גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קפה בוץ: המלחמה בין רשתות הקפה הזולות קופיקס וקופיז

המאבק המר בין שתי רשתות הקפה המוזל, עולה מדרגה ■ אבי כץ מקופיקס: "קופיז חיקו הלוגו שלנו באופן כמעט מושלם" ■ בעלי קופיז טוענים כי בעת שעבדו בקופיקס הם לא קיבלו שכר תמורת הבטחה לקבל זיכיון לפתיחת סניף

רשת בתי הקפה "קופיקס" שבבעלות אבי כץ הוקמה רק לפני כשנה וחצי, אך בזכות הורדת מחירים דרסטית בשוק הקפה וגם בזכות מיתוג נכון הפכה לאחת מרשתות הקפה המוכרות בארץ. "אפקט קופיקס" הוליד לקופיקס מתחרות שקמו ומבקשות אף הן ליהנות מנתח השוק שבו היא פועלת. אחת מהן היא רשת "קופיז" (cofizz), של אמיר אמסלם ודני מזרחי, שעבדו בקופיקס בראשית דרכה, פרשו ממנה והפכו למתחרים.

התחרות בין "קופיז" ל"קופיקס" הולידה בעת האחרונה עימות משפטי בין הרשתות, שמלווה גם בהאשמות הדדיות של מנהליהן. בעוד שקופיקס טוענת כי קופיז מבקשת ליהנות על גבה מהמוניטין שיצרה, תוך הפרת זכויותיה, טוענים אנשי קופיז כי קופיקס העסיקה אותם ללא שכר ואילצה אותם להקים רשת מתחרה, וכי הם לא מפרים את זכויותיה.

"בלבול והטעיה"

על עיקר הטענות של קופיקס ניתן ללמוד מפנייה שעשתה הרשת לפני כחצי שנה לרשם סימני המסחר, בבקשה כי לא יאפשר לקופיז לרשום את הלוגו שלה כסימן מסחר במקביל לרישום הלוגו של קופיקס. זאת, בטענה כי קופיז מבקשת ליהנות בכך בחוסר תום לב מהמוניטין העסקי של קופיקס.

"קופיז מחקה את קופיקס במגוון היבטי הפעילות שלה: שם החברה, הלוגו שלה (נשוא הדיון), המתכונת העסקית - מכירה של קפה ומגוון מוצרים בחמישה שקלים בלבד - שורת המיצוב, שלטי החוצות שלה, עיצוב הסניפים בצורה של קרון ועוד כהנה וכהנה", טוענת קופיקס בתצהיר שהגישה חגית שינובר, מנהלת הרכש של הרשת.

לדברי קופיקס, כיוון שבקשת קופיז לרישום הלוגו שלה כסימן מסחר הוגשה כחצי שנה לאחר שקופיקס הגישה בקשה דומה, "לא ניתן לאפשר 'רישום מקביל' לשני הסימנים בו זמנית". לטענת קופיקס, "רישום מקביל מעין זה יגרום לבלבול והטעיה בציבור, וקיים צורך ממשי להגן על ציבור הצרכנים מפני סימנים דומים העלולים לגרום להטעיה או לתחרות מסחרית בלתי הוגנת.. אפקט קופיקס אינו עניין של מה בכך אלא שם דבר בעולם הצרכני הקיים. קופיז מנצלת זאת ומנסה להיבנות מהמוניטין רחב ההיקף של קופיקס".

שינובר מציינת בתצהירה כי קופיקס נמנעה עד כה מלנקוט בהליכים משפטיים נוספים ורחבים יותר נגד קופיז, "אולם חקיינות זו בוודאי מהווה חוסר תום לב מצד קופיז".

עוד מציינת שינובר כי לשם פיתוח הקונספט הייחודי של בית קפה המוכר את כל מוצריו ב-5 שקלים, השקיעה קופיקס משאבים רבים. כך, למשל, לדבריה, שילמה קופיקס לקופירייטר לבחירת השם סך של 1,416 שקלים, השקיעה כ-20 אלף שקלים עבור עיצוב תדמית, 43.5 אלף שקלים על עיצוב פנים של סניפי הרשת ועוד.

"חופש העיסוק ותחרות"

קופיז שוללת את הטענות של קופיקס נגדה. בין היתר, מציינת קופיז כי חברת קופיקס הגישה בקשה על שם המותג שלה עצמה חודשים בודדים לפני הגשת הבקשה של קופיז. בתצהיר שהגיש אתמול (ד') אמיר אמסלם לרשם סימני המסחר, באמצעות עו"ד גיא אופיר, נטען עוד כי תצורת הלוגו של קופיז שונה לחלוטין מצורת הלוגו של קופיקס מבחינות שונות. כך ,למשל, טוען אמסלם לשונות מבחינת הצבעים, גודל הפונטים והפריסה על גבי המוצר (כוס, מדבקה, שקית, תפריט וכדומה).

עוד ציין אמסלם בתצהירו כי ניתן להבחין בנקל בין השם קופיקס לשם קופיז: מראה הלוגו אינו זהה כלל ועיקר. לקופיז לוגו בצבע אדום עז ולבן, ואילו לחברה המתחרה לוגו שחור ולבן. יתרה מכך, לדבריו, הצליל אינו דומה: קופיז הינה מילה מומצאת המורכבת מתחילת המילה 'קופי' ונגמרת בצירוף שתי האותיות ZZ; מנגד, השם קופיקס נגמר באות X הכתובה פעם אחת, ולכן גם נשמעת בצליל שונה". "ציפייתה העסקית של קופיקס לשמור על מעגל לקוחות או להרחיב אותו מתגמדת מול אינטרסים חשובים ואיתנים, כגון חופש העיסוק והתחרות הפורה", ציין אמסלם בתצהיר וסיכם: בעניין התחרות אמר מייסד ויזם קופיקס, אבי כץ, בעצמו במפורש כי "מי שמצטרף למהפכה של קפה ב-5 שקלים הוא עוזר לי ולא מתחרה שלי".

בתגובה לטענות לעניין הלוגו, היום בעלי "קופיקס", אבי כץ: "קופיקס בחרה שלא לנקוט הליכים משפטיים נגד קופיז, אף-על-פי שברור כי מדובר בחיקוי כמעט מושלם של קופיקס, וכך נוהגת קופיקס גם היום עם חיקויים דומים. אולם כשמגיעים לעניין רישום הסימן המסחרי, ברור שקופיקס צריכה לעמוד על זכויותיה".

בעלי קופיז: "הוליכו אותנו שולל לעבוד ללא שכר בעבודה קשה"

תצהירו של בעלי קופיז, אמיר אמסלם, עוסק אמנם בהצדקת השימוש בלוגו של הרשת כסימן מסחר, אבל הוא חורג מנושא זה. אמסלם מעלה בתצהיר, באמצעות עו"ד גיא אופיר, טענות שונות ורבות נגד קופיקס ובעליה.

"בעקבות המהפכה החברתית ו'מהפכת הקפה' ביקשתי ביחד עם שותפי, דני מזרחי, להצטרף כזכיינים של רשת קופיקס. לדבריו, כתנאי מוקדם הציבה קופיקס בפני השניים הסכמה לעבוד בקופיקס ללא שכר במשך חודש. "משכך עבדתי תקופה של שלושה שבועות מבוקר ועד ערב בסניף קופיקס בתל אביב שנפתח בספטמבר 2013", תיאר אמסלם בתצהיר. "ביצענו את כל התפקידים בסניף: עובד קופה, שוטף כלים, מקלף גזר, אחראי משמרת ועוד ועבדנו כמו פועלים חרוצים ומלאי מוטיבציה אך ללא תשלום שכר".

לטענת מזרחי, מדובר במודל קבוע שבו פועלת קופיקס כלפי זכייניה. לדבריו, בהמשך הובהר לו ולמזרחי על-ידי אבי כץ, הבעלים של קופיקס, כי אין בכוונת קופיקס להעניק להם זיכיון. "הבהרנו לאבי כי אנו מאוד כועסים וחשים מרומים, וכי אין בכוונתנו לשבת בשקט על 'התרגיל' שנעשה לנו, בו למעשה הולכנו שולל לעבוד ללא שכר בעבודה קשה".

לטענת מזרחי, כץ השיב כי יעביר את תחושתם הלאה, אך בהמשך התברר להם כי כץ רק ביקש להרגיע אותם ולמנוע מהם לצאת בפומבי עם הדברים.

לאור האמור, טוען אמסלם, "החלטנו שהספיק לנו ובחרנו להקים בית קפה משלנו. התקשרנו למעצבת פנים והיא המליצה לנו על השם קופיז, בנימוק שהמילה קופי היא בינלאומית ותיאורית, והמילה FIZZ היא מילה לועזית לקצץ ולתסיסת הגז במשקאות מוגזים". לדבריו, "נאמנים לחזוננו ולשאיפותינו לתרום את חלקנו למהפכה הצרכנית גם בענף הקפה, החלטנו לפתוח במדרחוב בירושלים את הסניף הראשון של קופיז.. בהתאם לחזוני הצעתי מכירת כוס קפה ועוד שלל מאפים ומוצרים בחנות בעלות של 5 שקלים בלבד".

בנוגע לתקופת עבודתם של בעלי קופיז בקופיקס כתבה מנהלת הרכש של קופיקס, חגית שינובר, בתצהירה: "אמיר אמסלם ודני מזרחי הם עובדים לשעבר של קופיקס שעבדו בסניף אבן גבירול למשך פרק זמן קצר. לאחר סוים עבודתם של המבקשים בקופיקס, שהייתה קצרה כהרף עין, הם ככול הנראה ראו כי טוב והחליטו לנסות ולשכפל את ההצלחה בה חזו באופן עצמאי. לא מדובר בצד תם לב שלא היה מודע לשימוש של קופיקס בשמה, או בצד שבחר בשם דומה בטעות או מבלי משים".

בתגובה לטענות הקשות שהעלה הבעלים של קופיז בתצהירו אמר היום בעלי "קופיקס", אבי כץ: "ברור מעל לכל ספק ולכל בר דעת שקופיקס משלמת שכר הוגן לכל עובדיה. אמסלם ומזרחי בחרו מסיבותיהם הם שלא להגיע למשרדי 'קופיקס' כדי לקחת את שכרם. זאת, כנראה מתוך תכנון מוקדם לעשות את הפעולות שהן עושים כעת. באשר לנסיבות דחיית בקשתם של בעלי קופיז לקבל זיכיון של רשת קופיקס בזמנו, אמר כץ: "לאחר בדיקה שערכה בזמנו קופיקס על אמסלם ומזרחי, החליטה קופיקס שלא לפתוח להם חנות בזיכיון, והשניים בחרו ללכת בדרך משלהם".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"