גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להבין את שדה הקרב (ולהבין איך לתקשר בתוכו)

מה הופך סתם מאמן כדורגל למאמן כדורגל מעולה? ואיזה שיעורים אפשר ללמוד מהרצאותיו של סר אלכס פרגוסון בהרווארד?

אלכס פרגוסון / צלם: רויטרס
אלכס פרגוסון / צלם: רויטרס

האלכימיה שגורמת למאמן כדורגל להפוך למוצלח בעבודתו היא חמקנית, בלתי ברורה בעליל. כמעט כמו בריאת מטילי זהב או גידול כסף על העצים. אבל זה לא עוצר אנשים מלנסות להבין אותה לעומק. אחרי 26 שנים בתפקיד מנג'ר מנצ'סטר יונייטד, סר אלכס פרגוסון החל ללמד את תורת הניהול שלו בהרווארד. "הפורמולה הפרגוסונית", כינו במאמר שנכתב במגזין של האוניברסיטה Harvard Business Review את רשימת המאפיינים העיקריים עליהם דיבר הסקוטי בהרצאותיו - אותם סודות שסייעו לו לזכות בקרוב ל-50 תארים במהלך קריירת האימון שלו.

חלק מהסודות מתכתבים עם פרקטיקות שנפוצות כיום בקרב מרבית מועדוני העילית של הכדורגל העולמי: העסקת תזונאים, מנתחי סטטיסטיקה מתקדמת, פיזיותרפיסטים, פסיכולוגים ואנשי מקצוע נוספים שאמורים להעיף שחקנים אל קצה גבול היכולת שלהם. סודות אחרים היו קשורים למבנה המועדון, צוות האימון, האתוס שלו. באחד הריאיונות האחרונים שנתן "פרגי" לצורך קידום האוטוביוגרפיה שיצאה השנה - אמר כי "לכל אורך הדרך, כוונתי לא הייתה לבנות קבוצה - אלא לבנות מועדון. האינטרס העיקרי שלי היה לייצר יסודות נכונים". כלומר: בניית מערך סקאוטינג חדש לחלוטין; פיתוח מחלקות הנוער; ובשלב מא וחר יותר - להיכנס למתחם אימונים חדש.

אך המרכיב העיקרי ב"פורמולה הפרגוסונית" הוא יחסי האנוש. כיצד מתמודדים ומנהלים אנשים? זוהי סגולה שפרשנים רבים מייחסים לה חשיבות גדולה הרבה יותר מחדשנות טקטית.

***

איאן מיינארד, פרופסור לפסיכולוגיית ספורט באוניברסיטת האלם (שפילד): "המאמנים בעלי תפיסת ניהול יחסי האנוש הטובה ביותר, הם אלו שמזהים בקלות מה מחדיר מוטיבציה באינדיבידואליים. אלו שיודעים מתי להפעיל את הגזר, ומתי את המקל". לצורך כך, המנג'ר זקוק ליכולת מציאת השחקנים שיקבלו את סגנון המנהיגות שלו ופילוסופיית המשחק שלו, כאלו שייקחו את חדר ההלבשה כלפי מעלה ביחד איתם; שחקנים אותם מגדיר פרופסור מיינארד כ"אדריכלים תרבותיים... אנשים שמחזיקים את ההגה, כאלו שלעולם לא מתייאשים".

בהרצאותיו, פרגוסון השתמש באופן קבוע במילים "נאמן", "עובד קשה" ו"עקשן" כשנדרש לתאר את סוג השחקנים שחיפש להעסיק בקבוצות שלו. אבל הייתה איכות אחת נוספת, עליונה בחשיבותה על-פני כל היתר: השחקן הפרגוסוני המושלם הוא Bad Loser (שחקן שלוקח קשה במיוחד הפסדים). "חיפשתי שחקנים נחושים וכוחניים", אמר. "רציתי להבין כיצד הם מתמודדים עם מפלות". ברגע שלמועדונים בהם אימן הוזרקה התרבות הזאת, הוסיף - "אפשר היה לסמוך על ליבת חדר ההלבשה שתבהיר לשחקנים חדשים מה הוא האתוס של המועדון". בהקשר הזה, אומר פרופסור מיינארד - "תכנון ירושה" מדויק הוא חיוני: "אם אתה מאבד שחקן אחד או שניים וכל הקבוצה מתחילה לקרוס אל תוך עצמה - סימן שאיבדת את השחקן-שניים שהיו אחראים על תחזוקת התרבות הקבוצתית".

יחד עם זאת, אם היינו יכולים למצוא, בכל התחומים ובכל הרמות - את אותו אדם שהוא מנהיג מלידה, ולהעניק לו פיסת נייר עליה כתובים עקרונותיו של פרגוסון - היינו מצפים שלא ייקח זמן רב עד שהארגון שלנו יצליח להביס את כל מתחריו. זה הרי נשמע כל כך פשוט - אז למה במציאות זה לא עובד ככה? הבעיה היא שמאמנים נתקלים בפני מבחר עצום ומשתנה של אתגרים, התלויים בגודל המועדון, ההיסטוריה שלו, הבעלות עליו, הגדרת מטרות. בדיוק כפי שתפקיד של מנכ"ל באחת מ-100 החברות בעלות השווי הגבוה ביותר בבורסה של לונדון יהיה שונה מהותית מזה של בעלי מסעדה. הדרישות במועדון שמתמודד על כרטיס לליגת האלופות לא דומות לכזה שמנסה להימלט מירידת או עליית ליגה.

לכן, פרופסור מיינארד סבור שאנחנו צריכים להעריך יותר מאמנים שאין בארסנל שלהם את הנשק הכלכלי הזמין למועדוני העילית. "המהות של יצירת קבוצת כדורגל מצליחה היא פיתוח הסגנון והשיטות המותאמים לאינדיבידואלים המרכיבים אותה. הרבה מאמנים בליגות הנמוכות מוכשרים בדיוק כמו עמיתיהם המפורסמים יותר; הם פשוט לא קיבלו את ההזדמנות לעבוד במועדונים גדולים".

רק שהצלחה בתחום אחד, כבר אמרנו, לא תמיד מתורגמת להצלחה בתחום אחר - ואת זה מאמנים רבים מגלים לאחר שהם עולים ליגה, או מקבלים את המפתחות לקבוצה גדולה יותר. מיינארד טוען כי ישנה "תקרה" בה נתקלות קבוצות לא מעטות שעולות ליגה, אותה אפשר לפרוץ רק אם הן מצליחות לגייס שחקנים יותר מוכשרים (כלומר, גם ניהול פסיכולוגי מבריק לא יעזור). ג'רמי סנייפ, שחקן נבחרת אנגליה בקריקט לשעבר ומייסד Sporting Edge, חברה המייעצת לעסקים באמצעות הדגמת המנטליות של ספורטאים מנצחים - מוסיף כי אלמנט קריטי אחר הוא "כוח הכבידה שדרוש להיות באמתחתו של מנג'ר שעומד מול שחקנים גדולים יותר, במועדונים גדולים יותר". קרדיט וכבוד למנג'ר, שנובעים מהמוניטין החזק והמוצלח שצבר - הם גורמים חשובים, אומר סנייפ. "באופן כללי, מאמני עילית מצליחים בתפקידם כי השחקנים סומכים על האינסטינקטים, התוכניות והגישה שלהם".

***

בימים כמו אלו, בהם מיליארדרים אוספים לעצמם סגלי שחקנים יקרים בתוך חודשים ספורים - אין ספק שלא רק ניהול ואימון, אלא גם הכסף, הוא פקטור ענק בדרך להצלחה של המועדון. הכוחות החדשים בכדורגל העולמי מכריחים אותנו להגדיר מחדש את המונח "הצלחה של מאמן". הזכייה של צ'לסי בפרמיירליג, למשל, לא הייתה מספיקה: קרלו אנצ'לוטי, שכיום נהנה מימים נהדרים בריאל מדריד - פוטר מהמועדון הלונדוני, עונה אחת בלבד לאחר שזכה בדאבל. "מנהיגות יכולה להיות דבר מאוד בודד", מסביר סנייפ. "אתה חייב לבנות לעצמך רשת חזקה של תמיכה ורוח גבית, ולהישאר גמיש. כשיש לך את זה - אתה יכול 'לסנן' את חוסר הוודאות שמגיעה מלמעלה, הציפיות. ואז, אתה יכול ליצור סביבה רגועה, מפוקסת וברורה הרבה יותר עבור הקבוצה שלך".

ועדיין, אחרי שדיברנו על ניהול אנשים, אדריכלים תרבותיים, פסיכולוגיה וכסף - בסופו של דבר, ברור שאם יש לך מוח כדורגל מבריק - זה לא מזיק בכלל. רוב המאמנים המודרניים לא ירשו לעצמם להתכונן למשחק ללא תיק מסמכים נרחב על השחקנים היריבים, ומבלי שיבצע באימונים סימולציות על מצבים שעשויים להתרחש במשחק. מי שיעשה את הדברים הללו ביעילות ודיוק גבוהים יותר - יגדיל את סיכוייו לנצח בשבת.

בשורה התחתונה - הבנת שדה הקרב, כמו גם הבנת היכולת לתקשר בשדה הקרב - הם שני האלמנטים הכי חשובים בכדורגל. בדיוק כמו בכל סביבה תחרותית עסקית אחרת.

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-15%, שופיפיי התרסקה ב-20%, אובר ב-9%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ירדה ב-2% ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד