גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון דן בערעורים בהולילנד; דני דנקנר במדי אסיר כתומים

הראשון לטעון היה עו"ד גיורא אדרת, סנגורו של הלל צ'רני: "בית המשפט הרשיע את צ'רני בשוחד אך לא יכול היה לקבוע שום ממצא אם הכספים שהועברו לדכנר אכן הגיעו לפקידים והאם בגינה ניתנו הטבות שמעבר"

דני דנקנר / צילום: אוליבייה פיטוסי / "הארץ"
דני דנקנר / צילום: אוליבייה פיטוסי / "הארץ"

בית המשפט העליון מקיים הבוקר (ב') דיון ראשון בערעורים הרבים שהוגשו בפרשת הולילנד. המערערים השונים הגיעו בלוויית סוללות עורכי הדין שלהם. המערער דני דנקנר, יו"ר בנק הפועלים לשעבר, המרצה מאסר בגין הרשעה אחרת, הגיע במדי אסיר כתומים וצופה בדיון כשהוא ישוב בין שני אנשי שב"ס.

עו"ד גיורא אדרת, סנגורו של הלל צ'רני, היה הראשון לטעון. צ'רני, בן למשפחה שבבעלותה הייתה הגבעה שעליה נבנה פרויקט הולילנד, הורשע בהעברות כספים לעד המדינה, שמואל דכנר המנוח, למטרת תשלומי שוחד לנבחרי ופקידי ציבור לרבות אורי לופיליאנסקי, סגן ראש העיר ירושלים ויו"ר הועדה המקומית לתכנון ולבניה בזמנים הרלוונטיים.

אדרת מבסס את קו ההגנה של צ'רני על שני נדבכים: הראשון הטענה שצ'רני העביר כספים לדכנר באופן לגיטימי משום שדכנר שימש כמנהל הפרויקט בהולילנד. לפי הטענה, צ'רני לא היה מודע לכך שמטרת הכספים ששילם לתשלום שוחד ובלאו הכי, לא הוכח בבית המשפט המחוזי שניתנה הטבה כלשהי שלא כדין בנושאי התכנון והבניה; הנדבך השני שעליו נשענת הגנתו של צ'רני, נושא שיעלה בטיעוניהם של כלל המערערים בתיק - חוסר מהימנותו של עד המדינה, דכנר.

"ההליך הפלילי החל סביב האמירה שאושרו בפרויקט 1,200 אחוזי בניה", טען אדרת, "כבודכם, בסופו של ההליך, הנושא הזה ירד מסדר היום. בית המשפט לא נכנס לנושאים התכנוניים, קבע שהתביעה לא הוכיחה אף לא אחת מהטענות התכנוניות. התיק שינה את פניו לתיק המבוסס על טענות חשבונאיות.

"בית המשפט המחוזי קבע שאין צורך לברר את השאלה התכנונית והשאלה המכריעה היא האם עבר כסף או לא עבר כסף? באשר להלל צ'רני, בית המשפט הרשיע אותו בשוחד אך לא יכול היה לקבוע שום ממצא אם הכספים שהועברו לדכנר אכן הגיעו לפקידים והאם בגינה ניתנו הטבות שמעבר".

כשהעמידו השופטים את אדרת על כך שאין צורך בכך שיינתנו הטבות יתרות, שמעבר לדיני התכנון והבניה, כדי לבסס את עבירת השוחד, השיב אדרת: "הסטייה מהשורה אכן אינה מיסודות העבירה, אך לאור הלך הרוח, התביעה לא הוכיחה הטבות שניתנו".

בהמשך התייחס אדרת לשאלת מודעותו של צ'רני למטרות העברת הכספים לדכנר: "אני אומר לכם שמדובר במתן כסף מיזם הפרויקט (צ'רני, ג.מ.) למנהל הפרויקט (דכנר, ג.מ.). כשיש מחלוקת לגבי המודעות של מעביר הכסף, אז אנחנו לא יכולים להתעלם מכך שדכנר איננו מתווך קלאסי אלא מנהל פרויקט שקיבל עשרות מיליוני שקלים שהוסכם ונקבע הן ע"י התביעה והן ע"י בית המשפט המחוזי שהיה מדובר בהעברות לגיטימיות", טען אדרת. וסיכם: "מר הלל צ'רני לא היה מודע לכך שהכספים מטרתם לשלם שוחד. כאן טעה בית המשפט המחוזי".

באשר לדכנר, שב אדרת על דברים שנקבעו על ידי בית המשפט המחוזי באשר למהימנות המועטה שיש לייחס לדברי דכנר, ולקביעות בפסק הדין שלטענתו התבססו על דברי דכנר; "איך ניתן לעשות את ההבדלה בין דכנר דובר האמת לדכנר השקרן?", שאל אדרת.

בהמשך, התייחס לקביעת בית המשפט המחוזי, שאחת האינדיקציות לתשלום השוחד היא כך שהכספים שהועברו לדכנר שנקבע שהנם תשלומי שוחד, שולמו לדכנר עצמו ולא לחברות שבשליטתו. "דכנר היה קובע בכל פעם לאן ישלמו לו פעם לחברה הזאת ופעם לחברה הזאת. הוא היה אשף, צריך לומר את האמת, בניהול של כספים, אך גם בהימנעות מתשלום מסים" טען אדרת, שסיכם שאין לייחס לשאלה של איך הועברו הכספים את המשמעות שייחס להם בית המשפט המחוזי.

באשר לכספים שבית המשפט המחוזי קבע שהם כספי שוחד כספים שדכנר תרם בסופו של תהליך לארגון "יד שרה", טען אדרת: "מי שתרם יותר מיליון ומאתיים עבור לחצני מצוקה מדוע הוא צריך להתחבא מאחורי אותו דכנר כדי לשלם ל'יד שרה'".

בבית המשפט המחוזי נפסק שהתרומה ל"יד שרה" מהווה שוחד, מאחר שלופוליאנסקי דרש את התרומה לארגון בתמורה לקידום מיזם הולילנד. לופוליאנסקי כיהן כסגן יושב הראש של "יד שרה", הארגון שהקימה משפחתו ואשר נקרא על שם סבתו, שעה שהיה סגן ראש העיר ויו"ר הועדה המקומית לתכנון ולבניה.

עוד כתבות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

הלקחים והמציאות העכשווית בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"