גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסוף ננצח את דאע"ש

יש להם יותר מדי אוייבים, רק השאלה היא כמה דם יישפך עד אז

לוחם דעא"ש / צילום: רויטרס
לוחם דעא"ש / צילום: רויטרס

זו הייתה הוצאה להורג צפויה מראש, הטקס כבר מוכר ומחליא, וכרגיל, תחינות ההורים שבורי הלב שיחוסו על חיי בנם, עבדול-רחמן קאסיג, בעבר פיטר קאסיג, עובד סיוע אמריקני בסוריה שהתאסלם לאחר שנחטף, נפלו על אוזניים ערלות.

ובסרטון, שוב כרגיל, המוציא להורג הוא "ג'ון הבריטי", בעל המבטא הלונדוני הכבד. לצידו, טוענים שירותי הביטחון הצרפתיים, נמצא גם צרפתי. ושוב, כרגיל, התקשורת המערבית מפלה בין דם לדם: מי שקרא בחטף או הסתכל בחטף על הדיווחים המערביים, היה מבין כי רק קסיג נרצח אי שם סמוך לחאלב בסוריה. אבל נרצחו עוד עשרות אנשים שהובלו לטבח. ההבדל הוא, שהם היו סורים, חיילי צבא אסאד שנפלו בשבי קבוצת הטרור הקנאית, הקיצונית ביותר שאולי ידע העולם.

והם מצליחים. לפחות עד עתה. אבו בכר אל-בגדאדי עזב סופית את אל-קאעידה והקים את המדינה האסלאמית בעיראק ובלבנט לפני כשנה בלבד. לפני פחות מחצי שנה קיצר הארגון את שמו והיה לארגון "המדינה האסלאמית" בלבד, והחודש נשבע לו אמונים ארגון טרור סוני נוסף, ארגון בית המקדש הפועל בחצי האי סיני.

כמה לוחמים יש למדינה האסלאמית "המצליחה" כל-כך? איש אינו יודע בוודאות. ההערכות הממעיטות נעות בין 10,000 והגבוהות על כ-200 אלף. פער לא קטן. השאלה היא - מיהו לוחם בשורות המדינה האסלאמית; האם כל מי שגויס בכפייה או התנדב בשל השכר הגבוה המוצע, 400 דולר לחודש, ועבר קורס בסיסי בהחזקת קלצ'ניקוב, או הגיע מאחת ממדינות אירופה זה עתה, הוא לוחם? כן, לדעתי. כי גם אם אינם לוחמים כעת, גם אם אינם גייסות הסער של הארגון המטילים אימה ופחד ברחבי המזרח-התיכון, הם יהפכו לכאלה במהירות.

במערב מעריכים אפוא כי מספר הלוחמים האמיתי נע בין המספרים האלה, נניח כ-35 אלף. אבל המספר הולך ועולה כל הזמן. "ההצלחות" של הארגון מולידות עוד מתנדבים, כיבוש השטח מביא עוד משאבים כלכליים, עוד מגויסים אם בהתנדבות, אם ברמזים שכך עדיף, אם בכפייה.

מטילה טרור וגם בונה שלטון ומדינה

בתופעת המדינה האסלאמית יש משהו הנוגד את ההיגיון הצבאי הקלאסי. הארגון מוקף אויבים, דתיים אידיאולוגיים כמו השיעים והעלאווים; אויבים לאומיים כמו הכורדים; מעצמות בעלות יכולת צבאית ומודיעינית גדולה כמו ארצות-הברית. הארגון שולט על שטח עצום בגודלו: כ-250 אלף קמ"ר, גדול פי עשרה משטח מדינת ישראל, כשבתוך השטח הזה חלק גדול מהאוכלוסייה, בת 12 מיליון בני-אדם, אמור לשנוא את הארגון.

אז כיצד הם מחזיקים מעמד, כיצד הם ממשיכים לתקוף, לכבוש, בצד התקיפות האוויריות עליהם? ולכך יש שתי תשובות: אחת היסטורית, השנייה משל ממשלי הילדות.

ההיסטורית - המונגולים כבשו שטחים עצומים בהסתערויות פרשים מהירות, וכשנצרכו להטיל מצור על עיר, עמד לרשותם נשק פשוט ויעיל - אימה. המילה אימה באנגלית היא טרור. מעשיהם בערים שהתנגדו להם עברו בלחישות ברחבי אסיה, ומעטים התנגדו להם. המיתוסים מספרים, כי אחרי שכבשו שטח, מאימת השלטון, אדם יכול היה לחצות את אסיה כולה עם כד זהב על ראשו, בלי שאיש ישדוד אותו.

דבר דומה מתרחש כעת. המדינה האסלאמית מטילה טרור, אבל היא גם בונה שלטון, בונה מדינה. השבוע הם החלו לטבוע מטבעות. מגוחך, תאמרו? והרי זה אחד מסמלי השלטון. לא מעט מלומדים יגידו, כי כל מדינה, כל לאומיות (גם מומצאת), בנויה על יסודות של אמונה משותפת במוצא, בעקרונות, עם סמלים ידועים - גבולות, המנון, מטבע, דגל. הרי איש לא יכול היום להכחיש שדגל דאע"ש השחור הוא אחד הידועים בעולם, ושהשטח שבו הם שולטים, הוא שלהם. לפחות לעת עתה.

והמשל - ביקשו העכברים פתרון לבעיית החתול שהיה מתגנב אליהם וטורף אותם. אחד מזקני העכברים נשואי-הפנים קם והציע רעיון נפלא: יתלו העכברים פעמון על צוואר החתול, וישמעו מרחוק שהוא מגיע. נשארה רק בעיה קטנה - מי העכבר האמיץ שיתנדב למשימה?

ארה"ב מודה: האסטרטגיה נגד דאע"ש נכשלה

והנמשל - מי מוכן לשים את מגפיו על הקרקע המדברית של גבול עיראק-סוריה, מי ישלח את חייליו להתעמת עם המדינה האסלאמית עורפת הראשים? ובכן, ברור מי לא ישלח חיילים: לא ארצות-הברית, לא המערב, לא רוסיה ולא סין. אפילו לא המדינות הסוניות השכנות, המתונות יחסית -שהמדינה האסלאמית מאיימת בראש ובראשונה עליהן - ערב-הסעודית, ירדן, ומצרים.

אמנם כולן יספקו תקיפות אוויריות שהן הכרחיות לבלימת המדינה האסלאמית; מודיעין, דבר קריטי; וכן אמצעים טכנולוגיים וכל שאר המעטפת. אבל צריך גם את הלוחמים שיתעמתו בשטח, שימנעו את המשך מסע הכיבוש, שיתחילו לכבוש מחדש את השטחים שהמדינה האסלאמית כבשה. למי יוחזרו השטחים האלה, מי ישלוט בהם בעתיד, זו שאלה גדולה ופתוחה, אבל מי יילחם? אז ראשית יילחמו אלה שאין להם אופציה אחרת - השיעים המוכים, חסרי המורל בעיראק, הכורדים במפגש הגבולות, האיראנים המנסים למנוע את נפילת המשטר השכן בבגדד, חיזבאללה, השיעים.

וכאן, למערב יש בכל-זאת תפקיד. לקח זמן רב, רב מדי, ואולי כעת מאוחר מדי, אבל הבית הלבן הודיע השבוע שהאסטרטגיה של ארצות-הברית נגד המדינה האסלאמית אינה עובדת. וכעת, באיחור נורא ומחפיר מתחילה וושינגטון לחמש את הקבוצות הסוריות (בעיקר את צבא סוריה החופשית) הנלחמות בשתי החזיתות, הן נגד משטר אסאד והן נגד המדינה האסלאמית - ומנוצחות בשתיהן.

אמנם אין בהיסטוריה "מה היה קורה אילו", אבל בכל-זאת - אם נשיא ארה"ב ברק אובמה היה מחמש את צבא סוריה החופשית בתחילת ההתקוממות נגד אסאד, לפני שלוש שנים, במקום לגרור רגליים ולהיות משותק על-ידי זכר המוג'אהדין באפגניסטן, אולי היינו היום במצב של סוריה פוסט-אסאד, בלא המדינה האסלאמית, בלא השפעה איראנית המגיעה אל גבול ירדן, בלא 200 אלף הרוגים בסוריה, ועוד 100 אלף בעיראק; ובמזרח-תיכון מעט שפוי יותר, יציב יותר.

זה לא קרה. צבא סוריה החופשית כיום הוא רק צל של עצמו, אולי אינו קיים למעשה ככוח לוחם. אבל זה החלב שנשפך. הברירה היחידה למעשה כעת היא חיזוק הכורדים, הכוח הצבאי האפקטיבי היחיד, וכיפוף זרועה של טורקיה כדי שתסייע להם - או לפחות לא תמנע את מעבר הסיוע להם; והמשך רצוף של התקיפות האוויריות ופעולות מודיעין וקומנדו שונות.

ואחרי הניתוח הפסימי הזה, נראה כי המדינה האסלאמית תנוצח לבסוף. יש לה יותר מדי אויבים המקיפים אותה. השאלה היא - כמה זמן זה ייקח, כמה דם עוד יישפך כדי להשיג זאת.

ודבר בעייתי נוסף - גם אם המדינה האסלאמית תנוצח, אפילו תיעלם כמדינה או כארגון טרור, הרעיון הג'יהאדיסטי, האסלאם הקיצוני, יישאר. בניגריה הצפונית, בקווקז, במחוז אנבאר, וכן בפרברים של פריז, לונדון, סידני, בולטימור, ימשיך רעיון הג'יהאד לקסום, ימשיכו ההטפות הקנאיות, מוסלמים ומתאסלמים יחלמו על מלחמת קודש ועל פיגועי טרור, שישפילו את המערב השחצן, ימוטטו את הכופרים היהודים והצלבנים - וחלקם אף ינסו לבצע אותם.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?