גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני מקווה שהצופים בסרט שלי ראו שהפלסטינים הם אנושיים"

הבמאי מהדי פלייפל, שסרטו "עולם שאינו עולמנו" הוצג בפסטיבל "48 מ"מ", המוגדר כ"פסטיבל בינלאומי לסרטי נכבה ושיבה": "נראה שישראל מעדיפה לחיות בהכחשה ולהאמין לנרטיב מפוברק שהיא מספרת לעצמה"

על אף הקידום הדרמטי לאירוע שכלל איומים של משרד התרבות להפסיק לתמוך כספית בסינמטק תל-אביב, הסתערות תקשורתית על מנהל הסינמטק והתלקחות שגרתית של הרשתות החברתיות, פסטיבל "48 מ"מ" - המוגדר כ"פסטיבל בינלאומי לסרטי נכבה ושיבה", נערך ללא שום תקריות מיוחדות. אולמות הסינמטק, לעומת זאת, היו מפוצצים עד אפס מקום. "באמת תודה למשרד התרבות על כך", אמר מנהל הסינמטק, יאיר גרבוז, בסרקזם.

גרבוז סיפר שהתקציב השנתי של משרד התרבות לסינמטק הוא זניח יחסית (240,000 שקל מתוך תקציב כולל של 21 מיליון שקל) ולכן הרשה לעצמו לא להתרגש מההצהרות של שרת התרבות לימור לבנת ופשוט נשען אחורה ונתן לשערורייה התקשורתית לעשות את שלה ולהגדיל את היקף מכירת הכרטיסים.

"מה שכן", הוא אמר בטקס הפתיחה שנערך ביום חמישי בערב, "חבל לי שאף אחד מהטוקבקיסטים ואלה שתקפו את הפסטיבל לא באו לפה הערב. הייתי שמח להסביר להם למה חשוב שפסטיבל כזה יתקיים דווקא במוסד ציבורי".

לא ברור אם הגשם השוטף היה מה שהרתיע את אנשי הימין הקיצוני מלבוא ולהפגין מחוץ לסינמטק עם דגלים וסיסמאות, אבל בדיעבד אירוע הפתיחה התגלה כהרבה פחות מאיים ממה שלבנת ואנשיה חשבו. 3 סרטים דקומנטריים/נסיוניים קצרים שהופקו במיוחד לכבוד הפסטיבל הוקרנו שם, שלושתם בוימו על-ידי יוצרים ישראלים יהודים שנענו לאתגר שפרסם ארגון השמאל הישראלי - "זוכרות" וזכו בתמורה למלגה צנועה מהעמותה. "הגן הלאומי" הציג אנימציה ממוחשבת של מבנים פלסטינים עזובים מ-48' שהמצלמה מרחפת ביניהם ובתוכם, כשברקע ווייס-אובר שמקריא מכתבים והחלטות ישנות של רשות העתיקות הישראלית לגבי מה לעשות עם הכפרים הפלסטינים הנטושים; "ברוכים השבים" תיעד את הבמאי ואת חבריו שמתכנסים בבית העם של המושב בו גדלו ומנסים לחשוב כיצד יוכלו להפיק טקס לציון שיבת הפלסטינים המדומיינת, כשהשיחות ביניהם נראות על רקע מסך שחור ומדי פעם מבליחים שוטים שלהם מיושבים בדממה; ו"כל הזכויות שמורות" תיעד בעזרת חפצים זעירים את ניסיונן של הבמאיות להתחקות אחר בעליו המקוריים של הבית בו הן גרות ביפו, ניסיונות שנתקלו בסירוב אגרסיבי מצד בעלת הבית הישראלית, מה שהכריח אותן להשתמש בחפצים וציורים במקום בדמויות וב מציאות עצמה.

הסרטים בלטו בחוסר הקומוניקטיביות שלהם, כששני הראשונים נעדרו נרטיב מוגדר ונראו יותר כמו וידיאו-ארט מהורהר מאשר טקסט קוהרנטי. אין בבחירה הסגנונית הזו שום דבר רע לכשעצמו, אבל העובדה שהנכבה היא הנושא הכי מוקצה בשיח הישראלי גרמה לחוסר הנגישות להרגיש צורם. אם היה איזשהו סיכוי, ולו הקטן ביותר, שהצופה הישראלי היה מתחבר לשיח על נקודת המבט הפלסטינית על אירועי 48' דרך הפסטיבל, באו הסרטים האלה ודרשו לאתגר אותו גם קולנועית.

הפוליטיקאי היחיד שהגיע לאירוע הפתיחה היה ח"כ עיסאווי פריג' ממרצ, תושב כפר קאסם והפלסטיני היחיד שחבר במפלגה ציונית בכנסת. במהלך הפאנל, שהתקיים מיד לאחר הקרנת הסרטים, הוא ביקש לדעת מה ארגון "זוכרות" רוצה לומר לציבור בישראל לגבי נושא הנכבה והשיבה ומה הוא רוצה להשיג. מנכ"לית "זוכרות", ליאת רוזנברג, השיבה לו שהארגון שואף שהישראלים יקחו אחריות על אירועי הנכבה ושכל פליט פלסטיני שרוצה לחזור לארץ - יוכל לחזור.

עצוב ומשעשע

מלבד שלושת הסרטים הקצרים מאירוע הפתיחה כלל פסטיבל "48 מ"מ" עוד 8 סרטים ארוכים יותר, רובם תיעודיים, של במאים פלסטינים מכל רחבי העולם. אחד הבולטים שבהם הוא "עולם שאינו עולמנו" (A World Not Ours) של הבמאי הפלסטיני-לבנוני מהדי פלייפל, שזכה בפרס בפסטיבל ברלין 2013 והוקרן בפסטיבלים נוספים רבים העולם בהצלחה רבה.

פלייפל, 35, בן למשפחת פליטים פלסטינים, ביים סרט על מחנה הפליטים הפלסטיני שבו גדל, עין אל-חילווה, שנמצא בפאתי העיר צידון ובו מתגוררים כ-70 אלף נפש. הוא עזב את המחנה בגיל צעיר עם משפחתו לטובת דנמרק (כיום הוא חי באמסטרדם) אבל חזר מדי קיץ לעין אל-חילווה. הסרט מורכב מחומרים שהוא ואביו, חובב צילום ביתי, צילמו במחנה במשך 30 השנה האחרונות, חומרים שמשרטטים תמונת פרופיל עדינה ורגישה לניואנסים של מחנה הפליטים הפלסטינים הגדול ביותר בלבנון, על כל העוני, הזוהמה והתסכול שבו. פלייפל מתחקה אחר קורותיהם של מספר דמויות: סבו בן ה-80' שמשוכנע שעוד ישוב לביתו המקורי בחייו; דודו שלחם נגד הלבנונים במחנה, איבד את אחיו והפך לסוג של ליצן הכפר; וחברו הטוב של הבמאי מילדות, פעיל פת"ח שמיואש מהמאבק הפלסטיני ומנסה לעזוב את לבנון לטובת אירופ ה.

"עולם שאינו עולמנו" הוא מקרה הפוך לסרטים הקצרים שהוקרנו בערב הפתיחה של הפסטיבל מבחינת מידת הנגישות שלו. מדובר בסרט מהנה, עצוב ומשעשע לפרקים שמלווה בווייס-אובר באנגלית של הבמאי על רק מוזיקת ג'ז בסגנון סרטיו של וודי אלן. הפריבילגיה להיות סרקסטי ומבודח בנושא הפליטים שמורה בשלב זה לבמאים פלסטינים בלבד, כך נראה, ויעבור זמן עד שיוצרים ישראלים יצליחו לעסוק בנכבה בצורה כנה ומכבדת אבל גם משעשעת (אם כי אבי מוגרבי די עשה זאת ב"יום הולדת שמח מר מוגרבי").

"עצם זה שהנכבה קרתה ושמאות אלפי פלסטינים נושלו מבתיהם עבור מימוש הרעיון של פלסטין כמולדתו של העם היהודי זו עובדה שגם היסטוריונים ישראלים מסכימים עליה", אומר פלייפל ל"גלובס". "ועדיין, נראה שישראל מעדיפה לחיות בהכחשה ולהאמין לנרטיב מפוברק שהיא מספרת לעצמה. להכיר ולהודות בפני עם אחר שפגעתם בו זה דבר שפוגע בכבוד העצמי ומערער את תפיסות העולם הבסיסיות, אין ספק, אבל אני משוכנע שזה יהיה לטובה. אם הישראלים יכירו בפני הפלסטינים בזה שפגעו בהם, זה יכול לפתוח אפיק יצירתי וקונסטרוקטיבי לפתרון הסכסוך. להחזיק הכול בפנים רק מחמיר את הבעיה, זה טבע האדם".

- אתה חושב שהפלסטינים צריכים להמשיך לחלום על זכות השיבה, או שעדיף להם להיות פרגמטים ולהתמקד בהישגים ריאליים כמו הקמת מדינה בגבולות 67?

"אני מרגיש שביטויים כמו 'זכות השיבה' ו'גבולות 67' הופכים ליותר ויותר פארסה. הם משמשים רק כדי להמשיך לעסוק בבעיה ולא כדי להגיע לפתרון. הפתרון היחיד לסכסוך יהיה סיום האפרטהייד ושאנשים יוכלו לחיות אחד לצד השני בארץ הזו כשווים. כל השאר שטויות. הבעיה היא שהציונות מתנגדת למצב שבו כולם, יהודים ופלסטינים, הם שווי זכויות. מאז ומתמיד, הציונות האמינה בזה שהיהודים הם עם נבחר והאמינה בלקיחת אדמות וכיבוש, עד היום".

- הישראלים שצפו בסרט שלך, מה אתה מקווה שהם לקחו איתם?

"אני מקווה שהצופים ראו שהפלסטינים הם אנושיים, ויותר מזה - אנושים ושווים להם".

עוד כתבות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%