גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיר החדשה: כשהטכנולוגיה עונה על הצרכים העירוניים

אקספו ערים חכמות ברצלונה שננעל לפני שבועיים, היה חגיגה אורבנית עמוסת מבקרים ומציגים ■ סטארט-אפים שלנו סגרו עסקאות, תל אביב גרפה פרסים וישראל, כמדינה, הפתיעה עם המשלחת הגדולה ביותר

שירותים ציבוריים אוטומטיים / צילום: איל צאום
שירותים ציבוריים אוטומטיים / צילום: איל צאום

בין אם אנו מעריצים טכנולוגיה, מתעבים אותה או נרתעים ממנה, טכנולוגיות חדשות חודרות במהירות לא רק לחיינו הפרטיים כי אם גם ככלי ניהול עירוניים, עסקיים וחברתיים, והן צפויות לשנות כליל את אופן ההתנהלות שלנו ולהשפיע באופן עמוק על הסביבה שבה אנו חיים.

אקספו הערים החכמות שהסתיים לפני שבועיים בברצלונה, הצליח תוך ארבע שנים בלבד להפוך לכינוס הבינלאומי החשוב ביותר עבור ערים, חברות ומומחים בתחום המתפתח, המסקרן והשנוי במחלוקת ביותר בשיח האורבני המתנהל כיום, תחום העיר החכמה.

את האקספו מארגן מרכז הכנסים fira Barcelona, עם שותפים עסקיים מסוגן של חברות המחשבים והתקשורת סיסקו, יבמ, מיקרוסופט, אורקל, סאפ, טלפוניקה ועוד, ובתמיכת ארגונים ומוסדות כמו UN habitat, הבנק העולמי, Mobile World Capital של ברצלונה, ואחרים. ברצלונה, שמיצבה את עצמה בשנים האחרונות כעיר מובילה בעולם והמקדמת את רעיון העיר החכמה, היא המקום הטבעי והמתבקש לקיום האירוע.

מטרת האקספו לדון בקשר הגובר שבין ערים וטכנולוגיות שיכולות לשפר ולייעל את ניהול הערים, לאפיין מה ומי הן ערים חכמות, לסמן את האתגרים, להציג ולחקור את הפתרונות שיעזרו להתמודד עמם. האירוע בברצלונה משך השנה יותר מ-10,000 מבקרים, 242 חברות, 400 ערים, ו-41 משלחות ממדינות בכל העולם.

אסלות, פחי אשפה וכלי רכב חכמים

חברות הטכנולוגיה מברזיל בלטו מאוד במגוון יישומים לפיתוח וניהול ערים חכמות, ולצדן בלטו הביתנים של קוריאה, של דנמרק ושל בריטניה. האחרון הורכב מתצוגה של עשר ערים שכל אחת מהן הציגה פרויקט ייחודי המיושם בשטחה. בין היתר הוצג פרויקט המכונית האוטונומית כתחבורה ציבורית בעיר מילטון קיינס.

ביתן מרשים ביותר הציגה מדליין (קולומביה), שזכתה השנה בתואר העיר החדשנית בעולם, וכמובן ברצלונה, המארחת, שבאופן טבעי ומתבקש הציגה את הנוכחות הגדולה, המרשימה והמגוונת ביותר. ברלין, יוקהומה, קיוטו, גוטנברג, וערים נוספות הציגו ביתנים צנועים יותר, וגם הנוכחות של איטליה, אוסטריה והודו היתה צנועה.

בין חברות הטכנולוגיה בלטה נוכחותן של מיקרוסופט, מוטורולה, סאפ, יבמ, וסיסקו שמפתחות כלים המתמודדים עם "ביג דטה" - מאגרי מידע גדולים, המשמשים כבסיס לפיתוח מיזמי עיר חכמה רבים.

חברות וסטארט-אפים קטנים יותר, הציגו פתרונות טכנולוגיים לתחבורה. למשל, אופניים חכמים, שבהם משולבים מנגנונים המשדרים לרוכב נתונים על נסיעתו, מרחק, זמן וכיוצא בזה. תחבורה, שהיא האתגר הגדול של הערים, קיבלה נפח משמעותי בתערוכה וכך הוצגו מנגנונים המעודדים ומקלים על שיתוף כלי רכב באמצעות מכוניות חשמליות חכמות, ורכבי אספקה והובלה עירוניים קיימיים, כמו תלת אופן חשמלי הסוחב קרון משא.

"החוכמה" הגיעה גם לצרכים חיוניים נוספים: בתי שימוש "חכמים", המתנקים ללא מגע יד אדם ומותאמים לשימוש בעלי מוגבלויות. בתי שימוש אלה מופעלים באמצעות חיישנים, ומציעים למשתמש נייר טואלט, רחיצת ידיים, חימום קירור ומתקני החתלה, פועלים באנרגיה סולארית ואפילו מאפשרים גלישה באינטרנט אלחוטי. יש גם פחי אשפה חכמים, המצוידים במנגנון המדווח על כמות הפסולת שבהם, וחוסכים סיבובי איסוף אשפה לפחים שעוד לא התמלאו. פחי אשפה משוכללים יותר פועלים כתחנות מיחזור.

בתערוכה הוצגו גם מזל"טים לשירותי חירום אזרחיים, לשם מעקב, והכוונה של כוחות הצלה לאזורי תאונות, אסונות טבע וכיוב'.

החזון של דובאי

בכנס שליווה את התערוכה דיברו על עתיד הערים ומדיניות הניהול והפיתוח שלהן והוצגו מיזמים ספציפיים. כמו כן הוצגו מקרי מבחן של רעיונות חדשנות עירונית, רשתות חכמות לאזורים כפריים, לוגיסטיקה מתקדמת, אתגרים עירוניים גלובליים.

דיון אחד הפגיש את נציג "סיליקון אואזיס", אזור בדובאי שמתיימר להפוך ל"עיר החכמה בעולם" תוך שלוש שנים, מנהל הטכנולוגיה של טורונטו שהציג פרויקט עצום ממדים על קו החוף של העיר, נציג האזור הנבנה כדי לאכלס את אקספו מילאנו 2015, נציגים מגוטנברו, העיר הצומחת ביותר בבריטניה, ותל אביב, שיוצגה ע"י הלה אורן, מנכ"לית עיר עולם ותיירות בת"א.

ככלל, תל אביב ומדינת ישראל הפגינו באקספו נוכחות מרשימה. שני הביתנים עמדו סמוך זה לזה והיו מהגדולים ביותר, ואליהם התלוותה המשלחת הזרה הגדולה ביותר, 150 איש (ממשרדי ממשלה, עיריות, מכון הייצוא, חברות טכנולוגיה, יזמים, מומחים, ויועצים).

עיריית תל אביב הציגה את האסטרטגיה שפיתחה לחיזוק האקו סיסטם להיי-טק. בשנתיים האחרונות עברה תל אביב מהפכה דיגיטלית, שכללה את השקת שירות הדיגתל, פריסת רשת אינטרנטית אלחוטית חינמית ברחבי העיר, הנגשת מידע לציבור (כלי הכרחי לפיתוח טכנולוגיות חדשות), ועוד.

תל אביב הציגה גם את תוכנית הקומפוסטינג העירונית להפרדת פסולת אורגנית, את הגינות הקהילתיות, תוכנית המיחזור העירונית, שימור מרחבים ציבוריים (ללא שימוש בריסוס), בנייה ירוקה, תוכניות פיתוח, שימור מים, ייצור אנרגיה סולארית על גגות מבני חינוך, תאורה חכמה וחסכונית, החלפת רכבים בצי העירוני לרכבים ירוקים, שימור בחומרים ממוחזרים לבנייה, מרכזי יזמות עירוניים, מרכזי הצעירים, דיור מוזל ועוד.

פרס העיר הטובה ביותר שהוענק לתל אביב במסגרת אקספו הערים החכמות עבור פרויקט דיגיתל הוא הכרה בינלאומית חשובה בהצלחה של העירייה לעבור לעידן חדש של ניהול דיגיטלי בעבודת העירייה והקשר עם התושב, וגבר ללא קושי (על פי צוות השיפוט) על פרויקטים מהערים קורוניה וריבאס (ספרד), הנגשוי (סין), מומבאי (הודו), פורטו אלגרה (ברזיל).

את הפרס קיבלו מטעם עיריית תל אביב ליאורה שכטר, מנהלת מערכות המידע של העירייה, זוהר שרון, מנהל הידע בעירייה, וחבר המועצה מטעם מרצ, מיקי גיסין. שני פרסים נוספים הוענקו במסגרת התחרות: פרס עבור היוזמה החדשנית ביותר שבו זכתה העיר אומוני (Omomi) בניגריה שמאפשרת להורים לעקוב אחר המצב הבריאותי של ילדיהם, ופרס עבור הפרויקט הטוב ביותר שהוענק ל-Copenhagen Connecting, רשת חיישנים שאוספת מידע והופכת אותו לשירותים בזמן אמת לתושב: אינטרנט אלחוטי, חניה ועוד.

גאווה ישראלית

תל אביב הציגה בביתניה מיזמים הנוגעים להתמודדות עם יוקר המחיה באמצעות התארגנויות עסקיות, חברתיות וכלכליות שמכוננות דפוסי צרכנות חדשים המבוססים על חיבור בין אנשים. כאלה הם מיזמים שיתופיים לצריכת מזון, תחבורה, בילוי, טכנולוגיה, תיירות. יזמויות אלה מאפשרות לתושבים להחליף שירותים, ידע, סחורות וטכנולוגיות מידע מתקדמות משכללות ומשפרות אותם. "ההתאגדויות הללו מעצימות את הפרטים, מגדילות את ההיצע ומורידות את יוקר המחיה", אמרו בעיריית תל אביב.

הביתן של מדינת ישראל ומכון הייצוא רשם הצלחה גם הוא: חברת הסטארט-אפ הישראלית ביופארק חתמה על מזכר שיתוף פעולה בעל פוטנציאל עסקי גדול, עם חברת Cubes הקוריאנית. ביופארק מפתחת תו חניה דיגיטלי שמונע זיוף תווי חניה. אחד היישומים שלו הוא הקלה משמעותית על התניידות נכים, שכן הוא פותר מהתחייבות לנסיעה ברכב מסוים, כי התו קושר את הטבת החניה לאדם ולא לרכב שבו הוא נוסע.

בביתן מכון הייצוא הציגו עשר חברות ישראליות נוספות, ביניהן חברת רודיקס שהציגה כלי תחבורה עירוני ממונע ירוק וזעיר, חברת ג'נסל שהציגה את הדור הבא של הגנרטורים, מחוללי כוח המשמשים לגיבוי אספקת אנרגיה למערכות עירונית חיוניות, וחברת קולקטיב אינסייטס שמפתחת פלטפורמת ייעוץ מקוונת המסייעת לערים לקבל החלטות טובות יותר באמצעות מינוף "חוכמת ההמונים".

אוספת מידע, מעבדת, משכללת

המושג "עיר חכמה", אמנם נהפך למטבע לשון מתגלגלת, אך עדיין דורש הסבר שיתחום את הגדרתו המעורפלת: עיר חכמה היא עיר שמשתמשת במידע וטכנולוגיות תקשורת (ITC) כדי לשפר את איכות החיים של התושבים, את התפקוד של המערכות המנהלות את העיר ואת קיימות הסביבה שבתוכה העיר היא נטועה.

איך עושים זאת? עיר חכמה אוספת מידע, מעבירה אותו, ומנתחת אותו כדי להשתפר. ערים בכל עולם כבר אוספות כמויות עצומות של מידע באמצעות חיישנים, מצלמות, מדי מים, מדי חשמל ומדי גז, וכן באמצעות מערכות GPS העוקבות אחר תנועת תחבורה ציבורית, רכבי הצלה, חירום ושירותים, וגם, ובעיקר באמצעות הטלפונים החכמים שמצויים כבר בידי כל כך הרבה אנשים המתגוררים בעיר, או מבקרים בה לצרכי תעסוקה, פנאי ותרבות.

ב"עיר החכמה", כמויות המידע העצומות נאספות מנותחות במטרה להציגו, לשפר את השירותים העירוניים ולחזות מגמות, כדי לקבל החלטות טובות יותר, לעבור לניהול יעיל וחסכוני יותר, ולהציע סביבת חיים איכותית, בריאה ומקיימת יותר לתושבים.

הכותב הוא יועץ לפיתוח עירוני ועיר חכמה, עורך הבלוג מיתוג ערים ומדינות. cityncountrybranding.com

עוד כתבות

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל