גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשלת נתניהו השאירה בשוק הרכב עיוותים שזועקים לתיקון

תקופת טרום בחירות היא הזדמנות מצוינת של האזרח הקטן להגיש בקשות ודרישות לנבחרים לעתיד, שרוב הזמן לא סופרים אותו

מצלמות מהירות חדשות בת``א / צילום: מתוך וידאו
מצלמות מהירות חדשות בת``א / צילום: מתוך וידאו

לא צריך להתאמץ כדי למצוא קורלציה בין "הישגי" הממשלה הנוכחית בתחום הדיור לבין הישגיה בתחום הרכב. בשני המקרים סימנו האוחזים במושכות השלטון מטרות ברורות, שטיפול יסודי בהן אמור היה לתרום להורדת יוקר המחיה. בשני המקרים רוככו ה"מטרות" - עוד לפני הבחירות הקודמות - באמצעות תוכניות, הכרזות, הצהרות ויחסי ציבור שנטעו בציבור תקוות-אשליות שמשהו עומד להשתנות. בשני המקרים הסתיים כל הרעש בקול דממה דקה, עם אפס שיפורים.

האמת היא שזה לא מדויק. הקדנציה הנוכחית דווקא שיפרה את מצבם הפיננסי של רבים מהשחקנים הקיימים כולל קבלנים, יזמי נדל"ן, מאכרים, סוחרי, מתווכי ומשווקי רכב ואחרים, שמקורבים לצלחת השלטון. היא גם סייעה לשפר לא במעט את הכנסות המדינה ממסים.

ומה עם הציבור הרחב, שנאבק לשפר את איכות חייו מבלי לשקוע מתחת לקו האדום? כמו בסרט "המטריקס", הציבור העדיף לקחת את הגלולה הכחולה - זו שמאפשרת להמשיך לחיות בעולם אשליות מתוק מבלי להתעורר ולראות את המציאות הלא נעימה, שבה הוא לא יותר מבובה, שרוקדת לצלילי מאסטר-תוכנית צינית. למרבה המזל אנחנו (עדיין, בינתיים) דמוקרטיה, כך שאחת לכמה שנים יכולות גם הבובות-על-חוט למשוך בחוטים מהצד השני ולגרום למרקיד הבובות לרקוד בעצמו - לפחות לזמן קצר.

לרגל האירוע הנדיר, שבו הפוליטיקאים שוחרים לרצות את העם, הבאנו רשימה מקוצרת של בקשות ושאיפות בתחום הרכב עבור אלה, שרוצים מאוד לקבל את הפתק שלנו בבחירות.

תורידו את מסי הרכב

בקדנציה הנוכחית (והקודמת) התאמץ משרד התחבורה לשכנע אותנו שמכונית היא כמו כמו טלפון סלולרי. כלומר נגדיל את התחרות, נגביל את המרווחים של השחקנים, וכמו במעשה קסמים המחירים יירדו דרמטית. זה לא קרה מהסיבה הפשוטה שלהבדיל מטלפונים המרכיב הדומיננטי בעלות הרכב בישראל הוא המיסוי.

אף לא שר אחד בקדנציה הנוכחית העז לשבור את "הטאבו" ולהודות פומבית בעובדה שמחירי הרכב החדש והמשומש, מחירי החלפים, מחירי הליסינג, שווי השימוש ועוד מרכיבים רבים בסל יוקר המחיה של רבים, נגזרים ישירות ממיסוי שאין לו אח ורע בעולם המתוקן.

אם בעשור הקודם עוד ראינו אילו ניסיונות אמיצים של השלטון להתמודד עם העיוות הברברי, הרי שבקדנציה הנוכחית לא ראינו אפילו תוכנית ממשלתית אחת, חיוורת וארוכת טווח אחת ככל שתהיה, שהתיימרה להקטין את מס הקנייה על רכב. נהפוך הוא. ראינו כיצד הטבות "המס הירוק" הוקטנו פעמיים - אקט שהוא שווה ערך להעלאת מס הקנייה לכל דבר, בתוספת עליית המע"מ.

למזלה של הממשלה הנוכחית, צירוף נדיר של גורמים חיצוניים סייע לטשטש את המציאות ולהעצים את האשליה שהמחירים יורדים - או לפחות לא עולים. שילוב של ריבית אפסית, שקל חזק וזחילה של מחירים כלפי מטה בשל המשבר בשוק הרכב באירופה עם הזנחה מכוונת ויסודית של התחבורה הציבורית בישראל, דחף השנה המונים לסוכנויות הרכב והביא לשנת שיא ברכישת רכב ובהכנסות האוצר ממיסוי רכב. ובקדנציה הבאה? הצחקתם אותם.

די עם עושק הדלק

מחירי הדלק הם בדיוק אותו סיפור ועוד יותר. השקל החזק וירידת מחירי הנפט בעולם יצרו בציבור אשליה שיוקר המחיה בתחום הדלקים הולך ופוחת. אלא שאפילו כאן לא יכלה המדינה להתאפק מלגזור עוד קופון נאה על גבם של צרכני הדלק הקטנים. לא פחות משתי העלאות של הבלו נרשמו בקדנציה הנוכחית ואלה מניבות כיום הון עתק לקופת המדינה ומנטרלות בצורה יעילה מאוד את היכולת של הציבור ליהנות ממלוא ירידת מחירי הדלק בעולם.

רוצים דוגמה? בנובמבר, אחרי ירידה דרמטית כמעט 11% במחירי הבנזין המיובא בחודש אחד, ובקיזוז התחזקות השקל ביחס לדולר, עמד המחיר נטו של ליטר בנזין 95 מיובא בנמל בישראל על 2.3 שקלים. והמחיר הרשמי לצרכן בתחנות? הוא ירד ל-7.05 שקלים "בלבד", ממש סיבה למסיבה בגן העדן של השוטים. לאור זאת לא נופתע כלל ועיקר אם הכנסות המדינה מבלו על דלק יתקרבו השנה ל-18 מיליארד שקל.

עוד דוגמה? בדצמבר 2012 עמדו מחירי הבנזין בתחנות בארה"ב על כ-97 סנט לליטר. השבוע הם עמדו על כ-61 סנט לליטר בממוצע, ירידה של 37%. בישראל עמד מחיר ליטר בנזין בדצמבר 2012 על 2.01 דולר לליטר. השבוע הוא עמד על 1.8 דולר לליטר, ירידה של כ-10%. גם בתקנון שער השקל/דולר, מדובר בהפרש דרמטי לרעת הנהג הישראלי.

תפסיקו להתעלל בנהגים

בקדנציה הנוכחית שברה ההתעללות השלטונית בנהגי ישראל שיאים חדשים. עזבו רגע את גודש הפקקים המייאש, שנובע ישירות מגרירת הרגליים בתחום התחבורה הציבורית. שימו בצד גם את העובדה שמניעים פוליטיים מגבילים את מי שרוצה/חייב ניידות בסופי שבוע מבלי להשתמש ברכב פרטי.

אבל מה שכואב במיוחד הוא שהנהגים, שנידונים לעלות על הכבישים ברכבם הפרטי בלית ברירה, הופכים לטרף לגיטימי של גביית מסים סמויה. בקדנציה הנוכחית, למשל, הוציאה המדינה מאות מיליונים על מצלמות מהירות ורמזור אוטומטיות ועל מערכות בקרה נלוות. המערכת הזו הניבה תשואה נאה לקופת המדינה. בשנתיים הראשונות של הפעילות, שבמהלכן רוב מערך המצלמות עדיין נבנה ופעל בצורה חלקית, רשמה המערכת לנהגים מעל 200 אלף דוחות. עם קנס ממוצע של כ-600 שקל הכניסה המערכת לקופת המדינה קרוב ל-150 מיליון שקל.

המספרים הללו הובילו את המשרד לביטחון פנים, את האוצר, את המשטרה ואת וועדת הכלכלה להעניק לפרויקט המצלמות "צ'ק פתוח" ולהגדיל משמעותית את המערך הקיים. ומה לגבי ההשפעה המעשית על תאונות דרכים? במשך שנים סופקו לכל חותמי הצ'קים הממשלתיים סיסמאות מתלהמות וריקות מתוכן והבטחה כי יוצג "מחקר מלווה" שיבדוק את יעילות המערכת.

מחקר מדעי כזה הוצג רק לאחרונה על ידי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, באיחור של שנתיים, ויש סיבה טובה לכך שלא שמעתם עליו. תוצאותיו הראו שהאפקטיביות של המצלמות בהורדת מהירות בכבישים הפתוחים יעילה למרחק של כמה מאות מטרים מהמצלמה בלבד ואילו בצמתים שבהם הוצבו מצלמות רמזור/מהירות - אלה שאחראיות לרוב הדוחות והקנסות שמייצרת המערכת - מספר תאונות הדרכים דווקא עלה. זה דווקא די צפוי בהתחשב בכמות בלימות הפתע שמצלמות הרמזור מייצרות.

בשורה התחתונה מדובר במערכת יעילה לגביית מסי דרך, שההשפעה שלה בפועל על הבטיחות בכבישים זניחה עד שלילית. בממשל מתוקן מחקר כזה היה אמור לגרום למחשבה מחדש על כדאיות המערכת ואולי אף להסרת מצלמות כפי שנעשה בכמה מדינות. אבל אצל המושכים בחוטים אצלנו, הכסף הוא המלך והנהג הוא רק נזק היקפי.

לא זו בלבד שמערך המצלמות עתיד להתרחב אלא שהצעת החוק של סגנית שר התחבורה, ציפי חוטובלי, שזכתה לאהדה רבה במסדרונות הכנסת הנוכחית, עתידה הייתה להרחיב את יכולת הענישה של הנהגים לפני משפט, להגדיל את יכולת שאיבת הקנסות ולשלול מרבים את היכולת הכלכלית, או את המוטיבציה לערער על כל אותם דוחות בבתי הדין לתעבורה. במילים אחרות, היא הייתה "סוגרת עוד פינה" שנותרה פתוחה בתוכנית החליבה. כרגע, הדיון באותה הצעת החוק נכנס להקפאה ביחד עם הכנסת אך אין לנו ספק שמישהו ירצה להפשיר אותה במהירה. בקיצור, ניפגש בקלפי.

פערי ההוצאות על רכב

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר