גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרכני ישראל - היזהרו

הבהלה לאייפונים ולמכוניות עומדת בסתירה לצמיחה השלילית של התמ"ג

קניות, צרכנות / צלם: רויטרס
קניות, צרכנות / צלם: רויטרס

הצמיחה השלילית של כלכלת ישראל ברבעון השלישי של השנה טשטשה במידה רבה את העובדה שהצריכה הפרטית במדינה נותרה מקור העוצמה של הכלכלה הישראלית בתקופה של דשדוש ביצוא וירידה בהשקעות.

הצריכה הפרטית צמחה ברבעון השלישי של שנת 2014 ב-3.9% במונחים שנתיים, לעומת הרבעון השני של השנה. זאת, על אף שהמשק היה שרוי במלחמה ארוכה בת 50 ימים במהלך הרבעון השלישי, מלחמה אשר הרחיקה מן החנויות ומאולמות המכירה קונים פוטנציאליים.

הצריכה הפרטית צומחת בקצב נאה על אף העובדה שההכנסה החציונית במשק נמוכה ומדשדשת, ויוקר המחיה חונק רבים. מצד אחד, הקניונים מלאים, התור לרכישת אייפון 6 ארוך, ויבואני כלי-הרכב מוכרים רכבים בקצב חסר תקדים; מצד שני, אנשים מתקשים לעמוד בהוצאות החודשיות השוטפות, מקטינים רכישות של מוצרי צריכה שוטפת ברשתות הקמעונאיות.

לא ברור מאין שואב הצרכן הישראלי הממוצע את כושר הקנייה המשודרג מרבעון לרבעון, שכן גם הצריכה הפרטית לנפש צמחה ברבעון השלישי ב-1.8% בהמשך ישיר לצמיחה הפרטית לנפש ברבעון השני של השנה, אשר צמחה בשיעור של 3.3% ברבעון הקודם.

ניתוח נתוני הצריכה הפרטית מלמד על מגמה מפתיעה במשק המקומי: דווקא הצריכה השוטפת במשק, הכוללת צריכת מוצרי מזון, מדשדשת, ואילו צריכת מוצרים בני-קיימא ומוצרים בני-קיימא למחצה צומחת בקצב מהיר.

אם ההאטה בצריכת מוצרי צריכה שוטפת תחלחל גם להאטה בצריכת מוצרים בני-קיימא, הצמיחה של המשק הישראלי בשנת 2015 תהא נמוכה מהתחזיות, והצמיחה בצריכה הפרטית לנפש תתפוגג.

התיאוריה הכלכלית גורסת כי דווקא בתקופות של האטה כלכלית, אנשים מתמקדים בצריכת מוצרים בסיסיים, ומקטינים רכישות של מוצרים בני-קיימא עד להתבהרות המצב הכלכלי. אצלנו בימים אלו מתרחש מצב שונה ומעורר תהיות.

ייתכן כי הסיבות לצמיחה החזקה במכירות מוצרים בני-קיימא הן הנזילות העצומה במשק, הריביות הנמוכות וחוסר האלטרנטיבה בזירת ההשקעות. במצב כזה, אלו בציבור הישראלי הנהנים מעודפים פיננסיים מעדיפים לרכוש מוצרים בני-קיימא יקרים, ולא להסתפק בריביות אפסיות.

הצמיחה במכירות מוצרים בני-קיימא מובלת על-ידי קדחת רכישות של כלי-רכב אישיים. לפי דוח מסירות רכב חדש שפרסם איגוד יבואני הרכב, בעשרת החודשים הראשונים של 2014, נמסרו בישראל 209,720 מכוניות חדשות, כאשר בחודש אוקטובר האחרון נעו על כבישי ישראל 17,149 כלי-רכב חדשים.

לעומת עשרת החודשים הראשונים אשתקד, מדובר בעלייה של 13.8% במסירות כלי-רכב חדשים; ולעומת אוקטובר אשתקד מדובר בירידה של 12.5%. ההערכות בשוק הרכב הן כי מכירות הרכבים החדשים בישראל יסתכמו בשנת 2014 כולה ב-250 אלף כלי-רכב פרטיים, ובמונחים כספיים בכ-22 מיליארד שקלים.

עיון בהיקף האשראי במשק שלא לדיור, מלמד כי אשראי זה עומד נכון לסוף חודש אוגוסט 2014 ברמה של 126 מיליארד שקלים, לעומת האשראי במשק שלא לדיור, בהיקף של 122 מיליארד שקלים בסוף שנת 2013. אם בוחנים סעיף זה בפרספקטיבה רב-שנתית, נראה כי סעיף אשראי זה צמח משנת 2010 מרמה של 107 מיליארד שקלים לרמתו הנוכחית. קרי, עלייה של כ-19 מיליארד שקלים תוך כארבע שנים באשראי במשק שלא למטרת דיור.

ראוי לציין, כי אשראי זה אינו כולל הלוואות אשר נלקחו כהלוואות למטרות דיור, ומשמשות הלכה למעשה לשימושים אחרים, ובהם רכישת מוצרים בני-קיימא דוגמת רכבים.

על הסקסיות של המימון החוץ-בנקאי ניתן ללמוד מן הקמפיינים התדירים של חברות כרטיסי-האשראי, ומן הפריחה של פעילות זו אצל חברת ישיר-מימון, שיש לה תיק הלוואות צומח בהיקף של כ-1.7 מיליארד שקלים, ומן הכוונה של גופים עסקיים נוספים במשק להיכנס לתחום צומח זה של הענקת אשראי לציבור הישראלי.

האבטלה במשק מצויה בשפל יחסי, ונראה כי חלקים ניכרים בציבור אינם מפנימים את הפגיעות של נתוני הצמיחה המקומיים, אינם מביאים בחשבון תסריט של הידרדרות בביטחון התעסוקתי, ומתפתים להמתיק את גלולת חיי היום-יום באמצעות רכישת מוצרים בני-קיימא, ואפילו אם מדובר בעסקאות באשראי, כסף שצריך להחזיר עם ריבית לא נמוכה.

הבעיה היא שהרעה במצב המשק אשר תוביל עמה לעלייה באבטלה, עלולה להקשות על הלווים לעמוד בהתחייבויות השוטפות הגדולות אשר חלקן הגדול הוא קבוע. לכן רוכשי מוצרים בני-קיימא הנשענים על מינוף כבד או שוחקים בחדות את כרית-הביטחון הפיננסית שלהם ליום סגריר, צריכים לחשוב עשר פעמים נוספות בטרם הם מגדילים מאוד את פרופיל הסיכון הפיננסי שלהם.

ובצד השני של המשוואה, ראוי כי גם משווקי האשראי אשר מוכרים הלוואות למחייתם, ינהגו באחריות על אף ההזדמנות העסקית הפרוסה אל מול עיניהם, ולא יזרימו אשראי בהיקפים עצומים לציבור הישראלי, שכן קריסת לווים רחבה בתרחיש של האטה במשק, תגרור נזק כבד לכל הצדדים.

הכותב הוא האסטרטג הראשי בקבוצת איילון

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים