גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקור בית: "אנחנו ממונים על השוויון הנדל"ני בעיר"

אדריכלית הנוף מניו-יורק, ליז סילבר, מסבירה איך נוצרות הזדמנויות בעיר: "שופינג לא יוצר אינטראקציה בין אנשים, אבל כשאנשים מתיישבים על ספסל בפארק וצופים יחד במשחק כדורסל - צומחת שיחה בין זרים. זה המינגלינג הכי טוב בעולם"

ליז סילבר / צילום: תמר מצפי
ליז סילבר / צילום: תמר מצפי

ליז סילבר הגיעה לארץ באוקטובר, כאורחת הכנס השנתי של עמותת אדריכלי הנוף. בביקורה הסתובבה בירושלים וגם בתל אביב, וחלקה עמנו התרשמות בנוגע למרחבים ציבוריים שעברה בהם.

נמל תל אביב: פרברי

"התחושה של מי שנכנס אליו מצד העיר היא שהנה הוא הגיע לפרבר. מגרשי החניה עם המכוניות שמקיפים את החנויות מזכירים מרכזים מסחריים של שולי הערים ועיירות פרבר. הטיילת עצמה נעימה ומעבירה את תחושת החיבור לים. החיבור הזה נשכח, ממש הולך לאיבוד, כשנכנסים למתחמי הדוכנים הסגורים. הספסלים לאורך המזח הם רעיון נפלא".

פארק הירקון: גבולי

"הוא נעים ונכון כשוליים של עיר. הפעילוית שלו לינאריות, הן מתנהלות רק במקביל ולאורך הנחל, ולכן מתחזקת בו התחושה שהפארק הוא סביבת גבול שמפרידה. כדי שהמקום ייצור חיבור בין שתי הגדות של העיר, צריך להכין מרחבי פעילות שאינם מקבילים לתוואי המים".

הרובע היהודי: מסקרן

"מרחב נעים, הרחובות המובילים גורמים להולך להסתקרן - מה יהיה מעבר לפינה. לבאים מצד רחבת הכותל שיש בה משהו ברוטלי בפתיחות המוחלטת שלה, הרובע נותן תחושה של התכנסות לסביבה יותר אינטימית. לבאים מצד סמטאות השוק הוא נותן את ההיפך - מעבר לסביבה עם אוויר ואור. כרגע יש שם רק חנויות ומסעדות, כדאי להוסיף אלמנטים שיגוונו את סוג הפעילויות שאפשר לעשות בו"

כיכר הבימה ושד' רוטשילד: לא עובר

"ספריית הרחוב שניצבת בקצה השדרה לצד כסאות הנוח היא רעיון מקורי ומקסים. הילדים שמשחקים במתקנים של פתחים לחניונים בכיכר ומטפסים על זכוכיות הוא דבר שאני מתקשה להאמין שהיה 'עובר' בניו יורק. אצלנו מקפידים יותר על השימוש המקורי שנועד למתקנים".

ואחרי סיבוב בירושלים ובתל אביב, היא אומרת לנו עוד כמה דברים על המקצוע שלה, כאדריכלית נוף: "אנחנו אינטגרטורים של תחבורה, תאורה, ריהוט רחוב, מרחבי התכנסות והליכה, צמחייה, מתקני נגישות ועוד. תפקידנו מורכב בהרבה מתפקידו של אדריכל המתכנן מבנה מגורים, למשל, כי כמות הגורמים שאנחנו צריכים להתייחס אליהם ולשלב ביניהם בתוכנית שלנו גדולה בכמה מידות משלו. מי שעדיין סבור שאדריכל נוף בוחר את סוג העץ ומסמן איפה ישתלו פרחים, אינו מבין מה אנחנו עושים".

כמו ילד

"אדריכלים מסתכלים על מבנה, על חזית, על התצוגה. פחות מעסיק אותם מה שקורה מסביב. במקרים רבים הם תופסים את סביבת הבניין שתכננו כדקורציה. ויש להם מזל, לאדריכלים - התוצר שלהם נראה הכי טוב ביום הפתיחה, כשגוזרים את הסרט וכולם באים לברך. השימוש פוגע במבנים: כשאנשים נכנסים לבניין זה שוחק אותו, מלכלך וגורם לבלאי. מרחב ציבורי, לעומת זאת, בדרך כלל נמצא במצב הגרוע ביותר שלו ביום הפתיחה. מרחב ציבורי נראה טוב כשהוא מתפתח, כשהציבור לומד להשתמש בו ובא אליו, כשהעצמים והצמחייה מקבלים את המשמעות שלהם, ממש כמו ילד".

מחבר, לא צפוי, שוויוני

"בערים גדולות שמתאפיינות בגיוון אנושי נוצרת כמעט תמיד סגרגציה כלכלית, אתנית, גילאית ואחרות. הן מביאות להפרדה תרבותית בין אוכלוסיות, המסתגרות בשכונות מגורים מסוימות ובבניינים מאיכויות שונות. אפילו בתי קפה בדרך כלל מאכלסים אנשים 'מאותו זן', אבל כיכרות, גנים ציבוריים ופארקים, שמתוכננים טוב, מאפשרים ואף גורמים למפגשים בלתי צפויים בין אנשים במגוון גילאים, משכבות כלכליות שונות ומרקע אתני אחר. אנחנו ממונים על השוויון האדריכלי, ולכן אני מגדירה מרחב ציבורי טוב ככזה שמפגיש בין אנשים שלא היו נפגשים בלעדיו".

הגורם השלישי

"כדי שהמפגש יקרה צריך פעילות, ועצמים מעודדי פעילות, שכן היא 'הגורם השלישי' שגורם למפגש. כזה הוא מגרש כדורסל שסביבו ספסלים לקהל צופים. אנשים מתיישבים על הספסל, צופים במשחק ומתוך כך צומחת שיחה גם בין מי שהיו זרים עד לאותו רגע. כאלה הם מתקנים למשחק ולכושר גופני, שכן השימוש בהם יוצר אינטראקציה, גם בריכת דגים שמאכילים אותם משרתת את המטרה. מרחב ציבורי שאין בו דבר מלבד 'מרחב' - כיכר מרוצפת, גינה שאין בה דבר מלבד צמחייה - לא יחוללו מפגשים כאלה. גם מרחב שיש בו רק חנויות לא יעשה את העבודה. שופינג הוא לא פעילות שיוצרת אינטראקציה בין זרים. למשל, זה החיסרון של כיכר הרובע היהודי בירושלים (ראו מסגרת)".

מבחן השימוש

"הגיוון הוא המלך. ככל שיש יותר סוגים של פעילות, יש סיכוי להביא יותר סוגים של אוכלוסיה למרחב, וליצור תערובת אנושית יותר שוויונית. האתגר גדול במובן זה, כי צריך להתאים את אותו מרחב למשפחות, לזוגות אוהבים, למי שרוצה להתבודד ולצרכי התכנסות. אפילו דבר קטן כמו צל ושמש, הרי בקיץ רוצים להסתתר, ובחורף - מעדיפים להתחמם. פעילויות הן לעולם תלויות תרבות והרגלים. לא בכל מקום מתאים חדר כושר חיצוני, לא בכל מקום תרבות הכדורסל פופולרית. צריך להתאים את המתקנים להעדפות תושבים ולאקלים המסוים באזור".

השראה מתושבים

"כאשר תכננו את ברוקלין ברידג' פארק (הנחשב לאחד מהמרחבים הציבוריים המוצלחים ביותר בניו יורק של התכנון החדש - מ.מ) קיימנו פגישות שבועיות עם תושבי הסביבה בתהליך שיתוף ציבור, וקיבלנו מהם רעיונות שלא היו עולים בדעתנו, כארכיטקטים. לא התייחסנו לתושבים כאל מעצבים או כאל שותפים מקצועיים שלנו. שיתוף הציבור נועד כדי שאנחנו נקבל חומרים לעיבוד מקצועי. כך למשל נולדו מתקני הבר-בי-קיו שגדושים משתמשים בסופי שבוע, ומשטחי 'באצ'י' (משחק חוץ ממשפחת הפטנק - שילוב של באולינג וסנוקר) שגם הם הצלחה כבירה. התושבים הביעו רצון, ואנחנו תרגמנו אותו לפתרונות תכנוניים בשטח".

גבול מיושב בלב מנהטן

"למרחבים יכולת לחבר שכונות ואזורים, אם הם טובים, ולנתק אותם - אם הם גרועים. גם הסנטרל פארק במנהטן מחלק את האי ל'מעלה ולמטה' ול"מערב ומזרח', כך שבמובן הזה הוא גבול, אבל קשה לי להתבונן עליו באופן הזה, כי הוא הדבר הכי משותף וקוצנזוסיאלי בניו יורק - כולם נפגשים בו. אז אולי הוא גבול, אבל הוא גבול מיושב".

השפן והכלב

"צריך לאפשר להתבודד בפינה שקטה בגינה עירונית. הסכנה היא שזה מושך פעילות שוליים - סמים, אלכוהול וכדומה. כאן בא לעזרתי משל שלמדתי מאחד ממוריי הראשונים: גם בפינות הנסתרות צריך לאפשר ל'שפן לברוח מהכלב'. כלומר, שיהיה מוצא, ולפחות שני פתחים, זה מבטיח אור, אוויר, ופחות נוח למעשים אפלים".

קורבן ההצלחה

"כמובן שביקרתי בהיי-ליין במנהטן, הוא דוגמא מפוארת לכך שלא צריך להרוס הכל ולבנות מחדש, ושיש טעם בשימור ושחזור והחייאה. אבל, ויש אבל - ביקרתי בו פעם אחת ואני לא חושבת שאחזור אליו. אמנם הנוף האורבני שנשקף ממנו יפהפה, אבל עדיין מותיר אותו בקטגוריה של אירוע תיירותי, חד פעמי שנפל קורבן להצלחה של עצמו".

נגד כיוון הכלכלה

"כדי לפתח ולחדש אזורים עירוניים צריך כסף, וכך נולדים אתרים סינתטיים ומנותקים מסביבתם כמו קניונים ליד נמלים מתחדשים, מרכזי קניות פתוחים ו'אזורי הליכה'. אולי אין ברירה וכך חייב להיות. אבל יש דוגמא אחרת: באזור דמבו בברוקלין (השכונה המתחדשת לאורך הנהר). שם החליטו ללכת נגד כיוון הכלכלה ונתנו את הקומה התחתונה בחינם לחנויות הוותיקות, כדי שהן לא יעזבו ויפנו את מקומן לחנויות של רשתות ותאגידים. כך ניסו לשמור על צביון השכונה, שסגנונה המיוחד נובע גם מבתי העסק הקטנים והמשפחתיים ברחובות המסחריים".

תרבות המכוניות

"גרתי בלוס אנג'לס עם בעלי והייתה לנו רק מכונית אחת. הסתדרנו מצוין, כי בניגוד למה שחושבים, יש שם תחבורה ציבורית מצוינת. הבעיה שאין לה קונים. בגלל המרחבים במערב ארה"ב התפתחה שם תרבות שבה כל קירבה בין אנשים נתפסת כפלישה לפרטיות. המכונית היא ההמשך של הבית צמוד הקרקע עם החצר הפרטית. זה הרג שמשליך גם על האיכות של מרחבי ציבור שם. הפירבור הוא אבי הניכור ואני שמחה שאני חיה בצד המזרחי של הארץ, ושפה זה אחרת".

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה