גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשנות את השיטה

דרוש משטר נשיאותי, מבנה פוליטי דו-מפלגתי והגבלת כהונה

האזרח הממוצע עומד נדהם אל מול תעתועי המערכת הפוליטית. זה מתחיל בשאלה, שכולם שואלים את כולם בזמן האחרון - על מה ולמה הוקדמו הבחירות? שאלה נוספת ששואל האזרח הממוצע המודאג היא - כיצד אפשר להבטיח, אם בכלל, שהקדמת הבחירות לא תישנה שוב בחלוף שנתיים. במילים אחרות, כיצד אפשר להבטיח שתוצאות הבחירות יספקו הכרעה פוליטית ברורה; כזו שתאפשר לממשלה החדשה אורך נשימה של ארבע שנים, יכולת משילות ויכולת קבלת וביצוע החלטות.

הבלבול והתהייה נמשכים גם מעבר לכך - אל התנהלותם של הפוליטיקאים עצמם. קיים בציבור חוסר-מוכנות בסיסי לקבל את ההסברים המפותלים של הפוליטיקאים שלנו. הסברים, שהם מכבסת-מילים מפוארת, שבאמצעותה הם מנסים לתרץ התנהלות בלתי-סבירה ובלתי-הולמת בעליל, שפוגעת בדמוקרטיה ובדימוי שלה בעיני העם.

הסברים אלה מתייחסים, למשל, למצעד העריקות-עזיבות-נטישות של פוליטיקאים ממסגרות ארגוניות קיימות, לטובת מסגרות חדשות, או גרוע מכך - לטובת מסגרות הפוכות מבחינה אידיאולוגית.

הגדילה לעשות יו"רית התנועה, הח"כית ציפי לבני, שבחבירתה ליו"ר העבודה, ח"כ יצחק הרצוג, השלימה דילוג מפואר בין הליכוד לעבודה, עם תחנות-ביניים קצרות ואופורטוניסטיות ב"קדימה" ו"התנועה". אני לא יכולה לזקוף לזכותה כפוליטיקאית או כמדינאית, כל הישג שהיא חתומה עליו.

קשה גם להשלים עם התנהגות בוטה זאת, שמכוסה בשכבה עבה של צדקנות עצמית מתובלת במנטרה של "טובת המדינה", מה גם שאותם דברים ממש נאמרו כשהיא הייתה במסגרות שונות. אז מי את באמת ציפי לבני - אידיאולוגית? עסקנית? או כל דבר שתבחרי.

דבר דומה אפשר לומר על השרים לשעבר הח"כים עמיר פרץ ומאיר שטרית. קשה גם למצוא הבדלים משמעותיים בין תפיסותיו היסודיות של משה כחלון לבין אלה של הליכוד, או בין אלה של אלי ישי לאריה דרעי. נראה, שגם במקרה זה האגואיזם האישי הוא שמדבר. הוא הדין לגבי השר אביגדור ליברמן, שפוזל כרגע למרכז, חרף עמדותיו היסודיות ועמדות ציבור בוחריו.

ביסודו של דבר, הבעיה היא ערכית. המערכת הפוליטית מאמצת לקרבה דמויות נטולות עמוד-שדרה אידיאולוגי וערכי, שכל מעייניהם נתונים לשרידותם הפוליטית וכל אמצעי נועד לשרת מטרה קדושה זאת. התקשורת עושה הנחות לפוליטיקאים, אינה מקשה עליהם ואינה מאלצת אותם לחשוף את האמת העירומה מאחורי מעשיהם.

המערכת הפוליטית הישראלית הפכה למערכת צינית, שבה אי-נאמנות זוכה לפרס; טשטוש ערכים נחשב לבשורה, ואינטרס הציבור מופקר. זאת ועוד, קיימת סכנה אמיתית שהזן הפוליטי שמתפתח לנגד עינינו ואמון על הכרעה בשאלות הרות-גורל, ימשיך לשלוט בכיפה, וזאת לצד חוסר היציבות וחולשת המשילות.

נוסף לאזרח המבולבל והנבוך, גם המגזר העסקי עומד ומשתאה. מערכת הבחירות קטעה באחת שורה של רפורמות כלכליות חשובות, פרי תכנון וחשיבה לטווח ארוך. ביניהן רפורמות מוכרות כמו "מע"מ אפס" על רכישת דירות, רפורמת "הבריאות במערכת הציבורית", יישום ועדת אללוף לטיפול בעוני, וגם הטבות ותמריצים למשקיעים בהיי-טק הישראלי. כל הכשלים האלה עוד לפני שהזכרנו את עלות הבחירות עצמן ואת העובדה שתחלוף לפחות עוד חצי שנה עד שתקום כאן ממשלה חדשה.

היום נראה כי במתכונתה זו המערכת הפוליטית הישראלית הגיעה לסוף דרכה. התיקונים שנעשו בשיטה הקיימת (בחירה ישירה לראשות הממשלה, הגדלת אחוז החסימה) לא נתנו מענה מספיק לאתגרים החריפים שבפניהם ניצבת המערכת הפוליטית. השיטה כולה כשלה מהיסוד, והגיעה השעה למבנה פוליטי חדש. מבנה שצריך להיות מבוסס על משטר נשיאותי, או נשיאותי-למחצה, לצד מבנה פוליטי דו-מפלגתי, או תלת-מפלגתי לכל היותר, תוך קיבוע משך הכהונה של העומד בראשות הממשלה לשתי קדנציות, ושינוי שיטת הבחירות לשיטה אזורית-יחסית משולבת.

מדובר במהלך היסטורי, מעצב פני עתיד, בנוסח הרפובליקה החמישית בצרפת. זו נוסדה בעקבות התמוטטותה של הרפובליקה הרביעית, שהייתה בעלת מאפיינים דומים לאלה של ישראל היום - מערכת מפלגתית שסועה, חלשה, בלתי-יציבה וחסרת יכולת הכרעה בשאלות גורליות.

המצב הנוכחי, שבו השיטה הפוליטית-מפלגתית רק מגבירה את השסעים החברתיים במקום לשכך אותם, חייב לחלוף מן העולם לטובת מבנה חוקתי-פוליטי חדש. מבנה חדש זה אמור לספק יציבות, יכולת הכרעה, מוקדי-כוח מפלגתיים ברורים, שמבטיחים נאמנות ערכית ואידיאולוגית על פני רדיפת כיסאולוגיה בת-חלוף.

בעניין האמירה כי ישראל עוברת תהליך של "איטליזציה", אני מבקשת לתבוע כאן את עלבונה של איטליה, ולהגן על שמה הטוב. כאשר הרפובליקה האיטלקית סבלה ממשבר כלכלי חמור לפני כשש שנים, כתוצאה מהמשבר הכלכלי העולמי, האליטות התארגנו והקימו משטר-ביניים שבראשו הועמדה דמות אל-מפלגתית, שטיפלה במשבר. זאת, עד שהתאפשרה חזרתה של המערכת הקודמת לתפקוד מלא. לעומת זאת, אנו בישראל כל-כך משותקים וחסרי דמיון יצירתי, עד שאיננו מסוגלים לצאת מן המיצר הנוכחי.

הבעיה היא, שחוסר היציבות והיעדר המשילות הפכו כבר לאיום אסטרטגי-קיומי על ישראל. איום הן בהיבטים המדיניים - שלא מאפשרים קבלת הכרעות; והן בהיבטים הכלכליים-חברתיים. תיקון השיטה מתחייב מעוצמת האיום הנשקף לעצם קיומה של הדמוקרטיה הישראלית, הפועלת בתנאים רגישים ומורכבים ברמה האזורית והגלובלית.

בשורה התחתונה, כדאי להפנים כי ללא תיקון יסודי ועמוק של שיטת הממשל, נשקפות לנו עוד שנים ארוכות של חוסר הכרעה, אי-יציבות והיעדר משילות, שיעלו לכולנו ביוקר.

הכותבת, שותפה בקבוצת לוצאטו, היא מ"מ ראש מועצת עומר, חברת הוועד-המנהל של אוניברסיטת ב"ג בנגב

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

טסלה ונטפליקס מציגות: תוצאות הפוכות, והכלל החשוב ביותר בעונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש