גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החרם על מוצרים ישראליים הוא טרור אנטישמי"

מייקל דיקסון, מנכ"ל ארגון Stand With Us, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס": "החתירה של BDS אינה למטרות שלום ודו קיום, אלא להשמדת מדינת ישראל ו'נצחון פלסטין', כפי שהם רואים זאת"

פאנל ישראל בעיניים זרות / צילום: איל יצהר
פאנל ישראל בעיניים זרות / צילום: איל יצהר

חרם על מוצרים ישראליים הוא טרור אנטישמי, במסווה של חרם אידאולוגי לגיטימי" - כך טוען מייקל דיקסון, מנכ"ל ארגון Stand With Us, המנסה להילחם לטובת ישראל, במוקדי החרמות בידי ארגונים פרו-פלסטינים, ובראשם ארגון BDS (boycott divestment sanctions). BDS הוקם בצרפת ב-2005 ומאז התפשט ברחבי אירופה וארה"ב, פועל להחרמת מוצרים ישראליים ולהטלת חרם אקדמי, חרם תרבותי וספורטיבי על נציגים וגופים מישראל.

פעילויות החרם והתדמית הישראלית בעולם עמדו במרכזו של מושב הערב (ב') בוועידת ישראל לעסקים שכותרתו "ישראל בעיניים זרות - כיצד דימוי הופך לחרם כלכלי", בהנחיית כתב "גלובס" לי-אור אברבך.

"צריך להבדיל בין רמת המדינות ומצב היחסים של ישראל בפעילות הפוליטית ודיפלומטית מול האיחוד האירופי למשל, לפעילות של גורמים קיצוניים", אמר איש התקשורת הוותיק גדעון קוץ, ראש החוג לתקשורת בסורבון וראש תא כתבי החוץ בפריז. "BDS הוא במידה מסויימת המשכו של החרם הערבי של פעם. החרם הכלכלי, נגד מוצרים ישראליים הוא הפעולה הכי אפקטיבית שלהם - כיוון שזוהי פעולה ישירה המגיעה למפגש עם קהל ונוגעת לו רגשית".

כך למשל, מדגים קוץ, בפעילות בסופרמרקטים, הם מנסים להציג את המוצרים הישראליים כאילו הם 'מתחפשים' למוצרים אירופיים באריזה דומה. זוהי סכמה אנטישמית מובהקת, כמו סרטים נאציים בעבר. למעשה כל סרט שבבסיסו חרדת זרים (קסנופוביה) עושה שימוש באותם כלים של הפחדה (גם סרטים על חוטפים, חייזרים בינינו וכו')".

דיקסון מציין כי אנשי BDS מנסים לצאת מהדימוי של איסלאם קיצוני וטרוריסטי, ולהציג חזית חדשה - של דוברים רהוטים, משכילים, רובם בוגרי אוניברסיטאות מערביות וישראליות, שמייצגים את הפלסטינים באופן המציג את הפעולות של ישראל כלא לגיטימיות. בפועל מדובר בפעילות השוללת את עצם הלגיטימיות של קיומה של ישראל. כך למשל, עומר ברגוטי, ממייסדי BDS, היה סטודנט באוניברסיטת תל אביב. בדבריו הוא מתנגד לכל פעילות שוחרת שלום ולכל שיתוף פעולה בין ישראל לפלסטינים. בין אם מדובר בהפקת סרט משותף בפסטיבל סרטי סטודנטים או בהסכם כלכלי לשיפור תנאי תעסוקה לפלסטינים.

"החתירה של BDS אינה למטרות שלום ודו קיום, אלא להשמדת מדינת ישראל ו'נצחון פלסטין', כפי שהם רואים זאת", אומר דיקסון.

Stand With Us מנסה להשיב לחרם באמצעות לחץ כלכלי נגדי, באמצעות קמפיינים לעידוד רכישת מוצרים ישראלים. "אסור להתעלם מקיומו של הארגון, גם אם בשלב זה השפעתו הכלכלית זניחה", אומר דיקסון.

"חרם בערבון מוגבל"

לעומת זאת, מזהיר ארתור קול, סמנכ"ל תקשורת והסברה במשרד החוץ, שלא לייחס לחרם יתר חשיבות מהשפעתו בפועל. "בעצם העיסוק שלנו בימי אפרטהייד באוניברסיטאות בארה"ב, שהשמיצו את ישראל, גרמנו לעלייה של 70% בהד התקשורתי שקיבלו אירועים אלה. דווקא כשעברנו לאסטרטגיית התעלמות הצלחנו להפחית את החשיבות של הפעילות".

גדעון ביקל, יו"ר אגרקסקו-כרמל, ציין כי החרם בממדיו הנוכחיים אינו מהווה איום כלכלי אמיתי, "זהו חרם בערבון מוגבל. תוצרת חקלאית טרייה נמצאת על המדפים והיא מטרה קלה ורגישה. היא חשופה לקהל הרחב. אירופה אינה מצטיינת באהבת ישראל, אנטישמיות אינה חדשה ובכל זאת אירועי החרם זניחים לחלוטין. זאת גם בשל העובדה שהחקלאות וענף המזון מהווים 1.6% מהתל"ג וחלקם בסחר החוץ אינו מספיק משמעותי, לצערי.

"התוצרת מסומנת בבירור וכיום יש דרישה לציין במפורש לא רק את ארץ המקור אלא גם מאיזה יישוב מגיעה התוצרת. בעוד התוצרת החקלאית פטורה ממכס, על פי הסכמי סחר בינל', על תוצרת מיו"ש מוטל מכס כאילו לא הגיעה מישראל. אבל הצביעות האירופית נחשפת כאשר יש טיפ-טיפה מחסור ומיד הם מחפשים את המוצרים שלנו. אך לצד השוק האירופי יש לנו שווקים חדשים וחשובים: השוק הרוסי הוא שוק חשוב ומתפתח. יש מוצרים חקלאיים שהוא קולט בהם את מרבית הייצוא, כמו גזר. כשרכשנו את אגרקסקו מי שעודד אותי היה לקוח יפני שקיבל מאות פניות נגד תמיכתו בתוצרת ישראלית. בתגובה הוא רק הגדיל את הרכש".

קול: "בשלב זה מדובר בחרם תודעתי בעיקר. אבל במשרד החוץ אנחנו בהחלט מוטרדים ומודאגים ואנחנו עוסקים בהבנת ומיפוי הבעיה כדי שנדע להתמודד עם המופעים שלה בכל מקרה לגופו. בין אם בהסברה או בסיוע קהילות מקומיות וגופים כמו Stand With Us. כל תקציב ההסברה, יחד עם תקציב קשרי התרבות, המדע והספורט של המשרד, עומד על 20 מיליון דולר בלבד - זה סכום זעום לעבוד איתו".

היועצת האסטרטגית איילת פריש, שעבדה עם הנשיא לשעבר שמעון פרס, מדגישה כי התדמית הישראלית באירופה נמצאת במצב קשה ביותר. "חרם תודעתי מכפיל כוח ומהר מאוד מתבטא בחרם כלכלי. יש פער בין הביטוי המיידי לבין האפקט המצטבר. צריך לזכור את התרומה וההשפעה של הרשתות החברתיות, שכיום עיתונאים זרים מגיעים מצויידים בעמדות ומידע, הם חריפים ולא פריירים. בביקור דיפלומטי של פרס בהולנד נתקלנו בשאלות קשות על ישראל כמדינת אפרטהייד. הצעירים באירופה מאוד מושפעים מהתדמית התקשורתית".

לדבריה, הפער בין המיתוג והתדמית של ישראל לבין מה שקורה בשטח יפגע בנו ועל הפער הזה צריכים להתגבר בהסברה ופעולה של מנהיגים. "הטיפול בסכנת החרם ובמיתוג השלילי של ישראל צריך להיות הרבה יותר אגרסיבי", אמרה.

"אנחנו רחוקים מימי החרם הערבי וצריכים להיזהר מלהגביר בעצמנו את העוצמה של פעילות שאינה מורגשת בשטח", אמר גידי שמרלינג, ראש מינהל התקשורת וההסברה בעיריית תל אביב. "גרתי שנה באירופה ולא נתקלתי בשום מקום בחרם. אנחנו עסוקים יותר מדי בהתגוננות במקום לנקוט פעולה חיובית. למשל, לפעול בקרב אנשים שביקרו בארץ, אפטר-מרקט - הם השגרירים הטובים ביותר שלנו. צריך לשווק את ישראל באופן פרגמנטלי - שמדגיש ערכים חיוביים. יש לזכור שכך התייר בוחר את היעדים שלו. אני נוסע לניס או לפריז, לא לצרפת. כך תיירים באים לתל אביב, ובדרך כלל מגיעים גם לירושלים".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המאוחר

אינטל נופלת ב-7% במסחר המאוחר לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו