גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוקפא שכ"ט של 90 מ' ש' לעוה"ד יוסי שגב ומשה שוב

המחוזי ביטל את פסיקת השלום, לפיה שגב ושוב, המנהלים המיוחדים במתחם גלילות דרום, יקבלו שכ"ט של כ-90 מיליון שקל בגין טיפולם בחלוקת המקרקעין והשבחתם ■ שגב: "ביצענו עבודה במשך 20 שנה. על העובדות להתברר"

משה שוב יוסי שגב / צילום: דודו בכר תמר מצפי
משה שוב יוסי שגב / צילום: דודו בכר תמר מצפי

האם עורכי הדין ד"ר יוסי שגב ומשה שוב ייאלצו לוותר על שכר-טרחה של עשרות מיליוני שקלים? בית המשפט המחוזי בתל-אביב ביטל היום (ג'), לפחות זמנית, את קביעת בית משפט השלום בעיר, שפסק כי שגב ושוב, המנהלים המיוחדים במתחם גלילות דרום, יקבלו שכר-טרחה (שכר ניהול) של כ-90 מיליון שקל בגין טיפולם בחלוקת והשבחת המקרקעין במקום.

המחוזי הורה על השבת התיק לבית משפט השלום לצורך דיון עובדתי מעמיק בטענות שהעלו הצדדים וכן בבקשה לקביעת שכר לגופה.

בכך קיבל המחוזי את פניית המדינה, מינהל מקרקעי ישראל והמחזיקים הפרטיים בקרקעות, שטענו כי יש לערוך בירור משפטי מלא בשאלה אם המנהלים - שהביאו להסדר פשרה לחלוקת המקרקעין ב-1989 בין הבעלים הרשומים של החלקה, מינהל מקרקעי ישראל, המדינה והכפר הירוק - המשיכו בתפקידם כטענתם, או שמא מינויים פקע ב-1989. זאת, לאחר שבשנה זו נחתם הסכם פשרה לחלוקת המקרקעין, ונפסק לשגב ושוב שכר-טרחה בגין פעולותיהם.

המחוזי קבע כי על בית משפט השלום לשמוע ראיות באשר לפועלם הנטען של מנהלים, לנוכח הטענה כי מי שקידם את התוכניות במקומם אחרי 1989 היה המינהל, באמצעות חברת יהל, ולא שגב ושוב, כפי שטענו השניים.

השופטים, ד"ר קובי ורדי, ישעיהו שנלר וחגי ברנר, קבעו כי "לאור המחלוקות בין המדינה, המינהל והמחזיקים הפרטיים לבין המנהלים - באשר לעצם מעמדם של שגב ושוב כמנהלים מיוחדים ובאשר לעצם זכאותם לשכר ניהול - יש מקום לאפשר את חקירתם של שגב ושוב בבית המשפט, טרם הכרעה בבקשתם לשכר".

בתגובה לפסק הדין אמר עו"ד יוסי שגב ל"גלובס" כי אין לו כל טענה לשופטי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, וכי הוא שמח על כך שעובדות המקרה יתבררו. "אני חושב שעובדות צריכות להתברר, ואם חסרות עובדות, אז זה בסדר שהדיון בנושא יחזור לבית משפט השלום" אמר שגב. "שכר-הטרחה נקבע וייקבע על-ידי בית המשפט, וזה כמובן מקובל עליי. אני לא צד כאן, ואין כאן סכסוך, אלא רק שאלה מה מגיע לנו לקבל על עבודה של לפחות 20 שנה", אמר.

"מאות מיליונים על שליחת מכתבים"

ביוני 2013 קבע שופט השלום בתל-אביב, אהוד שוורץ, כי עורכי הדין שגב ושוב, ששימשו כמנהלים מיוחדים של 630 דונם מצפון לרמת-אביב ג', המהווים חלק ממתחם גלילות דרום, ישלשלו לכיסם עשרות מיליונים שקלים כדמי ניהול.

הקרקע המדוברת היא בבעלות משותפת של מינהל מקרקעי ישראל (74%) ושל כ-300 בעלים פרטיים (26%).

המנהלים המיוחדים, שגב ושוב, מונו לתפקידם ב-1981, כשהקרקע הייתה חקלאית ותפוסה בחלקה על-ידי פולש. שני עורכי הדין קידמו תוכניות מתאר שאושרו וכללו בנייה של של 12 אלף דירות על שטח של 1.2 מיליון מ"ר ו-700 אלף מ"ר למסחר ושירותים.

השופט שוורץ קבע כי שיעור השכר שישלמו הבעלים פרטיים לשני המנהלים יהיה 5% מערך הקרקע, ולמינהל - 3% ממנו. שכר-הטרחה המוערך הוא 4-4.5 מיליון שקל לדונם, ולפי החישוב יקבלו המנהלים כ-58 מיליון שקל מהמדינה וכ-32 מיליון שקל מהמחזיקים הפרטיים.

המדינה (המינהל) טענה בערעור למחוזי כי שגב ושוב כלל לא ייצגו אותה. לדברי המדינה, ההסכם שנחתם עם המינוי של השניים קבע כי שכר המנהלים ייקבע על-ידי בית המשפט, אך גם כי המינהל לא יידרש לשלם להם שכר.

המינהל טען עוד כי השניים לא פעלו לפיתוח והשבחת הקרקע, אלא שהמדינה הייתה אחראית לכך. בין היתר ציינה המדינה כי היא שכרה את חברת יהל הנדסה ושילמה לה עשרות מיליוני שקלים תמורת הכנת התוכניות והשבחת המקרקעין. עוד טענה המדינה כי היא שפעלה לפינוי חברות הגז מפי גלילות והקימה ועדת היגוי וועדות נוספות.

לטענת המדינה, עורכי הדין שגב ושוב לא עשו דבר לקידום פיתוח הקרקע, למעט שליחת מכתבים לקונים, שתוכנם היה זהה במשך השנים, ולפיהם המינהל נדרש להזדרז בפעולותיו. בערעור על פסיקת שכר-הטרחה נטען כי על מכתבי "זירוז" אלה נדרש הציבור לשלם היום מאות מיליוני שקלים.

גם הבעלים הפרטיים הגישו, כאמור, ערעור על פסיקת בית משפט השלום. באמצעות עו"ד גבי מויאל-מאור ממשרד המבורגר-עברון, הם טענו כי בית משפט השלום שגה כאשר פסק למנהלים שכר-טרחה דמיוני, ללא כל אפשרות לחקור אותם בשאלות מהותיות לגבי תפקידם.

לדברי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, מעמדם של המנהלים המיוחדים מוטל בספק, במיוחד מעמדם כלפי מינהל מקרקעי ישראל, כאשר נשלחת השאלה אם המנהלים היו מוסמכים לנהל את אדמות המינהל.

כמו כן, בית המשפט המחוזי קבע כי נדרש בירור עובדתי באשר להיקף פעולותיה ועבודתה של חברת יהל, אשר נשכרה על-ידי מינהל מקרקעי ישראל לצורך קידום שינוי היעוד של המקרקעין.

השופטים קבעו כי תוצאות בירור זה משליכות במישרין על שאלת מעמדם של המנהלים כלפי המינהל, וכי יש בפעולותיה ותרומתה של חברת יהל כדי להשפיע על גובה שכר הניהול לו זכאים המנהלים, הן מבעלי מהמקרקעין והן מהמינהל. זאת, במקרה שיתברר כי המנהלים "תפסו טרמפ" על פעולות אלה ולמעשה לא עשו דבר המצדיק קביעת שכר.

עוד קבע המחוזי כי לבעלי הקרקעות ולמינהל לא ניתן יומם בבית המשפט, וכי פסק הדין בבית משפט השלום ניתן ללא שמיעת מכלול הראיות שהיה מונח בפניו. לדבריהם, בית משפט השלום הכריע בשאלת שכר-הטרחה מבלי שכל החומר העובדתי הרלוונטי היה מצוי בפניו.

המחוזי קבע כי יש לאפשר למינהל להציג ראיות באשר לניהול הקרקעות על-ידו לאורך שנים ותרומתו להשבחת המקרקעין, וציין כי היה מקום לאפשר את חקירת המנהלים כפי שביקשו הבעלים הפרטיים של הקרקעות, בפרט נוכח הסכמתם של שגב ושוב לדבר.

שגב ושוב מיוצגים בידי עו"ד אלכס הרטמן; המדינה מיוצגת בידי עוה"ד רינה מיוחס ועדי ברטל.

השאלות שיבחן בית משפט השלום

■ האם המנהלים המיוחדים ראו את עצמם גם כמנהלים לצורך שינוי ייעוד?

■ האם המנהלים עידכנו את הבעלים הפרטיים ואת מינהל מקרקעי ישראל כי הם ממשיכים לפעול בשמם ולטובתם?

■ האם הבעלים הפרטיים של הקרקעות לא היו מודעים לכך שהמנהלים פועלים בשמם?

■ איזו משמעות יש לכך באשר לזכאות המנהלים לשכר על פעילותם, ככל שקיימת כזו?

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר