גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבות לילדים אוטיסטים: "אנחנו חייבים לעשות הכול לבד"

לרגל יום ההתרמה של אלו"ט והעמותה לילדים בסיכון, אבות לילדים אוטיסטים, ששינו את מסלול הקריירה בעקבות האבחון של בניהם, מספרים על המיזמים שהקימו כדי לשפר את המצב של ילדיהם ושל ילדים אחרים

אחרי שנתיים וחצי של מאבק למען ייסוד כיתה מיוחדת לבנו אוריאל, התיישב דני פוקס בוקר אחד מול המחשב וניסח סטטוס בפייסבוק. "בימים אלה ישנן שמחה רבה והתרגשות בבתים בישראל", כתב פוקס. "כולם מקבלים טופס הרשמה לגנים ולבית הספר לשנה הבאה. אבל התיבה של אוריאל נשארת ריקה... ולמה? כי לאוריאל אין כיתה לשנה הבאה... כי ראש המועצה חושב שזה נטל כלכלי חברתי שילדים אוטיסטים כמו אוריאל יישארו בכפר...".

הסטטוס הזה קיבל תוך כמה שעות 8,000 לייקים ופוקס קיבל טלפון משר החינוך שי פירון, שאמר לו: "קרעת לי את הלב". חלפו עוד כמה ימים ופוקס קיבל את הטלפון המיוחל מלשכתו של שלמה בוחבוט, ראש המועצה מעלות תרשיחא, שאמרה לו: "דני, לאוריאל תהיה כיתה".

כמה חודשים אחרי אותו סטטוס, הקים פוקס יש מאין כיתה חכמה ויוצאת דופן לאוריאל וחבריו, בהשקעה של יותר מ-400 אלף שקל, רובם המכריע מתרומות. הכיתה אינה משרתת רק את אוריאל וחבריו, אלא מהווה אבן שואבת לילדים רגילים ומאפשרת לשלב את הילדים המיוחדים עם הילדים הרגילים.

פוקס אינו היחיד ששינוי הסטטוס שלו ל"אב לילד אוטיסט" שינה את כל מהלך חייו. שי ליפשיץ, אבא של תומר, בן 27, הקים בירושלים אשכול גנים ייעודי שייתן מענה לצורך של בנו תומר וילדים כמותו. גם הוא היה מסודר קודם בעסק עצמאי ומניב וזנח אותו כדי להשקיע את עצמו בפרויקט של חייו.

טל מרקוביץ, אב לילד שאובחן כאוטיסט לפני כארבע שנים, הפך עולמות עבורו והקים את הקריה הטיפולית בטבריה - מתחם ענק של 600 מ"ר הכולל מעון לפעוטות וגן לילדים עד גיל 6 על הספקטרום האוטיסטי. מרקוביץ יזם את המתחם כדי לאפשר לבנו לקבל חינוך ראוי בעיר מגוריו, במקום לנסוע מדי יום את הדרך הארוכה לכרמיאל.

לרגל יום ההתרמה הארצי המשותף לאלו"ט (אגודה לאומית לילדים אוטיסטים), והעמותה לילדים בסיכון, מספרים ליפשיץ ופוקס על הקשיים והמאבק. "אנחנו במצב מאוד בעייתי", אומר פוקס, "רוצים שלילד שלנו יהיה טוב, אבל חייבים לעשות הכול לבד. אני מבין שהורים לא קמים, כי אתה לא יכול לבוא לדרוש מהם למצוא את הכוח לעשות מלחמות כל היום".

"אין כיתה כזו"

אוריאל, בנו של פוקס מנישואיו השניים, אובחן כאוטיסט בגיל שנה וחודשיים. עד אז הוא גר במרכז עם משפחתו (הוא היה אז אב לשתיים מנישואיו הראשונים ונשוי לנטלי) ועבד כמנכ"ל חברת גלידות. אחרי האבחון הוא החל לעבוד עוד ועוד כדי לממן את הטיפולים היקרים לאוריאל, שעלותם הייתה כ-15 אלף מדי חודש, עם השתתפות צנועה של הביטוח הלאומי על סך 2,400 שקל בלבד.

המעבר לצפון, לכפר ורדים, התחייב בעקבות כיתות התקשורת המיוחדות שהיו שם עבור ילדים כמו אוריאל. המשפחה החדשה הכתה שם שורש, ופוקס החל לעבוד בכישורית, בית לאנשים עם צרכים מיוחדים בגליל המערבי, והקדיש זמן רב לטיפול באוריאל. עד ששמע שכיתות התקשורת ייסגרו. "ראש המועצה לא רצה שהיישוב יהיה אבן שואבת לילדים כמו אוריאל, והחליט לסגור את הכיתות. המשמעות עבור אוריאל הייתה נסיעה של שעתיים לכל כיוון לכפר בלום או לחיפה מדי יום, ולזה לא הייתי מוכן".

אחרי התשובה החיובית מראש מועצת מעלות תרשיחא, הקצתה העירייה לשיפוץ הכיתה כ-32 אלף שקל. פוקס ארגן ערב התרמה עם מופע של חברו הטוב דוד דאור. "בצפון לא ממלאים אולמות, אבל מכרנו 500 כרטיסים בזמן צוק איתן כדי שתהיה לאוריאל כיתה א'. עמדתי ברחוב ומכרתי כרטיסים, ואנשים קנו. היה מופע מצמרר. קיבלנו כיתה שלא רק שאין אותה במדינת ישראל, אלא אין אותה בכל העולם".

בכיתה בין היתר יש כיסאות מיוחדים שאשתו ראתה בכתבה בבי.בי.סי, שנמצא שהם משפרים את הריכוז של ילדים אוטיסטים. פוקס החליט שהם יהיו בכיתה הזו, והצליח להביא אותם מיוטה. ארגון "הבונים החופשיים" קנה את כל המחשבים וגם חממה לעבודות גינון הוקמה במתחם.

"ההירתמות הייתה אדירה", מספר פוקס. "הגיע אליי אדם ממעיליא שיש לו חנות לחומרי בניין, הביא את האדמה לגינה ותרם עוד כסף. מה שזה עשה לחברה בבית ספר - זה לא ייאמן. ילד רגיל בכיתה ג' בונה מגדל עם הבן שלי. ילדי כיתה ו' ביקשו לסייע בהעברת הרהיטים לכיתה החדשה אחרי שנבנתה. מי חלם על השילוב הזה?

ההתמודדות עם בנו הובילה אותו לא רק לשינוי מקצועי אלא גם ללימודי ניתוח התנהגות בווינגייט, אחד התחומים החשובים בטיפול בילדים על הרצף האוטיסטי. "קיבלו אותי בלי תואר ראשון, בגיל 47. אוריאל עשה לי סוויץ ושינה לי את החיים".

"סחבנו חול ים"

גם חייו של ליפשיץ השתנו כללי אחרי שהוא וזוגתו "קיבלו את הבומבה" של האבחון של בנם תומר. "הלכנו לבדוק מהן המסגרות האפשריות, ומה שראינו זעזע אותנו", נזכר ליפשיץ. "אני רציתי שתומר ישוקם וישולב בחברת ילדים רגילים. פנינו לממסד שיקימו גנים משלבים, אבל כשהבנתי שלא יעשו את זה בשבילנו, פרסמתי מודעה וגייסתי אנשים כמונו, הורים לילדים על הספקטרום האוטיסטי שהיו מעוניינים בשילוב עם ילדים רגילים, והקמנו את העמותה 'מרכזי תמיכה משלבים'.

"התחלנו מכלום. בנינו כיתת שילוב ראשונה בבניין ששכרנו, הבאנו כלי עבודה מהבית, סחבנו חול ים. את המימון הבאנו מהבית ומכל מיני דודים מחו"ל ששלחו תרומות של מאות דולרים. בהדרגה ההורים לילדים הרגילים התחילו להבין שזה 'וין וין' לכולם, כי יש צוות יותר גדול והכיתות יותר קטנות. בכל פעם הקמנו עוד כיתה והעסק התחיל לצמוח".

- ומה עשית עם הפרנסה בינתיים?

"בהתחלה חשבתי שאצלול לחצי שנה לעניין, ואמרתי שאני מקפיא את המשכורת ואמשוך רק רווחים. בכל פעם דחיתי את החזרה שלי. אחרי זמן מה הבנתי שאני לא חוזר, ומכרתי את החלק שלי לאחי. כיום אני מנהל את המרכז ומרוויח עשירית ממה שהרווחתי. הלכתי ללמוד באוניברסיטה ניהול עמותות ומתנ"סים, כי היה לי ידע יותר עסקי ופחות של גופים לא פורמליים".

- זה פרויקט גדול.

"יש בגנים 130 תלמידים, ביניהם 35 על הרצף האוטיסטי, בחמש כיתות רגילות משלבות, שתי כיתות מעון שיקומי וכיתת חינוך מיוחד. יש במקום כ-80 עובדים, ביניהם רופא, גננות ומורות לחינוך מיוחד, סייעות, מרפאים בעיסוק, קלינאיות תקשורת, פסיכולוגיות ופיזיותרפיסטית".

מעבר לגנים, ליפשיץ פעיל בכל פעילות שמקדמת אוטיסטים. הוא דחף להקמת מרכז הכשרה לתעסוקה למתבגרים אוטיסטים בגן הבוטני בירושלים.

כמו כן, היה חלק מהמאבק להקמת בי"ס "יד המורה" בירושלים כבית ספר משלב שהפך למודל לחיקוי עולמי, כי גם במסגרת בי"ס, התעקש שבנו ימשיך במסגרת שילוב.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי