גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גאורגיה: צמיחה מסחררת, עוני גבוה והרבה סימפטיה לישראלים

מצד אחד יש לה ראש ממשלה בן 32 שמוקף בשרים צעירים, שיעורי עוני גבוהים והיסטוריה של שחיתות ומשברים פוליטיים ■ מצד שני היא צומחת בקצב מסחרר, יש לה נופים ואוצרות טבע מדהימים והרבה סימפטיה לישראלים ■ ליטל איסטמטי הצטרפה למשלחת של אנשי עסקים לגאורגיה, וחזרה ברגשות מעורבים

יש בגאורגיה משהו מאוד מתעתע. על פניה זאת מדינה מרתקת, שתושביה עשו את הבלתי אפשרי: לפני כעשור הם השתלטו על השלטון, ניקו את השחיתות שפשתה במדינה (כביכול, עוד נחזור לזה) והפכו אותה לדמוקרטיה בעלת שוק חופשי. הם גם הצליחו לגשר, לפחות לעת עתה, על הסכסוך עם השכנה האימתנית רוסיה, רגע לפני שהאחרונה כמעט והחריבה אותה.

ועדיין, למרות השינויים הדרמטיים וההתפתחות המואצת, כל מי שמגיע לכאן מבין די מהר שיש בגאורגיה משהו די נחשל - מה שהופך את ההשקעה בה להימור גדול.

"זה שוק מאוד בתולי. אפשר לפרוץ כאן בגדול ולכבוש את השוק המקומי. האנרגיות פה מאוד טובות", אומר לנו בעיניים נוצצות אחד מאנשי העסקים הישראלים שפגשנו במטוס בדרך לטביליסי, בירת גאורגיה. בדומה ל-100 אנשי עסקים נוספים, גם הוא הגיע לכנס עסקים ישראל גאורגיה.

הגאורגים, כמה מפתיע, צמאים לכסף - ולא רק של הישראלים. הם רוצים להפוך את המדינה המזרח-אירופית שלהם למעצמת תיירות, אבל בגלל שהם עסוקים בלחלץ את עצמם מהבוץ, מישהו אחר צריך לממן להם את זה. בכל זאת, מדובר במדינה של 4.5 מיליון תושבים בלבד, ששליש מהם מובטלים (חלק גדול מהם אקדמאים), שיעורי העוני גבוהים למדי והשכר הממוצע עומד על 300 דולר בלבד - מה שמסביר מדוע ברחובות טביליסי יש לא מעט מקבצי נדבות.

בזכות הרפורמות שעברה גאורגיה בשנים האחרונות, היא מעניקה כיום לא מעט תמריצים למי שישקיע בה. מערכת המיסוי שלה, למשל, שכללה בעבר 21 מסים שונים, כוללת היום שישה מסים בלבד. ממשלת גאורגיה, שמתגאה בצמיחה של כ-7% בשנה, מציעה גם אזורי סחר חופשי ומתחייבת כי יזמים שישקיעו באזורים מועדפים ייהנו מפטור ממס למשך כמה שנים.

בגאורגיה אין הגבלות כמותיות על היבוא והיצוא מהמדינה, ושיטת ההשקעה המקובלת כאן היא שותפות עם קרנות השקעה שהוקמו על-ידי הממשלה, והיזמים נדרשים להון עצמי של 25% מהיקף הפרויקט. עם המדינות המרכזיות שמשקיעות בה נמנות הולנד, טורקיה, רוסיה וארה"ב.

אגב, גם הסינים כבר הספיקו להגיע לגאורגיה. כעת הם בונים, בין היתר, אזור תעשייה בטביליסי, כפר אולימפי, קניון רחב ידיים ומסעדה מפוארת. כל חברה שתשקיע בפרויקטים הללו, גם ישראלית, תיהנה מפטור ממס על היצוא (אבל כפי שתגלו בהמשך, מי שיחליט להשקיע בגאורגיה עשוי לעבור דרך לא קלה).

אין חוקי עבודה

יכול להיות שהסינים אוהבים להשקיע בגאורגיה כי גם בה אין חוקי עבודה. שכר מינימום, תלושי משכורת, תנאים סוציאליים או ועדי עובדים לא תמצאו כאן. כשמשלבים את זה עם עלות העבודה הנמוכה מגלים, למרבה העצב, שיש אנשי עסקים שמבחינתם לא מדובר בניצול, אלא ביתרון.

אחד היתרונות המרכזיים שבהם ממשלת גאורגיה מתגאה בבואה לשכנע אנשי עסקים מערביים להשקיע בה - הוא הרגולציה. סיסמאות כמו "קל מאוד לעשות כאן עסקים" ו"הבירוקרטיה פה מאוד פשוטה, בניגוד למצב בישראל", נזרקות שוב ושוב לחלל האוויר, ועושה רושם שזה עובד.

"להעביר חוק לוקח פה 4 דקות", אומר לנו בהתלהבות אחד ממארגני הכנס, "איפה תראי כזה דבר בישראל?". אמנם הוא צודק, אבל משתתפי הכנס כנראה שוכחים שלרגולציה שמשתנה במהירות ובחדות יש מחיר: השינוי של היום הוא לטובתך - השינוי של מחר עשוי לפגוע בך קשות. מקרה רוני פוקס מדגים זאת היטב (ראו מסגרת).

"זאת עיר שמתפתחת די מהר, הבירוקרטיה כאן טובה ויש קרבה יחסית בין המדינות - פיזית ומדינית", אומר איש עסקים ישראלי, ששוקל להקים בגאורגיה מפעל לקליית קפה. כבר 70 שנה שיש לו מפעל בישראל, ועכשיו הוא רוצה להתרחב, ואולי להיות האיש שיעשה לגאורגים את מה שארקפה עשתה לישראלים.

"הגעתי לכנס כי אני צריך עזרה לזהות מי רציני. אי אפשר להסתדר כאן לבד, צריך אנשים שמעורים במה שקורה פה, כי לוקח זמן לבנות תשתית ולהכיר את האנשים הנכונים", הוא מסביר.

"יש הרבה ביקוש לפעילות שלנו, זה אחד הסניפים הכי מוצלחים שלנו", אומר רו"ח ניצן ויסמן, שותף בחברת הייעוץ BDO, המוביל את פעילות הייעוץ של BDO בגיאורגיה, אזרביג'אן וארמניה, הכוללת הערכות שווי, בדיקות נאותות, סקרי היתכנות וכו'. לדבריו, הגאורגים מחפשים את הידע ויכולות הניהול של הישראלים, וכמובן שאת הכסף שלהם. מאחר שלישראלים יש מוניטין טוב, הדרישות מהם נמוכות.

"זאת מדינה במצב כלכלי נמוך, אבטלה גבוהה ופער עצום בין יבוא לצריכה. אין כאן ארגון וידע, ולכן הם מחפשים את הישראלים. הם צריכים יזמים עם התבלין הייחודי שלהם, שמביא הצלחה".

יותר תיירים מתושבים

על פניו גאורגיה טומנת בחובה לא מעט הזדמנויות עסקיות. רוב מוצרי הצריכה והמזון המעובדים במדינה מיובאים - לרבות חלב ומוצריו, התיירות במדינה גדלה בעקביות 4.5 מיליון תיירים ב-2013, יותר ממספר תושבי המדינה), יש בה אזורי חקלאות ותעשייה רבים שצריך לפתח והיא צפויה להקים בתחומה שורה של מרכזים לוגיסטיים למיניהם.

אבל מעל לכל, גאורגיה מציגה עצמה כמדינה שקל לעשות בה עסקים. על הנייר היא מציעה למשקיעים בה תהליכי אישור מהירים, סיוע ממשלתי, שותפים מקומיים ומקורות מימון לטווח ארוך. את השחיתות, הם טוענים, הם כבר מזמן מיגרו, והם מתגאים בממשלה הצעירה שלהם, שבראשה עומד אירקלי גאריבשווילי בן ה-32. גאריבשווילי אינו היחיד: רוב השרים בממשלת גאורגיה הם בשנות ה-30 לחייהם, ויש גם כאלה בני עשרים, כולם צעירים מלומדים שדוברים אנגלית רהוטה.

אגב, אם חשבתם שהמעבר של יאיר לפיד לפוליטיקה היה חד, נסו לדמיין כיצד הגאורגים קיבלו את מינויו קאחה קאלדזה בן ה-36, שהיה עד לא מזמן כדורגלן ודוגמן הלבשה תחתונה, והיום הוא שר האנרגיה של גאורגיה.

נקודה מעניינת נוספת היא שהמשקיעים הפוטנציאליים לא מתרגשים מהשכנה האימתנית רוסיה, שב-2008 פתחה במלחמה עם גאורגיה בעקבות מבצע צבאי בחבל דרום אוסטיה. "רוסיה היא פצע, זה ברור, אבל זאת לא רצועת עזה", אומר בביטול אחד המשתתפים. הוא כנראה שוכח שרוסיה, שרק לפני כמה חודשים השתלטה על שכנה אחרת וסיפחה את חצי האי קרים, היא לא ממש שכנה אידאלית.

"יש כאן נוכחות מערבית גבוהה, ארה"ב נמצאת בתמונה וסכסוך עתידי עם רוסיה יצריך התערבות של נאט"ו. ובכלל, למה שתהיה הרעה ביחסים?", הוא תוהה. "הממשלה הנוכחית היא פרו-רוסית, ולכן אין סיבה שיחול שינוי כלשהו".

הקשינו עליו ושאלנו למה הוא כל כך בטוח בכך, בהתחשב בעובדה שממשלת רוסיה נוטה לפעול לפי גחמות, ושאין ערובה שממשלת גאורגיה - שמתחלפת כל שנתיים בערך - תמשיך להיות פרו-רוסית, אבל הוא בדיוק נאלץ ללכת, אז לא קיבלנו תשובה.

"לא הולך בלי כסף מתחת לשולחן"

מי שכן נתן לנו תשובות ושפך אור על האופן שבו הדברים מתנהלים באמת הוא ע', שאותו פגשנו בשדה התעופה בדרך חזרה לישראל. ע' הוא איש עסקים ישראלי שאינו קשור למשלחת אנשי העסקים שהגיעו מישראל. הוא פועל בגאורגיה כבר כמה שנים, לאחר שקיבל פנייה מממשלת גאורגיה להקים בה מפעל, ויש לו בטן מלאה על אופן ההתנהלות שלהם.

"יש פה שחיתות מאוד גבוהה. אי אפשר לעשות כלום בלי שוחד", הוא מתריע. "כבר שנתיים שהפרויקט שלנו תקוע, כי לא אנחנו לא מסכימים לשלם את השוחד שהממשלה דורשת. ככה זה בגאורגיה, אם אין הרבה כסף מתחת לשולחן - אין עסקה".

לדבריו, כשחתם על ההסכם עם הממשלה, הובטחה להם ערבות מדינה, אבל בגלל שלא הסכימו לשלם את השוחד שנדרש מהם בהמשך, הפרויקט נתקע. "הגאורגים יותר גרועים מהסינים, אי אפשר לסמוך עליהם. בהתחלה הם מבטיחים למשקיעים הרים וגבעות, אבל זה רק חיבוק. כבר לחצתי ידיים עם 500 איש שאמרו לי שהנה, בשבוע הבא מתחילים לעבוד", הוא אומר. ע' גם מזהיר מפני אותה רגולציה קלה שהגאורגים מתהדרים בה. "במפעלים מהסוג הזה, ראש הממשלה קובע. אם הוא רוצה שיהיה מפעל אז יהיה ואם הוא מתחרט - לא יהיה. במערב אירופה זה היה לא קורה, יש סטנדרטים, וברוב המקרים מילה זו מילה. יש לזה חסרונות אבל גם יתרונות".

ומה לגבי כוח העבודה הזול? "נכון שזול", הוא אומר, "אבל כל השאר יקר. אי אפשר לקנות פה כלום, הכול צריך לייבא. לזכותם ייאמר שהגאורגים מקילים בכל מה שקשור למכס, אבל אנשים שוכחים שאם אין במדינה בטון הם לא יכולים לבנות מפעל. אני לא מצטער שהחלטתי להשקיע פה, אבל לא בטוח שהייתי חוזר לכאן".

"לסיכום", הוא אומר, "יש בגאורגיה הזדמנויות השקעה ואפשר להצליח, אבל קשה מאוד לעשות פה עסקים. ישראלים אוהבים שהכול עובד מהר, וצריך להבין שפה הכול הפוך: הגאורגים עובדים מאוד לאט, יש להם זמן. זאת לא סתם מדינה שלא מתפתחת מהר. מי שרוצה להצליח כאן צריך הרבה סבלנות".

רוני פוקס הוא מקרה לא מייצג

אי אפשר לכתוב על עסקים בגאורגיה בלי להזכיר את רוני פוקס וזאב פרנקל - שני אנשי העסקים הישראלים שנכלאו בכלא הגיאורגי לאחר שהורשעו ב"מתן שוחד לדמות ציבורית".

פוקס ושותפו קיבלו מגאורגיה ב-1991 זיכיון להקמת רשת צינורות נפט במדינה, אלא שחמש שנים לאחר מכן הקימה הממשלה חברת נפט בינלאומית, והחליטה לבטל את הזיכיון האמור.

פוקס ושותפו נאבקו במשך שנים על הפיצויים, ובית הדין הבינלאומי אף פסק כי על ממשלת גאורגיה לשלם לשניים 100 מיליון דולר - אולם האחרונה התעלמה.

בסופו של דבר פוקס ופרנקל מצאו עצמם בכלא הגיאורגי עם גזר דין של שבע שנות מאסר, לאחר שנחשדו בכך שהציעו לסגן שר האוצר שוחד של 7 מיליון דולר. ב-2011 הודיע נשיא גיאורגיה מיכאל סקאשווילי כי החליט להעניק חנינה לפוקס ופרנקל, לאחר מאמצים דיפלומטיים כבדים מצד ישראל.

מי שחשב שהמקרה המפורסם הזה ירתיע אנשי עסקים ישראלים מלהתקרב לגאורגיה, או לפחות יתגלה כסוג של אירוע מכונן עבורם, טועה.

הפרשה נתפסת על-ידי משתתפי הכנס כמקרה קיצוני ולא מייצג.

כך, למרות שמדובר במקרה שרלוונטי במיוחד עבור מי שמבקש לעשות עסקים בגאורגיה, ובפרט עם ממשלתה, חלק ממשתתפתי הכנס לא הפגינו בקיאות ברזי הפרשה, ואף כינו את פוקס בביטול כ"הבחור הזה".

* הכותבת הייתה אורחת BDO בגאורגיה

גאורגיה במספרים

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"