גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות תחת חקירות? בקטנה

ליברמן הוא כמו כוסברה בסלט, והטורקים הצעירים בליכוד רוקמים בריתות

אביגדור ליברמן / צילום: נועם מושקוביץ
אביגדור ליברמן / צילום: נועם מושקוביץ

במדור הסאטירי "אפעס" של ידיעות אחרונות צחקו לפני שלושה שבועות שבישראל ביתנו מודאגים שזו פעם ראשונה שיש מערכת בחירות מבלי שמתנהלת חקירה פלילית נגד המפלגה. שרשרת הפיקוד של ישראל ביתנו שצועדת בסך אל להב 433 פתרה את הבעיה. אביגדור ליברמן שוחה עכשיו במים מוכרים. לנהל מערכת בחירות תחת חשדות לכאורה וחקירות הוא רגיל.

ליברמן, ובעיקר הבוחרים שלו, ראו כבר הכל. הם צפו ביו"ר ישראל ביתנו יוצא ונכנס מחדרי חקירות. החל מכתב אישום שהוגש נגדו ב-99 על תקיפת קטין, עבור בחשדות שקיבל מיליוני שקלים דרך חברת "נתיב אל המזרח", ועד לחקירת חברת מ.ל. 1 שנקראה על שם ביתו הצעירה מיכל שנחקרה גם היא בחשד לתיווך במתן שוחד. ואפשר להזכיר גם את זאב בן אריה השגריר בבלרוס, שהורשע במסירת מידע על חקירה לליברמן. כל החשדות האלו לא השפיעו מעולם על מצביעי ישראל ביתנו. שום דבר לא נגע בליברמן גם כשהוא עצמו היה לכאורה מעורב. אפשר להניח בזהירות שגם הפרשה הזו לא תשפיע עליו בצורה דרמטית מבחינה פוליטית. אם עד כה הוא לא נתפס בעיני בוחריו כמושחת, קל וחומר עכשיו כשהוא אפילו לא חשוד בפרשה.

אפשר לתהות איך כל זה קרה במפלגה שהשליט הכל יכול שלה, שיודע הכל עד רמת מספר כפיות הסוכר ששותה המנקה בסניף אור יהודה דרום של המפלגה, איך הוא לא ידע כלום, אבל אם אחרי שנה של מעקב אחרי אנשי ישראל ביתנו לא נמצא אפילו חשד נגדו, זה גם אומר משהו. וזה לא יהיה מופרך לשער שחוקרי המשטרה עשו הכל כדי לקשור את ליברמן לעניין. אין ספק שהם ימשיכו לעשות מאמצים לשים יד על הראש אם לא בעניינים האלה, אז בתחומים אחרים. למזלו של ליברמן, ליבת הארגון הנחקר נאמן לו נאמנות כלבית. החינוך הסובייטי שקיבלה קירשנבאום בסיביר לימד אותה לשתוק, גם אם היתה נחקרת בדמשק. וכך גם שאר החשודים. ליברמן הוא טיפוס יוצא דופן בפוליטיקה המקומית. הוא כמו כוסברה בסלט, כמו עמבה בשווארמה, כמו אנשובי בפיצה. יש כאלו שעצם אזכור שמו גורם להם לעוות את פניהם בסלידה ותיעוב ויש כאלו שנשבים בקסמיו וילכו אחריו עד הסוף.

המצביעים הרוסים, שהפכו בשנים שחלפו לישראלים, יחזרו עכשיו הביתה לאיווט. הפרשה החדשה נתפסת בעיניהם שוב כניסיון חיסול פוליטי, הגרעין הקשה של ישראל ביתנו רק יתהדק. הוא יחבק את בוחריו והם יחבקו אותו. איווט יכול לדבר מעכשיו רוסית עד סוף הבחירות. ההצבעה השבטית תשוב, מקייב ועד טשקנט מסאן פטרסבורג ועד אודסה.

ובכל זאת, אי אפשר גם להמעיט בהשלכות של הפרשה. למרות שליברמן עצמו לא מעורב, ברמה האישית זה לא נעים ומאוד מתסכל, וגם בכמה המערכתית מדובר בזעזוע לא קל. ויז'ניצר, קירשנבאום, ישראל יהושוע, ועוד רבים אחרים קרובים מאוד לליברמן ומהווים צירים מרכזיים עבורו. בתקופה הקרובה הוא יהיה טרוד בעניין לא פחות מהם.

יכול להיות שבעוד שבועיים הפרשה תגווע, הכל יתברר כפלופ ולא יישאר ממנה זכר, אבל אולי גם ההיפך. מצעד הנחקרים למשרדי 433 רק יתפח והפרשה תלווה את מערכת הבחירות ותישאר שם גם אחריה. אם זה מה שיקרה שר החוץ יצטרך לארוז מחדש את מפלגתו. ממילא הוא התכוון לרענן את השורות במפלגה ולשלוח יותר ממחצית מחברי הסיעה הביתה. אמנם קירשנבאום לא היתה כלולה בתוכנית ההתרעננות אבל אם לא תהיה ברירה היא תאלץ לשלם מחיר ולהיזרק לשולי הדרך כמו דני איילון שהתאייד כאילו לא היה שם מעולם, אנסטסיה מיכאלי, אסתרינה טרטמן ועוד רבים וטובים שנותרו אפיזודות פוליטיות חולפות שרק חובבי הז'אנר ופרשנים פוליטיים זוכרים.

בוויטרינה יציב ליברמן שחקני רכש חדשים. אלו הם חוקי המשחק. הוא ינער את דש חולצתו וימשיך הלאה. גם ככה ההצבעה לישראל ביתנו היא פרסונלית, ליברמן הוא הפנים, הוא הכוח, כשמאחוריו ניצבים בעיקר סטטיסטים.

בלי קשר לפיגוע הרב מערכתי הזה, לליברמן יש בעיה עם מצביעים חדשים. החידה היא היא מי האנשים שמצביעים עבורו מעבר לקהל הרוסי הוותיק. בשביל זה צריך לחזור למשל הכוסברה והעמבה.

לליברמן יש תדמית פשיסטית אבל הוא תמיד היה פרגמטי. הוא תמיד אמר שאין לו בעיה לעזוב את נוקדים אם יהיה הסכם עתידי ומוכן גם להחזיר את אום אל פאחם. הוא לא מת על ערבים אבל גם לא רוצה לחיות איתם. אבל בכל זאת כל פעם שאמירות מרכז-שמאל יוצאות מפיו נראה כאילו הוא פתח בקמפיין התמרכזות. עוד מוקדם לדעת כיצד תשפיע הפרשה, אם בכלל, על הקהל הזה, שיכול למצוא את ביתו במקומות אחרים, כמו גם על בן בריתו משה כחלון, או על נתניהו, שהחקירה נגד המפלגה של יריבו התפוצצה בנר השמיני של חנוכה והיתה מבחינתו נס אחרי שבועיים קשים.

מי ירד ליגה בליכוד?

ברביעי בערב, כשבכל העולם יחליפו מיצים לרגל תחילת השנה החדשה, לחברי הכנסת והמתמודדים ברשימת הליכוד כבר לא יהיה כוח. הם התחבקו והתנשקו מספיק בשבועות האחרונים במרוץ לפריימריז. גם המועמדים החילוניים ברשימה מודים לאלוהים, ולבית הדין העליון של התנועה, שהחליטו לקיים את הבחירות בזמן כה קצר.

בחצות, כשהשנה תתחלף, המועמדים יכססו ציפורניים. לאחר הפיאסקו עם המחשבים בפריימריז הקודמים החליטו בליכוד שהכל יהיה ידני כמו פעם. ספירת הקולות צפויה להימשך עד לשעות הקטנות של הלילה.

כמו בליגת העל בכדורגל בשנים האחרונות, הדרמה בבחירות לרשימה היא בעיקר בחלק התחתון של הטבלה, מי ירד ליגה, או מי יודח ולא ישתתף בעונה הבאה בתוכנית הריאליטי של סיעת הליכוד בכנסת הבאה. כשעל 15 מקומות ברשימה הארצית מתמודדים 16 ח"כים מכהנים וגם מתמודדים חדשים-ישנים כמו דיכטר ומיכי רצון, הקרב המסקרן הוא לא ימי יישאר ברשימה אלא מי ייפלט ממנה. בליכוד מעריכים שבקבוצת הסיכון נמצאים גילה גמליאל, שטייניץ, אקוניס, צחי הנגבי ואולי גם פייגילין.

אחרי פרישתו של סער שזכה פעמיים במקום הראשון, הקרב בצמרת הרשימה הוא בין ישראל כץ לגלעד ארדן. זה בעיקר קרב על אגו. לציבור ממש לא אכפת מי מהם יגיע ראשון, הוא ממילא יקבל את שניהם כשרים בכירים בממשלה הבאה. בחמישייה הפותחת צפויים להתברג גם סילבן שלום, בוגי יעלון ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. לכולם ניסיון עתיר שנים והם זוכים לאהדת הליכוד אבל אף אחד מהם הוא לא אישה. כשיוודעו התוצאות ינסה נתניהו לעטר את הרשימה עם דמות נשית חברתית בעלת שיעור קומה שיובטח לה תפקיד של שרה. אחרי שמרים פרץ סירבה באחרונה להצעת נתניהו לשמש מועמדת לשרת החינוך מטעם הליכוד, שוקד נתניהו בחיפוש אחר דמות נשית אחרת. הדבר האחרון שרה"מ רוצה זה לראות לצידו בפוסטרים ובשילוט החוצות את מירי רגב, שיש מי שמעריך שתעפיל גבוה גבוה.

בעוד תוצאות השליש העליון של הרשימה פחות או יותר ידועות, במרכז הטבלה יש קרבות בין סגני השרים, המכונים בליכוד "הטורקים הצעירים", ששואפים להתמנות לשרים בממשלה הבאה. אלקין, לוין, דנון, חוטובלי ורגב עוברים בימים האחרונים טקסים משפילים בתחנונים לתמיכה. הם רודפים אחר ראשי סניפים, טוחנים בר מצוות, אוכלים עוף בידיים בחתונות ורוקמים בריתות ורשימות חיסולים. אלקין מארגן גרעינים תורניים, לוין נעזר בכוחות המאורגנים של ההסתדרות, והנגבי מנופף באימו החצי תימניה.

שטייניץ, שכבר היה שר נמצא על הכוונת שלהם. על פי הערכות גם אם יתדרדר לסוף הרשימה נתניהו ישמור לו כיסא בממשלה, לכן יש מי שפועל לדחוק אותו החוצה לגמרי מהרשימה. רק אם יפלט לא יהיה שר.

נקודת הג'י

הסיכוי לעלות לצמרת בפריימריז הוא פונקציה של תמיכה אל מול התנגדות. למי שלא מאיים על אף אחד יש סיכוי גדול יותר לעלות למעלה מאלו שנתפסים חזקים. בימים האחרונים שוקדים הפעילים, הח"כים וקבלני הקולות על רשימות המומלצים והדילים. במפלגה כבר רצות שמועות על כמה כאלה: "דיל אכדיה" על שם המלון שבו נסגר בין חיים כץ לארדן בתיווכו של ראש מועצת נתיבות יחיאל זוהר; הדיל התימני של מיכי רצון שבו התימנים בתנועה מתנים תמיכה במועמדים בתנאי שיצביעו לרצון; דיל נגד אלקין, שבעצמו סכינאי לא קטן, שהתחזק מאוד בקדנציה האחרונה; והדיל הגרוזיני שהתנפץ. בבחירות הקודמות נהנתה חוטובלי מתמיכתו של "פורום ג'י", פורום חברי המכרז הגרוזיניים בליכוד אלא שבהיותה סגנית שר אכזבה חוטובלי את הקבוצה חורצת הגורלות במפלגה. היא רצתה להכריע על גורל ארץ ישראל, הם ציפו ממנה להיות מעשית ולמנות עוזרים מבני העדה. לחוטובלי הבוכרית נשארו ימים ספורים לאחות את הקרעים ולחזור לחיק המשפחה.

הערב צפוי להתכנס פורום ג'י במסעדת גחלים ברחובות לארוחת ערב. כל מועמד שמגיע להופיע בפני הפורום הנכבד משלם כ-1,000 שקל. על בטן מלאה בשיפודים וחומוס-צ'יפס-סלט שומעים החברים את תחנוני המועמדים מדוע כדאי להצביע להם. זה יקר אך משתלם לכולם- המועמדים פוגשים בבת אחת קבוצה על 50 איש, וחברי פורום ג'י לא נשארים רעבים. הכינוס מתקיים כל פעם במקום אחר. וזה לא הפורום היחיד שמקיים ראיונות. יש גם את פורום נהגי אגד שלפחות מקיים את הדיונים בחדר הישיבות של החברה כשהכיבוד עליהם. מהמועמדים שיושבים בינתיים בחוץ וממתינים אחד אחד להיכנס לחדר, לא נחסכת ההשפלה אבל נחסך הכסף.

השרים הוותיקים כבר פחות הולכים לאירועים האלה. לישראל כץ למשל אין צורך. המחלפים והכבישים החדשים שהחל בתכנונם בקדנציה הקודמת הבשילו לו בזו הנוכחית וכל מה שנותר לו זה לנופף בעשייה. זה הנשק העיקרי שלו. בעוד כשבוע, בתום הפריימריז, צפוי להבשיל לו מהלך נוסף שכץ יתיישב על כיסא שר האוצר.

ביום ד' יגיע לסיומו גם המאבק על ראשות הליכוד בין נתניהו לדנון. נתניהו, שלא מחמיץ שום הזדמנות להילחץ, משגר שליחים לשכנע את דנון להסיר מועמדות. הם מסבירים לדנון שזה לטובתו האישית, אבל מספר ראשי הערים והפעילים שנשלחים אליו מרמז שמדובר במהלך מאורגן של רה"מ שלחוץ מהסיטואציה כאילו הוא מתמודד מול אובמה. למרות שהוא ייענש בבחירות לרשימה וישלם מחיר כבד על עצם קריאת התיגר על ראש ממשלה מכהן, דנון מתמודד. הוא עושה הכנות ליום שאחרי נתניהו ויודע שיהיה מי שייתן לו ניקוד על האומץ לומר בקול את מה שרבים בליכוד שומרים בבטן.

גיבור טרגי

הגיבור הטרגי של השבוע הוא ח"כ שאול מופז. בתוך ימים ספורים הפך הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר ממועמד מוביל למשבצת הביטחוניסט הנוצצת של העבודה בתנועה המאוחדת, לשבוי של מספר שתיים ואחרון ברשימת קדימה לכנסת היוצאת, ח"כ לשלושה חודשים, יובל צלנר.

עד לפני שבועיים המעבר לעבודה נראה היה מובטח. כשח"כ לשעבר ישראל חסון עזב את החיים הפוליטיים לטובת רשות העתיקות, המשא ומתן של מופז עם הרצוג ולבני היה בשיאו. אלא שח"כ לשעבר רונית תירוש שהיתה אמורה להיכנס במקומו לכנסת, החליטה שלשלושה חודשים בלבד, ועוד בפגרה, לא שווה לעזוב עבודה ולהתלכלך בכותרות מכוערות בעיתונים על גניבת הקופה הציבורית. תירוש לא איבדה את החלום להיות חברת כנסת, אלא שאחרי שכחלון הצהיר שלא יכלול ברשימתו חברי כנסת מכהנים, חשבה לעצמה תירוש שהמהלך עשוי להגדיל לה את הסיכויים להשתבץ ברשימה הנחשקת.

צלנר, הבא ברשימת קדימה לכנסת נקרא למשרדו של מופז. שר הביטחון לשעבר הסתכל לצלנר בלבן של העיניים והבהיר לו חד משמעית, שלו הדבר היה תלוי בו, צלנר לא היה הבחירה הטבעית. מופז, ששמר על ניקיון כפיים לאורך כל הקריירה הציבורית שלו, לא אהב את הפרשיה הישנה ששמו של צלנר נקשר בה. צלנר, עוזרו לשעבר של חיים רמון ושהספיק לכהן תקופה קצרה בכנסת הקודמת, לא פראייר בעצמו. במטרה לגמול למופז על כנותו, החליט להעביר החלטה במוסדות קדימה, המפלגה הלא קיימת, שלא תאפשר למופז להצטרף לעבודה ללא החלטת המפלגה כולה. כן, זו שלא עוברת את אחוז החסימה. בינתיים ממשיך ידלין לנהל מו"מ על משבצת הביטחוניסט של העבודה לכנסת, שעליה מתמודד גם מופז. למזלו של האחרון, ידלין מצב תנאים שלא בטוח שיעלו בקנה אחד עם הרצון של הרצוג ולבני. כרגע זה פועל לטובת מופז ונותן לו זמן להתארגן כדי להשפיע על מוסדות קדימה. אם לא יצליח, הכניסה הזו של צלנר למערכת הפוליטית שנמצאת בפגרה, עוד עלולה להותיר את מופז בפגרה מתמשכת מחוץ לחיים הפוליטיים.

על מה הבחירות האלה בכלל?

שבוע שלישי עבר מאז החלה מערכת הבחירות ואף אחד עוד לא הצליח לקבוע את סדר היום או לומר על מה הבחירות האלה בכלל. אם לפני שבועיים הגיע נתניהו לוועידת "גלובס" כמה שעות לאחר שמקורות זרים דיווחו על תקיפה מסתורית בסוריה, ובמקום למנף את השיח הביטחוני, דיבר בנאומו על מע"מ אפס על מוצרי יסוד, השבוע הוא נהג ההיפך. בעוד דוח העוני משתולל ועושה שמות בממשלת נתניהו בכלי התקשורת, העלה ראש הממשלה את ירושלים על ראש שמחתו ודיבר על נגמ"שים בכותל. בינתיים נראה שנתניהו רק מגיב, לא יוזם. ככה זה כשלנתניהו יש אינפלציה של יועצים שכל אחד מהם חושב אחרת.

הרצוג ולבני, מנגד, לא נגררים. הם מתכוונים ללחוץ על דוושת הגז החברתי ולהתמקד בענייני רווחה. המפלגה המאוחדת שלהם היתה יכולה להחזיר את נתניהו למדורת השבט הקלאסית, לשני גושים, ימין ושמאל, אבל נראה שראש הממשלה לא מסתפק בזאת ורק מחפש עם מי לריב כדי לקושש מנדטים. השבוע הוא התבלבל וחבט בפרס.

העדר אג'נדה מרכזית בבחירות משליכה גם על הרכב הרשימה של כחלון. קצב האירועים המסחרר מונע מכחלון לקבל החלטה סופית כיצד תורכב הרשימה. בינתיים הוא הציג שתי דמויות ראשונות באופן רשמי: השגריר לשעבר מייקל אורן, שנחשב דווקא למקורב לנתניהו ואלי אלאלוף, ששיבוצו ברשימה מהווה סכין בגבו של יאיר לפיד. לא בטוח שהשניים הם מגנטי מנדטים או הדמויות המהפכניות שלהם הציבור חיכה. אולי הצגתם כשתי הדמויות הראשונות שבאות מתחומים שונים מערערת את אמון הציבור שממתין לקו ברור שיעיד על דרכה של המפלגה.

מצד שני, המצטרף הראשון לרשימתו של לפיד היה יעקב פרי, האיש בעל משכורת המיליונים מבנק המזרחי, שאמר שהוא חלק ממעמד הביניים. התקשורת תקפה את לפיד בטענה שזו טעות. בסוף זה נגמר עם 19 מנדטים.

עוד כתבות

איל פז, מנכ''ל מאסטרקארד ישראל / צילום: יח''צ

עם מאות עובדים וכבר בגיל 37: הקידום המטאורי של מנכ"ל חברת התשלומים

"התגייסתי לקורס טיס, אבל אחרי תשעה חודשים הבנתי שזה לא מתאים לי וחתמתי ויתור. עברתי לתותחנים. בהתחלה זה היה הלם של בוץ ותותחים, אבל בסוף יצאתי לקצונה" ● שיחה קצרה עם איל פז, מנכ"ל מאסטרקארד ישראל

ראאד סעד, מס' 2 בחמאס

האזהרה הדחופה של חמאס למחבלים אחרי חיסול סעד

שני לוחמים במילואים נפצעו קל בפיצוץ מטען בדרום רצועת עזה ● גורם ביטחוני אמר כי גוברת ההערכה שראאד סעד, מספר 2 בחמאס, חוסל בתקיפה במערב העיר עזה ● ברויטרס דווח כי בשלהי כהונת ביידן, גורמי מודיעין אמריקאים השעו זמנית חלק משיתוף המודיעין עם ישראל, בשל חשש בנוגע להתנהלותה במלחמה ברצועת עזה ● עדכונים שוטפים 

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המדינה המצטיינת בשוק ההון": המקום המפתיע שישראל קטפה במדד של המגזין היוקרתי

למרות החששות ממיתון עולמי על רקע מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה העולמית סיימה את 2025 ביציבות ● בדירוג הכלכלות החזקות של האקונומיסט ישראל מזנקת מהמקום ה-6 בשנה שעברה, למקום השלישי, בעיקר בזכות ביצועי שיא של שוק ההון המקומי

חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה / צילום: AI

"אולי אם הייתה לי קרחת היו רואים אותי": חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה לזה

מדע הסרטן והטיפול המתקדם בו הביאו בשורה לחולים, ובישראל כשני שלישים מהם זוכים לחיות יותר משנה מרגע הגילוי ● אלא שבפועל נוצר פה פסיפס מורכב של אנשים, עם צרכים שונים ומשתנים, שמערכות התמיכה לא יודעות לעכל: ממימון תרופות, דרך מענה בקהילה ועד הניסיון להשתלב בשגרה ובעבודה ● כרגע אין תוכנית לאומית ו"החולים החדשים" נופלים בין הכיסאות

כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת 2025 / צילום: Shutterstock

לקראת סוף השנה: כך תצמצמו את עלויות המס

חוק הרווחים הכלואים, הוראת השעה להעברת נכסים, חזרת תושבים לישראל והטבות נדל"ן - כל מה שקריטי לדעת לפני שמסתיימת שנת 2025

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 10 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

מערכת החיסון נלחמת חזרה / צילום: Shutterstock

מערכת החיסון נלחמת חזרה: 3 מחקרים שיעזרו למנוע את מחלות העתיד

פרופ' יפעת מרבל, שנבחרה השבוע על ידי כתב העת Nature לאחת המשפיעות במדע, גילתה אוצר של אנטיביוטיקות פוטנציאליות ומתקדמת לשלב הבא במחקר ● פרופ' פמלה ביורקמן, כלת פרס וולף, עובדת על חיסון אחד למחלות שעוד לא נולדו ● ופרופ' רון דיסקין מכין מלכודות משוכללות לווירוסים ● כשהמגפה הבאה אורבת בפינה ומחקרי חיסונים מקוצצים, שלושה חוקרים נותנים סיבה לאופטימיות

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

האם אפל הולכת בעקבות IBM? השאלות הגדולות בעקבות גל העזיבות

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

התוואי התת קרקעי ברפיח / צילום: דובר צה''ל

שורדי שבי פנו בדרישה לנתניהו: "תקים ועדת חקירה ממלכתית"

צה"ל תקף בדרום לבנון בפעם השלישית היום ● המסר של חמאס לפעילי הארגון לאחר החיסול: "גלו ערנות וזהירות" ● משרד הפנים של חמאס: אחמד זמזם, קצין במשרד הפנים של חמאס - חוסל בידי חמושים במחנה הפליטים אל-מע'אזי שבמרכז הרצועה ● עדכונים שוטפים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

סבתא בת 102 הורישה הכול לנכד אחד. למה הצוואה בוטלה?

שלושה אחים פרסמו מכרז כדי לדעת כמה שווה הדירה שירשו מאביהם, אך בית המשפט המחוזי בלוד החליט שהם צריכים למכור אותה ● למה נפסלה צוואה במסגרתה הורישה הסבתא את כל רכושה לאחד מנכדיה? ● והאם הכנסה ממכירת דירות נחשבת הכנסה עסקית או פרטית לצורכי מס? ● 3 פסקי דין בשבוע

חיפה. הובילה את מכירת הדירות בתקופת חגי תשרי האחרונים / צילום: Shutterstock

היצע הדירות על המדף מתחיל לרדת - לראשונה זה שלוש שנים וחצי

היצע הדירות החדשות הלא מכורות ירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז ● במקביל, מבצעי "דירה בהנחה" שימרו את מיקומה של חיפה בראש טבלת המכירות הארצית בחודשים אוגוסט־אוקטובר, יותר מתל אביב וירושלים

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש הבוקר / צילום: עמירם גיל

ביהמ"ש על פרשת סלייס: הליך פלילי יכול היה לסייע להשבת הכסף

בדיון לאישור הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה, השופטת יעקבי רמזה לקיום חקירה סמויה במישור הפלילי ואמרה: "אני אופטימית ומאמינה בצדק ושאנשים יקבלו בסוף את הכסף. ברור לי ששנתיים זה מעבר להרי החושך למישהו שצריך תרופות" ● בין הנושאים שעלו: התביעות המתגבשות נגד בעלי השליטה ודיון עתידי בבג"ץ על ערבות מדינה לחוסכים

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע היום על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח היום בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש