גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פני הדור

אם בעבר היו ייצוגי הגיל השלישי בתרבות שוליים וקוריוזיים כמעט, בשנים האחרונות הפך נושא הזקנה למרכזי יותר ויותר - בגלריות, על במת התיאטרון וגם במופע מחול חדש שבו הרקדניות הן בגילאי 60 עד 80

"תנו לי לכאוב את אובדן היופי. תאמרו לי שצריך להיכנע לזמן המנצח. תאמרו לי לחפש עניין בעשייה, בבילוי, בשימוש חכם בזמן ההווה הנותר. אובדן היופי הוא הביטוי החיצוני לאובדן הרבה יותר גדול. הוא מסמן את חולשת הגוף, המוח, והנפש. בשל היותו חיצוני ייתכן שהוא נתפס כשורש הבעיה, כגורם הראשון לאפליה. זוהי מלחמת הקיום", כך כותבת האמנית אורה ראובן בקטלוג התערוכה "רוך וקושי: הגיל השלישי - המגדר הרביעי, זקנה באמנות עכשווית", שאצרה יחד עם שגיא רפאל ומוצגת כעת בגלריה 8P בתל-אביב.

ראובן מבוגרת מרפאל בכמה עשורים. כמה בדיוק? לא שאלתי, זה לא חשוב. השפה המשותפת שלהם, העניין המשותף בביטויים של זקנה באמנות - הם שעמדו במוקד התערוכה. אמנים (צעירים ומבוגרים), מתייחסים לזקנה מתוך עמדת התבוננות נוקבת. הגוף המזדקן, הקשר ההורי או הזוגי, המצב המנטלי או הרגשי - כולם עומדים למבחן בעין בלתי מרחמת.

ראובן, שהגיעה לנושא לאחר שעבדה על סדרת דיוקן עצמי בעירום, הרחיקה לכת וטבעה את המושג "המגדר הרביעי", המתייחס למיניות ולאטרקטיביות - נושא שאף הוא זוכה היום ליותר לגיטימיות בתרבות. "בזקנה הגבר מאבד אט-אט את תכונותיו הגבריות והאישה מאבדת את תכונותיה הנשיות. הם חדלים להיות יצורים מיניים, נחשקים, מחזרים ומחוזרים, כי כך מצפים מהם", היא מסבירה.

"מגדר רביעי" או תופעת טבע? "פריחה שנתאחרה" או שקיעה מתמשכת אל עבר החידלון? עולם התרבות על ענפיו השונים, הספרות האמנות, הקולנוע, התיאטרון, העיצוב והמוזיקה, מתמודד עם התארכות תוחלת החיים, על היבטיה האופטימיים לצד אלה היותר קשים. גם בעבר היו ייצוגים ונציגים של זקנה במוצרי תרבות, אך כעת נראה שמקומם משתנה - מייצוג שולי וקוריוזי כמעט, מדמויות נידחות ולעתים פתטיות, הופכות דמויות של קשישים למרכזיות יותר במוצרי תרבות רבים.

רפאל מספר שאחת מנקודות המוצא בדרכו לתערוכה עברה בשער מגזין "פיפל" האמריקני, בגיליון פברואר 2014, שעליו התנוססה תמונתה של דוגמנית העבר כריסטי ברינקלי בבגד-ים התואם את עיניה התכולות, שיערה הבלונדיני שופע וגולש, חיוכה חושף שיניים צחורות, ותנוחת גופה משדרת מיניות קורנת ובטוחה בעצמה. "היא בת 60!" זעקה הכותרת (סימן הקריאה במקור). כדי להגביר את התדהמה ואת ההתפעלות, מלווה התמונה הגדולה בתמונה קטנה של ברינקלי משנת 1979, בתנוחה דומה.

"גיל 60 נתפס כקשור בסבתאות יותר מאשר בדוגמנות. יש בדימויים הללו אות לשינוי דרמטי המתחולל בשנים האחרונות, עם הניתוחים הפלסטיים וטיפולי הבוטוקס. נדמה שכיום נשים, וגם גברים, לא רק נראים 'צעירים יותר', אלא גם מרגישים ומתנהגים כך. אם עד לא מזמן, גיל 60 נחשב זקן, הרי שכיום כבר מקובל לראות בו מסמן פוטנציאלי של תקופה נוספת, חדשה ופעילה בחיים, ולא כתחנת המתנה למחלות ולמוות", אומר רפאל.

ויחד עם זאת, הזקנה, בראייה החברתית-תרבותית, היא תקופת הדרה מתמשכת, שבה נפלטים הקשישים מהמעגל היצרני, הפעיל, המשפיע, וגם מהמעגל הרגשי, הרומנטי ואף המשפחתי. בתערוכה הם מציגים את מבטם של אמנים מבוגרים על עצמם ועל זולתם, אך גם מבט של אמנים צעירים המנסים לרדת לחקרה של הזקנה.

מראה אישה המורכבת משלושה דורות, מאוחה בסיכות, בעבודתה של האמנית אנגרט סולטאו, מציג מעין שושלת מטריארכלית, מלעיגה על הנסיונות לקרוא תגר על הבדלי הזמן הניכרים בגוף.

הצלמת טירני גירון מציגה את גיבורת הסרט "אהבה", השחקנית עמנואל ריבה כשהיא לבושה בכתונת לילה, ומפריחה בועות סבון צבעוניות סביבה. הקשישה נדמית כמי שחושיה אולי מעורפלים והיא משתעשעת כילדה חסרת דאגות. או שמא מדובר בחלום על זקנה הטומנת בחובה עוד רגעי קסם.

גם שי אלוני קושר בין זקנה לילדות. בסדרת העבודות "בראי הזמן" הוא מציג תמונות ילדים מדור המייסדים של קבוצת גבע, לצד דיוקנם העכשווי בעת זקנתם. מעגל החיים נסגר, בעת שהילדים שכל חייהם היו לפניהם, שהתבגרותם הייתה ספוגה באידאולוגיה קיבוצית, נפגשים עם מי שהפכו להיות.

זיקנה היא לא תקלה

היחס לזקנה באמנות ובתרבות אינו מתמצה בהתבוננות. אחד ההיבטים המעניינים של הזדקנות האוכלוסייה קשור דווקא לניסיונות להכליל ולהכיל את הקשישים במעגלי החברה. זאת, כחלק מתפיסת תפקידו של העיצוב כאמצעי לשיפור החברה. בשבוע העיצוב של הולנד, שהתקיים בחודש שעבר בעיר איידהובן, הוקדש אשכול תערוכות בבית העירייה לעיצוב המתייחס לזקנה, תחת הכותרת "G/old", הקושרת מילולית את הזהב לגיל.

"לא מעניין אותי לעצב עוד כיסא. הרבה יותר חשוב בעיניי לשמר זיכרון ולאפשר תקשורת טובה יותר בין הדורות", אמר אוצר התערוכה, מרסל סלוטס. "זקנה היא חלק מהחיים ואנחנו צריכים להפסיק להסתכל עליה כאל תקלה".

סלוטס מציג מעין "אלבום זיכרון", שפיתח עם עמיתיו, שבו מתבקש האדם הקשיש לספר על זיכרון ילדות, להיזכר בשמות, כתובות, טעמים ומאכלים אהובים, לתאר הרגלים וסגנון חיים. המטרה כפולה: ראשית: זוהי דרך להילחם באובדן הזיכרון ולשמש כעוגן ומשענת לקשישים שזיכרונם נפגע בתהליך דמנטי. שנית, זוהי הפגנת כבוד ויחס אישי לאדם ולזהותו, שהולכת לאיבוד כאשר הוא הופך למשל לחוסה במוסד לדיור מוגן. אלבומים כאלה מיועדים להיות זמינים להיכרות עם אנשי הצוות ועם דיירים נוספים, ולשפר את ההיכרות ואת הקשר הבין-אישי.

פרויקט אחר עסק בהצמדת זהות לחפצים שעוברים מיד ליד. כאשר אדם עובר לבית אבות, אפילו כשהוא בריא ומתפקד לגמרי, הוא נאלץ להיפרד מרוב חפציו. רהיטים אהובים ונוחים, בגדים, אוספים, זיכרונות של שנים רבות, מוצאים את דרכם לחנויות יד שנייה ולשוק הפשפשים (במקרה הטוב, אם לא נזרקו לזבל). יוזמי הפרויקט ראיינו קשישים ותיעדו את החפצים היקרים לליבם, והצמידו לכל חפץ מעין "סיפור חיים" המציין מי היה בעליו ומה חשיבותו. כך, פריטים סתמיים הפכו לבעלי ערך מוסף, עם סיפור אנושי.

המיזם העסקי "Granny's Finest" נולד כאשר היזם, ניק ואן רוד, בשנות ה-20 לחייו, ביקר את סבו השוהה בבית אבות. "פגשתי שם קשישה שסרגה דברים נהדרים אבל לא היה לה למי לסרוג", הוא מספר. מכאן התפתח מודל עסקי-חברתי, שמשדך בין קבוצות של "סבתות סורגות" למעצבי מוצר ואופנה צעירים (יחסית), המתכננים את הקולקציה ומעניקים לה את הלוק הנכון.

גם במחול, כמו בתיאטרון, בקולנוע ובאמנות הפלסטית של השנים האחרונות, הזיקנה - שנראתה בעבר כענן אפור מאיים התלוי מעל אופק החיים - הופכת לנושא לגיטימי ורב פנים, מלא תוכן ומעורר דילמות מורכבות. הכוריאוגרפית והחוקרת גלית ליס העלתה ב-2008 את היצירה "גילה" בהשתתפות רקדניות מבוגרות, לא מקצועיות. בימים אלה היא מעלה במסגרת פסטיבל "הרמת מסך" את היצירה "557", שנקראת כך על פי סך הגילאים של המשתתפות - בנות 60-80 "שגופן (למעט אחת), חף מכל קידוד תנועתי מקצועי", היא אומרת. "העבודה מבקשת להניח את הגוף המבוגר והיומיומי, הלא-מיומן והבלתי-מהוקצע, כערך אסתטי העומד בפני עצמו".

עוד כתבות

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

פחות מחודש לאחר הקנס על המחירים המופרזים, הממונה על התחרות מטילה על אל על עיצום ענק של כ-110 מיליון שקל בגין ניצול כוחה המונופוליסטי מול ארקיע ● החשד: אל על מנעה מהמתחרה גישה קריטית להאנגרים לתחזוקת מטוסים ● אל על בתגובה: לא נפל כל דופי במעשי החברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 התנגדו לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

הירידות החדות במניות התוכנה בעקבות החשש מהשפעות ה־AI - מובילות לשורה של הפחתות מחירי יעד, בהן של חברות מישראל, שעדיין גבוהים ממחיר השוק ● בג'פריס מסמנים את המניות המועדפות בתחום, ואילו בבנק אוף אמריקה מזהירים: הירידה במכפילים רק התחילה

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחייה משנה כיוון ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה, ל"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

50% מס: האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%