גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

די לטיפולי ההפריה

רוב הטיפולים נכשלים, על חשבון משלמי המסים. יש אלטרנטיבה

לא סתם נחשבות המחלקות בהן נמצאים האם ותינוקה לאחר הלידה (והאבות שישנים על הספסלים הכואבים בחוץ) למקום השמח ביותר בבית-החולים. דומה שאין רצון עז כמו הרצון לילד, אולם לעיתים זה לא כל-כך פשוט.

בישראל ישנם לא מעט זוגות שמתקשים להרות ועושים כל שביכולתם, משקיעים את כל משאביהם הפיזיים, הנפשיים והכספיים ואפילו מסכנים את בריאותם כדי להביא ילד לעולם. למרבה הצער, במקרים רבים הם עושים זאת לחינם.

הפתרון הנפוץ ביותר אליו פונים זוגות שמתקשים להרות הוא הפריה מלאכותית. כל-כך נפוץ, שישראל הפכה לשיאנית טיפולי ההפריה בעולם המערבי, וכיום מבוצעים בה כ-39 אלף טיפולים בשנה.

כל אחד מהטיפולים עולה כ-25 אלף שקל, ולא נדיר למצוא נשים שעברו גם עשרות טיפולים כאלה. חישוב פשוט יגלה שמדובר בהוצאות אדירות של כמיליארד שקל בשנה, עשרות או מאות אלפי שקלים לכל זוג.

כדי לממן זאת, ישנם שלוקחים הלוואות, נכנסים לחובות כבדים, וישנן אפילו נשים שעוצרות או מעכבות את הקריירה שלהן ועוברות לעבודה פחות תובענית בכדי להקדיש זמן לטיפולים.

ייתכן שההשקעה הייתה מצדיקה את עצמה, אם היו לטיפולים הללו תוצאות חיוביות. ואולם, המציאות מראה כי רובם המכריע של טיפולי הפוריות בישראל נכשל.

נתוני משרד הבריאות מראים כי רק מספר מזערי של מטיפולי ההפריה בישראל מסתיימים בהריון (18%), ועוד פחות מהם מסתיימים בלידה. המשמעות היא שרובן המוחלט של הנשים שעוברות את הטיפולים הכואבים, המסוכנים והיקרים הללו, עוברות זאת לשווא.

יהיו כאלה שיטענו כי אין להתערב ולהגביל את מספר הטיפולים שניתן לעשות בישראל, שזכותם של הזוגות להחליט עבור עצמם, ושיש להתיר להם לבצע כמה הפריות שירצו. אך הזוגות לא תמיד מודעים לסטטיסטיקה העגומה של טיפולי הפוריות או לעובדה שיש היום תחליפים טובים לטיפולים הללו, שיש להם סיכויים טובים יותר להסתיים בלידה מוצלחת, כמו פונדקאות ושימוש בתרומת ביצית.

אלו הטוענים כי אין להתערב בתחום, צריכים גם לקחת בחשבון שחלק ממימון טיפולי ההפריה מתקיים על חשבון משלם המסים. משרד הבריאות מממן את שמונת מחזורי הטיפול הראשונים לכל אישה, ומוציא לצורך כך מאות אלפי שקלים כל שנה. משרד הבריאות אינו קובע מכסת טיפולים מסוימת שאחריה יש לשקול תחליפים, אלא מאשר עוד ועוד טיפולים, גם אם הסיכוי שלהם להצליח הוא אפסי, ובכך גורם לבזבוז אדיר של כספים - שלא לדבר על שיברון-הלב של הזוגות עצמם.

הקושי בכל הנוגע לטיפולי הפוריות בישראל נובע בראש ובראשונה מכך שישנם זוגות רבים שמתקשים לוותר על החלום לחוות הריון בעצמם ובגופם. ניתן בהחלט להבין זאת, ומכיוון שכך, הצוות הרפואי הוא זה שצריך לקחת אחריות על התהליך, לשקף עבורם את המציאות האובייקטיבית ולעודד אותם לפנות לתחליפים, באם הסיכויים הם נמוכים.

אולם, רופאים רבים מעודדים את הזוגות להמשיך בטיפולים אפילו אם אין להם סיכוי של ממש להצליח. תופעה זו נובעת גם מחוסר ידע והיכרות של הרופאים עם התחליפים לטיפולי פוריות, שגורמים להם להמליץ פחות על אפיקים אלטרנטיביים לזוגות שמגיעים אליהם.

לבסוף, רבים מהזוגות מעדיפים להמשיך עם ההפריות בגלל חסמים בהשגת התחליפים עצמם, כמו עלויות גבוהות, מיעוט בנשים פונדקאיות ובתרומות ביצית בישראל, קשיים ביורוקרטיים ועוד.

אז מה הפתרון? איך גורמים לאותם זוגות שכה כמהים לילד להצליח להגיע למטרה הסופית ולמנוע מהם את הסבל הנפשי וההפסד הכספי העצום בדרך?

לדעתנו, בגלל הסיכון הבריאותי שהם טומנים בחובם, חשוב שלא להתיר יותר מ-8 טיפולי הפריה בלי סיבה מוצדקת. בנוסף, יש לעודד את הזוגות לפנות לאפיקים אחרים שיש להם יותר סיכוי להצליח.

משרד הבריאות צריך להקים בכל קופת-חולים ובכל בית-חולים צוות רב-מקצועי, שיכלול לא רק רופאים, אלא גם בעלי תפקידים נוספים, שתפקידם יהיה לתת לזוגות את התמונה המלאה לגבי האופציות שעומדות בפניהם.

לבסוף, יש להפוך את הליכי הפונדקאות ותרומת הביצית לנגישים לחלק גדול יותר מהאוכלוסייה - אם בדרך של סבסוד ומתן הלוואות בערבות מדינה בריבית נמוכה, אם באמצעות הרחבת הקריטריונים לזכאות לפונדקאות בישראל, ואם באמצעות קמפיין ציבורי שיגדיל את המודעות לתחליפים הללו ולצורך בנשים שישמשו כפונדקאיות ושיתנדבו לתרומת ביצית.

כדאי מאוד שהמדינה, כמו גם רופאים, בתי-החולים וקופות-החולים, יתעוררו ויפנימו כי נדרשת רפורמה של ממש בתחום, וכי פונדקאות ותרומת ביצית הן אופציות ראויות ומונחות על השולחן, אם לא בכדי לחסוך מאות אלפי שקלים מהקופה הציבורית שמבוזבזים לשווא על טיפולים אחרים שלא צולחים - לפחות למען אותם זוגות שזוהי הדרך היחידה שלהם לזכות בילד.

הרפורמה בחוק הפונדקאות, שהבחירות המתקרבות סתמו עליה את הגולל, הייתה אמורה להיות סנונית ראשונה, למרות שגם היא לא הייתה חפה מבעיות. כעת ייאלצו זוגות רבים להמתין שיימצא שר בריאות חדש ואמיץ מספיק שיטפל בנושא.

בכל מקרה, אם מדינת ישראל מעוניינת לעודד את הילודה ולסייע לזוגות המתקשים בכך, עליה לוודא שהדבר נעשה באופן נכון, לקחת אחריות ולטפל גם בכשלים שבמערכת.

■ הכותבת היא עובדת סוציאלית, בעלת תואר שני עם התמחות בטיפול זוגי ומשפחתי, ממנהלות המרכז להורות באמצעות פונדקאות http://www.pundekaut.com

עוד כתבות

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Jose Luis Magana

קרע פנימי ולחץ של טריליון דולר: מאחורי מצב החירום ב–OpenAI

הכרזת ה"קוד האדום" של סם אלטמן לאחר השקת מודל ה־AI החדש של גוגל, חשפה מחלוקת עמוקה לגבי זהות OpenAI ● כעת, בחברה מנסים לשמור על צמיחה בזמן שהמתחרות מחזקות מעמדן

פרויקט המגורים Riverside של איה במנהטן. בעיגול: אמיר שריקי, בעל השליטה באיה / צילום: מצגת החברה

עם הלוואות בריבית של 17%: יזם הנדל"ן הישראלי מניו יורק שמגייס חוב בת"א

הנהירה לשוק החוב נמשכת: חברת הנדל"ן המניב איה ניו יורק שבשליטת אמיר שריקי, רוצה להנפיק אג"ח בכ–550 מיליון שקל בבורסה המקומית ● תמורת ההנפקה צפויה לשמש לפירעון חובות יקרים עבור שלושה נכסים, בהיקף של כ–140 מיליון דולר

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: גיא סידי

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ני"ע

ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הכריז כי הרפורמה לגבי מבנה הדיווח של חברות ציבוריות תושלם עד סוף השנה הבאה ● השינוי המרכזי יהיה בדוח הדירקטוריון: "כיום הוא מזמין רשימת מכולת ארוכה. מהות הדוח תהיה פרק חד, ממוקד וקצר"

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: ap, Susan Walsh

טראמפ מתיר לאנבידיה למכור שבבים מתקדמים לסין עבור רבע מההכנסות

טראמפ הודיע כי ממשלו יאפשר לאנבידיה למכור את שבבי הבינה המלאכותית H200 ללקוחות מאושרים בסין ובמדינות נוספות, בתנאי ש-25% מהכנסות המכירה יועברו לממשל הפדרלי ● למרות האישור, המאמץ של בייג'ינג לצמצם תלות בטכנולוגיה האמריקאית לא פוחת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

שעון החול לחתימה על הסיוע האמריקאי התהפך. היעד: בחירות האמצע לקונגרס

הקונגרס עומד לבחור מחדש את חבריו, וההחלטות על הסיוע עלולות להשתנות בהתאם ● במקביל, סעיף ההמרות, המאפשר להמיר חלק מהכסף לשקלים ולתמוך בתעשייה המקומית, מצטמצם במהירות ● בישראל מציעים פתרונות: לראות את ההסכם כ"שיתוף פעולה" ולא כ"סיוע"

מונית שעובדת עם TAXIGO / צילום: טקסיגו

המיזם החדש שמאיים על נתח השוק של גט טקסי

פלטפורמת המוניות והשירותים החדשה TAXIGO יוצאת לדרך וכבר גייסה 4,000 נהגים ● בשיבא מוקמת חטיבת חדשנות ע"ש איל מאיר ברקוביץ וגל מאיר איזנקוט שנפלו בעזה, המשלבת סטארט־אפים וצוותים קליניים ● אוני' רייכמן פתחה קליניקה משפטית חדשה לייצוג וסיוע לנכי צה"ל ● וגם: עשרות דיפלומטים ובכירים בתעשייה נפגשו באירוע שהוקדש לכלכלה הישראלית ● אירועים ומינויים

מקרון לצד נשיא סין שי ג'ינפינג, בביקור בבייג'ינג השבוע / צילום: ap, Adek Berry

"ההלם הסיני": אירופה מתמודדת עם חזית חדשה

המכסים של טראמפ דחפו את סין להסיט סחורה מאמריקה לאירופה, שהפכה לאחד מיעדי היצוא העיקריים שלה ● התוצאה: לחץ הולך ומעמיק על התעשייה האירופית ● בזמן שפריז דורשת מכסים וברלין חוששת מפגיעה ביצוא, סין רושמת לראשונה עודף סחר של יותר מטריליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה במגמה חיובית; טבע עלתה ב-3%, מניות הגז זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תאסוף דאטה על עובדים ישירות מהמעסיקים. כך זה יעבוד

לפי סעיף חדש בחוק ההסדרים, לטופס 100 שהמעסיקים מגישים למדינה מדי חודש יתווסף סעיף חדש - עיסוק העובד ● לפיכך, המדינה תחזיק לראשונה בנתוני אמת על כל המועסקים במשק ● הוספת הסעיף נועדה לאפשר קבלת החלטות מבוססות יותר ולפתח מענים תעסוקתיים מדויקים ומותאמים לצרכים בשגרה ובמשבר

דייוויד אליסון, מנכ''ל Paramount Skydance / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

פרמאונט במהלך נגדי לנטפליקס: מציעה לרכוש את וורנר ברדרס תמורת יותר מ־108 מיליארד דולר

בעקבות הצעת הרכישה של נטפליקס לוורנר ברדרס, פרמאונט מגישה מהלך נגד ומציעה לרכוש את כל וורנר ברדרס דיסקברי לפי שווי של יותר מ־108 מיליארד דולר ● ההצעה התומכת באיחוד כל נכסי החברה, בניגוד לפיצול שמציעה נטפליקס

הדרישות החדשות שמתכננת להוציא הרשות לני''ע בדוחות הכספיים של חברות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

הדרישה החדשה של הרשות לני"ע מחברות הנדל"ן

בכנס השנתי של מחלקת התאגידים, הרשות הציגה שורה של טעויות מהותיות שנמצאו בדוחות חברות הנדל"ן - מהערכת יתר של הכנסות ועד אי־כלילת עלויות מימון ● ברשות עובדים על מתווה גילוי חדש, שיוצג לציבור בחציון הראשון של 2026

ארכיון / צילום: Shutterstock

כוננות לסופת "ביירון": צפי לכמויות גשמים גדולות והצפות

יחד עם כמות המשקעים צפויים להיות גם פרצי רוח של עד 80 קמ"ש ● בארגוני החירום מזהירים כי אין לחצות שיטפונות או אזורי הצפה בכביש, גם אם נראה שהדבר אפשרי, ולא לטייל באפיקי נחל ● בחברת החשמל תגברו את צוותי השטח

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, בכנס ''בילד'' שנערך בשבוע שעבר / צילום: צילום מסך

17.5 מיליארד דולר: השקעת הענק של מיקרוסופט בהודו

עוד צעד להגשמת חזונה של הודו הפוך למוקד בינלאומי מוביל בתחום ה-AI, הענן והשבבים ● מיקרוסופט מצטרפת לאלפאבית שהודיעה על השקעה של 15 מיליארד דולר במדינה

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

דירה במתנה / אילוסטרציה: Shutterstock

להגן על ההון המשפחתי: האם דירה שאדם קיבל במתנה יכולה להיות על תנאי?

בית המשפט הורה לגבר להחזיר להורי אשתו לשעבר את הסכום שנתנו להם לצורך רכישת דירה ● זאת מכיוון שחתם על "כתב התחייבות" שבו הסכים כי אם יתגרש ישיב להורים את הכסף שקיבל לקניית הדירה

צילום: Shutterstock

מתמחור המניות ועד צמיחה כלכלית: 5 סיבות לאופטימיות המחודשת בוול סטריט

העליות בשוק לאחרונה מעידות שהמשקיעים רוחשים יותר אמון כיום למניות, וזה לא רק בגלל הייפ הבינה המלאכותית ● מדדים פופולריים לחישוב תשואה עודפת נוטים שוב לטובת המניות, נתוני מאקרו נותנים סיבה לתקווה, ומסתמן שגם סקטורים פחות נחשקים מצטרפים לחגיגה