גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכר המינימום: אליה וקוץ בה?

העלאת שכר המינימום תפגע במוטיבציה ותגרום לפיטורים

תלוש משכורת תלוש שכר / צלם: תמר מצפי
תלוש משכורת תלוש שכר / צלם: תמר מצפי

העלאת שכר המינימום - בשורה טובה לעובדים הרבים שמתקשים לגמור את החודש, או שימוש ציני באלה, לטובת המוניטין של נתניהו בתקופת בחירות? עד שהדבר יתחוור, כדאי, במילים פשוטות, להתוודע לכמה חסרונות שהאפשרות הזו טומנת בחובה.

מוטיבציה - עניין טריקי

במקור, זו אמורה להיות בשורה נהדרת. אם נישען על מחקרים העוסקים בקשר שבין העלאת שכר לרמת המוטיבציה של העובדים, מדובר בהעלאה מספיק משמעותית כדי לייצר עלייה במוטיבציה. המחקרים מראים כי דרוש שיפור תנאים של 8-7 אחוזים כדי לגרום לעובדים לחוש שמחה בשל ההעלאה, ומוטיבציה גבוהה לעבוד קשה יותר ולהצדיק אותה.

אולם מחקרים אלה רלוונטיים יותר לדיון ברמה העקרונית, המתייחס להעלאות שכר נקודתיות של עובד שמנהלו רוצה לקדמו. כשמדברים על העלאת שכר המינימום באופן גורף, התמונה שונה לגמרי.

יתרה מזו, אם במוטיבציה עסקינן, הרי שהעלאת שכר המינימום לעובדים הרלוונטיים לכך עלולה להשתמע דווקא להפחתת המוטיבציה שלהם להתקדם מבחינה מקצועית, בין אם בתוך הארגון, ובין אם בקריירה האישית שלהם. אדם שמקבל העלאה כזו ומרוצה ממצבו החדש, לא ירגיש כל צורך לקדם את עצמו, ללמוד, לשפר את כישוריו, להתמקצע, לחפש עבודה חדשה ששכרה גבוה יותר. כך, בפועל, עובדים רבים יותר יקפאו על שמריהם.

ובאשר למוטיבציה של העובדים האחרים, אלה שלא משתכרים בשכר מינימום, זו צפויה לרדת, בשל תחושתם שהמהלך הזה לא הוגן. מה איתם? מדוע להם לא מגיעה העלאה בשכר?

מן הפח אל הפחת: ממינימום לאבטלה

ישנה גם הסכנה הגורפת שהמהלך הזה - במקום להועיל לכל אותם עובדים שאפילו תוספת של שקל לשעה תשנה את חייהם, ולו בתפיסת המציאות שלהם - תגרום להם לרע ביותר: איבוד עבודתם, בהיותם יקרים מדי להעסקה. כך קרה, למשל, בארה"ב, בצורה ברורה ומשמעותית, בפעם הראשונה שבה נקבעה העלאת שכר המינימום בשנת 1938, וכך קורה גם בשנים האחרונות בסמואה האמריקנית.

במקרה אחר, גרוע לא פחות, המעסיקים יתמודדו עם הדרישה לשלם יותר, דרך חידוש הסכמי העבודה של עובדיהם וצמצום משרותיהם למשרות חלקיות. מצב כזה יעשה, גם הוא, את ההיפך מכפי שהתכוון המשורר: העובדים הללו ירוויחו משמעותית פחות ממה שהשתכרו קודם לכן.

מבחינת המעסיקים, כדאי שיזכירו לעצמם שדרושה הרעת תנאים של 5 אחוזים בלבד כדי לייצר ירידה דרסטית במוטיבציה בקרב העובדים. מבחינת העובדים האומללים - אלה, בתגובה למצב החדש, ודאי יחפשו עבודה נוספת כדי להיות מועסקים במשרה מלאה ולהשתכר באורח סביר. צעד כזה מוביל ברוב המקרים לעבודה בהיקפים גדולים הרבה יותר מאשר במשרה אחת מלאה לאדם, ובמילים אחרות - הופך את אותו אדם לעבד בחייו. רק לא מזמן פורסם המקרה של צעירה אמריקנית שעבדה בשלוש משרות חלקיות שונות, בשכר נמוך. היא נהגה לישון בין משמרת למשמרת ברכבה, ובאחת מהתנומות פשוט מתה, ככל הנראה מתשישות.

עובדים אחרים, שלא ימצאו עבודה נוספת, ייאלצו לעזוב מיוזמתם, ככל הנראה בלא פיצוי, וייכנסו למעגל האבטלה. כך או אחרת, מדובר בתוצאה מייאשת לכל אלה, עם מעט מאוד מקום לתקווה.

במקרה מעט פחות גרוע, המועסקים בשכר מינימום לא יאבדו את עבודתם או את היקף משרתם, אך מעסיקיהם "יוציאו להם את המיץ", כדי, חלילה, לא להרגיש פראיירים. הם יידרשו לשעות עבודה רבות יותר או לתפוקה גבוהה יותר במסגרת השעות שלהם, ו"יזכו" בהנחתות ובמשימות נוספות, ובלוחות זמנים צפופים יותר. חלקם יקרסו תחת העומס אך ימשיכו "לסחוב" (מה שלא יועיל למעסיקיהם, בוודאות), ורבים אחרים פשוט לא יעמדו בכך.

עד כה נראה כי עסקים רבים בעולם הגיבו למהלך כזה בהעסקת עובדים שמצויים בדרגת כישורים ומיומנויות גבוהה יותר - במקום כל אותם עובדים שממוקמים בתחתית סקאלת הכישורים, ומשתכרים בשכר מינימום. בעבור העסקים זה אולי יתרון מקצועי, שכן הפשוטים בעובדיהם יהיו עובדים מיומנים ומוכשרים יותר, אך בעבור המועסקים החדשים בשכר מינימום זוהי הרעה ברמת התפקיד הפוטנציאלי, ובהתאם לכך גם בתנאי העבודה האפשריים שלהם.

צמצום העוני - עוד חלום באספמיא

לבסוף, אם רצוננו הטוב הוא בשיפור מצבם של עניי ישראל, כדאי לזכור שעוד לא קרה שמהלך של העלאת שכר המינימום בארה"ב הצליח לצמצם את רמת העוני בה. אחת הסיבות לכך היא העובדה שכדי שהמהלך ישתלם לעסקים, שלפתע נדרשים לשלם שכר גבוה יותר לעובדיהם הפשוטים ביותר, הם עושים את הקל מכל: מפטרים כדי להעסיק פחות עובדים - מה שמייצר אבטלה, מתחילים להשתמש בשירותי אאוטסורסינג זולים יותר - מה שמייצר עובדים שמשתכרים פחות, וכמובן - מעלים מחירים - ואז, מי משלם את המחיר? כולנו. הצרכנים.

חלק מהצרכנים הללו הם אותם עניים שאנחנו כל כך רוצים בטובתם, וחלק מהם הם אנשי מעמד הביניים, שגם בימים כתיקונם מתקשים לעמוד ביוקר המחייה ומוחים על כך. העניים יקנו פחות לחם ואולי יוותרו לגמרי על חלב, ואנשי מעמד הביניים יצטרכו לוותר גם על הביקור החודשי במסעדה שעד כה הרשו לעצמם להתפרע בו.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה בתהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני הייטק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. פרטי הסיפורים האישיים טושטשו לשמירת פרטיות מושאיהם. פניות ליעל מהודר אפשר לשלוח לדוא"ל yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר לפנות אליה גם בפייסבוק.

עוד כתבות

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

מכרז המיליארדים של צבא ארה"ב שאלביט עשויה לקטוף

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

"השקל החזק תואם את התנאים המאקרו כלכליים. בנק ישראל לא צריך להתערב"

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"