גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בואו נעשה קצת סדר

עזה זה לא הר הבית ואין דין אינתיפאדה כדין צוק איתן

הר הבית גשר המוגרבים הכותל המערבי / צלם: Lowshot.com
הר הבית גשר המוגרבים הכותל המערבי / צלם: Lowshot.com

א.

אינתיפאדה זה בדיוק, אבל בול, שלא לומר פיקס, מה שהיינו צריכים עכשיו. אני מטייל הרבה בארץ ובכל מקום שאליו אני מגיע מקדמת אותי אנחת רווחה הבוקעת מעומק הלבבות וגורמת לתחושת ריחוף קלה. אנשים ממש חיכו לזה.

ואיך לא? זה טוב לתיירות, גם מחו"ל כמובן, אבל לתיירות הפנים זה ממש סם חיים; זה עושה חשק לאנשים לצאת, לקנות ולבלות - מה שנקרא להניע את המשק; זה גורם ליזמים להתמלא בחדוות יצירה ולמשקיעים, גם זרים, לשפוך פה כסף; על הדרך יכול להיות שזה גם יתרום למעמדנו בעולם.

יכול להיות ששכחתי עוד יתרון או שניים, אבל אני בטוח שהם יציגו עצמם לפנינו במהרה, ולכן זה קצת פזיז, ומאוד (אבל מאוד) לא פטריוטי בעיניי, שרבים בשמאל טוענים שכל ההסלמה הזו, בכל החזיתות האפשריות במקביל, היא רק לטובת מאבקים פנימיים בתוך הימין.

במיוחד כשחושבים על העיתוי. פחות משלושה חודשים מסיומו של צוק איתן, והמשק ממש התחיל להראות ניצנים של התאוששות, אומנם לא ודאיים ומוחלטים, אבל בהחלט לא ממש מדכאים (כמובן שבניכוי התיירות, התעשייה והמסחר, אם לשאול ביטוי מהמנהיג הגדול). כן - פחות משלושה חודשים מסיומו של צוק איתן, הייתם מאמינים? למעשה, אני ממש יכול לעצום עיניים עכשיו ולראות את רובכם מכווצים את המצח ומנסים להיזכר תוך כדי שאתם עושים פרצוף של בטח, צוק איתן, ברור: צוק איתן... צוק איתן... תזכיר לי... זה ממש על קצה הלשון... מירי! איך קראו למקום היפה הזה במקסיקו שנסענו אליו שנה שעברה עם אבנר ושרית, צוק איתן, נכון?

ב.

למרות, או יותר נכון לצד, יכולות ההדחקה העילאיות של הציבור הישראלי, הרי שיש לנו גם יכולת מופלאה להיכנס מיד לפוזיציה הנכונה לכל סיטואציה. מין היענות לקול פנימי ומוכר, תופי הטם-טם מכים בתוכנו ואנחנו מחליקים בקלות למצב החדש/ישן/חדש. הכול נורא מוכר לנו.

ועדיין, אם באמת נגזר עלינו וגמרו מנהיגנו בדעתם להכניס אותנו לעוד סיבוב, כדאי להיזכר ולהזכיר לאן זה הולך: לא דין אינתיפאדה כדין מלחמה או מבצע. מלחמה מספקת, פה ושם ולמרות הכול, רגעים של קתרזיס, של אופוריה, של אחדות. אפילו כשנשמעת אזעקה. אזעקה מכינה אותך למה שהולך לקרות, גם אם זה לא יותר מכמה שניות קודם, אזעקה היא סוג של מסר מהמדינה: אנחנו יודעים מה קורה, אנחנו מנסים לשמור עליך. יש לנו טכנולוגיה, יש לנו פתרונות. יש לנו מפקדים גיבורים וחיילים מעולים. יש לנו שידורים פתוחים. יש חזית וממילא יש עורף - גם אם הם מעורבבים לגמרי.

באינתיפאדה אין לנו דבר מכל אלה. אתה אף פעם לא יודע מה הולך לקרות, איפה זה יקרה ומתי. אתה תמיד בלחץ. אין כמעט חשיבות לטכנולוגיה עילית, להפך - הולכים אחורה, אל הסכין ואל האבן. אין אופוריה, היוזמה היא כמעט לעולם אצל הצד השני. אין כמעט גיבורים. אין משדרים מיוחדים.

התוכניות הרגילות פשוט נקטעות מדי פעם בעוד בשורת איוב. תמיד מקפיצים אותך ואין קתרזיס. רק תחושה של כרסום איטי וייאוש שקט, עייף ועצוב. צל שהולך אחריך תמיד. אתם יכולים לראות את האנשים סביבכם. הכרסום, הייאוש והעצב כבר דופקים בדלת אם לא נכנסו. הם החצבים הנפשיים המבשרים את בוא סתיו האינתיפאדה השלישית, יהא שמה אשר יהיה.

ג.

ביום ראשון הייתי בהפגנות בכפר כנא. מיד כשהגעתי תקף אותי הריח המוכר. תערובת של עשן וגללי סוסים בתוספת ניחוח קלוש של גז מדמיע נישא ברוח. ריח הכרסום. יחד עם הריח צף ועלה שוב משפט שנתקע לי בראש. שמעתי אותו לאחרונה משני אנשים שונים (פלסטיני בסילואן וד"ר מתל אביב) בסיטואציות שונות. הבט סביבך, אמרו לי שניהם, גדל פה כבר דור שני שאין לו שום מודל אלטרנטיבי בראש, שום מודל אחר להתייחס אליו, דורות של אנשים שמכירים רק מציאות אחת ומאמינים שאין בלתה, כי כל האלטרנטיבות מוצגות כאיומות ונוראות, בלתי אפשריות ולכל הפחות בדיוניות. אחד התייחס לכיבוש הישראלי ולמאבק הלאומי הפלסטיני והשני התייחס ליוקר המחיה ולקפיטליזם הישראלי. אבל בסוף אותה מסקנה עגומה.

אני מסרב להיכנס למצב הזה, אבל אולי זה רק כי אני עוד זוכר את עצמי כילד בן שבע, מנפנף ושמח לנשיא מצרים, שלום במקטרתו וכל זה. אני מסתכל על ילדיי, הם בדיוק באותו הגיל שבו הייתי אז. בינתיים חוו שני סבבים של ריצה למקלטים והם עוד בני מזל ליד בני משפחתם בדרום הארץ. ואם אדם הוא אכן תבנית נוף ילדותו, אז הם בבעיה.

ד.

אבל מה שבאמת רציתי לספר זה על הביקור בצפון. חזרתי מהמגזר הערבי ששבת ומההפגנות בכפר כנא וכמה שעות אחר כך כמעט לינץ' בטייבה. למחרת נרצח חייל בתל אביב ובחורה נרצחה באלון שבות וכל הכתבה נראתה פתאום לא רלוונטית - קצת אבנים וזיקוקים וכמה עצורים, שום דבר מרגש. הוחלט שלא תתפרסם.

עכשיו אני חושב שאולי טעיתי והייתי צריך להתעקש. הטעות הייתה ששמתי לב יותר למופעים החיצוניים - אבנים, עשן, גז מדמיע ומעצרים - במקום למקורם. הרוב המוחלט של האנשים שדיברתי איתם שם בצפון אמרו לי אותו דבר: אנחנו לא עושים פה אינתיפאדה בגלל הר הבית ואל אקצה. אנחנו מתקוממים כאזרחים שדמם זול יותר. הם טענו שזה גם מה שהניע את הצעיר שנורה להתקיף את השוטרים, לא אל חראם א-שריף. הם לא דיברו כאויבים, הם דיברו כאזרחים. הם לא רוצים מדינה, זו המדינה שלהם.

והם צודקים. בעשור וחצי האחרונים נורו למוות עשרות אזרחי ישראל ערבים בידי שוטרים, חיילים, מאבטחים ואזרחים יהודים, במגוון נסיבות (לא רחב מדי, אכן, אבל בהחלט לא רק לאומניות). את ההרוגים היהודים אתה יכול לספור על אצבעות יד אחת ועוד יישארו לך שתי אצבעות ספייר. גנב עברי שייתפס על חם פורץ לדירה או לרכב לא יירה. לגנב ערבי לא תמיד תהיה הפריבילגיה של להיעצר כאחד הגנבים. כך גם המפגין הפוליטי, הנוסע בשכרות, הנוטה להתפרץ בקללות ועוד.

כשמוסיפים לזה, וחייבים להוסיף, את שלל פניה המכוערות של האפליה נגד אזרחי ישראל הערבים, מתקבלת טענה נכונה וזעקה מוצדקת מאין כמותה - גם כשמעשים של מעטים מהם פסולים עד למאוד. אני לא מגן פה על אלה היוצאים לפעולת טרור או קוראים להשמדת ישראל. אבל בהחלט ראוי להגן על הרוב המוחלט. גם כשמוסיפים למשוואה, וחייבים להוסיף, את הפן הלאומי שעומד מוצק בבסיס של הכול. חייבים להאזין לזעקה המוצדקת.

חובה עלינו להבדיל בין אזרחים ולא אזרחים. לא דין עזתי כדין כפר-כנאי ולא דין תושב שכם כתושב אום אל פאחם. אלה לא אותן המוטיבציות, זו לא אותה המלחמה, גם אם הרבה פעמים אנחנו משתכנעים להפך - וגם אותנו אני מתקשה להאשים בצורה גורפת. אלה אזרחייך, ישראל. אי אפשר להתנות זכויות בחובות כשהזכויות ניתנות ביד קפוצה אם בכלל ותמיד על תנאי.

ואם הם אומרים שכל דרישתם היא צדק בסיסי, אולי הם גם מתכוונים לזה ברצינות. אולי שווה להקשיב יותר.

ה.

מכל הפרשות האחרונות אנחנו כבר יודעים, הרבה יותר טוב ממה שרצינו לדעת, מה מעסיק את שוטרינו, מנהיגינו ונבחרינו גם בשעות מבחן קשות - שרידות, פוליטיקה, שמירת תיבות הפנדורה נעולות, קנאה, תאוות בצע ושחיתות. לא שמישהו חשב שמדובר בבני אדם הבנויים אחרת מאיתנו, ובכל זאת. הידיעה שתוך כדי כל זה סביר להניח שהם מתעסקים בדברים אחרים במידה גבוהה יותר של להט ומסירות מאשר בגורלנו. וזה הכי מדכדך. מהרבה בחינות זה הצל האמיתי המוטל בכל מקום. בסוף, זה הכרסום המסוכן באמת.

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

הגדולה של וורן באפט היא הרבה מעבר לבחירת מניות מוצלחת

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שבעה פצועים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח, שלושה במצב קשה

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • בסעודיה מדווחים: חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית; הנייה הבהיר: "עדיין מעוניינים להגיע להסכם כולל" • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע