גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח המלצות ועדת אנדורן: איך ייראו הסדרי החוב בעתיד?

לכאורה, מדובר במהלך חשוב שישפר באופן מהותי את יעילותו של שוק ההון הישראלי. האמנם?

בין המלצות ועדת אנדורן למנפיקי האג"ח מאמריקה

1. הוועדה לבחינת התהליכים לעריכת הסדרי חוב, בראשות מנכ"לית משרד האוצר יעל אנדורן, פרסמה היום את המלצותיה הסופיות, ובהן ההמלצה לקבוע בחוק, כי חברה שאיחרה בתשלום החוב למחזיקי האג"ח שלה לפרק זמן העולה על 45 יום, תוגדר ככזו הנמצאת בחדלות פירעון. מצב כזה יחייב את החברה ואת נאמני האג"ח שלה לפנות לביהמ"ש בבקשת פירוק, או לחלופין לפתוח בהליך של הסדר חוב בחסות ביהמ"ש, שיוגבל ל-60 יום בלבד.

המלצה זו, לכשתאושר, תחייב את הנהלת החברה בהגעה להסדר מהיר עם הנושים, כשמעל ראשה מתנופפת חרב העברת החברה לידי מפרק, כדי שזה יוכל למכור את נכסיה לכל המרבה במחיר, ולהשיב לפחות חלק מחובותיה לידי הנושים.

2. הליך זה יקצר משמעותית את תהליך הסדרי החוב בחברות ציבוריות בישראל, שכיום נמרח לא אחת על פני חודשים ארוכים, שלא לומר שנים (ע"ע הסדר אי.די.בי). לכאורה, מדובר בצעד חשוב שישפר באופן מהותי את יעילותו של שוק ההון הישראלי, ויקל במקביל על מערכת המשפט העמוסה גם ככה.

אלא שלהמלצה זו תתלווה גם משמעות ששוק ההון הישראלי יידרש להפנים במהירות - בעלי שליטה יבינו כי סיכוייהם להמשיך ולשלוט בחברות שבקשיים הם נמוכים ממילא, ולכן ייטו לנטוש אותן. כשם שעשה הרצל חבס, כאשר הכריז בפני נושי חברת חבס השקעות כי אין בידיו האמצעים לתמוך בחברה, ולכן העביר אותה לידיו של מפרק, כך יעשו כנראה מרבית בעלי השליטה שיגיעו למצב דומה.

למעשה אין רע בכך שבעל ישליטה ייתן את הדין ויעביר את החברה לידי הנושים, אם הדירקטוריון שמינה לה נכשל בניסיונו לייצר ערך והביא את החברה לחדלות פירעון, אך המחיר במקרים מסוימים עלול להיות החזר נמוך יותר לנושי האג"ח.

3. בימי האינתיפאדה השנייה של תחילת העשור הקודם נקלעה מדינת ישראל למשבר כלכלי. האבטלה גאתה, התמ"ג לנפש התכווץ והתשואות על איגרות החוב הממשלתיות זינקו לרמות דו-ספרתיות. רק ערבויות ענק, שהעניק הממשל האמריקאי לישראל, סייעו להפחתת הסיכון מפני מצב של חדלות פירעון, ואפשרו את המשך גיוסי החוב בעולם.

קצת יותר מעשור לאחר מכן, דומה ש"העולם השתגע". איגרת החוב של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים נסחרת בתשואה שנתית לפדיון של 2.3%, בעוד שמחירה של איגרת חוב של ממשלת ישראל לפדיון במארס 2014 משקף לה תשואה שנתית של 2.1% בלבד. כל זה קורה, כאשר רמות הריבית קצרת-הטווח, האבטלה והאינפלציה דומות בשתי המדינות, וצמיחת התמ"ג של כל אחת מהן תעמוד כנראה השנה בטווח שבין 2% ל-2.5%.

אז מדוע נסחרות האג"ח הישראליות בתשואה נמוכה יותר מהאג"ח האמריקאיות, ואינן משקפות לכאורה את סיכון היתר לישראל, מעצם היותה מדינה קטנה ומוקפת אויבים? לדעת ערן היימר, מנכ"ל חברת הדירוג מידרוג, "זהו אינו מצב יציב, כי הוא לא משקלל את פרמיית הסיכון של מדינת ישראל וגם לא את פרמיית הסחירות של אג"ח ארה"ב. ימים יגידו אם העיוות הנוכחי במחירי האג"ח הממשלתיות נמצא בישראל, או דווקא בארה"ב".

4. בכנס פורום שוק ההון שערכה היום מידרוג בבניין הבורסה, התייחס היימר גם לאג"ח הקונצרניות המקומיות (שאת חלקן מדרגת מידרוג), וציין כי "שוק האג"ח הישראלי התמחה במימון חברות נדל"ן. החברות שבאות לגייס כאן נבנות בצורה שתתאים למבנה שוק החוב הישראלי, וכל השאלות שנשאלות בנוגע לחברות הללו מבורכות, אבל במקביל מחייבות אותנו להסתכל על תיק האג"ח הישראלי, כי בחלק גדול מהחברות ה'ישראליות', צריכות להישאל אותן שאלות. בסוף היום השוק צריך לתמחר את הסיכונים ולשקף אותם בעלות הגיוס".

היימר התכוון בדבריו לגל הנפקות האג"ח של יזמי הנדל"ן האמריקאים בבורסה בתל אביב, שזכו ברובם לדירוגי השקעה גבוהים יחסית שלA עד AA מינוס. האג"ח של חברות אלו נסחרות כיום בתשואות שנתיות שקליות שבין 3.5% ל-5.5% עבור מח"מ של 4-5 שנים, ובשוק קיימים מנהלי השקעות בכירים שמעדיפים להתרחק מאג"ח אלו, שמונפקות ללא ביטחונות, בטענה כי התשואות הנוכחיות אינן משקפות נכוחה את הסיכון הגלום באותן חברות.

5. את הוויכוח האם התמחור הנוכחי בשוק האג"ח הקונצרני ראוי או שגוי לא ניתן כמובן להכריע בנקודת הזמן הנוכחית, ורק הזמן יכריע מי צדק ומי טעה. ברור עם זאת, כי מדובר ביזמים יהודים מניו יורק שמבקשים לנצל את הביקוש הגבוה לאג"ח קונצרניות בישראל, לצורך גיוס חוב בריבית הנמוכה ביותר ממחצית מזו שהיו משלמים בארה"ב עבור הלוואות תאגידיות כאלו. כך שייתכן כי אותם יזמים היו מסכימים לשלם למשקיעים בישראל גם ריביות גבוהות יותר, שאותן לפי שעה השוק לא דורש.

מה שעוד ברור הוא, שאם יקרה הרע מכל, וחברות אלו ייקלעו להליכי חדלות פירעון, התספורת שייספגו מחזיקי האג"ח הישראלים תתקרב ל-100%. זה אולי נשמע קיצוני, אולם בארה"ב נהוג שנכסים ממומנים בהלוואות נון ריקורס, כך שבמקרה של חדלות פירעון החברה הלווה מוותרת על הנכס ומעבירה אותו לידי הבנק הנושה, תמורת ביטול החוב כלפיו. לבנק קיים אינטרס אחד והוא למכור את הנכס בגובה ההלוואה, כך שהסיכוי שישאף להשיג עבורו תמורה גבוהה יותר שתעבור לנושים הבאים בסדר הנשייה שואפת לאפס. מסיבה זו, על מחזיקי האג"ח לתמחר את הסיכון לתספורת מלאה, בבואם לרכוש את האג"ח הללו בשוק או בהנפקה.

נקודה זו מחזירה אותנו להמלצות ועדת אנדהורן . הסיכוי שבעל השליטה, זר או מקומי, יסייע להצלתה של החברה מגייסת החוב בימי משבר הולך ופוחת, ואת רכיב הסיכון הזה צריך לכלול מעתה בתמחורה של כל איגרת חוב המונפקת כיום בישראל.

היימר התכוון בדבריו לגל הנפקות האג"ח של יזמי הנדל"ן האמריקאים בבורסה בתל אביב, שזכו ברובם לדירוגי השקעה גבוהים יחסית שלA עד AA מינוס. האג"ח של חברות אלו נסחרות כיום בתשואות שנתיות שקליות שבין 3.5% ל-5.5% עבור מח"מ של 4-5 שנים, ובשוק קיימים מנהלי השקעות בכירים שמעדיפים להתרחק מאג"ח אלו, שמונפקות ללא ביטחונות, בטענה כי התשואות הנוכחיות אינן משקפות נכוחה את הסיכון הגלום באותן חברות.

6. את הוויכוח אם התמחור הנוכחי בשוק האג"ח הקונצרני ראוי או שגוי לא ניתן להכריע כעת, ורק הזמן יכריע מי צדק ומי טעה. ברור עם זאת, כי מדובר ביזמים יהודים מניו יורק שמבקשים לנצל את הביקוש הגבוה לאג"ח קונצרניות בישראל, לצורך גיוס חוב בריבית הנמוכה ביותר ממחצית מזו שהיו משלמים בארה"ב עבור הלוואות תאגידיות כאלו. כך שייתכן כי אותם יזמים היו מסכימים לשלם למשקיעים בישראל גם ריביות גבוהות יותר, שאותן לפי שעה השוק לא דורש.

מה שעוד ברור הוא, שאם יקרה הרע מכל, וחברות אלו ייקלעו להליכי חדלות פירעון, התספורת שייספגו מחזיקי האג"ח הישראלים תתקרב ל-100%. זה אולי נשמע קיצוני, אולם בארה"ב נהוג שנכסים ממומנים בהלוואות נון ריקורס, כך שבמקרה של חדלות פירעון החברה הלווה מוותרת על הנכס ומעבירה אותו לידי הבנק הנושה, תמורת ביטול החוב כלפיו. לבנק קיים אינטרס אחד והוא למכור את הנכס בגובה ההלוואה, כך שהסיכוי שישאף להשיג עבורו תמורה גבוהה יותר שתעבור לנושים הבאים בסדר הנשייה שואפת לאפס. מסיבה זו, על מחזיקי האג"ח לתמחר את הסיכון לתספורת מלאה, בבואם לרכוש את האג"ח הללו בשוק או בהנפקה.

נקודה זו מחזירה אותנו להמלצות ועדת אנדורן. הסיכוי שבעל השליטה, זר או מקומי, יסייע להצלתה של החברה מגייסת החוב בימי משבר הולך ופוחת, ואת רכיב הסיכון הזה צריך לכלול מעתה בתמחורה של כל איגרת חוב המונפקת כיום בישראל.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר