להנזיל את הגז במתקנים שממילא קיימים ולייצא אותו לאירופה ולאסיה. עם זאת, מצבה הכלכלי של מצרים איננו שפיר במיוחד, והשוק המצרי חייב יותר מ-6 מיליארד דולר לספקי גז שפעלו במדינה.

התנאים הגיאו-פוליטיים: במצרים נשמעים כל העת קולות המתנגדים לעסקאות מכל סוג עם ישראל. מעבר לכך, בעסקה עם דולפינוס יש סיכונים ביטחוניים. גורמים אסלאמיים כבר חיבלו בצינור המחובר לצינור ההובלה המתוכנן בסיני, ורק באחרונה הכריז נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי על מצב חירום באזור לאחר פיגוע באזור.

ירדן

על הפרק עומדת עסקה גדולה אחת עם ממשלת ירדן (לוויתן) ועסקאות עם לקוחות פרטיים (תמר).

התנאים הטכניים: ייצוא לירדן הוא אופציה זולה ומהירה מאחר שהוא דורש קילומטרים ספורים בלבד של צינור יבשתי.

התנאים הכלכליים: ישראל יכולה להציע לירדן גז זול מכל הצעה של ספקית אחרת, והמחיר שיקבלו ספקיות הגז הישראליות עבור הגז יהיה גבוה מהמחיר בישראל עצמה.

התנאים הגיאו-פוליטיים: לישראל יש אינטרס מובהק לשמור על קשריה עם ירדן ולחזק את הממלכה. על פי הערכות של מומחים בענף האנרגיה, על אף המתח בין ישראל לירדן, עסקאות עם ירדן ייצאו אל הפועל. לדבריהם, ירדן זקוקה לגז הישראלי ומאחר שמדובר בעסקאות לטווח ארוך, של 15-20 שנה, ושני הצדדים מבינים שיהיו עליות ומורדות ביחסים בין המדינות.

טורקיה: בין טורקיה לישראל יש כל העת דיבורים על ייצוא גז, אבל אין כרגע עסקה קונקרטית שעומדת על הפרק. שותפויות הגז ומומחים בתחום סבורים שהאופציה הטורקית עדיין קיימת, למרות היחסים המעורערים בין המדינות.

התנאים הטכניים: אם יהיה ייצוא לטורקיה, הוא ייעשה באמצעות צינור ימי שיגיע ממאגר לוויתן, דרך מימי קפריסין, עד הנקודה הדרומית ביותר בטורקיה, הנמצאת במרחק של כ-485 ק"מ מהמאגר. המים בין שתי המדינות נחשבים עמוקים יחסית, והדבר מייקר את הקמת הצינור לכדי 3 מיליארד דולר.

התנאים הכלכליים: המשק הטורקי צורך פי 7 מהמשק הישראלי, והביקוש שלו לגז עוד צפוי להכפיל את עצמו ב-20 השנים הקרובות, כך שאופציית הייצוא אליה עשויה להשתלם מאוד. לטורקיה אין מקורות גז משל עצמה ולכן היא נאלצת לייבא את הגז מכמה ספקים במחירים גבוהים, ומעוניינת כמובן להכניס לשוק ספק נוסף שיתחרה באלה הנוכחיים.

התנאים הגיאו-פוליטיים: מבחינה כלכלית אמנם לטורקיה יש אינטרס להכניס מתחרה נוסף לשוק, אבל היחסים העכורים בינה לבין ישראל עלולים להיות מכשול בדרך לכל עסקה. לא רק זאת, גם המתח המתמיד בין טורקיה לקפריסין, שבמימיה אמור לעבור הצינור, עלול להכשיל עסקאות פוטנציאליות. עד כה ראשי הממשל בקפריסין לא נתנו את הסכמתם למעבר הצינור במים הכלכליים (EEZ) של האי, כמתחייב מאמנת הים של 1982.

המזרח הרחוק

בשנים הקרובות לא צפויות עסקאות, ובכל מקרה ייצוא למדינות אלה יהיה רלוונטי רק בשלב השני של פיתוח לוויתן, בתחילת 2018, ואחרי שייחתמו עסקאות עם מדינות שכנות.

התנאים הטכניים: כדי לממש את אופציית הייצוא למזרח הרחוק (למשל טייוואן, סין, הודו, דרום קוריאה) יש להקים מתקן הנזלה יבשתי או ימי, אלא שהאופציה הראשונה תהיה קשה לביצוע בגלל התנגדות הארגונים הירוקים בארץ והאופציה השנייה היא עדיין טכנולוגיה בפיתוח. עדיין אין בעולם מתקני הנזלה ימיים (FLNG).

התנאים הכלכליים: בייצוא למזרח הרחוק יש יתרון ברור - מדובר בשוק אדיר בגודלו הזקוק לכמויות גדולות של אנרגיה ומשלם היום את המחירים הגבוהים בעולם. מחיר ההובלה אמנם צפוי להיות גבוה, אך השיט במימי האוקיינוסים ובמים הכלכליים אינו מחייב הסכמה מצד מדינה כלשהי.

התנאים הגיאו-פוליטיים: מבחינה פוליטית, ישראל תעדיף למכור קודם כול את הגז למדינות השכנות, כדי לבסס יחסים כלכליים טובים איתם ובעקבות זאת גם לעגן את היחסים המדיניים. מבחינה זו, המזרח הרחוק הוא לא בעדיפות עליונה, גם אם מדובר בשוק עם פוטנציאל כלכלי.

קפריסין

מתנהלים מגעים עם גורמים בקפריסין אך הם עדיין לא הבשילו לכדי עסקה קונקרטית.

התנאים הטכניים: הדרך המעשית היחידה להוביל גז לקפריסין היא בצינור ימי שיונח על קרקעית הים, אלא שהטופולוגיה של הקרקעית מייקרת את עלות הקמתו. לפי הערכות גסות, העלות צפויה להגיע לכמיליארד ד'.

התנאים הכלכליים: הספקים הישראלים יוכלו לגבות מחירים גבוהים יחסית (אפילו עד 15 דולר ליחידת mmbtu של גז), משום שלקפריסין אין כרגע גז זמין משל עצמה - היא מייצרת חשמל מסולר ומזוט יקרים, ומחיר החשמל שם הוא הגבוה בין מדינות אירופה. עם זאת, כמויות הגז שיצרוך המשק הקפריסאי יהיו נמוכות מ-1 BCM בשנה, ולכן קפריסין כנראה לא תהיה "לקוח העוגן" שיצדיק את פיתוח לוויתן.

התנאים הגיאו-פוליטיים: קפריסין, כמו טורקיה, רוצה להיות מדינת מעבר ולשמש צינור גז לאירופה, והיא מעוניינת להפחית את תלותה ברוסיה. גורמים בממשלת קפריסין הביעו בעבר רצון לשיתוף פעולה עם ישראל בתחום זה.

הובלת הגז

כמה גז מותר למאגרים לייצא

העסקאות של תמר

העסקאות של לוויתן

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

״השוק מתפוצץ״: 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגיאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמי סיירת גבעתי נפלו בלחימה בעזה

נועם בטאן ונחמן מאיר חיים וקנין ז"ל נהרגו בקרב בדרום הרצועה, 4 לוחמים נפצעו ●  לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● חילופי אש בגבול הצפון: 10 רקטות שוגרו לגליל המערבי, כטב"ם של חיזבאללה התפוצץ בקיבוץ יפתח • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

יורשים לא צורפו להליך שהכריע בזכויות על קרקע. מה קבע העליון?

העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך