גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם דודי ויסמן ושרגא בירן ימשיכו לתמוך ברוזבאד?

סימני שבירה? לאחר שהזרימו מאות מיליוני שקלים לחברת הנדל"ן שבשליטתם, ויסמן ובירן טרם הודיעו על כוונתם לעמוד מאחורי תשלום האג"ח הקרוב של החברה

דודי ויסמן שרגא בירן / צילום: יונתן בלום ותמר מצפי
דודי ויסמן שרגא בירן / צילום: יונתן בלום ותמר מצפי

צמד בעלי השליטה בקונצרן אי.די.בי - אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה - נמצאים בכותרות בשבועות האחרונים, ולמרות הידרדרות במצבה הפיננסי של הקבוצה, ממשיכים השניים להפגין לפי שעה מחויבות להמשך התמיכה בה (עד היום הזרימו שניהם סכום עתק של 1.4 מיליארד שקל לקונצרן, והיד עוד נטויה).

אבל אלשטיין ובן משה אינם צמד המשקיעים היחיד אשר תומך בחברה הנמצאת בשליטתו, אשר נקלעה לקשיים. שני צמדים נוספים - ויסמן-בירן וברונפמן-פישר - מזרימים בשנים האחרונות סכומי כסף משמעותיים כדי לתמוך בהתחייבויות האג"ח של החברות שבשליטתם, וכדי לאפשר להן את המשך פעילותן השוטפת.

אצל דודי ויסמן ושרגא בירן, בעלי קבוצת המסחר והקמעונות אלון רבוע כחול, מדובר בהשקעה צדדית של השניים - חברת הנדל"ן המניב רוזבאד. עד היום הזרימו ויסמן ובירן יותר מ-200 מיליון שקל בהון ובהלוואות כדי לתמוך בחברה, אשר פעילותה מתרכזת בגרמניה ואשר הפסדיה בשנים האחרונות יצרו גירעון של 79 מיליון שקל בהונה העצמי.

אולם נראה כי בזמן האחרון מחויבותם לחברה, בעלת התחייבויות אג"ח של 73 מיליון שקל, הולכת ופוחתת. לקראת תשלום האג"ח הקרוב של רוזבאד, בהיקף של 28 מיליון שקל בסוף החודש הנוכחי, עדכנה אמש החברה כי פנתה לביילסול - החברה הפרטית שבאמצעותה מחזיקים בה ויסמן ובירן, לקבלת הבהרה אם בכוונתה "להמשיך ולתמוך בחברה כפי שעשתה רבות בעבר, ולהעמיד לטובתה את המקורות הנדרשים לצורך פירעון התשלום הקרוב למחזיקי האג"ח". ברוזבאד מדגישים, כי "ביילסול טרם הודיעה על רצונה להעמיד הלוואה נוספת כאמור".

איתות מבשר רעות קיבלו מחזיקי האג"ח ביולי האחרון, לאחר שדודי ויסמן, אחד מצמד הבעלים, עזב את דירקטוריון החברה, כחודשיים לאחר שעשה זאת היו"ר, בועז בירן (בנו של שרגא). מאסיפת מחזיקי האג"ח שהתכנסה בחודש שעבר נעדרו הבעלים, מה שהגדיל את חששות המחזיקים מאפשרות כי יפסיקו לעמוד מאחורי התחייבויותיהם לרוזבאד, שאליה היו מחויבים עד כה.

בקופתה של רוזבאד היו בסוף הרבעון השני מזומנים בהיקף של 3.5 מיליון שקל בלבד מול התחייבויות שוטפות של קרוב ל-600 מיליון שקל - עיקרן לבנקים. בעקבות הפרה של אמות המידה הפיננסיות להלוואה של כ-105 מיליון אירו, שנלקחה למימון רכישת פורטפוליו הנכסים של רוזבאד בגרמניה, הודיעו השותפויות המחזיקות בנכסים לפני כמה שבועות על כוונתן להגיש לביהמ"ש המוסמך בגרמניה בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון.

ממשיכים לתמוך בישראלום

לעומת סימני השבירה אצל ויסמן ובירן, ממשיכים מי שהיו בעבר שותפים של השניים ברכישת הרבוע הכחול, מתיו ברונפמן ושולם פישר, לתמוך בחברת ההשקעות ישראלום, שבאמצעותה הם מחזיקים 19% ממניות רשת הקמעונות שופרסל.

השבוע הודיעו השניים, המחזיקים בין היתר בזיכיון איקאה בישראל, את הסכמתם להגדיל את התמיכה בחברה ב-40 מיליון שקל באמצעות פיקדון חיצוני שהם מעמידים לה כבטוחה. כל סכום שיועבר לישראלום מתוך כספי הפיקדון ייחשב כהלוואה שהעמידו בעלי השליטה לחברה.

הבטוחה ניתנה כדי לסייע לישראלום לעמוד באמת מידה פיננסית בנוגע להלוואה שלקחה לפני כמה שנים מקונסורציום בנקים - הכולל את הפועלים, אגוד ומזרחי-טפחות, לצורך רכישת מניות שופרסל מידי צמד בעלי השליטה.

בחודשים האחרונים הפרה ישראלום את אחת מההתניות הפיננסיות של הסכם ההלוואה (שאותה נטלה ב-2010), מה שאפשר לבנקים לדרוש את פירעונה המיידי.

ההתחייבות הנוכחית מגדילה את סכום ההזרמות של ברונפמן-פישר לישראלום לכ-400 מיליון שקל, שעל כ-70 מיליון שקל מתוכם הודיעו לפני פחות משלושה חודשים - גם הם לצורך עמידה בהחזרי ההלוואה ששימשה לרכישת מניות שופרסל.

ישראלום סובלת מצניחה של כ-30% שמציגה מניית שופרסל מתחילת השנה, וחלק ניכר מהירידות נרשמו בחודשים האחרונים בעקבות תוכנית התייעלות שהציגה, והפסדים משמעותיים שרשמה בעקבותיה (כ-149 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה).

ישראלום השקיעה לפני כמה שנים קרוב ל-1 מיליארד שקל ברכישת מניות שופרסל - עיקרן מידי ברונפמן ופישר, ברמות שווי שהתבררו בדיעבד כגבוהות מדי. כיום שווי החזקתה עומד על כ-370 מיליון שקל בלבד.

הפסדי החברה מצטברים לכמעט חצי מיליארד שקל מאז 2011.

בסיכום הרבעון השני של השנה הציגה ישראלום התחייבויות של 1.14 מיליארד שקל - מתוכן כ-680 מיליון שקל התחייבויות שוטפות, מול קופת מזומנים של 15 מיליון שקל בלבד. התחייבויות האג"ח של ישראלום מצטברות לכ-100 מיליון שקל, והתשלום המשמעותי הקרוב, בהיקף של כ-29 מיליון שקל, צפוי בסוף חודש מארס הקרוב.

הנתונים הפיננסיים של רוזבאד וישראלום

עוד כתבות

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"