גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בבוקר קמפיין, בערב כפייה

"שישי ישראלי" הוא עוד קמפיין דוחה של כפייה דתית

שישי ישראלי / מתוך הפייסבוק
שישי ישראלי / מתוך הפייסבוק

אם תהיתם על קנקנו של קמפיין שלטי החוצות, בהם מפורסמת הכלאה בין פלפל אדום וכיפה סרוגה, או קולאז' של חצי כדורגל מותך לחלת שבת - הניחו דעתכם. לא מדובר בפיתוח חדש של הנדסה גנטית, אלא בקמפיין יהודי דתי של עמותת "שישי ישראלי" - עמותה שמטרתה הפצת ערכי השבת והיהדות בכלל האוכלוסייה הישראלית.

הסיסמאות ששולבו בקמפיין השלטים - "אחה"צ כדורגל - בערב קידוש" ו-"בבוקר שוק - בערב קידוש", נתפשות ככפייה דתית לכל דבר, והן הטרידו את שלוותם של הנוסעים הנחשפים להם בדרכים. אך הפרסומת המשודרת בטלוויזיה, עבור העמותה, זו כבר עוררה את חמתם.

הקמפיין שעלה בשבוע שעבר לאוויר בערוץ 2 לכאורה מעודד עריכת טקס קידוש משפחתי בערב שישי. אלא שהקמפיין אינו מסתפק בהמחשת הערך החיובי, המגיע עם הטקס הדתי, אלא מקדיש דקות ארוכות להטחת ביקורת נוקבת על ההתנהלות החילונית.

בפרסומת המצולמת, המשפחה החילונית מוצגת כפרטנית, נבדלת וכזו שאיננה משויכת, כאשר בני המשפחה, ההורים והילדים, מוצגים כאינדיבידואלים נפרדים. איש-איש בחדרו ובמעשיו, תוך מסכת של בדידות מאפיינת, המשודרת בציניות על המרקע. הילדים מעדיפים להסתגר בחדרם, וכשמגיחים משם לארוחה, היא מכילה מרכיבי מזון מהיר שאינו לגיטימי. מזווית נוספת מצטלמים בני המשפחה החילוניים אוכלים יחד בסלון מול הטלוויזיה, כל אחד בוהה בסמאטפון שלו, וכולם רבים עם כולם.

לעומת זאת, המשפחה הדתית המצולמת בתשדיר אסתטית, נקייה ולבושה לבן. היא משדרת רוגע וכבוד בין בני הבית, כאשר כולם אושפיזין בנחת, לארוחת שישי מסורתית.

והסיסמה המצטרפת לקמפיין, למען תראו ותיכלמו, היא: "איזה שישי אתם רוצים שהילדים שלכם יזכרו?". כך שאם לא די בכך "שכשלתם" בהיותכם חילוניים - הבה ונכשיל אתכם כהורים.

איפה האתיקה?

קונספט התקשורת כשחקן מרכזי בחברה ובפרט של זו הישראלית, אינו חדש לנו. פעמים רבות התקשורת מעצבת את הדרך שבה האזרחים תופשים את המציאות. ואנו הישראלים צרכני תקשורת מושבעים.

לכן השאלה שצפה עם שידור הקמפיין המדובר היא: להיכן נעלמה האתיקה הטלוויזיונית, וכיצד פינתה את מקומה בקלות בלתי נסבלת להטיה התקשורתית הברורה, הטיה המחזקת את חוקי הדת ומחלישה בהכרח את הבחירה החילונית האתאיסטית?

כאתאיסטית בכל רמ"ח אבריי, המורא שאני נתונה בו אינו יראת-שמיים, כי אם יראת הריקושטים של שומרי הדת. גם אני, כיאה לחברי האתאיסטים, מצטמררת מפסיקות דתיות המשפיעות על חיינו ואף פוגעות בהם, כמו חוק סגירת המרכולים בשבת, או איסור על תחבורה ציבורית. וכשהכפייה הדתית פולשת לנו לתקשורת, תוצאותיה רב-מערכתיות. היא מעירה בנו את השד ויוצרת מלחמת גוג ומגוג, חילונית.

עמוד הפייסבוק "כפייה דתית - הגיע הזמן שנעצור את זה" הנחית את ההרמה של "שישי ישראלי" וכקונטרה העלה קמפיין ויראלי משלו. בקמפיין מצולמת צלחת חומוס המוצמדת לתווית בירה, כשהמסר הכתוב הוא "אל תגעו לי בשישי". חילונים רבים תומכים באקט הזה, תוך כעס ואכזבה כלפי הבמה הטלוויזיונית שהקמפיין המקורי קיבל.

הכפייה הדתית אינה חדשה לנו, היא מרימה את ראשה הנבזי באופן תדיר. אולם הנגשת הכפייה הזו, על-ידי התקשורת, מעוררת תמיהה.

אחת הטענות המרכזיות בפרדוקס הדתי-חילוני בתקשורת היא כי הפרסומות בטלוויזיה פוגעות ברגשות הדת של האוכלוסייה המסורתית או בערכים מקודשים. אך מה קורה כשהפגיעה היא באוכלוסייה החילונית, ועל-ידי פרסומת דתית?

היועצת המשפטית של הרשות השנייה, הילה שמיר, אמרה כי המשך שידור הפרסומת מותנה בכך שלא יוגשו נגדה תלונות. אז כמה עוד תלונות צריכות להיערם על מנת לעצור את הקמפיין? ומדוע הוא בכלל אושר מלכתחילה? האם הכסף הנכנס לערוץ 2 מעוור את עיניה הבוחנות של הצנזורה ומתירה פגיעה ברגשות האזרחים?

עמותת "שישי ישראלי" הייתה צריכה לחשוב פעמיים בטרם היא "מגבשת" את הציבור החילוני לארוחת שבת מסורתית, ולבנות קמפיין על בסיס חיובי-הומני בלבד. במקום זאת, היא יצרה אנטגוניזם על-ידי העלבת החילונים והוכיחה לנו שוב כי הדת נקשרת באופן חד-משמעי לכפייה.

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות