גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קפה בוץ: המלחמה בין רשתות הקפה הזולות קופיקס וקופיז

המאבק המר בין שתי רשתות הקפה המוזל, עולה מדרגה ■ אבי כץ מקופיקס: "קופיז חיקו הלוגו שלנו באופן כמעט מושלם" ■ בעלי קופיז טוענים כי בעת שעבדו בקופיקס הם לא קיבלו שכר תמורת הבטחה לקבל זיכיון לפתיחת סניף

רשת בתי הקפה "קופיקס" שבבעלות אבי כץ הוקמה רק לפני כשנה וחצי, אך בזכות הורדת מחירים דרסטית בשוק הקפה וגם בזכות מיתוג נכון הפכה לאחת מרשתות הקפה המוכרות בארץ. "אפקט קופיקס" הוליד לקופיקס מתחרות שקמו ומבקשות אף הן ליהנות מנתח השוק שבו היא פועלת. אחת מהן היא רשת "קופיז" (cofizz), של אמיר אמסלם ודני מזרחי, שעבדו בקופיקס בראשית דרכה, פרשו ממנה והפכו למתחרים.

התחרות בין "קופיז" ל"קופיקס" הולידה בעת האחרונה עימות משפטי בין הרשתות, שמלווה גם בהאשמות הדדיות של מנהליהן. בעוד שקופיקס טוענת כי קופיז מבקשת ליהנות על גבה מהמוניטין שיצרה, תוך הפרת זכויותיה, טוענים אנשי קופיז כי קופיקס העסיקה אותם ללא שכר ואילצה אותם להקים רשת מתחרה, וכי הם לא מפרים את זכויותיה.

"בלבול והטעיה"

על עיקר הטענות של קופיקס ניתן ללמוד מפנייה שעשתה הרשת לפני כחצי שנה לרשם סימני המסחר, בבקשה כי לא יאפשר לקופיז לרשום את הלוגו שלה כסימן מסחר במקביל לרישום הלוגו של קופיקס. זאת, בטענה כי קופיז מבקשת ליהנות בכך בחוסר תום לב מהמוניטין העסקי של קופיקס.

"קופיז מחקה את קופיקס במגוון היבטי הפעילות שלה: שם החברה, הלוגו שלה (נשוא הדיון), המתכונת העסקית - מכירה של קפה ומגוון מוצרים בחמישה שקלים בלבד - שורת המיצוב, שלטי החוצות שלה, עיצוב הסניפים בצורה של קרון ועוד כהנה וכהנה", טוענת קופיקס בתצהיר שהגישה חגית שינובר, מנהלת הרכש של הרשת.

לדברי קופיקס, כיוון שבקשת קופיז לרישום הלוגו שלה כסימן מסחר הוגשה כחצי שנה לאחר שקופיקס הגישה בקשה דומה, "לא ניתן לאפשר 'רישום מקביל' לשני הסימנים בו זמנית". לטענת קופיקס, "רישום מקביל מעין זה יגרום לבלבול והטעיה בציבור, וקיים צורך ממשי להגן על ציבור הצרכנים מפני סימנים דומים העלולים לגרום להטעיה או לתחרות מסחרית בלתי הוגנת.. אפקט קופיקס אינו עניין של מה בכך אלא שם דבר בעולם הצרכני הקיים. קופיז מנצלת זאת ומנסה להיבנות מהמוניטין רחב ההיקף של קופיקס".

שינובר מציינת בתצהירה כי קופיקס נמנעה עד כה מלנקוט בהליכים משפטיים נוספים ורחבים יותר נגד קופיז, "אולם חקיינות זו בוודאי מהווה חוסר תום לב מצד קופיז".

עוד מציינת שינובר כי לשם פיתוח הקונספט הייחודי של בית קפה המוכר את כל מוצריו ב-5 שקלים, השקיעה קופיקס משאבים רבים. כך, למשל, לדבריה, שילמה קופיקס לקופירייטר לבחירת השם סך של 1,416 שקלים, השקיעה כ-20 אלף שקלים עבור עיצוב תדמית, 43.5 אלף שקלים על עיצוב פנים של סניפי הרשת ועוד.

"חופש העיסוק ותחרות"

קופיז שוללת את הטענות של קופיקס נגדה. בין היתר, מציינת קופיז כי חברת קופיקס הגישה בקשה על שם המותג שלה עצמה חודשים בודדים לפני הגשת הבקשה של קופיז. בתצהיר שהגיש אתמול (ד') אמיר אמסלם לרשם סימני המסחר, באמצעות עו"ד גיא אופיר, נטען עוד כי תצורת הלוגו של קופיז שונה לחלוטין מצורת הלוגו של קופיקס מבחינות שונות. כך ,למשל, טוען אמסלם לשונות מבחינת הצבעים, גודל הפונטים והפריסה על גבי המוצר (כוס, מדבקה, שקית, תפריט וכדומה).

עוד ציין אמסלם בתצהירו כי ניתן להבחין בנקל בין השם קופיקס לשם קופיז: מראה הלוגו אינו זהה כלל ועיקר. לקופיז לוגו בצבע אדום עז ולבן, ואילו לחברה המתחרה לוגו שחור ולבן. יתרה מכך, לדבריו, הצליל אינו דומה: קופיז הינה מילה מומצאת המורכבת מתחילת המילה 'קופי' ונגמרת בצירוף שתי האותיות ZZ; מנגד, השם קופיקס נגמר באות X הכתובה פעם אחת, ולכן גם נשמעת בצליל שונה". "ציפייתה העסקית של קופיקס לשמור על מעגל לקוחות או להרחיב אותו מתגמדת מול אינטרסים חשובים ואיתנים, כגון חופש העיסוק והתחרות הפורה", ציין אמסלם בתצהיר וסיכם: בעניין התחרות אמר מייסד ויזם קופיקס, אבי כץ, בעצמו במפורש כי "מי שמצטרף למהפכה של קפה ב-5 שקלים הוא עוזר לי ולא מתחרה שלי".

בתגובה לטענות לעניין הלוגו, היום בעלי "קופיקס", אבי כץ: "קופיקס בחרה שלא לנקוט הליכים משפטיים נגד קופיז, אף-על-פי שברור כי מדובר בחיקוי כמעט מושלם של קופיקס, וכך נוהגת קופיקס גם היום עם חיקויים דומים. אולם כשמגיעים לעניין רישום הסימן המסחרי, ברור שקופיקס צריכה לעמוד על זכויותיה".

בעלי קופיז: "הוליכו אותנו שולל לעבוד ללא שכר בעבודה קשה"

תצהירו של בעלי קופיז, אמיר אמסלם, עוסק אמנם בהצדקת השימוש בלוגו של הרשת כסימן מסחר, אבל הוא חורג מנושא זה. אמסלם מעלה בתצהיר, באמצעות עו"ד גיא אופיר, טענות שונות ורבות נגד קופיקס ובעליה.

"בעקבות המהפכה החברתית ו'מהפכת הקפה' ביקשתי ביחד עם שותפי, דני מזרחי, להצטרף כזכיינים של רשת קופיקס. לדבריו, כתנאי מוקדם הציבה קופיקס בפני השניים הסכמה לעבוד בקופיקס ללא שכר במשך חודש. "משכך עבדתי תקופה של שלושה שבועות מבוקר ועד ערב בסניף קופיקס בתל אביב שנפתח בספטמבר 2013", תיאר אמסלם בתצהיר. "ביצענו את כל התפקידים בסניף: עובד קופה, שוטף כלים, מקלף גזר, אחראי משמרת ועוד ועבדנו כמו פועלים חרוצים ומלאי מוטיבציה אך ללא תשלום שכר".

לטענת מזרחי, מדובר במודל קבוע שבו פועלת קופיקס כלפי זכייניה. לדבריו, בהמשך הובהר לו ולמזרחי על-ידי אבי כץ, הבעלים של קופיקס, כי אין בכוונת קופיקס להעניק להם זיכיון. "הבהרנו לאבי כי אנו מאוד כועסים וחשים מרומים, וכי אין בכוונתנו לשבת בשקט על 'התרגיל' שנעשה לנו, בו למעשה הולכנו שולל לעבוד ללא שכר בעבודה קשה".

לטענת מזרחי, כץ השיב כי יעביר את תחושתם הלאה, אך בהמשך התברר להם כי כץ רק ביקש להרגיע אותם ולמנוע מהם לצאת בפומבי עם הדברים.

לאור האמור, טוען אמסלם, "החלטנו שהספיק לנו ובחרנו להקים בית קפה משלנו. התקשרנו למעצבת פנים והיא המליצה לנו על השם קופיז, בנימוק שהמילה קופי היא בינלאומית ותיאורית, והמילה FIZZ היא מילה לועזית לקצץ ולתסיסת הגז במשקאות מוגזים". לדבריו, "נאמנים לחזוננו ולשאיפותינו לתרום את חלקנו למהפכה הצרכנית גם בענף הקפה, החלטנו לפתוח במדרחוב בירושלים את הסניף הראשון של קופיז.. בהתאם לחזוני הצעתי מכירת כוס קפה ועוד שלל מאפים ומוצרים בחנות בעלות של 5 שקלים בלבד".

בנוגע לתקופת עבודתם של בעלי קופיז בקופיקס כתבה מנהלת הרכש של קופיקס, חגית שינובר, בתצהירה: "אמיר אמסלם ודני מזרחי הם עובדים לשעבר של קופיקס שעבדו בסניף אבן גבירול למשך פרק זמן קצר. לאחר סוים עבודתם של המבקשים בקופיקס, שהייתה קצרה כהרף עין, הם ככול הנראה ראו כי טוב והחליטו לנסות ולשכפל את ההצלחה בה חזו באופן עצמאי. לא מדובר בצד תם לב שלא היה מודע לשימוש של קופיקס בשמה, או בצד שבחר בשם דומה בטעות או מבלי משים".

בתגובה לטענות הקשות שהעלה הבעלים של קופיז בתצהירו אמר היום בעלי "קופיקס", אבי כץ: "ברור מעל לכל ספק ולכל בר דעת שקופיקס משלמת שכר הוגן לכל עובדיה. אמסלם ומזרחי בחרו מסיבותיהם הם שלא להגיע למשרדי 'קופיקס' כדי לקחת את שכרם. זאת, כנראה מתוך תכנון מוקדם לעשות את הפעולות שהן עושים כעת. באשר לנסיבות דחיית בקשתם של בעלי קופיז לקבל זיכיון של רשת קופיקס בזמנו, אמר כץ: "לאחר בדיקה שערכה בזמנו קופיקס על אמסלם ומזרחי, החליטה קופיקס שלא לפתוח להם חנות בזיכיון, והשניים בחרו ללכת בדרך משלהם".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר