גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסוף ננצח את דאע"ש

יש להם יותר מדי אוייבים, רק השאלה היא כמה דם יישפך עד אז

לוחם דעא"ש / צילום: רויטרס
לוחם דעא"ש / צילום: רויטרס

זו הייתה הוצאה להורג צפויה מראש, הטקס כבר מוכר ומחליא, וכרגיל, תחינות ההורים שבורי הלב שיחוסו על חיי בנם, עבדול-רחמן קאסיג, בעבר פיטר קאסיג, עובד סיוע אמריקני בסוריה שהתאסלם לאחר שנחטף, נפלו על אוזניים ערלות.

ובסרטון, שוב כרגיל, המוציא להורג הוא "ג'ון הבריטי", בעל המבטא הלונדוני הכבד. לצידו, טוענים שירותי הביטחון הצרפתיים, נמצא גם צרפתי. ושוב, כרגיל, התקשורת המערבית מפלה בין דם לדם: מי שקרא בחטף או הסתכל בחטף על הדיווחים המערביים, היה מבין כי רק קסיג נרצח אי שם סמוך לחאלב בסוריה. אבל נרצחו עוד עשרות אנשים שהובלו לטבח. ההבדל הוא, שהם היו סורים, חיילי צבא אסאד שנפלו בשבי קבוצת הטרור הקנאית, הקיצונית ביותר שאולי ידע העולם.

והם מצליחים. לפחות עד עתה. אבו בכר אל-בגדאדי עזב סופית את אל-קאעידה והקים את המדינה האסלאמית בעיראק ובלבנט לפני כשנה בלבד. לפני פחות מחצי שנה קיצר הארגון את שמו והיה לארגון "המדינה האסלאמית" בלבד, והחודש נשבע לו אמונים ארגון טרור סוני נוסף, ארגון בית המקדש הפועל בחצי האי סיני.

כמה לוחמים יש למדינה האסלאמית "המצליחה" כל-כך? איש אינו יודע בוודאות. ההערכות הממעיטות נעות בין 10,000 והגבוהות על כ-200 אלף. פער לא קטן. השאלה היא - מיהו לוחם בשורות המדינה האסלאמית; האם כל מי שגויס בכפייה או התנדב בשל השכר הגבוה המוצע, 400 דולר לחודש, ועבר קורס בסיסי בהחזקת קלצ'ניקוב, או הגיע מאחת ממדינות אירופה זה עתה, הוא לוחם? כן, לדעתי. כי גם אם אינם לוחמים כעת, גם אם אינם גייסות הסער של הארגון המטילים אימה ופחד ברחבי המזרח-התיכון, הם יהפכו לכאלה במהירות.

במערב מעריכים אפוא כי מספר הלוחמים האמיתי נע בין המספרים האלה, נניח כ-35 אלף. אבל המספר הולך ועולה כל הזמן. "ההצלחות" של הארגון מולידות עוד מתנדבים, כיבוש השטח מביא עוד משאבים כלכליים, עוד מגויסים אם בהתנדבות, אם ברמזים שכך עדיף, אם בכפייה.

מטילה טרור וגם בונה שלטון ומדינה

בתופעת המדינה האסלאמית יש משהו הנוגד את ההיגיון הצבאי הקלאסי. הארגון מוקף אויבים, דתיים אידיאולוגיים כמו השיעים והעלאווים; אויבים לאומיים כמו הכורדים; מעצמות בעלות יכולת צבאית ומודיעינית גדולה כמו ארצות-הברית. הארגון שולט על שטח עצום בגודלו: כ-250 אלף קמ"ר, גדול פי עשרה משטח מדינת ישראל, כשבתוך השטח הזה חלק גדול מהאוכלוסייה, בת 12 מיליון בני-אדם, אמור לשנוא את הארגון.

אז כיצד הם מחזיקים מעמד, כיצד הם ממשיכים לתקוף, לכבוש, בצד התקיפות האוויריות עליהם? ולכך יש שתי תשובות: אחת היסטורית, השנייה משל ממשלי הילדות.

ההיסטורית - המונגולים כבשו שטחים עצומים בהסתערויות פרשים מהירות, וכשנצרכו להטיל מצור על עיר, עמד לרשותם נשק פשוט ויעיל - אימה. המילה אימה באנגלית היא טרור. מעשיהם בערים שהתנגדו להם עברו בלחישות ברחבי אסיה, ומעטים התנגדו להם. המיתוסים מספרים, כי אחרי שכבשו שטח, מאימת השלטון, אדם יכול היה לחצות את אסיה כולה עם כד זהב על ראשו, בלי שאיש ישדוד אותו.

דבר דומה מתרחש כעת. המדינה האסלאמית מטילה טרור, אבל היא גם בונה שלטון, בונה מדינה. השבוע הם החלו לטבוע מטבעות. מגוחך, תאמרו? והרי זה אחד מסמלי השלטון. לא מעט מלומדים יגידו, כי כל מדינה, כל לאומיות (גם מומצאת), בנויה על יסודות של אמונה משותפת במוצא, בעקרונות, עם סמלים ידועים - גבולות, המנון, מטבע, דגל. הרי איש לא יכול היום להכחיש שדגל דאע"ש השחור הוא אחד הידועים בעולם, ושהשטח שבו הם שולטים, הוא שלהם. לפחות לעת עתה.

והמשל - ביקשו העכברים פתרון לבעיית החתול שהיה מתגנב אליהם וטורף אותם. אחד מזקני העכברים נשואי-הפנים קם והציע רעיון נפלא: יתלו העכברים פעמון על צוואר החתול, וישמעו מרחוק שהוא מגיע. נשארה רק בעיה קטנה - מי העכבר האמיץ שיתנדב למשימה?

ארה"ב מודה: האסטרטגיה נגד דאע"ש נכשלה

והנמשל - מי מוכן לשים את מגפיו על הקרקע המדברית של גבול עיראק-סוריה, מי ישלח את חייליו להתעמת עם המדינה האסלאמית עורפת הראשים? ובכן, ברור מי לא ישלח חיילים: לא ארצות-הברית, לא המערב, לא רוסיה ולא סין. אפילו לא המדינות הסוניות השכנות, המתונות יחסית -שהמדינה האסלאמית מאיימת בראש ובראשונה עליהן - ערב-הסעודית, ירדן, ומצרים.

אמנם כולן יספקו תקיפות אוויריות שהן הכרחיות לבלימת המדינה האסלאמית; מודיעין, דבר קריטי; וכן אמצעים טכנולוגיים וכל שאר המעטפת. אבל צריך גם את הלוחמים שיתעמתו בשטח, שימנעו את המשך מסע הכיבוש, שיתחילו לכבוש מחדש את השטחים שהמדינה האסלאמית כבשה. למי יוחזרו השטחים האלה, מי ישלוט בהם בעתיד, זו שאלה גדולה ופתוחה, אבל מי יילחם? אז ראשית יילחמו אלה שאין להם אופציה אחרת - השיעים המוכים, חסרי המורל בעיראק, הכורדים במפגש הגבולות, האיראנים המנסים למנוע את נפילת המשטר השכן בבגדד, חיזבאללה, השיעים.

וכאן, למערב יש בכל-זאת תפקיד. לקח זמן רב, רב מדי, ואולי כעת מאוחר מדי, אבל הבית הלבן הודיע השבוע שהאסטרטגיה של ארצות-הברית נגד המדינה האסלאמית אינה עובדת. וכעת, באיחור נורא ומחפיר מתחילה וושינגטון לחמש את הקבוצות הסוריות (בעיקר את צבא סוריה החופשית) הנלחמות בשתי החזיתות, הן נגד משטר אסאד והן נגד המדינה האסלאמית - ומנוצחות בשתיהן.

אמנם אין בהיסטוריה "מה היה קורה אילו", אבל בכל-זאת - אם נשיא ארה"ב ברק אובמה היה מחמש את צבא סוריה החופשית בתחילת ההתקוממות נגד אסאד, לפני שלוש שנים, במקום לגרור רגליים ולהיות משותק על-ידי זכר המוג'אהדין באפגניסטן, אולי היינו היום במצב של סוריה פוסט-אסאד, בלא המדינה האסלאמית, בלא השפעה איראנית המגיעה אל גבול ירדן, בלא 200 אלף הרוגים בסוריה, ועוד 100 אלף בעיראק; ובמזרח-תיכון מעט שפוי יותר, יציב יותר.

זה לא קרה. צבא סוריה החופשית כיום הוא רק צל של עצמו, אולי אינו קיים למעשה ככוח לוחם. אבל זה החלב שנשפך. הברירה היחידה למעשה כעת היא חיזוק הכורדים, הכוח הצבאי האפקטיבי היחיד, וכיפוף זרועה של טורקיה כדי שתסייע להם - או לפחות לא תמנע את מעבר הסיוע להם; והמשך רצוף של התקיפות האוויריות ופעולות מודיעין וקומנדו שונות.

ואחרי הניתוח הפסימי הזה, נראה כי המדינה האסלאמית תנוצח לבסוף. יש לה יותר מדי אויבים המקיפים אותה. השאלה היא - כמה זמן זה ייקח, כמה דם עוד יישפך כדי להשיג זאת.

ודבר בעייתי נוסף - גם אם המדינה האסלאמית תנוצח, אפילו תיעלם כמדינה או כארגון טרור, הרעיון הג'יהאדיסטי, האסלאם הקיצוני, יישאר. בניגריה הצפונית, בקווקז, במחוז אנבאר, וכן בפרברים של פריז, לונדון, סידני, בולטימור, ימשיך רעיון הג'יהאד לקסום, ימשיכו ההטפות הקנאיות, מוסלמים ומתאסלמים יחלמו על מלחמת קודש ועל פיגועי טרור, שישפילו את המערב השחצן, ימוטטו את הכופרים היהודים והצלבנים - וחלקם אף ינסו לבצע אותם.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש