גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמרו כן לתחרות

בישראל פועלים 37 רגולטורים בתחום היבוא - זה הגיוני?

אוריאל לין / צילום: תמר מצפי
אוריאל לין / צילום: תמר מצפי

דוח מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל העניק החודש, לממשלה הנוכחית וגם לקודמתה, ציון "נכשל" בכל הקשור להורדת יוקר המחיה. מדוח מרשים זה, שנעשה ביסודיות ובהיקף נרחב, עולה בפרק "דפוסי ההוצאה על מזון בישראל", כי ידה של חלק ניכר מאוכלוסיית המדינה אינה משגת לקנות מוצרי מזון הנחוצים לבריאות ילדיהם. הם אינם אוכלים די ירקות, פירות, ביצים, דגים וחלב ומוצריו. חלק חשוב מבעיה זו נוגע לרמת ההכנסה, אך חלק לא פחות חשוב הוא רמת המחירים.

אנו חייבים להתמודד אחת ולתמיד עם השאלה-סוגייה, שאי-אפשר יותר לחמוק ממנה: על אף ששתי הממשלות האחרונות עשו מאמץ כן ואמיתי להוריד את יוקר המחיה והציבו זאת כיעד מרכזי בעבודתן, מדוע לא הצלחנו להוריד את מחירי מוצרי המזון באופן משמעותי. זאת, כאשר על פנינו טופחת מציאות מכאיבה - פגיעה ישירה הן בכיסן של המשפחות והן גם בבריאותו של הדור הצעיר.

לנושא זה הוקמו שתי ועדות חשובות בראשות המנכ"לים של משרד הכלכלה: "ועדת קדמי", בראשות שרון קדמי; ו"ועדת לנג", בראשות המנכ"ל דהיום עמית לנג. שתי הוועדות האלה עשו עבודה יסודית, מעמיקה, ממושכת וחשובה. הן מיפו בעיות, הצביעו על כיווני פתרונות אפשריים וגיבשו המלצות אופרטיביות. ולמרות זאת, אין עדיין ירידה משמעותית במחירי מוצרי המזון. מדוע?

התשובה לשאלה זו נעוצה במספר תפיסות-יסוד שגויות, שאם לא נשתחרר מהן, נמשיך לחבוט ללא הועיל ברשת יוקר המחיה.

ראשית, הקמת הוועדות עצמן. אמנם יש להן חשיבות ותרומה רבה, אבל מטבע הדברים, עבודת ועדות בין-משרדיות אורכת זמן רב; וכשיש המלצות, החלתן האופרטיבית מתעכבת. עד שרואים את פריין של ועדות אלה ואת תוצאותיהן החלקיות בלבד, ילדים בני 4 בתחילת התהליך כבר חגגו בר-מצווה.

שרים צריכים לדעת לעבוד גם לא דרך ועדות. לנתח מצב, להבליט מוקדים המהווים מכשול ולטפל בכשלים תוך החלטות-ביצוע מהירות ובטווח זמן קצר. ועדות צריכות להיות מוצר לוואי - לא דרך העבודה המרכזית.

שנית, הגנה לא מוצדקת על תעשייה מקומית במסווה של הגנה על העובדים. בדיון בטלוויזיה שנכחתי בו מול שרון קדמי, טען קדמי כי קשה לבצע הליכים של הפחתת מכסי-מגן, שכן צריך להביא בחשבון את הפגיעה בציבור העובדים במפעלי המזון שייחשפו לתחרות. כתפיסת-יסוד זוהי שגיאה; וייתכן ששגיאה זו - מול לחצים של תעשיינים ושל עובדים - מנעה עד היום ממשרד הכלכלה לפתוח את המשק ליבוא ולתחרות אמיתית.

נכון, יש להביא בחשבון את האינטרס של העובדים, אבל ההגנה בפועל אינה על העובדים, אלא על המפעלים מפני חשיפה לתחרות. אם היינו הולכים בדרך חשיבה זו ב-25 השנים האחרונות, כלכלת ישראל הייתה עדיין מפגרת, ובאותו מצב שבו הייתה בשנת 1985.

חשיפת ישראל לתחרות גלובלית הייתה אחד מהצעדים המרכזיים שחיזקו את הכלכלה ותרמו להתייעלותה. יש לנו הסכמי סחר חופשי עם ארה"ב ועם האיחוד האירופי, ובנפרד עם עוד 40 מדינות. בנוסף על כך, ביצענו הפחתת מכסים חד-צדדית של יבוא מהמזרח הרחוק. ברמת המכסים - הכול נחשף ליבוא, חוץ מתעשיות המזון והחקלאות. ולמרות זאת, רמת האבטלה בישראל היא מושא לקנאה ברוב ארצות המערב.

שלישית, תיאומים במקום שינוי מבני. בדוח "ועדת לנג" נאמר כי בתחום היבוא פועלים בישראל לא פחות מ-37 רגולטורים! וכי משרד הכלכלה יתאם בין אותם 37 רגולטורים. עצם החשיבה על תיאום הוא שגיאה.

אצלנו, כדי לתאם בין שני רגולטורים בלבד, צריך להשקיע זמן רב. לתאם בין 37 רגולטורים - זו עבודה סיזיפית שאין לה סיכוי להצמיח תוצאות ממשיות. תיאום בין משרדי ממשלה שלכל אחד מהם יש כוח רגולטורי נפרד הוא הליך ממושך.

במקום תיאום, צריך לשלוח הביתה כמה רגולטורים, ולקבוע סמכות-על אחת, שאינה עוסקת בתיאומים אלא בקביעת ובהורדת החלטות מחייבות.

רביעית, התמקדות מופרזת בנעשה בשוק המקומי. ועדות קדמי ולנג אכן פרסו יריעה רחבה כדי לקדם את התחרות בכל הקשור למחירי המזון ומוצרי הצריכה בישראל, אבל עיקר עיסוקם היה ניסיון ליצור תחרות בין השחקנים בשוק המקומי.

זה יכול אמנם להשפיע, אבל לא השפעה דרמטית. גם ל"חוק המזון", העוסק ביחסים שבין ספק לקמעונאי וקובע איסורים על צבירת כוח אזורי-גיאוגרפי לרשת קמעונאית אחת, לא יכולה להיות השפעה דרמטית. אנו זקוקים למהלכים הרבה יותר חזקים שישנו את המודעות וייצרו דינמיקה של תחרות.

המהלך המשמעותי ביותר הוא הצבת כל תעשיית המזון וכל המגזר החקלאי בפני תחרות של יבוא מוצרי מזון וגידולים חקלאיים. היום, על יבוא שום מוטל מכס של 340%, ובכל זאת מייבאים שום לישראל. זה צריך להאיר עינינו באשר ליוקר הייצור המקומי. יבוא תפוחי-אדמה, מוצר בסיסי לכולנו, מחויב במכס של 634%, אם הוא מבוצע בחודשים מאי-יוני.

חמישית, סובסידיה לחקלאים במקום חומות מגן דרקוניות. הטלת מכסים על מוצרי מזון בשיעורים כה גבוהים, כמו 170% על יבוא עופות, פירושה שבעצם מטילים מס על כלל ציבור הצרכנים בישראל כולל השכבות החלשות. בשל כך, עדיף לעבור לשיטת הסובסידיה הישירה לחקלאי.

לאחר ביטול מוחלט של כל מכסי-המגן על יבוא מוצרי מזון וגידולים חקלאיים, יש לתת סובסידיה ישירה לחקלאי. היא תמומן מתקציב המדינה, ומי שיישא בעול זה יהיו משלמי המסים. בישראל, 50% מאלה שיש להם הכנסה אישית לא משלמים מס הכנסה כלל, כך שעול מימון הסובסידיה לחקלאים יוטל על אלה שהכנסותיהם נמצאות בדרגות המס הגבוהות יותר.

כשאנו שואפים לבצע מהלכים להפחתת מחירי המזון, יש להציב את הפגיעה בהרבה ילדים מול התרומה הנדרשת מאחרים. שיטת הפיקוח על המחירים היוצרת סבך של רגולציה, אכיפת חוק ועיוותים לא תושיע כאן, אלא רק תחרות.

הממשלה הבאה תהיה חייבת להתמודד שוב עם שאלת יוקר המחיה של מוצרי הצריכה בישראל, ובעיקר עם הורדת מחירם של מוצרי המזון והגידולים החקלאיים. היום, במאבק על קולו של הבוחר, חייבות כל המפלגות להסביר כיצד הן ישיגו יעד זה.

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית