גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

די לטיפולי ההפריה

רוב הטיפולים נכשלים, על חשבון משלמי המסים. יש אלטרנטיבה

לא סתם נחשבות המחלקות בהן נמצאים האם ותינוקה לאחר הלידה (והאבות שישנים על הספסלים הכואבים בחוץ) למקום השמח ביותר בבית-החולים. דומה שאין רצון עז כמו הרצון לילד, אולם לעיתים זה לא כל-כך פשוט.

בישראל ישנם לא מעט זוגות שמתקשים להרות ועושים כל שביכולתם, משקיעים את כל משאביהם הפיזיים, הנפשיים והכספיים ואפילו מסכנים את בריאותם כדי להביא ילד לעולם. למרבה הצער, במקרים רבים הם עושים זאת לחינם.

הפתרון הנפוץ ביותר אליו פונים זוגות שמתקשים להרות הוא הפריה מלאכותית. כל-כך נפוץ, שישראל הפכה לשיאנית טיפולי ההפריה בעולם המערבי, וכיום מבוצעים בה כ-39 אלף טיפולים בשנה.

כל אחד מהטיפולים עולה כ-25 אלף שקל, ולא נדיר למצוא נשים שעברו גם עשרות טיפולים כאלה. חישוב פשוט יגלה שמדובר בהוצאות אדירות של כמיליארד שקל בשנה, עשרות או מאות אלפי שקלים לכל זוג.

כדי לממן זאת, ישנם שלוקחים הלוואות, נכנסים לחובות כבדים, וישנן אפילו נשים שעוצרות או מעכבות את הקריירה שלהן ועוברות לעבודה פחות תובענית בכדי להקדיש זמן לטיפולים.

ייתכן שההשקעה הייתה מצדיקה את עצמה, אם היו לטיפולים הללו תוצאות חיוביות. ואולם, המציאות מראה כי רובם המכריע של טיפולי הפוריות בישראל נכשל.

נתוני משרד הבריאות מראים כי רק מספר מזערי של מטיפולי ההפריה בישראל מסתיימים בהריון (18%), ועוד פחות מהם מסתיימים בלידה. המשמעות היא שרובן המוחלט של הנשים שעוברות את הטיפולים הכואבים, המסוכנים והיקרים הללו, עוברות זאת לשווא.

יהיו כאלה שיטענו כי אין להתערב ולהגביל את מספר הטיפולים שניתן לעשות בישראל, שזכותם של הזוגות להחליט עבור עצמם, ושיש להתיר להם לבצע כמה הפריות שירצו. אך הזוגות לא תמיד מודעים לסטטיסטיקה העגומה של טיפולי הפוריות או לעובדה שיש היום תחליפים טובים לטיפולים הללו, שיש להם סיכויים טובים יותר להסתיים בלידה מוצלחת, כמו פונדקאות ושימוש בתרומת ביצית.

אלו הטוענים כי אין להתערב בתחום, צריכים גם לקחת בחשבון שחלק ממימון טיפולי ההפריה מתקיים על חשבון משלם המסים. משרד הבריאות מממן את שמונת מחזורי הטיפול הראשונים לכל אישה, ומוציא לצורך כך מאות אלפי שקלים כל שנה. משרד הבריאות אינו קובע מכסת טיפולים מסוימת שאחריה יש לשקול תחליפים, אלא מאשר עוד ועוד טיפולים, גם אם הסיכוי שלהם להצליח הוא אפסי, ובכך גורם לבזבוז אדיר של כספים - שלא לדבר על שיברון-הלב של הזוגות עצמם.

הקושי בכל הנוגע לטיפולי הפוריות בישראל נובע בראש ובראשונה מכך שישנם זוגות רבים שמתקשים לוותר על החלום לחוות הריון בעצמם ובגופם. ניתן בהחלט להבין זאת, ומכיוון שכך, הצוות הרפואי הוא זה שצריך לקחת אחריות על התהליך, לשקף עבורם את המציאות האובייקטיבית ולעודד אותם לפנות לתחליפים, באם הסיכויים הם נמוכים.

אולם, רופאים רבים מעודדים את הזוגות להמשיך בטיפולים אפילו אם אין להם סיכוי של ממש להצליח. תופעה זו נובעת גם מחוסר ידע והיכרות של הרופאים עם התחליפים לטיפולי פוריות, שגורמים להם להמליץ פחות על אפיקים אלטרנטיביים לזוגות שמגיעים אליהם.

לבסוף, רבים מהזוגות מעדיפים להמשיך עם ההפריות בגלל חסמים בהשגת התחליפים עצמם, כמו עלויות גבוהות, מיעוט בנשים פונדקאיות ובתרומות ביצית בישראל, קשיים ביורוקרטיים ועוד.

אז מה הפתרון? איך גורמים לאותם זוגות שכה כמהים לילד להצליח להגיע למטרה הסופית ולמנוע מהם את הסבל הנפשי וההפסד הכספי העצום בדרך?

לדעתנו, בגלל הסיכון הבריאותי שהם טומנים בחובם, חשוב שלא להתיר יותר מ-8 טיפולי הפריה בלי סיבה מוצדקת. בנוסף, יש לעודד את הזוגות לפנות לאפיקים אחרים שיש להם יותר סיכוי להצליח.

משרד הבריאות צריך להקים בכל קופת-חולים ובכל בית-חולים צוות רב-מקצועי, שיכלול לא רק רופאים, אלא גם בעלי תפקידים נוספים, שתפקידם יהיה לתת לזוגות את התמונה המלאה לגבי האופציות שעומדות בפניהם.

לבסוף, יש להפוך את הליכי הפונדקאות ותרומת הביצית לנגישים לחלק גדול יותר מהאוכלוסייה - אם בדרך של סבסוד ומתן הלוואות בערבות מדינה בריבית נמוכה, אם באמצעות הרחבת הקריטריונים לזכאות לפונדקאות בישראל, ואם באמצעות קמפיין ציבורי שיגדיל את המודעות לתחליפים הללו ולצורך בנשים שישמשו כפונדקאיות ושיתנדבו לתרומת ביצית.

כדאי מאוד שהמדינה, כמו גם רופאים, בתי-החולים וקופות-החולים, יתעוררו ויפנימו כי נדרשת רפורמה של ממש בתחום, וכי פונדקאות ותרומת ביצית הן אופציות ראויות ומונחות על השולחן, אם לא בכדי לחסוך מאות אלפי שקלים מהקופה הציבורית שמבוזבזים לשווא על טיפולים אחרים שלא צולחים - לפחות למען אותם זוגות שזוהי הדרך היחידה שלהם לזכות בילד.

הרפורמה בחוק הפונדקאות, שהבחירות המתקרבות סתמו עליה את הגולל, הייתה אמורה להיות סנונית ראשונה, למרות שגם היא לא הייתה חפה מבעיות. כעת ייאלצו זוגות רבים להמתין שיימצא שר בריאות חדש ואמיץ מספיק שיטפל בנושא.

בכל מקרה, אם מדינת ישראל מעוניינת לעודד את הילודה ולסייע לזוגות המתקשים בכך, עליה לוודא שהדבר נעשה באופן נכון, לקחת אחריות ולטפל גם בכשלים שבמערכת.

■ הכותבת היא עובדת סוציאלית, בעלת תואר שני עם התמחות בטיפול זוגי ומשפחתי, ממנהלות המרכז להורות באמצעות פונדקאות http://www.pundekaut.com

עוד כתבות

פאנלים סולאריים / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

על דונם ועד 200 קילוואט: ההקלה שתאפשר הקמת שדות סולאריים במושבים

מינהל התכנון מקדם: בעלי קרקעות במושבים לא יצטרכו לשלם היטל השבחה על הקמת מתקנים סולאריים בחלקותיהם ● להערכת משרד האנרגיה, הפוטנציאל למשק החשמל שווה־ערך לייצור של תחנות כוח שלמות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנגיד מדבר על ההחלטה שהפתיעה את כל השוק, ולא מודאג מההאטה בנדל"ן

בראיון לגלובס, נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מתייחס להחלטה המפתיעה של הבנק המרכזי להוריד את הריבית פעם שנייה ברציפות, לרמה של 4% ● ירון מדגיש כי יש להיצמד לתקציב הביטחון שנקבע בתקציב המדינה, וגם מותח ביקורת על העלאת הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל: "חושבים שזה גורם לעיוותים"

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

סמוטריץ' פוסל את היטל ההיצף של ברקת על יבוא אלומיניום

שר האוצר הטיל וטו על ההחלטה להטיל היטל היצף על יבוא אלומיניום מסין ● באוצר טוענים כי ההיטל "יפגע אנושות בענף הבנייה ויחמיר את יוקר המחיה לכל משפחה בישראל"

מדורו מובל באזיקים לבית המשפט בניו יורק / צילום: Reuters, Eduardo Munoz

הסוחר שהימר על הצעד המפתיע של טראמפ והרוויח 400 אלף דולר ברגע

מידע פנים? עפ"י דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", סוחר שזהותו לא ידועה הימר פעמיים בפולימרקט על נפילתו של נשיא ונצואלה מדורו, זמן קצר לפני שטראמפ הורה על מעצרו

אלכס צ'אלוף, סאירה מאליק, ג'ק אבלין, רוב ארנוט, לארי אדם

"הדרך המהירה לפשוט רגל": ההמלצות והאזהרות של משקיעים בכירים בוול סטריט

חמישה משקיעים בכירים בשוק האמריקאי מנסים להעריך אם החגיגה נגמרת או רק מתחילה, בהתייחס להייפ ה־AI ובכלל מניות הטכנולוגיה ● מה תחזיתם באשר ללחצים כלכליים ונתוני מאקרו כמו שיעורי אינפלציה וריביות ● ואיפה הם מתכוונים לשים את הכסף שלהם ב־2026

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בירוק; מדד הבנייה זינק במעל 6%

ת"א 35 עלה בכ-1.2%, ת"א 90 זינק בכ-3% ● בנק ישראל הוריד במפתיע את הריבית ל-4% ● השקל חצה רף נוסף, מתחת ל-3.16 שקלים ● אלביט תמכור לנאט"ו מערכות הגנה ב-150 מיליון דולר ● לאומי פרטנרס נכנסת כשותפה בגפן מגורים ● עליות בוול סטריט, עליות במניות הביטחוניות באסיה

אילוסטרציה: Shutterstock, alexfan32

גניבות הרכב מתגברות, אבל בענף מעריכים: מחירי הביטוח ימשיכו לרדת

ברבעון האחרון של 2025 חלה עלייה חדה בניסיונות ובגניבות רכבים ● עם זאת, גורמים בענף מסבירים כי השינוי לא בהכרח ישפיע על מחירי ביטוח הרכב השנה, והם צופים שהללו ימשיכו לרדת ב־2026 ● מה יכול להקפיץ שוב את המחירים?

ירין משולם, מנהל השקעות בסיגמא-קלאריטי בית השקעות / צילום: אוראל כהן

"המחיר בסופר לא יורד": מנהל התיקים שמזהה הזדמנות במניות רשתות המזון

ירין משולם, מנהל ההשקעות בסיגמא-קלאריטי, בטוח שהצמיחה בשוקי המניות תימשך, ומסביר מדוע הוא מעדיף בארץ את קמעונאיות המזון, שנהנות "מריכוזיות מאוד גבוהה" ● מעבר לים הוא מזהה פוטנציאל במניות הבנקים האירופיים ובחברות טכנולוגיה מסין

בנייני מגורים בירושלים / צילום: Shutterstock

"ירושלים היא תופעה אחרת": למה מחירי הדירות בבירה ממשיכים לעלות?

מחוז ירושלים הוא היחיד שהמחירים בו עלו בכל אחד מחמשת החודשים האחרונים, ומאז נובמבר 2024 נרשמה בו ירידה חודשית אחת בלבד ● הגורם המרכזי הוא התגברות הרכישות מצד יהודים מעבר לים - אך לא רק: גם תנופת ההתחדשות ושיפור התשתיות משחקים תפקיד

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

רוטמן מקדם: היועמ"ש הבא יוכל להיות פוליטיקאי

יו"ר ועדת החוקה אומר כי הצעת החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה תאפשר לממשלה להדיחו בגלל "חילוקי דעות המקשים על שיתוף-פעולה" ● יועמ"ש הוועדה הזכיר כי ועדת שמגר המליצה על צינון של שלוש שנים למועמד שהגיע מהפוליטיקה

גילת רשתות לוויין / אילוסטרציה: אתר החברה, איור: גיל ג'יבלי

חברת הלוויינים מפ"ת זינקה 120% בשנה. אבל האם היא תצליח במגרש של הגדולים?

גילת רשתות לוויין ביצעה השנה עסקה נועזת, כאשר השתמשה בכמעט בכל מאגר המזומנים שלה לרכישת חברת אנטנות מתקדמות ● בינתיים נראה שההימור משתלם, והיא מסתמנת כחברה עם פוטנציאל גדול בתחום ● הסיכון מגיע מתחרות גוברת מצד חברות ענק כמו SpaceX ואמזון ● מדור חדש

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

האם כדאי למחזר משכנתא כשהריבית יורדת?

ב־2025 נרשם מספר שיא של מחזורי משכנתאות, שעקף לראשונה אפילו את היקף ההלוואות החדשות ● כעת, כשהריבית והאינפלציה בדרך למטה, נוטלי המשכנתאות מחפשים דרך לתקן את נזקי השנים האחרונות ● מי חייב לבחון את התמהיל מחדש, ובאילו מסלולים אסור לגעת

מתחם השלישות ברמת גן / צילום: תמר מצפי

אנומליה במכרזי רמ"י: הבדל של כ־50% בהצעות זוכות באותו המקום

שני מכרזים שווקו במתחם השלישות בר"ג: באחד שילמה קבוצת צבי צרפתי 1.2 מיליון שקל ליח"ד ואילו בשני, שותפות של רמי שבירו ורייסדור שילמה 800 אלף שקל ● מהיכן נובעים ההבדלים

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

לפי שווי של 520 מיליון שקל: הרכישה החדשה של לאומי פרטנרס

זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי רוכשת 20% ממובמנט, חברה בתחום הכושר והבריאות, תמורת כ-120 מיליון שקל ● כניסתה של לאומי עשויה להוות שלב מקדים למהלך של הנפקת מניות חברה בבורסה בת"א בשנים הקרובות

סניף פרטנר / צילום: יחצ פרטנר

פרטנר במהלך חדש: תציע סמארטפונים במחירי KSP

בפרטנר מבטיחים שאם לקוח ימצא מכשיר ביבוא רשמי זול יותר באתר KSP, היא תשווה את המחיר ● סמנכ"לית החטיבה הקמעונאית: "אנחנו מורידים מחיר בעולם שהרווחיות בו לא גבוהה, אבל החלטנו שאנחנו שחקן מספיק חזק בשביל זה" ● בתוך כך, ב-KSP יוצאים במהלך של 3% קאשבק על רכישת טלפון סלולרי לרכישת אלפי מוצרים: "נמשיך להכות כל מחיר"

התחדשות עירונית / אילוסטרציה: Shutterstock

פרויקט תמ"א 38 שהסתבך: בעלי דירות תובעים פיצוי על ליקויים ואיחורים

פרויקט תמ"א 38 בגבעתיים, שבו השתתפה קבוצת רכישה בראשות איזי כהן, הסתיים באיחור של חמש שנים ובטענות לליקויי בנייה ● בעלי הדירות הגישו תביעה בסך 3.3 מיליון שקל נגד הקבוצה, שמסרה בתגובה: "התביעה הוגשה ע"י קומץ בעלי דירות שסירב לאפשר ליזמים לתקן את הליקויים"

ג'נסן הואנג / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

מנכ"ל אנבידיה חושף: מחשב-על שכמעט כולו ישראלי

ג'נסן הואנג הציג לראשונה מחשב-על רב-עוצמה המבוסס על הדור הבא של מעבדי אנבידיה - רובין ● לצד רובין משובצים במחשב-העל חמישה שבבים נוספים בעלי נגיעה ישראלית ● המחשב הוצג בכנס CES בלאס וגאס, ובין המברכים על ההשקה היו סם אלטמן, אילון מאסק ומארק צוקרברג

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

תזנק ב-40%? סולאראדג' מקבלת המלצה חיובית ראשונה אחרי חודשים רבים

מנהלת מחלקת המחקר של מקור, דפנה יגור, כותבת כי "אנו מאמינים שתהליך ה-turnaround מייצב את עסקי הליבה בסביבה מאתגרת" ● עם זאת בבית ההשקעות ממליצים להאזר בסבלנות: "התהליך עדיין בעיצומו, ובטווח הקרוב עדיין צפויה תנודתיות בנתונים ובמחיר המניה"

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

על רקע הירידה החדה בפרמיית הסיכון: החשב הכללי מוציא לדרך הנפקת חוב בינלאומית

באגף החשב הכללי בראשות יהלי רוטנברג יוצאים בהנפקת חוב דולרית ראשונה השנה בחו"ל ● זאת, על רקע הירידה החדה בפרמיית הסיכון של ישראל, שחזרה לרמה דומה לזו שהייתה טרום המלחמה ● החתמים והריביות הצפויות: כל הפרטים על ההנפקה

הנתונים נחשפים: כמה הרוויחו עורכי הדין ב־2025, ואיזה תחום בלט במיוחד

אחרי תקופה של זהירות, ענף המשפט חוזר להעלאות שכר מדודות ● מסקר קודקס ל־2025 עולה כי השכר הממוצע של עורכי הדין טיפס ב־2.4%, כאשר לצד הדומיננטיות של תחום ההייטק, נרשמת התחזקות משמעותית בתחומי הרגולציה והגנת הפרטיות, המבססים את מעמדם בצמרת טבלת השכר