גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

והרי התחזיות: אלה המגמות הבולטות שנראה בשנת 2015

הכלכלנים של חברות הדירוג S&P-מעלות ומידרוג מנסים לסמן את המגמות הבולטות בבורסה ב-2015 ■ זה מה שצפוי בבנקים, מחירי הדירות, הבחירות לכנסת, התחרות בענף התקשורת וגורלן של חברות המזון הנאבקות

בנין הבורסה / צילום: תמר מצפי
בנין הבורסה / צילום: תמר מצפי

בנקים: תחת לחץ

השנה שהייתה

נתוני המאקרו החלשים שהתפרסמו לאורך השנה, וסימני היחלשות של צמיחת המשק במקביל לסביבת ריבית נמוכה ושינויים רגולטוריים, אתגרו השנה את פעילות הבנקים המקומיים. במידרוג סבורים כי למרות כל אלה, מערכת הבנקאות המקומית מאופיינת בנזילות טובה, עם מבנה מקורות יציב, הכולל "פיקדונות יציבים בפיזור רחב, היקף ושיעור נכסים נזילים מהותי וחשיפה מתונה למימון משוק ההון".

ב-S&P מעלות מוסיפים כי "בהשוואה גלובאלית, חוסנם של הבנקים הישראלים הוא ממוצע. המערכת הבנקאית המקומית היא מערכת בשלה בעלת כוחות תחרותיים יציבים יחסית ורמת פיקוח הדומה, להערכתנו, למקובל במדינות המפותחות".

השנה שתהיה

במידרוג מעריכים כי "סביבה עסקית מאתגרת צפויה לשחוק את הרווחיות, לצד פיצוי מצד המשך גידול כריות ספיגת ההפסדים ותהליכי התייעלות מתמשכים".

שחיקת הרווחיות, שתירשם על רקע נתוני המאקרו, יחד עם אתגרים רגולטוריים, עלות גיוס מקורות והון ומיצוי רווחי הון בתיקי ני"ע, "תקוזז חלקית על ידי המשך טיפול במבנה העלויות ושיפור ביעילות התפעולית".

לפי חברת הדירוג, "הלימות ההון של המערכת צפויה להמשיך ולהשתפר בעיקר על ידי רווחים צבורים, צמיחה מתונה בנכסי הסיכון תוך המשך שינוי תמהילם, מכירת נכסים וחלוקת דיבידנד מתונה".

במעלות מוסיפים כי "רווחיות המערכת הבנקאית תישאר תחת לחץ ב-2015 בשל ההאטה הצפויה בכלכלה המקומית והמשכה של סביבת ריבית נמוכה". עוד מציינים שם כי התגברות ההאטה בכלכלה, יחד עם צמיחת היקף המשכנתאות שנרשמה בשנים האחרונות, "עשויה ליצור לחץ שלילי נוסף על המערכת הבנקאית".

נדל"ן: הביקושים יתפרצו

השנה שהייתה

תוכנית מע"מ אפס שקידם במהלך השנה מי שהיה עד לאחרונה שר האוצר, יאיר לפיד, גרמה לירידה ניכרת במכירת הדירות החדשות, מה שלא מנע את המשך העלייה במחירי הנדל"ן. לקראת סוף השנה, בעקבות פיטורי לפיד, בוטלה התוכנית, אולם על רקע סביבת הריבית הנמוכה, לא נראה כי יישומן של תוכניות אחרות יחולל שינוי כיוון משמעותי בשוק.

ב-S&P מעלות מציינים כי "העלייה בביקוש לדירות וההיצע המוגבל מסבירים את עליית המחירים בשנים האחרונות בשוק הדיור למגורים בישראל". עוד הם מזכירים קיום "צוואר בקבוק בהליכי התכנון והרישוי אשר משפיע לרעה על היקפי היתרי הבנייה".

במידרוג מציינים כי "מחירי הדיור ממשיכים את מגמת העלייה שהחלה כבר בשנת 2008", וכי ההאטה שנרשמה השנה בקצב העסקאות לא נובעת מירידה בביקושים, אלא מהמתנה בציפייה לשינויים רגולטוריים.

השנה שתהיה

במעלות מעריכים כי "הבחירות לכנסת ואי יישום התכניות להורדת מחירי הדיור יביאו בטווח הקצר לעלייה במספר העסקאות ולעליית מחירים. בטווח המיידי יתפרצו הביקושים הכבושים לדיור שהצטברו בחודשים האחרונים. עלויות אשראי נמוכות ומחסור באלטרנטיבות השקעה תומכים אף הם בביקושים גבוהים".

בטווח הבינוני מעריכים בחברת הדירוג כי "קצב העלייה במחירי הבתים יואט, עקב גידול בהיצע ונורמליזציה הדרגתית של המדיניות המוניטרית".

במידרוג סבורים כי הקיפאון היחסי שנרשם בחודשים האחרונים בשוק הדיור "יצר ביקוש מצטבר על פני חודשים אלו, וכעת צפויים כל אותם רוכשי דירות פוטנציאליים לחזור אל השוק. תהליך זה צפוי להגביר את הביקושים במידה רבה ובהתאם להעלות את קצב המכירה והמחירים".

תקשורת: תחרות חריפה (1)

השנה שהייתה

המהפכה הרגולטורית בשוק התקשורת המקומי שהתרחשה לפני כמה שנים ובמרכזה עמדו חברות הטלפונים הסלולריים, המשיכה גם השנה לבוא לידי ביטוי בצמצום הכנסותיהן של חברות הסלולר הוותיקות, על אף שהתחרות ביניהן רשמה רגיעה מסוימת ביחס לשנים קודמות.

ב-S&P מעלות מציינים כי "מגמת השחיקה נמשכה גם בגזרת ההכנסה הממוצעת ללקוח (ARPU), אולם הוסיפו כי "על אף השחיקה ברמת הרווחיות התפעולית... אנו מעריכים את רמת הרווחיות כממוצעת". עוד כותבים שם כי במהלך השנה החולפת "התמקדו החברות במכירות ציוד קצה שנפגעו בשנים האחרונות... וכן פעלו לקיצוץ נוסף בעלויות. סלקום ופרטנר המשיכו לפעול להקטנת רמות החוב".

במידרוג מוסיפים כי "סיכון הענף הוא בינוני, יחסית לממוצע הכלל משקי", אולם בעקבות השינוי במצב השוק "רמת אי הוודאות בענף גדלה בשנים האחרונות". בנןסף מיינים שם כי מגמת צמצום או הפסקת חלוקת הדיבידנדים של החברות בענף נמשכה גם ב-2014.

השנה שתהיה

במידרוג סבורים כי "חוסר היציבות בענף יימשך בטווח הזמן הקצר, עם המשך תחרות המחירים ושיעורי הנטישה הגבוהים. פוטנציאל ההתייעלות של החברות בענף מוגבל (ללא פגיעה במיצובן העסקי), נוכח מהלכי התייעלות שכבר בוצעו". עוד מציינים במידרוג כי בשנה הקרובה "רמת התחרות במגזר הנייח צפויה אף היא להתגבר, נוכח רגולציה לכינון שוק סיטונאי", ולגבי טווח הזמן הבינוני מעריכים שם כי השוק יתכנס לכמה קבוצות תקשורת שיספקו את מכלול השירותים.

במעלות סבורים כי "התחרות בשוק הסלולר תימשך בטווח הבינוני-ארוך, אך הירידה בהכנסות תואט. החברות ימשיכו לפעול לשימור נתח שוק אפילו על חשבון ירידה ברווחיות". עוד מעריכים בחברת הדירוג כי "ההכנסה הממוצעת ללקוח תקטן בטווח הקרוב, והתייצבות תיתכן רק בסוף שנת 2016".

מזון: תחרות חריפה (2)

השנה שהייתה

ירידה בשיעורי הצריכה, חזרתה של מחאה חברתית והשפעה שלילית ממבצע "צוק איתן" שחקו את שיעורי הרווחיות של מרבית השחקניות הבולטות בענף, ובראשן שופרסל - שאף הודיעה במהלך השנה על תוכנית התייעלות שגררה אותה להפסדים כבדים - ורבוע כחול, המפעילה את רשת מגה.

במידרוג מציינים כי "ההאטה בשוק באה לידי ביטוי, בין היתר, בירידה בצמיחה במכירות חנויות זהות וחלק מהשחקניות אף הציגו שינוי שלילי מהותי בשיעור המכירות". עוד ציינו כי "הרשתות הגדולות החלו השנה בתהליך מהותי של צמצום שטחי מסחר לצד צעדי התייעלות תפעולית, על מנת להתמודד עם התחרות הגוברת מצד הרשתות הקטנות".

לפי הניתוח של S&P מעלות, "במהלך 2014, בניגוד לשנים עברו, היינו עדים להתמתנות בקצב הצמיחה בהכנסות, ולקיטון בקצב פתיחת חנויות של כל השחקנים בשוק. בעוד הרשתות המאורגנות משנות מיתוג ומתקרבות לכיוון הדיסקאונט, רשתות הדיסקאונט יוצאות מאזורי התעשייה ומתרחבות למרכזי הערים, בעיקר בפריפריה".

השנה שתהיה

במעלות סבורים כי "לנוכח שיפור בגישה למידע השוואתי בין המחירים והמוצרים של השחקניות השונות, וכן שינוי בהעדפות הצרכנים שנותנים דגש למחיר, התחרות תמשיך להוות את אחד מהמאפיינים העיקריים בשוק המזון ב-2015. הענף ימשיך להציג עלייה בנתחי השוק של הרשתות הקטנות על חשבון הקמעונאיות המאורגנות והמכולות". עוד מעריכים שם כי "התאוששות בשיעורי הרווחיות התפעולי תחול רק בטווח הבינוני-רחוק".

ההערכה במידרוג היא כי "על אף היותו של הענף דפנסיבי בהגדרה, הוא ימשיך להציג בטווח הזמן הקצר-בינוני רמת תחרות עולה, עקב ריבוי מתחרים ושטחי מסחר, שחיקה במרווחים, וסביבה מאקרו כלכלית מאתגרת. תהליכי התייעלות שמציגות חלק מהחברות צפויים לתמוך ברווחיות גבוהה יותר מזו שהוצגה בשנה האחרונה".

זיקוק ודלק: הנפט והדולר ישפיעו לטובה

השנה שהייתה

במחצית הראשונה הציגו חברות הדלק המקומיות יציבות בפרמטרים התפעוליים שלהן, ואז הגיע מבצע "צוק איתן" שפגע בתוצאות הכספיות של הרבעון השלישי.

בתחום הזיקוק, הדוחות הכספיים שפרסמה חברת האנרגיה בזן במהלך השנה הצביעו על שיפור תפעולי ושיפור מרווחי הזיקוק, בין היתר בזכות תהליכי התייעלות, מעבר לשימוש בגז טבעי וניצול יכולות הזיקוק של החברה, ולמרות תקלה בצנרת מתקן המידן של החברה, שפגעה ברווח התפעולי של הרבעון השלישי. גם פעילות הזיקוק של פז, באמצעות בית הזיקוק באשדוד, נהנתה ממגמה חיובית. ב-S&P מעלות מוסיפים כי במהלך השנה החולפת לא נרשמו שינוים מהותיים בדירוגי חברות הענף, ומציינים כי כיום תחזית הדירוג של כולן היא יציבה.

השנה שתהיה

הירידה החדה במחירי הנפט בעולם בשבועות האחרונים צפויה להשפיע על מחירי המכירה של המוצרים שמציעות חברות הענף. "ירידה במחיר הנפט עשויה להביא לפתיחת המרווחים ולשיפור ברווחיות, כפי שאכן קרה במרווחי הייחוס בתחום הזיקוק מאז החלה הירידה במחירי הנפט", מסבירים בחברת הדירוג.

אמנם, על פי הערכת החברה, "מרווחי הזיקוק באירופה יילחצו כלפי מטה ב-2015 בשל ביקושים נמוכים יחסית לעודף היצע". אך בכל הנוגע לישראל סבורים שם כי "מרווחי הזיקוק שיציגו בזן ופז אשדוד במהלך 2015 יהיו פחות תנודתיים ממקביליהם האירופאים, בעיקר הודות להשלמת מספר פרויקטים בשנתיים האחרונות והמעבר לשימוש בגז טבעי". סיבה נוספת לאופטימיות מוצאים במעלות בפיחות שנרשם בשקל מול הדולר, זאת משום שעלויות השכר בחברות הן בשקלים, וההכנסות נרשמות בדולרים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן