גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתרי הקופונים בישראל מוכרים מוצרים מסין במחירים מופקעים

במקום להזמין מוצרים באתרי קופונים מקומיים כמו גרופון, וואלה שופס ו-buy2 - גילו הישראלים שאפשר להזמין את אותם מוצרים בדיוק במחיר נמוך בהרבה ישירות מאתרים סיניים ■ איך זה עובד, ומהם פערי המחיר?

כרטיס אשראי / צלם: thinkstock
כרטיס אשראי / צלם: thinkstock

הצרכן יניב פורת לא האמין למראה עיניו: חבילת המוצרים שהזמין לבנותיו בדואר, מאתר קופונים ישראלי, הגיעה במעטפה נושאת כיתוב סיני, כשעליה פירוט עלותה של התכולה: 3 דולר כולל הכול, עבור מוצר שרכש ב-40 שקל בתוספת 15 שקל דמי משלוח. חישוב פשוט: כמעט חמישית ממה ששילם.

"כאן נפל לי האסימון", מספר פורת, שמיהר להקים את אתר האינטרנט "עלי-ביי" (Alibuy) וקבוצת פייסבוק סגורה בעלת שם זהה. "הבנתי שכך עובדים כולם - מזמינים מוצרים בזול מאותם האתרים בדיוק שמהם אנחנו יכולים להזמין במחיר המקורי. במקרה שלי המוכר פשוט התעצל לטשטש את זה, כמו שעושים אתרים אחרים".

אבל גם באתרים ישראליים אחרים לא תמיד הטשטוש מלא: לא מעט מוצרים שמוצעים ב"מחיר מבצע חד-פעמי", ב"הזדמנות שלא תחזור" ושאר סופרלטיבים שמעליהם לרוב שעון מתקתק לאחור - מציגים את אותן התמונות בדיוק של המוצרים, פעמים רבות בליווי הדוגמנים הסינים. חיפוש פשוט של אותה תמונה בגוגל יעלה לא אחת הפניות למכירה של אותו במוצר באתרי המקור הסיניים.

דף הפייסבוק שהקים פורת מאתר את אותן הקבלות, בעיקר בענק הסחר עליאקספרס מבית עליבבא, מסייע לאנשים למצוא חלופות זולות וגם מזהיר אותם מהמלכודות הטמונות בדרך.

הקבוצה מונה כיום מעל ל-13 אלף חברים המנהלים סיעור מוחות מתמיד בדבר הכדאיות ברכישת מוצרים מסוימים, ממליצים על רכישות שהתבררו כמוצלחות או מזהירים אחד את השני מפני אכזבה במקרים אחרים.

הנה כמה דוגמאות שמצעו חברי הקבוצה: מעיל עור ארוך ואופנתי לגברים, שהוצע לאחרונה בגרופון "ב-179 שקל בלבד", יימצא בעליאקספרס ב-20 דולר - 80 שקל; סט שבלונות לקישוט הקפה, שנמכר בגרופון ב-30 שקל, נמכר במתחרה הסינית ב-1.90 דולר - כמעט רבע המחיר.

בוואלה שופס תמצאו בייבי דול ב-99 שקל ושעון יד לאשה ב-49 שקל, שמוצעים בעליאקספרס במחיר 3.60 דולר ו-1.75 דולר בהתאמה (14 שקל ו-7 שקלים); ובאתר הדילים buy2 נמכר מחמם פנים וצוואר ב-39 שקל (2.20 דולר בעליאקספרס - 8.80 שקל.

האתרים, להגנתם, מעלים כמה נקודות שלא ניתן לזלזל בהן - ועיקרן גב חזק, אמינות וערובה לאיכות המוצר, עמידה בתנאי הגנת הצרכן וזמני משלוח קצרים יותר - לצד דרישות המיסוי והתקינה כשמדובר ביבוא מסיבי ולא נקודתי.

האם זה מצדיק פערים בוטים כל-כך של מאות אחוזים במחיר? ספק רב; מה גם שמידת הסיכון (הקיים בהחלט) ברכישת מוצרם מספקים לא נודעים בסין משתנה ביחס לאופי המוצר.

במוצרים דוגמת שבלונות לקפה, קשה להניח שהפערים באיכות מהותיים למשתמש - כאלה שלא שווים את ההפרש הגדול במחיר. כשמדובר בביגוד, בגאדג'טים או במוצרים אחרים - גדל משקלה של האיכות; אולם כשהמחיר זול בצורה קיצונית, קשה לא לשקול את החלופה.

לקרוא את המשוב

מה מוצע ללקוחות האתרים הסיניים בכל הנוגע להגנת הצרכן? ראשית, חשוב לדעת כי לאחר ביצוע עסקה הכסף עובר לידי אתר עליאקספרס אך אינו מגיע ישירות למוכר. בכל קנייה יש פרק זמן שבו הקנייה בטוחה, וניתן לבקש החזר. בפרק זמן זה יכול הקונה לפתוח "דיספיוט" (תלונה) אם לא קיבל מוצר שהזמין, או שקיבל מוצר שגוי או פגום.

בשלב הראשון התלונה עוברת לעיון המוכר, שראשי להסכים, לא להסכים או להציע הצעה נגדית (לדוגמה פיצוי חלקי). אם לא מגיעים לידי הבנה, ניתן להחמיר (כעבור 3 ימים) את התלונה, וכאן נכנסת לתמונה הנהלת האתר ומציעה פשרה. אם הכף מוכרעת לטובתכם - תקבלו את כספכם תוך 10 ימים.

לצרכנים עצמם מומלץ להיזהר ברכישה, וטרם ההחלטה מומלץ לבחון את מערכת המשוב באתר - גם כלפי המוכר וגם כלפי מוצר ספציפי. ההערות המפורטות על זמני ההגעה, איכות המוצרים, יחס המוכר ועוד עשויות להוות שיקול מכריע בהחלטה.

לכל מוכר ולכל מוצר יש משוב. המשוב משקף את שביעות-רצונם של הקונים הקודמים מאותו מוכר או מוצר. באתר עלי-ביי ממליצים להקפיד ולרכוש רק מוצרים שלמוכר וגם למוצר יש משובים חיוביים של מעל 90%.

תגובות

■ גרופון:

"המוצרים לא הוזמנו בפועל, וההשוואה הסתמכה על התמונה בלבד. ידוע כי המוצר שנשלח לבית הלקוח על-ידי חלק מהסוחרים באתרים הסיניים לעתים שונה מהתמונה המוצגת. לראיה, ניתן למצוא בעלי אקספרס שני מעילים של אותו מוכר עם תמונה זהה לחלוטין ב-20 דולר וב-40 דולר. מכאן שמדובר במוצרים שונים עם תמונה זהה. על כן, השוואת מחירי המוצרים באתרים אמריקאיים דוגמת גרופון ואמזון לאתרים סיניים אינה אמיתית, וזאת מבלי להתעכב על פרמטרים חשובים כגון הגנת הקונה, החלפה, זמני משלוח ושירות לקוחות".

■ buy2:

"buy2 משמשת פלטפורמה לספקים המציעים את מוצריהם לקהל הישראלי. פער המחירים נובע ממספר הבדלים המשקפים את היתרונות של הספק והמוצר על פני רכישה באתרים סיניים. ראשית, המוצרים המדוברים מסופקים על-ידי הספק הישראלי לבית הלקוח במהירות - תוך יום ועד 5 ימי עסקים, בניגוד לזמני אספקה של אתרים סיניים שיכולים להגיע לחודש ימים. כמו כן, המוצרים הנמכרים נמצאים בישראל ועברו בקרת איכות מלאה לפני שליחתם - בניגוד לאתרים הסיניים, בהם ישנם ספקים רבים שמוכרים את אותו המוצר, וחלקם מוכרים מוצר באיכות ירודה ביותר. בנוסף, הספק הישראלי נותן שירות ואחריות מלאה למוצר, כולל יכולת החזרה תוך 14 יום, בהתאם לחוק הגנת הצרכן. מכאן שלאור כל ההבדלים החשובים האלה - המחיר לא יכול להיות זהה".

■ וואלה שופס:

"ההשוואה בין מחירי מוצרים ביבוא אישי לבין מחיר המוצרים לקנייה מקומית אינה אפשרית. מחיר מוצרים ביבוא אישי אינו כולל עלויות של מכון תקנים, מכס, מיסי קנייה ומע"מ ומסתכמים לעיתים בעשרות אחוזים תוספת. יחד עם זאת, מוצרים ביבוא אישי פטורים מכל אלה ובנוסף עלויות השיווק, האחסון, וההפצה שמועמסות על מוצרים ביבוא סדיר אינן נכללות בעלות מוצר ביבוא אישי.

"וואלה שופס רוכשת בישראל עשרות אלפי מוצרים שכולם מיבוא סדיר ולא אישי, ולכן המחיר גבוה יותר. מאידך, מוצרים הנרכשים בוואלה שופס כולם עברו תקינה ישראלית, ונכללים תחת כל חוקי הגנת הצרכן הישראליים (אחריות מוצר, זכות החזרה בזיכוי מלא תוך 14 יום ועוד). מוצרים ביבוא אישי אינם תחת חוקי הגנת הצרכן הישראלייים.

"בנוסף, זמן ההספקה ביבוא אישי הוא 30-60 יום, ואילו זמן ההספקה באתר וואלה שופס נע בממוצע בין יום לשבוע - מה שמעניק חוויית קנייה טובה יותר ואיכותית. השירות, האחריות, זמן ההספקה, המסים והמכסים הם אלה שמהווים את עיקר הפער במחיר".

איך לקנות בזהירות?

אחת הבעיות ברכישה מאתרים זרים, וסיניים בפרט, היא נושא אבטחת המידע. רק השבוע פרסמו שני חוקרים ישראלים את דבר קיומה של פרצה חמורה ב"עלי אקספרס": "כבר לפני חודש מצא בחור בשם ברק טוילי, מומחה אבטחה בחברת אפסק, את הבעיה", מספר ארז מטולה, מנכ"ל אפסק קלאב, חברה שמתמחה באבטחת אפליקציות. "טוילי דיווח על בעיית האבטחה, אך נתקל בהתעלמות למרות מספר פניות. הוא חבר לאמיתי דן, חוקר אבטחת מידע ובלוגר, שגילה בעיות נוספות".

אחת הבעיות שהוא מזכיר היא שלקוחות יכולים להיכנס לחנות ולשחק בנתוני המוצר: להוריד מחיר, לקנות ולהעלות חזרה, לצפות בפרטי מכירות, לראות היסטוריה של חנות ועוד.

- עד כמה זה צריך להטריד את הקונה עצמו?

"זה בהחלט עלול לפגוע בו. נניח שקנית מוצר מאתר סיני, עברו כמה שבועות, ולא קיבלת. ייתכן שמישהו פרץ לחשבון של המוכר, שינה את הכתובת, והוא מקבל את המוצר שלך במקומך".

- האם אתרים סיניים מסוכנים יותר מהבחינה הזו?

"לצערי - ואני אומר את זה כרוכש קבוע באתרים סיניים - זה נכון יותר לגביהם. הם מתמודדים פחות טוב עם הבעיות האלה, גם אתרים ששווים מיליארדים, לעומת אתרים אמריקאיים שמגיבים בזמן אמת 24/7".

ובכל זאת, אומר מטולה, אין מניעה מלהמשיך לרכוש באתרים סיניים תוך הקפדה על הכללים הבאים:

■ כרטיס אשראי נטען: עדיף להשתמש בכרטיס אשראי נטען.

■ מעקב: דרוש מעקב מתמיד אחרי דפי החשבון ופנייה לחברות האשראי בכל חשד לבעיה.

■ מדיניות האתר: לקנות באתרים עם מדיניות להגנת הצרכן: "עלי אקספרס בסדר - אם גנבו ממך, הם יחזירו את הכסף".

■ מי המוכר? בפלטפורמות המכירה שמתווכות יש ביקורות על כל מוכר - לא לדלג עליהן.

■ התמחות: שימו לב אילו מוצרים מציע מוכר מסוים - לרוב יש התמחות בתחום מסוים, אחרת זה אולי חשוד.

■ אתר מאובטח: כשגולשים חשוב תמיד לבדוק שהגלישה בפרוטוקול מאובטח: סימן של מנעול שמופיע בדפדפן, https במקום http בשורת הכתובת. אם המחשב עצמו מתריע על בעיה ושואל אם להמשיך - להשיב בשלילה.

■ מאיפה גולשים? חשוב לא לעשות את הקניות ברשת ציבורית רק במרחב הפרטי. גם בגלל חשיפה של הנתונים ברשת, וגם בגלל המצלמות שמתעדות אתכם (ואת המסך) בכל מקום.

סין

סין

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35