גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירושת באב"ד: שוק טלוויזיה מסוכסך, חסר כיוון ובאי-וודאות

שי באב"ד, מנכ"ל הרשות השנייה, הודיע אתמול על סיום תפקידו ■ קדנציה כה קצרה ומעבר מסתמן לזירה הפוליטית, מראים כי מדובר היה במינוי פוליטי מובהק שרק חולל כותרות, אך המסך עצמו לא השתנה

שי באב"ד / צילום: תמר מצפי
שי באב"ד / צילום: תמר מצפי

שנה וחצי אחרי שמנכ"ל הרשות השנייה, שי באב"ד, סיים את אחד התפקידים המשפיעים ביותר בשוק הטלוויזיה המסחרית בישראל, נראה שוק הטלוויזיה המסחרית בדיוק כפי שנראה לפני כניסתו לתפקיד - מסוכסך, חסר כיוון ברור ורווי אי-ודאות. אתמול (א') אחה"צ נשלחה הודעה מהרשות השנייה, שלפיה באב"ד הודיע ליושבת הראש של הרשות השנייה, אוה מדז'יבוז', על רצונו "להמשיך הלאה לאתגר הבא". האתגר - הצטרפות למפלגתו המתגבשת של משה כחלון, שלא במקרה היה גם שר התקשורת שמינה את באב"ד לתפקיד.

מעטים בטלוויזיה המסחרית וברדיו האזורי, אמצעי המדיה המפוקחים על-ידי הרשות השנייה, הופתעו אתמול בצאת ההודעה. מרגע שנבחר לתפקיד, נפוצו שמועות על קרבתו של באב"ד לכחלון ועל תוכניותיו להשתלב בעתיד במפלגתו, ואילו המנכ"ל הכחיש זאת שוב ושוב, כמו שהכחיש זאת באוזני עיתונאים ובאוזני הממונים עליו. כעת, שנה וחצי בלבד אחר-כך, מתבהרת העובדה שמינויו של באב"ד היה מינוי פוליטי מובהק, בגוף שאמור להיות מנותק מהפוליטיקה וחולש ומפקח על אחד האגפים הרגישים ביותר בציבוריות הישראלית - התקשורת.

בראיון הראשון שנתן באב"ד ל"גלובס", בשנת 2013, עוד לפני שנכנס לתפקיד ובזמן שמינויו עוכב בשל הבחירות, הוא הודה שמי ש"המליץ" עליו לוועדת האיתור היה כחלון עצמו, שפגש בו "פעם אחת" לדבריו, והתרשם שהוא צריך לעבוד בשירות הציבורי. לימים, במסגרת הכחשותיו על ריצה לתפקיד פוליטי, אמר שהוא וכחלון חברים, וזה הכול.

אפשר כמובן לשאול מדוע בעייתי הדבר. הרי לפנינו אדם בעל יכולות בסך-הכל, שהיה מנכ"ל בצים ישראל, המבקש לפנות לשירות הציבורי, עושה כמיטב יכולתו, ומרגע שהחוק מחייב תחילתו של צינון פורש והולך אל החיים הפוליטיים. זה לכאורה מסלול טבעי ומקובל, והזריזות מקורה בהתנהלות הפוליטית הישראלית ולא במזימה אישית שלו.

אלא שהתמריץ של אדם בעל שאיפות פוליטיות שונה לחלוטין מאדם שבא לבצע תפקיד פקידותי בכיר, כמו מנכ"ל הרשות השנייה. אדם כזה חותר לרוב לקבלת כותרות שיסייעו לו במשימת-העל ופחות בניסיון, איך אומרים, לעשות. ותוכניותיו של באב"ד, שכבר אמר בשורה של שיחות סגורות כבר לפני כמה חודשים ששבע מעולם התקשורת והוא חושב לפרוש, חרוץ ככל שיהיה, נותרו ברובן המוחלט על הנייר.

סמוך מאוד לכניסתו לתפקיד, באב"ד רכב על כמה ממחוללי הכותרות הגדולים ביותר - ריאליטי וחדשות. בסוף 2013 השיק את תוכניתו להגביל את שעות שידור הריאליטי, ולאזן אותן בתוכניות "איכות". שנה חלפה מאז, נעשה שימוע, אך פרט לכותרות אין שום שינוי על המסך.

מהלך נוסף שבאב"ד עשה סמוך מאוד לכניסתו לתפקיד, היה לזמן את מנהלי חברות החדשות של ערוץ 2 ו-10 למעין שיחת בירור/נזיפה. שם איים בקנסות על חריגה בזמן מהדורות החדשות ועל קידום תוכניות הזכייניות במהדורות. הוא חייב מצב שבו שתי החברות נאלצות להודיע על רצון להאריך את המהדורות שלהן. זימון של עורכים ראשיים על-ידי רגולטור הוא דבר נדיר ולא היה נהוגה עד כה בקרב קודמיו בתפקיד. הוא מתאים בעיקר לפוליטיקאים.

בין הנושאים האחרים שבאב"ד סימן ולא השיג - ניוד דקות פרסום לזכייניות, פיצוי לזכייניות על צוק איתן - ארבעה חודשים אחרי הלחימה - עדיין לא ניתן, וסיוע בהלבנת התוכן השיווקי, במקום עוד ועוד כותרות ענק על קנסות ענק והורדת תוכניות מהאוויר.

נטרול כיסי התנגדות

אך הפספוס הגדול ביותר של באב"ד הוא הנהגת רפורמה מקיפה, אמיתית ושורשית, שיכולה הייתה לשנות את שוק התקשורת הישראלי. בכיר בתקשורת כינה זאת היום "נדוניה" שבאב"ד אמור היה צריך להביא למפלגת כחלון, אלא שברצונו של באב"ד לפצל את ערוץ 2, הוא בעיקר גרם נזק לערוץ 10. זאת, בעוד שמועצת הרשות השנייה, בראשות אילן אבישר, ביקשה למצוא פתרון להצלת הערוץ ולבלום הליכי החקיקה שיכלו לסייע נקודתית לערוץ.

אך באב"ד בשלו. כאשר סייע לשר התקשורת הקודם, גלעד ארדן, לנסח את החוק שיפצל את ערוץ 2, פעל בניסיון למצוא צידוק להמשך קיומו של ערוץ 10, על-ידי כך שיהיו שלושה ערוצים, כמו שנהוג לכנות זאת "הסרת חסמים". ואז הגיע הערר של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

עם כניסתה של המועצה החדשה והעומדת בראשה מדז'יבוז', היה ברור שכבר אין יכולת למשוך - מצד אחד ערוץ 10 נמצא בסכנת חיים ממשית, ומאידך ברור כבר היום, ריח הבחירות הלך והתגבר באוויר. המועצה, תוך מתן קרדיט מלא לבאב"ד, קיבלה את ההחלטה הנכונה, אולם זה כבר היה מאוחר מדי. כשהרשות השנייה הייתה אמורה לקבל החלטה עקרונית, חשובה, ו/או לפעול על-פי חוק, היא לא עשתה זאת.

הפעילות הדרמטית ביותר של באב"ד עם זאת, וגם על כך יאמרו שהדבר שנוי במחלוקת, הייתה בתוך הרשות השנייה. באב"ד הביא תוכנית קיצוצים אגרסיבית, שקיצצה ב-25% את ההוצאות ברשות. במסגרת זאת נפרדה הרשות השנייה מכמה גורמים דומיננטיים כמו סמנכ"ליות הטלוויזיה והרדיו והמבקר הפנימי. יש שימצאו גם בזה מהלך פוליטי של נטרול כיסי התנגדות פנימיים.

"זאת רק הרשות השנייה", אפשר להגיד. וזה אולי מה שמאכזב יותר מכל במהלך הזה. הגוף המפקח על השידורים המסחריים הפרטיים בישראל הוא אחד העקרוניים והחשובים ביותר בחברה הישראלית. הוא חשוב לחופש הביטוי, הוא חשוב לכלכלה הישראלית, הוא חשוב לפלורליזם ולתרבות המקומית המשתנה. זה לא מקום להתגלש עליו בדרך לקריירה פוליטית.

שי באב"ד מוסר: "הגעתי לתפקיד מנכ"ל הרשות השנייה מתוך שליחות ציבורית ואמונה ביכולתי להוביל את הרשות בתהליך המורכב של הסדרה ופיקוח על שוק הטלוויזיה המסחרית בישראל. עזבתי את המגזר הפרטי המתגמל בכדי להצטרף לעשייה ציבורית הרצופה ,מטבע הדברים ,ביקורת בלתי פוסקת. אני מסיים את תפקידי בתחושה כי על אף שחלק מהתהליכים לא הושלמו כתוצאה מהשינויים הפוליטיים, עשינו כברת דרך משמעותית והונחו היסודות הנכונים להשלמת תהליכים אלו בעתיד וזהו המתווה הנכון ביותר.לגבי כחלון - מעולם לא הייתי חבר מפלגה ועל כן כל האמירות על 'מינוי' פוליטי הינן תמוהות ביותר. ביני לבין משה כחלון ישנה חברות קרובה שלא הוכחשה. בימים האחרונים, כאשר הוחלט על בחירות הוא פנה אלי בבקשה שאצטרף למפלגת כולנו. לאחר התלבטות, החלטתי על צעד זה מתוך אמונה כי יש לי מה לתרום ואני עושה זאת ממקום ערכי ושל הרבה אהבה למדינה ישראל".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו