גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרויקט חברתי חדש: סטודנטים יגורו אצל אזרחים ותיקים

בפרויקט הכולל 400 סטודנטים ו-400 אזרחים ותיקים, מאפשר לסטודנטים צעירים לגור כמעט בחינם אצל קשישים שמתגוררים ליד מוסדות לימוד, מה שמזכה אותם בתמורה בשקט נפשי ובביטחון

מיכל סקשידלק ולוצ'יה אלמגור / צילום: איל יצהר
מיכל סקשידלק ולוצ'יה אלמגור / צילום: איל יצהר

איפה יכול סטודנט לשכור חדר בדירה ב-250 שקל לחודש ליד האוניברסיטה? עד השנה, התשובה הייתה - בשום מקום. אבל פיילוט של פרויקט ייחודי, שכולל 400 סטודנטים ו-400 אזרחים ותיקים, מנסה לבדוק אם זה אפשרי.

הפרויקט, שהגו משרד הבינוי, המשרד לאזרחים ותיקים והתאחדות הסטודנטים, נותן מענה למגוון בעיות: יוקר המחיה עבור סטודנטים, שרק מחצית מהם מרשים לעצמם לשכור דירה; הביטחון האישי הירוד של האוכלוסייה הוותיקה, והרצון להישאר בסביבה הקרובה ולא לעבור לדיור מוגן.

התמורה לסטודנט אינה רק בשכר הדירה האפסי, אלא במלגה של 8,000 שקל בשנה. מה שנדרש מהשוכר הוא בסך הכול ארבע שעות שבועיות של בילוי משותף עם המארח, כגון ליווי לסידורים, בילוי ומפגש חברתי - פעילות שגם מאפשרת לו לתרום.

שלושה מ-400 הזוגות בפרויקט, שיצא לדרך בתחילת השנה האקדמית, מספרים על ההיכרות ועל הקליק ביניהם ומדווחים שבינתיים הכול נראה מבטיח.

מיכל סקשידלק (32) ולוצ'יה אלמגור (84), נאות אחווה

"היא קנתה טאבלט הכי חדש וביקשה: 'מיכל, תלמדי אותי'"

לוצ'יה: גרושה 4 בנות 11 נכדים 12 נינים, ניצולת שואה, לשעבר קיבוץ נירים, עבדה כטבחית ורפתנית.

מיכל: סטודנטית במסלול להסבת אקדמאים באחווה להוראת אנגלית, שנה שנייה, קודם הייתה מנהלת יחסי ציבור וקשרי אורחים במלון בים המלח. בעלת תואר ראשון במלונאות ותיירות באוניברסיטת בן גוריון.

איפה גרה לפני כן: בנס ציונה. שילמה שם שכר דירה ב-3,000 שקל.

שכר דירה אצל לוצ'יה: 250 שקל.

איך מצאו זו את זו: מיכל: "היה לי חוזה בנס ציונה עד סוף אוקטובר. כיוון שהלימודים הם ארבע פעמים בשבוע ואני יכולה לעבוד רק פעמיים בשבוע כמורה מחליפה, אין לי כסף לממן דירה. זה בא לי מהשמים. לא תיארתי לעצמי שהבית יהיה ממש קרוב, מעבר לכביש. אני מאוד מחוברת למבוגרים, ואמרתי: 'ואו, זה כל מה שבנאדם צריך'. כשאמרו לי שיש גם מלגה, ממש הופתעתי. זה רווח לשני הצדדים".

לוצ'יה: "המשפחה שלי חיה בירושלים. יש לי עובדת שמסדרת את הבית שאותה אני מקבלת מביטוח לאומי, אבל בלילות אני לבד וקרה לי לא פעם שנפלתי, ופה זה כפר ואף אחד לא יכול לשמוע אותי. הציעו לי את זה וחשבתי שזה יכול להיות מאוד נחמד, גם לי וגם לה".

חששות: למיכל לא היו חששות. לוצ'יה: "לא הייתי משכירה לכל אחד. אמרתי למיכל רק דבר אחד: לא להביא גברים כי אני קצת פוחדת. אני בת 84 ולא צריך הרבה בשביל להיפגע. אני די מרוצה מזה".

בילויים משותפים: מיכל: "עוד לא הגענו לשלב החברתי, אבל מאחר שלפני שנתיים, סבתא שלי האהובה מאוד נפטרה ויש לי עוד סבתא בדמנציה מתקדמת, וגם התנדבתי עם ניצולי שואה - אני יודעת שאנשים בגיל הזה הולכים לאיבוד עם הניירת והביורוקרטיה. אז סיכמתי עם הבנות שלה שאעזור לה עם כל המכתבים. "חוץ מזה שיש לה סיפורים מעניינים שאני חושבת שאפילו לא סיפרה לילדים שלה, כי לפעמים יותר קל לאדם זר. אני גם עוזרת לה עם האינטרנט. היא נורא רוצה ללמוד, קנתה טאבלט הכי חדש וביקשה: 'מיכל, תלמדי אותי'".

לוצ'יה: "יש המון דברים שאני משלמת יותר ממה שאני צריכה לשלם כי אני לא יודעת. היא עושה את זה בשבילי. אני נורא רוצה להתעסק עם המחשב ואני לא כל-כך יודעת ולא תופסת - ולה - יש סבלנות. אני מקווה שזה יילך יפה".

תומר שטוקלמן (27), ושמחה רוט ("כנראה 87, לא בדיוק יודעת")

"אנחנו רואים כדורגל ביחד, ויש לה המון סיפורים מעניינים"

שמחה: אלמנה 18 שנה 3 בנות 7 נכדים 4 נינים, עקרת בית.

תומר: סטודנט לסיעוד באוניברסיטת בן גוריון, שנה שנייה, במקור מעין יהב.

איפה גר לפני כן: בדירת סטודנטים עם שני שותפים, שילם 1,100 שקל לפני חשבונות.

שכר דירה אצל שמחה: 400 שקל.

איך מצאו זה את זו: שמחה: "בשנה שעברה גרה אצלי סטודנטית ולא הסתדרתי איתה. היו לה דרישות שיש לבחורות, לא לבחורים. "למשל, היא רצתה לפעמים שאבא שלה יישן פה. אחת הבנות שלי עובדת במשרד החינוך ובסוכנות, והיא סידרה לי את זה. רציתי את זה בשביל לישון בשקט, שיהיה לי ביטחון. חיפשתי גבר שיכול לישון פה בלילה ולשמור. הכסף לא חשוב. הוא נראה לי בחור טוב, בחור שקט". תומר: "היא הייתה האישה היחידה שחיפשה גבר, הלכתי לדבר איתה ועם הבנות שלה והן רצו שאכנס".

חששות: שני הצדדים לא חששו. שמחה: "הוא נראה לי בחור טוב. הוא יותר צעיר מהנכדים שלי. אז יש לי עוד נכד אחד".

בילויים משותפים: תומר: "אנחנו מדברים המון, הרבה יותר מארבע שעות בשבוע. הבנות שלה מזמינות אותי לארוחות משותפות בשבת. אנחנו רואים כדורגל ביחד (שמחה אוהדת הפועל באר שבע ד.ב.ג), יש לה המון סיפורים מעניינים. היא הכירה ראשי ערים בבאר שבע, שרחובות בעיר קרויים על שמם".

חידן חיימוב (23), ועפרה מנור (76), רחובות

"כבר הכרתי את ההורים שלה, זה נחמד לה ונחמד לי"

עפרה: אלמנה 15 שנה 3 ילדים 5 נכדים, אחות מוסמכת, פנסיונרית של בית החולים קפלן.

חידן: סטודנטית לביוכימיה ומדעי המזון בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, שנה שנייה.

איפה גרה לפני כן: בחולון, ונסעה לרחובות מדי יום.

שכר דירה אצל עפרה: 300 שקל.

איך מצאו זו את זו: חידן: "זה היה ממש בפוקס, ראיתי במקרה בטלוויזיה אייטם על הפרויקט, חקרתי קצת באינטרנט ונרשמתי. עברתי ראיון של הרכזת האזורית ונפגשתי עם שלוש נשים, והייתה התאמה עם עופרה".

עופרה: "קראתי מודעה בעיתון וצלצלתי למשרד לאזרחים ותיקים. הרעיון הזה נמצא בראש שלי כבר זמן מה. רציתי לתלות פתק בפקולטה ולחפש סטודנטית כי בגילי קצת קשה - הילדים גרים בתל-אביב, ורציתי שיהיה מישהו בבית. חיפשתי בחורה שלא תפריע לי, ואני גמישה ולא רגישה לקולות ולכל מיני דברים. היא הייתה הראשונה שהגיעה, והיא מאוד מצאה חן בעיניי. אפילו הספקתי להכיר את ההורים שלה".

חששות: חידן: "בטח שחששתי. אם לא הייתי פוגשת מישהי כמו עפרה לא הייתי נכנסת לזה. היה לי גם אז חבר ורציתי לבדוק אם מתאים שהוא יבוא או שיבואו חברים ללמוד מאוחר ודיברנו על כל הדברים לפני כן".

עפרה: "לא חששתי, אני מהדור הישן, סומכת על אנשים. אנחנו לא מפריעות אחת לשנייה. היא הרבה פעמים חוזרת מאוחר, אני קמה יותר מוקדם וזה לגמרי לא מפריע. זה נחמד לה ונחמד לי".

בילויים משותפים: בינתיים הספיקו לצאת לקפה, לעשות קניות ולהכין ארוחת ערב יחד. מידן עזרה לעופרה להחליף בגדי חורף קיץ".

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אילון מאסק יוצא להרפתקה נוספת בוול סטריט. האם זה יצליח לו?

באמצעות מיזוג של שתי החברות שבבעלותו,מבקש איל ההון האמריקאי להפוך את SpaceX מחברת טילים לענקית תוכנה וענן ● הניסיון של מאסק בוול סטריט לא תמיד צלח: לפני שנים ספורות הוא מחק מהמסחר את הרשת X, לאחר עסקת רכישה רוויית תהפוכות משפטיות

יובל באר אבן, מגדל / צילום: גל חרמוני

מנהל ההשקעות הבכיר שמעריך: מה יקרה השנה בת"א ועד לאן יגיע השקל?

יובל באר אבן, מנהל השקעות עמיתים בחברת הביטוח מגדל, מעריך כי התמחור של הבורסה המקומית "נדיב - אבל ביחס לשאר העולם הוא בסדר" ● לדבריו, למרות העליות החדות בשנים האחרונות, "נדיר שיש מפולת בגלל תמחור גבוה" ● ומדוע הוא ממליץ דווקא על מניות שכבר קפצו?

היועמשית לכנסת, עו''ד שגית אפיק יו''ר הוועדה, אופיר כץ בוועדת הכנסת על פיצולי חוקים מחוק ההסדרים, היום (ג') / צילום: ערוץ הכנסת

הדיונים על חוק ההסדרים: אלו החוקים שפוצלו ממנו

יועמ"שית הכנסת, שגית אפיק, קראה לשנות את נהלי הכנסת שיחייבו בפועל צמצום דרמטי של היקף הרפורמות המובאות בחוק כתוצאה מהחוק הגדול שהונח הפעם ● בין הרפורמות שפוצלו: חוק דיוור דיגיטלי וחוק להגבלת שכר טרחה בתביעות סיעוד ● ומה נשאר בפנים?

חוות השרתים באלבניה / הדמיה: APPA Architects

החברה הישראלית שתבנה את חוות השרתים הראשונה באלבניה

חברת ADC הישראלית תקים את החווה הראשונה עבור ממשלת אלבניה, שתתבסס על מעבדי אנבידיה ועל חשמל ירוק ● המיזם נהנה ממימון אירופי ומהיתרים מהירים בצל הידוק היחסים ● ראש ממשלת אלבניה אדי רמה הפך לאחד מתומכיה הבולטים של ישראל באירופה מאז פרוץ המלחמה

חברת טומורו (Tomorrow.io)

החברה הישראלית שגייסה 175 מיליון דולר להקמת מערך לוויינים מתקדם

חברת Tomorrow.io, המפתחת תחזיות מזג אוויר מבוססות בינה מלאכותית, תשקיע את הגיוס בפיתוח והפעלת מערך לוויינים חדש לאיסוף נתוני מזג אוויר ומותאם לשימוש ב-AI

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה שוב שברה שיאים; מדד הביטוח זינק ב-4.3%, הקלינטק ב-3%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.7% ● מודי'ס העלתה את דירוג  האשראי של הפניקס ● דוראל זינקה בעקבות גיוס הון ● קרן ההשקעות מנור אוורגרין רכשה את השליטה ביצרנית הנייר שניב

קמפוס וויקס בגלילות. ''העובדים יגיעו ברכב'' / צילום: איל יצהר

החזרה למשרד והמספרים שמאחוריה: כך נראית וויקס בתחילת 2026

לצד החזרה לשבוע עבודה מלא במשרד, נתוני חברת אתוסיה חושפים זינוק בשיעור העובדים הבוחנים חלופות בחוץ ● במקביל, מספר המשרות הפתוחות נחתך בחצי

סניף ארקפה / צילום: איל יצהר

"הרווחיות הכי טובה בתפריט": מה עומד מאחורי מחיר כוס הקפה

בשבוע החולף העלו הרשתות ארומה וארקפה מחירים, ובענף לא שוללים שרשתות נוספות יצטרפו אליהן ● "פעם גילמנו רווח של 22% בבתי קפה, היום אנחנו ב–8%–9%", מסביר רונן נמני, בעלי קפה קפה, בעוד אחרים מפנים את האצבע גם לעלויות כוח האדם

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

המשרד לאיכות הסביבה, האוצר ועיריית רמת גן סיכמו על העתקת הספארי אך שכחו את רמ"י

השרה עידית סילמן חתמה עם ראש העיר רמת גן על הסכם עקרונות להעתקת הספארי לפארק אריאל שרון, אך נציגי רמ"י ומינהל התכנון טרם אישרו את התוכנית ● "ההסכם נועד בעיקר למצלמות", התבטא בחריפות סגן ראש העיר, "תועלת לא תצמח לתושבי הערים הסובבות את הפארק המטרופוליני"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: שלומי יוסף

מודי'ס נותנת להפניקס דירוג מעל מדינת ישראל, ומשדרגת גם את תחזית הדירוג לבנקים

אחרי שהעלתה בסוף השבוע את תחזית הדירוג של ישראל מגיע השלב המשלים ● הפניקס זוכה לעלייה בדירוג לרמה בינלאומית שהיא מעל הדרגה של המדינה עצמה, מהלך שנחשב מפתיע ● במקביל היא העלתה גם את תחזית הדירוג לבנקים ●  בבורסה מניות הפיננסים מזנקות היום

בינה המלאכותית מפרקת ובונה מחדש את המבנה הארגוני בהייטק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אחראי מקצה לקצה: הדרישות החדשות ממהנדסים בעידן ה־AI

הבינה המלאכותית כבר לא רק מייעלת את העבודה, היא מפרקת ובונה מחדש את המבנה הארגוני בהייטק ● מוויקס ועד חברות ההשמה - התעשייה מחשבת מסלול מחדש בכל הקשור לדמותו של המפתח, ומבהירה: הקוד הופך לאמצעי, האחריות היא ליבת התפקיד

ליקויים בדירה / צילום: Shutterstock

מי אחראי לתקן בלאי? תקנות חדשות מסדירות את שוק השכירות של דירות

יוזמה חדשה תנסה לצמצם מחלוקות באמצעות הגדרת כללים למצבים שאינם מפורטים בחוזה השכירות ● בין היתר, נקבעו מנגנון הצמדה למדד במימוש אופציה ולוחות זמנים לתיקון ליקויים

מנכ''ל מִנהל התכנון רפי אלמליח ויו''ר מטה התכנון הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

מינהל התכנון: "רווחיות עודפת של יזמים אינה עילה לצמצום נפח הבנייה"

בעקבות עדכון התקן השמאי שהגדיר רווח מזערי לפרויקטים של פינוי־בינוי, מדגישים גופי התכנון כי מבחן הרווח הוא רק "שלב מסייע", אחרי פרמטרים כמו "צפיפות ראויה, איכות עירונית ועוד"

דיון בבג''ץ

בג"ץ קבע בדיון נוסף כי מינוי נציב שירות המדינה אינו מחייב הליך תחרותי

ההחלטה היא בניגוד לפסק הדין המקורי בו נקבע כי הליך המינוי מחייב הליך תחרותי בין מועמדים ● דעת המיעוט יוצגה ע"י  נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטת דפנה ברק-ארז ● התנועה לאיכות השלטון: "נסיגה משמעותית מעקרונות המנהל התקין"

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

צדיק בינו מתקרב לבינלאומי: ממזג את פיבי עם הבנק

כדי לסגור דיסקאונט של 24%, צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי, מנהל מו״מ למיזוג פיבי עם הבנק בהחלפת מניות ● העסקה תלויה, בין השאר, באישור בנק ישראל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אנבידיה ירדה, סנדיסק זינקה בכ-16%

הנאסד"ק עולה בכ-0.8% ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם הודו ● אורקל הודיעה כי תגייס עד 50 מיליארד דולר כדי להרחיב את תשתיות הענן שלה ● אנבידיה נחלשה, לאחר שדווח כי תוכנית ההשקעה שלה בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ב־OpenAI הוקפאה ● מחיר הזהב ירד, מחיר הכסף נע בתנודתיות ● מחירי הנפט צונחים

יפעת תומר-ירושלמי, הפצ''רית לשעבר / צילום: דובר צה''ל

המשטרה עם סיום חקירת הפצ"רית: בהרב-מיארה לא מעורבת

היועץ המשפטי של משטרת ישראל מסר את הדברים ליועצת המשפטית של משרד המשפטים, ובו ביקש ממנה לבחון מחדש את קביעתה כי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה מצויה בניגוד עניינים בחקירת פרשת הפצ"רית יפעת תומר-ירושלמי ● בכך הוא רומז כי יש מקום לאפשר את ליווי החקירה ע"י בהרב-מיארה

כך הקפיץ המעבר למסחר ביום שישי את המחזורים בת''א / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"בהתחלה היה חשש": חודש למעבר למסחר ביום שישי - מה קרה למחזורי הבורסה?

חודש אחרי שהושק, המהלך לשינוי ימי המסחר בבורסה המקומית נותן את אותותיו ● עם מעורבות גוברת של משקיעים זרים ואימוץ הדרגתי של השינוי מצד משקיעי הריטייל המקומיים, נדמה שבבורסה כבר יכולים לחייך: "לא מדובר בקוריוז, המהלך עשה טוב לשוק המקומי"

תחליפי חלב / צילום: דרור מרמור

שביתת הרפתנים מזניקה את רכישות תחליפי החלב בעשרות אחוזים ויותר

ברשתות השיווק מדווחים על עלייה בצריכת מוצרי חלב אלטרנטיביים על רקע השיבושים באספקת החלב, ואף צופים גידול של 100% בהמשך השבוע ● כיום, שוק התחליפים מגלגל בישראל כ־600 מיליון שקל בשנה ● האם מדובר בפתרון זמני למשבר האספקה, או בשינוי הרגלים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; הביטקוין נפל לשפל של מעל שנה; למה מניות התוכנה נפלו?

בבלומברג פורסמה היום כתבה המתארת רעידת אדמה בסקטור התוכנה, הכותרת: "Get Me Out", בין הישראליות וויקס נפלה ב-8%, מאנדיי בכ-10% ● היסטוריה: וולמארט הפכה לרשת הקמעונאות המסורתית הראשונה בעולם שמגיעה לשווי שוק של טריליון דולר ● מניית פלנטיר זינקה בעקבות הדוחות ● פייפאל מחליפה מנכ"ל על רקע דוחות חלשים ● מחירי המתכות היקרות התאוששו, הזהב בזינוק היומי הגבוה אי פעם