גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סערת ההאקרים והסרט הגנוז

מתקפת הסייבר הבאה, המסוכנת הרבה יותר, היא רק עניין של זמן

 קים ג'ונג און / צילום: רויטרס
קים ג'ונג און / צילום: רויטרס

אכתוב את הקלישאה הבאה כבר בהתחלה ואפרוק אותה מעל ליבי: האירועים סביב הפצתו, כלומר אי-הפצתו של הסרט "ראיון סוף", היו יכולים להוות בסיס לסרט הוליוודי מרתק. סביר להניח שסרט לא פחות טוב מהסרט עצמו. אגב, באנגלית שם הסרט הוא "הראיון" בלבד, אבל אצלנו יש התמחות ארוכת-שנים בשינוי-עד-עיוות שמות של סרטים.

ועוד הערה כבר כאן: לכאורה יש כאן סדרת אירועים משעשעת, אבסורדית. והיא אכן גם כזו, אבל היא גם מפחידה, מפחידה מאוד, וביותר ממובן אחד.

ניתן לפתור זאת במשיכת-כתף: אז לקים ג'ונג און, השליט של קוריאה הצפונית, אין חוש הומור, מה עוד חדש. הרי גם לאביו, לסבו ולכל מי שקשור איך שהוא למשטר - הגברת הזועפת המקריאה באיומים את החדשות, הגנרלים ואנשי משרד החוץ המאיימים בכליה על כל מי שעומד בדרכה של קוריאה הצפונית אל השגשוג - איש מהם לא ידוע בהומור, בלבביות, ובעצם בכל רגש אחר פרט לקנאות ולהערצה לשושלת קים.

הרעיון ב"ראיון סוף" אינו רע בכלל: מפיק וכתב - פרנקו ורוגן, שגם כתב והפיק, שתוכניתם הטלוויזיונית מקבילה, נניח לתוכניתו של גיא פינס, מתמחים בראיונות עם סלבריטאים. יום אחד הם מקבלים הזמנה לראיין מעריץ - קים ג'ונג און, ומגויסים לסוכנות הביון המרכזית כדי לרצוח אותו תוך כדי ראיון.

עד כאן אנו יודעים, וכנראה לא נדע יותר מכך, כי למעט מתי מעט איש לא ראה את הסרט: עלתה חמתו של קים ג'ונג און עד להשחית, והעלילה הופכת לביזארית באמת ובתמים.

נקמת דם של שליט מופרע אכן לא ברא השטן, וקים הושיב על המשימה את יחידת ההאקרים שלו. אחת הסכנות הגדולות במתקפות סייבר היא, שאינך יודע מי התוקף, אם הוא מיומן. מאיזו מדינה יצאה המתקפה. אך לא הפעם.

מהר מאוד חברת סוני התחרטה על ההחלטה לעשות את הסרט. בדרך היא גם התחרטה מאוד מן הסתם על שלא השקיעה יותר באבטחת מידע. ההאקרים פרצו למחשבי החברה והחלו לפרסם הכול - תכתובות מיילים ארסיות ועסיסיות של בכירי סוני, שהביאו אותם לפרסם עשרות התנצלויות מתרפסות חסרות תועלת, סרטים שטרם יצאו, תסריטים לפרויקטים עתידיים - כולל ג'יימס בונד הבא, מה לא.

השלב הבא היה אמור להיות הקרנת הסרט החל מהשבוע, בחג המולד, ואחרי הבאזז הצפוי - שהרי לא כל יום יוצאת מדינה בעלת נשק גרעיני למלחמה נגד תאגיד בידור - הסרט היה מקבל ביקורות טובות יותר או פחות, ונעלם במחשכי ה-VOD.

אלא שאחרי שקבוצת ההאקרים הוכיחו כי ידם האלקטרונית הארוכה אכן יכולה להגיע לכל מקום: חבורת ההאקרים, שכינוים האירוני הוא "מלאכי השלום", פרסמה איומים נגד כל מי שיעז להקרין את הסרט.

וכך הסרט, שאמור היה להיות מוקרן לראשונה בחג המולד (שחל ב-25 בדצמבר), הוקפא. 5 רשתות בתי-הקולנוע הגדולות בארצות-הברית הודיעו כי לא יקרינו את הסרט; והאמת, לאור מה שקרה לסוני, קשה להאשים אותן.

בשלב זה הסרט, שהושקעו רק בהפצתו ובשיווקו 80 מיליון דולר, נגנז ולא יוקרן. העלויות הנוספות עד כה לסוני - החל במיליוני הדולרים שקיבלו רוגן ופרנקו ועד עלויות מסע יחסי הציבור שייזקקו לו, התגברות על ההדלפות, שדרוג מערכת האבטחה ומה לא, מגיעות לכרבע מיליארד דולר, והסכום הזה מאמיר כל הזמן. ברור שפרויקט נוסף שעמד לעסוק בקוריאה הצפונית, בהובלת הקומיקאי סטיב קארל והמפיק גור וורבינסקי, נגנז בחיפזון.

אך הסערה לא שוככת. בסוף השבוע התייצב נשיא ארצות-הברית ברק אובמה מול המצלמות כדי לשאת את נאומו השנתי. בין השאר הוא אמר כי סוני טעתה כשנכנעה ללחץ, ושאכן, קוריאה הצפונית היא שעמדה מאחורי מתקפת הסייבר. סוכנויות הביון האמריקאיות הוכיחו זאת, דפוס הפעולה זהה למתקפת סייבר על מתקני התשתית של קוריאה הדרומית לפני כשנה, ולדברי אובמה, היא תשלם מחיר במקום ובזמן שעליו תחליט ארצות-הברית.

תגובתו של קים לאיום האמריקאי הייתה הודעה רשמית שזה שקר, אבל קים מושיט עלה של זית, ומציע חקירה משותפת של פיונג יאנג ווושינגטון כדי למצוא ולהעניש את האחראים לפשע.

אני מקווה שאתם הקוראים שומעים את הסרקסטיות בקולי דרך הדפוס. ההאקרים אמרו שסוני קיבלה את ההחלטה הנכונה ולא יענישו אותה עוד. מאפיה במיטבה.

עד כאן האירועים, המשעשעים בדרך מעוותת כל שהיא. אלא שהם לא, ממש לא מצחיקים. להיפך - הם מפחידים ואמורים להפחיד את כולנו.

ראשית, יכולות הסייבר של קוריאה הצפונית. היכולת לפרוץ לתאגיד ענק ולעשות בו כחפצה. נזכיר שלפני כמה שנים חדרו האקרים של צבא סין לחברות ענק אמריקאיות אחרות, בהן חברות העובדות ישירות עבור צבא ארצות-הברית, והוציאו שרטוטים ותוכניות של מטוסים, ציוד מתקדם, כלי נשק ועוד ועוד.

וכך אנו רואים בבהירות קטלנית את הפגיעות והחולשה האדירה של המערב ללוחמת סייבר. מצב שבו כמה קוריאנים, רוסים, סינים מיומנים - וניתן להוסיף לרשימה גם איראנים, וכנראה בקרוב גם האקרים של מדינת האסלאם - יכולים לשתק בקלות גם חברות, לרבות חברות תשתית, בסיסי צבא, וגופים חיוניים אחרים.

מולדתם של האמיצים? הספק הולך ומתגבר

מחשבי הממשל האמריקאי לכל שלוחותיו, מהבית הלבן דרך הפיקוד האווירי האסטרטגי וכלה בבנק הפדרלי, עומדים בפני 2,000 התקפות מחשבים ביממה. וההתקפות נעשות מתוחכמות יותר מדי יום. ואם כך בארצות-הברית - מה עם שאר העולם, ישראל למשל?

הנקודה הבאה היא האנושית: העובדה שמדינה שיש לה צבא המונה כמיליון חיילים מאומנים, בהם חיילי קומנדו שמעדיפים התאבדות על פני נפילה בשבי, מוכנה לעשות מעשים קיצוניים בכל קנה-מידה, וזאת בזמני שלום, רק כי לדעתה כבודו של השליט, אפילו לא נפגע, אולי ייפגע. העובדה שהיא לוקחת ברצינות קומדיה קולנועית במשקל קל כדי לצאת במסע הרס והשמדה, אומרת דורשני.

כלומר, בקצרה, קוריאה הצפונית אומרת לעולם, שהיא לא משחקת, ולא תשחק על-פי כללי המשחק הבינלאומיים המקובלים. אמנם ידענו את זה, אבל איך שהוא מדי פעם צצה התקווה, שאולי-אולי המדינה המסוגרת, מטילת האימה הזו, מוכנה להתחיל ולשחק לפי כללים כל שהם, להיכנס לדיאלוג עם שאר העולם. אך התקווה הזו מיד מתנפצת שוב ושוב.

ואולי חשוב מכול: מדינה קטנה יחסית הצליחה להוריד על ברכיה חברת ענק, ובעצם את ארצות-הברית. איש לא עמד לצידה של סוני, שנאלצה להתקפל מול בריונות בקנה-מידה קולוסאלי. ומה הלאה? מה כאשר קוריאה הצפונית, רוסיה, או מי שלא יהיה, יחליטו לסחוט חברה אחרת בעולם? הסחטנים יודיעו לסוני, גוגל, בואינג וכו', שיפסיקו כל קומדיה, שירותי חיפוש על קוריאה, ושיתחילו להעריץ את קים ג'ונג איל, או את אבו-בכר אל-בגדדי, כי אחרת יבולע להן?

מה אז? הרי כל הרעים של העולם, ויש לא מעטים מהם, הסתכלו על מה שקרה בשבוע שעבר, וציינו לעצמם שהעכבר שאג, והאריה, שכבר מזמן אינו מטיל אימה כבעבר, התקפל ורק תקף את האולפן שנכנע לאיומים והודיע בנימוס שהעכבר ישלם על כך, אולי, פעם, בעתיד.

איש אינו מצפה מחברת סוני ומרשת בתי-קולנוע להיכנס למלחמה מול מדינה מטורפת, אלימה ומסוכנת. וגם אובמה לא יכול לעשות הרבה כרגע. אבל אם ארצות-הברית אינה מגיבה על מה שהנשיא הגדיר כ"סכנה ממשית לביטחון הלאומי האמריקאי", ולא מגיבה לשינוי מוחלט של כללי המשחק במסחר החופשי שהם הבסיס לכלכלה ולאידיאולוגיה שלה ושל המערב, אם היא אינה מגיבה למתקפה על חופש הביטוי, אבן-יסוד בהגות המערבית, אם היא לא תגיב במהירות ובתקיפות, ההתקפה הבאה, המסוכנת הרבה יותר, היא רק עניין של זמן.

השורה האחרונה בהמנון האמריקאי, "דגל הכוכבים והפסים", מדברת על "ארצם של בני-החורין, מולדתם של האמיצים". אז ארצות-הברית היא אולי ארצם של בני-החורין. לגבי החלק השני, מולדתם של האמיצים, המוכנים לעמוד על עקרונותיהם, להילחם למען מה שהוא האינטרס שלהם בסופו של דבר - כאן הספק הולך ומתגבר מיום ליום.

■ הכותב הוא עורך חדשות החוץ של ערוץ 1.

עוד כתבות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל