גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני מנסה לחקות את תיירי הנרי. אם גם הייתי מצליח, הייתי בארסנל"

טל בן חיים מבין שבזבז זמן במלאבס ("שנתיים יותר מדי"); ויש לו מסר למי שקישר בין זימונים שלו ושל דמארי לנבחרת ללוזונים: "סתמנו פיות, ככה יצא" ■ ריאיון

טל בן חיים, עומר דמארי, נבחרת ישראל / צלם: רויטרס
טל בן חיים, עומר דמארי, נבחרת ישראל / צלם: רויטרס

בקיץ 2011, ביצת הכדורגל הישראלי נכנסה לשוק כאשר עומר דמארי נמכר ממכבי פ"ת להפועל ת"א תמורת סכום מופרז של 1.5 מיליון אירו, עבור 50% מהכרטיס שלו. שנה לאחר מכן שתי הקבוצות ביצעו עסקה נוספת, הפעם עבור טל בן חיים - ועדיין הרבה גבות הורמו. אלא שמאז ההעברות ההן, שהעשירו את הקופה של הלוזונים - השחקנים האלו התפתחו, השתפרו. זה הגיע עד למצב שהם באנקרים בהרכב של אלי גוטמן לקראת המשחק הקריטי ביום ראשון מול בוסניה.

בן חיים, שחקן קו בן 25 שניבאו לו הרים וגבעות כבר מגיל נוער - קוצר מאז תחילת העונה הרבה מחמאות, לאחר שהפך לשחקן המשמעותי ביותר במכבי ת"א, מלבד כמובן ערן זהבי. ומה שמדהים זה שנורא כיף לדבר איתו על זה: מדובר על איש שיחה ברמה גבוהה מאוד.

***

השיחה המיוחדת הזו נפתחת באיחולי החלמה לאדין דז'קו, שיפגוש את ישראל במקרה הטוב רק בגומלין בסראייבו. בן חיים מאוד ענייני: "מאחל לו הרבה בריאות. אנחנו צריכים להתעסק בעצמנו, זה לא מעניין. לא יודע מה תכנית המשחק שלהם. אני ממש לא מתעסק בהם. נצטרך להתעסק בהם כשנתחיל להתכונן אליהם. הרבה יותר מעניין אותי איך אנחנו נתכונן ואיך אנחנו נשחק ומה תהיה שיטת המשחק שלנו. אם נעשה הכל כמו שצריך, נוכל להוציא את התוצאה שאנחנו רוצים".

עדיין, כאשר שחקן כזה נעדר מהרכב היריבה, ואין לו תחליף, ויש להם רק 2 נקודות, ואין להם חלוצים בסגל, ולישראל מלוא הנקודות - זה כן מעניין.

"לא נכנס לסטטיסטיקות האלה. בשורה התחתונה, יש להם שחקנים בליגות טיפה יותר איכותיות מישראל, טיפה. בעוד הם משחקים בבונדסליגה, למיטב ידיעתי מירב שחקני הנבחרת הישראלית משחקים בליגה הישראלית. צריך להיכנס לפרופורציות. להגיד שאנחנו פייבוריטים במשחק זה להיות עיוור. ביום נתון בשורה התחתונה - ואני לא מכין את הקרקע ולא מנמיך ציפיות - הם יותר טובים מאיתנו, מדורגים גבוה יותר, ושיחקו במונדיאל האחרון. להגיד שאנחנו פייבוריטים, ולא משנה מה, זה קצת תלוש מהמציאות. אצטדיון ביתי מלא, פציעות בצד שלהם ויום פחות טוב מצידם, יאזן את הכוחות ויתן לנו יתרון קטן".

אתם באמת בכוננות שיא?

"אני יכול להגיד שהרעב והרצון להעפיל הוא עצום. אנחנו בתור שחקנים, ובכלל כל הנבחרת בתור מערכת, יודעים שלעלות ליורו יהיה באמת הישג. הרעב והאמביציה והחשק להגיע לנבחרת ולתרום ולהשיג את המטרה, הוא גדול ואין דבר שהיינו רוצים יותר מזה. אבל יש נבחרות מאוד טובות בבית הזה, וגם את הנבחרת מהדרג הרביעי (וויילס - ר.ע) מצפים שננצח בקלות למרות שרוב השחקנים שלה מהפרמיירליג".

יש לך רק תשע הופעות בנבחרת הבוגרת. אתה כבר בן 25. מה עצר אותך כל השנים?

"חשבתי שיהיו לי יותר הופעות בנבחרת בשלב הזה. הקריירה שלי התגלגלה ככה שנשארתי במכבי פ"ת שנה או שנתיים יותר מדי וגם כשהלכתי להפועל ת"א, לא הייתה לי עונה טובה וגם לא לקבוצה. לא זומנתי אז וזו הסיבה שמספר ההופעות שלי לא גדול, אבל אני רק בן 25 ואני עדיין בין השחקנים הצעירים בנבחרת".

במשך השנים קשקשו שאתה ודמארי מקבלים זימונים לנבחרת רק בשל האינטרס של הלוזונים לשווק אתכם. סתמתם לכולם את הפה?

"אז קשקשו. סתמנו את הפה כי ככה יצא. קיבלנו את הזימון לנבחרת ואת הזכות לשחק בהרכב וכמובן שרצינו להוכיח את עצמנו. הדבר האחרון שרצינו זה לסתום את הפה לכל החכמים שחשבו שאנחנו בנבחרת בגלל אבי ועמוס. ללואיס פרננדז אפשר לקבוע מי יהיה בנבחרת ומי לא? לאלי גוטמן?"

יש בדור הנוכחי אינספור קשרים התקפיים מצוינים. ורמוט, זהבי, רפאלוב, מליקסון, בוזגלו, חן עזרא. בסוף אתה עולה לפני כל אלו. מנפח את האגו?

"ממש לא. אמנם עליתי בשני המשחקים האחרונים אבל ברוב המשחקים שהייתי חלק מהנבחרת, כל אלה שציינת עלו לפני. אם אתה שחקן שאחרי שני משחקים כבר מתנפח לך האגו, אז האגו הזה יירד מהר מאוד. אני לא חושב שעשיתי יותר מדי, שאני צריך להרים את האף. נבחרת זה מקום שנקבע לפי הכושר הנוכחי שלך ולא לפי עונה שלמה. גם אם אעשה משחק טוב נגד בוסניה, אף אחד לא יודע באיזה מצב אהיה במארס הקרוב (המשחק הבא - ר.ע). הדוגמה הכי טובה זה עדן בן בסט. הוא היה הכי טוב בקמפיין הקודם, ועכשיו לא זומן בכלל. הכדורגל נזיל מאוד".

אפשר להגיד שזרעי החלק הקדמי של הנבחרת - ורמוט, אתה, זהבי ודמארי - נזרעו במשחק הידידות מול הונדורס ביוני, שבו ניצחתם 2-4?

"זה היה משחק טוב שלנו. יש הרבה איזון בין ארבעתנו. אנחנו משחקים יפה ביחד. הרבה דברים יכלו להשתנות, אבל לשמחתי כל הארבעה שמרו על כושר טוב. גילי הוא היחיד שכמעט ולא יצא לי לשחק איתו חוץ מהרביעייה הזו. עם עומר שיחקתי כל הקריירה חוץ מהשנה וחצי האחרונה. לי ולערן יש תיאום מצוין. יש המון איזון בהרכב הזה כי גילי כנף ואני כנף, הוא נכנס יותר לאמצע ואני יותר שומר קו, ועומר יודע לפנות שטחים לערן. כל עוד ארבעתנו בכושר טוב, זה הרכב מצוין".

***

חלק מהגולים שלך מזכירים את אלו של תיירי הנרי. זה שחקן שאתה מעריץ? למדת את התנועות שלו?

"זה שחקן שאני מאוד מעריץ. להגיד שאני מתיימר לשחק כמוהו? אני לא. לפחות לא מעבר לכך שראיתי כל גול שלו בקריירה. אני מנסה לחקות, וזו גם האמת. אם הייתי גם מצליח לחקות אותו, הייתי מזמן משחק בארסנל".

הפכת השנה לשחקן הרבה יותר מסוכן - המגינים כבר לא יודעים איזה צד או איזה רגל לסגור לך. מה עוד אתה רוצה לשפר במשחק שלך בשנים הקרובות?

"גיוונתי מאוד את המשחק שלי בשנתיים-שלוש האחרונות. היום נוח לי לשחק בשני הצדדים ומשניהם להיכנס לאמצע וגם ללכת לקו. זה סגנון המשחק שלי. ברור תמיד שיש לאן לשאוף להשתפר. מאז שהגעתי למכבי, אני מבין את המשחק הרבה יותר טוב. אני עומד טקטית הרבה יותר טוב. זה דברים שפחות לימדו אותי בעבר".

לא היית רוצה שיבוא המאמן שינסה אותך ויאמין בך כחלוץ שפיץ לכל דבר? אתה לא חושב שבאיזשהו מקום אתה מתבזבז על הקווים?

"לא, ממש לא. להגיד שאני מתבזבז זה ממש לא נכון. להבין שבגלל שאני שחקן קו אני לא יכול לייצר מספרים של חלוץ, יהיה הרבה יותר נכון, אבל אני מעדיף ככה".

כשאתה מתחיל דריבל - אתה יודע איך הוא יסתיים? איך תעבור את השחקן? או שהכל זה אינסטינקטים?

"אני משחק מול שחקנים שכבר שיחקתי מולם, אני מכיר אותם ואני יודע מי יותר חזק שאני הולך על הקו ומי יותר חזק כשאני הולך לאמצע. נביא אני לא, אבל אני יודע איך אני רוצה שזה יסתיים. היו לי גולים שידעתי מהרגע הראשון איך הם יראו, אבל זה מצליח אחד ל..."

גוטמן זה מאמן שטיפח הרבה כוכבים ישראלים בשנים האחרונות, רובם משחקים איתך בנבחרת. אתה מרגיש שאתה יכול להשתפר בזכותו, במעט ימי אימון שהוא פוגש אתכם?

"קשה מאוד למאמן שמקבל אותנו לחמישה-שישה ימים לפני משחק, לעבוד ולהכין קבוצה. בשביל זה אנחנו שחקני נבחרת ומקצוענים, ונבחרנו להיות הישראלים הכי טובים בעולם כדי לייצג את הנבחרת והמדינה. ואז, כל אחד עושה את ההתאמות".

קבל שלושה חלומות, דרג אותם מהקטן לגדול ביותר: לשחק עם מכבי ת"א בליגת האלופות; לשחק עם הנבחרת ביורו 2016 בצרפת; לצאת לשחק באחת הליגות הגדולות באירופה.

"לא יכול. רוצה את שלושתם באותה מידה. אם תשנה טיפה את השאלה, התשובה שלי לא תשתנה. לא יכול להצביע לך על חלום יותר גדול".

מי השחקן הכי טוב ששיחקת איתו עד היום?

"יש כמה. יש המון שחקנים טובים ששיחקתי איתם. קשה לי להצביע על אחד. יש את מראד מגמדוב, שחקן ברמות הגבוהות, יש את יוסי בניון, יש את עומר דמארי, יש את ברק יצחקי שהוא הכי כשרוני ששיחקתי איתו, יש את ערן זהבי, יש את גל אלברמן".

כיכבת בשני המשחקים הראשונים בקמפיין. קונה להיות גרוע הפעם בשביל ניצחון 1-0 קטן שלנו?

"חד משמעית, כן".

עוד כתבות

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

מבוכה בשוק ההון: מה גרם למניית כלל להתרסק ב-9% ולהפיל את סקטור הביטוח?

מניות חברות הביטוח החלו לרדת בחדות בעקבות הדוח של כלל ביטוח שהציגה תוצאות שיא ● כ-10 אנליסטים ענו תשובה זהה: "אין לנו מושג, אין לנו השערה" ● נותרו רק שני ניחושים: "המניות יקרות מידי" או "ציפיות לא הגיוניות" ● גם אחרי הנפילה, בשנה האחרונה מניית כלל זינקה ב-160%

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: ap, RONEN ZVULUN

באוצר צופים שיחס החוב יחזור לרמתו ערב המלחמה בעוד עשור, וזה התרחיש האופטימי

במשרד האוצר מעריכים כי בתרחיש הסביר יחס החוב–תוצר יירד לרמה של 60% רק ב–2035 ● ברקע: דרישת הביטחון לגיוס 60 אלף אנשי מילואים בשנה ● ומה בנוגע להפחתות הריבית?

מנסור יבאש, ראש עיריית אנקרה (מימין), עם הנשיא ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

אחרי שדרש כ־2,000 שנות מאסר ליריבו, ארדואן מסמן את האיום הבא

נשיא טורקיה ממשיך בהכנה לבחירות, שכוללת סילוקם של איומים פוליטיים ● כעת אישר משרד הפנים הטורקי חקירה נגד מנסור יבאש, ראש עיר הבירה ומגדולי יריביו הפוליטיים של הנשיא

אף אחד לא קרא אותו, אבל הספר הכי אנטישמי הפך לרב מכר בעולם הערבי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב הצליחה לצמצם את כוחה של ישראל במזרח התיכון, בחיזבאללה לא יודעים איך להגיב לחיסול הרמטכ"ל, ישראל ממשיכה להשפיע על בחירות בארה"ב, ואיך הפך "מיין קאמפף" לרב מכר בעולם הערבי ● כותרות העיתונים בעולם

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר של בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

מבוכה בבריטניה: התקציב דלף לאינטרנט שעה לפני "הנאום הגורלי" של שרת האוצר

התקציב הבריטי לשנה הבאה פורסם בטעות באתר ממשלתי שעה לפני נאום שרת האוצר רייצ’ל ריבס - והקדים לחשוף העלאות מס נרחבות והערכות פיסקליות רגישות ● ההדלפה טלטלה את השווקים לרגע, אך התשואות והליש”ט התאוששו במהרה, בעוד הממשלה מנסה להסביר את התקלה המביכה ולשדר אחריות תקציבית

אמבולנסים בזירת התאונה / צילום: מד''א

שני פועלי בניין נהרגו בנפילה באתר בנייה ברמת השרון

שני הפועלים, אזרחי סין, נהרגו הבוקר בנפילה מגובה באתר בנייה של בניין מגורים ברמת השרון ● 40 פועלים נהרגו מתחילת השנה באתרי בנייה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ירדה ב-2.5%, מטא טיפסה בכ-4%

מטא מנהלת שיחות להוציא מיליארדים על שבבי ה-AI של גוגל ● צים זינקה לאחר שהדירקטוריון הודיע על בחינת חלופות אסטרטגיות לרכישת החברה ● אירופה ננעלה בעליות, על רקע ההתקדמות במגעים להפסקת אש באוקראינה ● חברות פרטיות בארה"ב איבדו 13 אלף משרות ● המכירות הקמעונאיות בארה"ב עלו ב־ 0.2% בספטמבר, פחות מהצפי ● רמזים על אינפלציה עיקשת: מדד מחירי היצרן עלה ב־0.3% בספטמבר

עמית גל, הממונה על שוק ההון, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

האולטימטום שהוצב לחברות הביטוח: הורידו את הפרמיות לביטוחי הרכב

שנה וחודשיים עברו מאז שהממונה על שוק ההון החל בבדיקה האם קיימת הלימה את בין הפרמיות על ביטוחי הרכב לבין פרמיית הסיכון ● כעת מסתבר שהממונה מצא שזו לא קיימת, והערב הוא מבקש מחברות הביטוח להוזיל את הפרמיות

צמיד של פנדורה / צילום: שטארסטוק

תגובת שרשרת: שוק התכשיטים בישראל מתקשה להתרחב, וסמוטריץ' לא מסייע

בשנים האחרונות נדרש שוק התכשיטים להמציא את עצמו מחדש, בעיקר לאור העדפות דור ה־Z שהפך לכוח קנייה משמעותי ● עד כמה תשפיע החלטת שר האוצר להעלות את הפטור ממע"מ על יבוא מחו"ל, ומה נדרש מהשחקניות בענף

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

במקום שדות סולאריים: הפיצוי החדש של המדינה ליישובי העוטף

רמ"י נאלצת לשנות כיוון לאחר שהוועדה לשמירה על שטחים פתוחים בלמה את הצעת הפיצוי לישובי עוטף עזה ● במקום הקצאה למכסות פאנלים סולאריים, הישובים יוכלו להקים שדות אגרו-וולטאיים שמשלבים חקלאות ואגירה סולארית ● שדות אגרו-וולטאיים נחשבים לרווחיים פחות ובתנועה הקיבוצית מוחים נגד ההחלטה

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

סמטוריץ' מכפיל את הפטור ממע"מ על רכישות באינטרנט - יעלה ל-150 דולר

משרד האוצר פרסם צו להערות הציבור שיכפיל את הפטור ממע"מ על רכישת מוצרים מהאינטרנט מחוץ לארץ ● לגלובס נודע כי המהלך כבר מעורר התנגדות בכנסת

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock

"שוק משעמם שהחל לבעוט": האם חברות הפארמה הן ענקיות הטכנולוגיה הבאות?

אלי לילי עשתה היסטוריה בתעשיית הפארמה כשנכנסה בסוף השבוע האחרון למועדון הטריליון, רכובה על הצלחתן המסחררת של התרופות נגד השמנה ● מה זה אומר על שוק הפארמה והאם מהפכת ה־AI תפתח את המועדון לחברות תרופות נוספות?

מפעל מרצדס־בנץ. תעשיית הרכב הגרמנית היא בין הנפגעות העיקריות מהמשבר הכלכלי / צילום: Reuters, Christoph Steitz

כך קורסת התעשייה הגרמנית: רבבות עובדים מפוטרים בעלות של מיליארדים

שישה מיליארד אירו הוציאו השנה חברות ענק כחלק מ"ארגון מחדש" בגרמניה ● "הן מפטרות בלי להתחשב בעלויות", נכתב ● הרקע: המשבר הכלכלי בתעשייה וקריסת שוק הרכב הגרמני בסין

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

חברת נדל"ן נוספת מגיעה לבורסה: אמיד יזמות ונדל"ן של דוד אזולאי מנפיקה אג"ח לראשונה

היקף ההנפקה עומד על 85 מיליון שקלים, והריבית השנתית תהיה 7.5% לכל היותר ● בעל השליטה, דוד אזולאי, יזכה לדמי ניהול חודשיים של 80 אלף שקל – שיעלו ל־95 אלף שקל בחודש מיולי הקרוב

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

צוות צללים באוצר מציג תחזיות פסימיות לגירעון ולצמיחה

משרד האוצר אופטימי לגבי גירעון מתון וצמיחה של 5.2%, אך יועציו עלומי־השם מזהירים שהגירעון עלול לעלות והצמיחה להיות נמוכה מהצפוי ● בין הגורמים שנבחנו: המלחמה והבחירות שבדרך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אורקל קופצת במעל 4%, לצד מניות AI נוספות

הנאסד"ק עולה בכ-1% ● אלפאבית יורדת, אנבידיה מטפסת • הביטקוין מתאושש ונסחר כעת סביב 89 אלף דולר ● המאבק על ההגמוניה בשוק השבבים מתחמם, אנבידיה: "אנחנו מקדימים את התעשייה בדור שלם" • ג'יי.פי.מורגן: הדולר יחלש ב-3% עד אמצע השנה הבאה • ג'יי.פי.מורגן: התנודתיות הגבוהה בתיקי 60/40 מעמידה בספק את כדאיות ההשקעה הזאת, ב-UBS ממליצים על אירופה

שבע המופלאות / צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בוול סטריט מתחילים להספיד את עידן "שבע המופלאות" ולסמן מנצחות במרוץ ה-AI

כשברקע החששות מפני התפתחות בועה בוול סטריט והסקפטיות סביב הוצאות ההון העצומות בתחום ה-AI, האופוריה הכללית מתחלפת בסלקטיביות הולכת וגוברת לגבי המניות בפורטפוליו של המשקיעים ● בבנק סיטי מאמינים כי "ימי 'שבע המופלאות' הם בעיקר מאחורינו", ומצביעים על שלוש המניות שלדעתם יובילו את השוק