גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלטון הפקידים והחוקרים

המשילות עברה מהממשלה לאחרים. למשל - ליחידה לה"ב 433

"יש שופטים בירושלים", אמר בשנות ה-70 ראש הממשלה דאז מנחם בגין (אחרי הכשרת ההתנחלות בבית-אל), ומאז נוהגים לצטט אותו כל אימת שבית המשפט אומר את דברו בעניין פוליטי-ציבורי. זאת, אף שבגין אמר את המשפט האלמותי כאשר דברי השופטים בירושלים תאמו את עמדתו הפוליטית, והם הכשירו את ההתיישבות היהודית בבית-אל.

מה שלא השתנה מאז בגין ועד הלום, זה המצב שבו המשילות עברה מהממשלה והלאה לאחרים. לעיתים לשופטים, לעיתים לתקשורת, ולאחרונה מתעצם השלטון בלוד, ביחידת המשטרתית להב 433 למאבק בפשיעה החמורה הארצית והבינלאומית, בשחיתות הציבורית וכן בארגוני הפשיעה.

האבסורד הוא שמי שמוביל את נושא המשילות בישראל ומנסה להשיבה לידי השלטון שנבחר כאן בסמכות על-ידי האזרחים, הוא השר אביגדור ליברמן, שמככב שוב ושוב בפרשות מביכות, שהצד השווה שבהן מראה לממשלה ולנציגיה שאולי יש משילות בישראל - אבל היא אינה בכנסת.

היום, מי שקובע כאן את סדר-היום הפוליטי, זו המשטרה; ולא הממשלה שאיבדה את משילותה. ייתכן שליברמן מתגעגע לימים שבהם היו שופטים בירושלים. אבל היום, רוב השופטים שחורצים גורלות יושבים בדרך-כלל בראשון-לציון.

שם הם מעניקים את החותמת הנדרשת להארכות מעצר של נחקרים נורמטיביים ושאינם. והשופטים בירושלים? לא פעם מזכים את החשוד, אחרי שאיבד את עולמו וכספו כדי להוכיח את חפותו. חזקת החפות עולה הון רב.

אמנם עדיין מוקדם להביע דעה נחרצת באשר ל"פרשת ישראל ביתנו". אולם על-פי הדיווחים בתקשורת 'מהמתודרכים' על-ידי המשטרה, נראה כי נחקרים כאן דברים אבסורדיים. כמו סיוע להישארות חדר-מיון קדמי בקריית שמונה; סיוע למילוי טפסים כדי לקבל תקציבים גדולים יותר למקומות מסוימים; או אבסורד גדול יותר - לעצור אישה בחשד שהכסף שקיבלה מהוריה אינו כסף כשר, כביכול. ואולי יעצרו בקרוב בקיוסקים נערים בחשד שדמי-הכיס מהוריהם אינם כספים נאותים.

השאלה היא - אם זו המדינה שבה אנחנו רוצים לחיות. נכון, יש מדינות כאלה, אבל יש לזה מחיר. והציבור, כולל אלה שמובילים את הקו הזה, צריך לדעת מה המחיר.

ברור לכולנו, שאם נבחר ציבור ו/או כל אזרח אחר עבר על החוק, עליו לשלם את המחיר. אבל נראה כי מפעם לפעם יש מי שמגביה את הרף, שהופך באחת את הלא תקין עבירה פלילית. את האפור לשחור. לפעמים, האזרח מתבלבל ואינו יודע מי מלבין איזה כספים. האם פוליטיקאים את כספי המדינה, או החוקרים שמכבסים את הכספים הקואליציוניים לדמי שוחד.

ובנוגע, למקהלה שאומרת, ש"חייבים לנקות את האורוות" ולתת לרשויות החוק לעשות את מלאכתם, ושהפעם זה נראה רציני - הכול טוב ויפה. אבל לקחת שורה של אנשים שחלקם מלח-הארץ, ולכלוא אותם מאחורי סורג ובריח כפושעים, תוך סיקור תקשורתי שהורס את שמו הטוב של האדם, שעליו עמל במשך שנים - זה נראה מוגזם. לא מידתי. לא סביר. ולא הוגן.

הבעיה היא שהמפסידים מהסיפורים הללו הם לא רק שורת הנחקרים. הנפסדת העיקרית היא המדינה. יותר ויותר אנשים טובים אומרים "מה לי ולצרה הזו", בורחים ממשרות ציבוריות ומותירים אותן לבינוניים ומטה. רבים בורחים גם מהשקעות ומעסקים כאן בישראל. אז נכון, צריך לנקות את האורוות, אבל אם 'הסוסים' יברחו, מה יצא לנו מאורווה נקייה ללא שימוש, שלא תעניין אף אחד?

ניכנס לרגע לנעליהם של אנשי עסקים בכירים שיושבים מול החדשות ועושים חשבון פשוט: בסוף אני אתקל בפקיד שיהרוס את מפעל חיי. פקיד בדמות חוקר או פקיד ממשלתי, שיש לו מאה אחוז סמכות ואפס אחוז אחריות, ובהינף פופוליזם רגעי יודיע, למשל, שהוא נגד מונופול או דואופול. כי אחרי שמישהו השקיע מאות מיליונים, זה לא בא לו טוב בעין.

גם במישור הזה, הרף עולה ועולה. נכון, דברים כאלה קיימים במדינות מסוימות, שבהן לפעמים לא הפקידים מחליטים אלא העריצים המקומיים. אבל בשורה התחתונה במאזן, לאיש העסקים לא משנה מי מקבל החלטה אבסורדית - פקיד או עריץ ששולט במדינה - אצלו מדברת השורה התחתונה.

צעד אחר צעד, הפכנו לחברה צרת-עין שמוכנה לחתוך לעצמה רגל, כדי שהאחר לא יוכל לעמוד איתן על שתי רגליו. ואיש אינו מצליח לעצור את הסחף. מי שפותח את פיו "נגד", מקוטלג כבן-חושך. כנותן יד לשחיתויות. לריכוזיות.

ככלל, נראה שריכוזיות הפכה למילה גסה במשק הישראלי. רק שהמתריעים נגדה, נגד ריכוז הכוח והעוצמה, שכחו שבסוף אולי הם יישאר עם החותמת ביד, אבל לא יהיה על מה לחתום. הרגולטור יקבל החלטות שיזכו אותו בכותרות ראשיות, אבל כבר לא יישאר מי שיעניין אותו לקרוא אותן.

זה לא מדע בדיוני. אם תשמעו את שיחות הסילון של אנשי העסקים, תבינו שהם רק רוצים לברוח, וכמה שיותר רחוק. הם אוהבים את המדינה, רוצים לחיות כאן, מוכנים לשלם מסים. הם ציונים אמיתיים. אבל לא רוצים לעשות כאן כלום, כולל שום דבר.

לא בכדי אנו כורכים את הדברים זה בזה. החלטות שרירותיות ומקוממות, ביורוקרטיה הזויה ומתישה שלוקחת את המשק לאחור, גורמת לניסיון לעקוף את החסמים כדי להתקדם, דבר שמוביל לא פעם לחדרי החקירות. אמנם זו לא שיטה מכוונת, ונאמר זאת שוב: אסור לעבור על החוק; אבל הצד השווה בדברים הוא שלטון הפקידים, שמותירים אותך לא פעם חסר-אונים.

ואחר-כך מתפלאים מדוע אזרחי ישראל מגלים פחות ופחות מעורבות בבחירות. הרי לא משנה למי מצביעים - השולטים הם הפקידים. אז אולי הגיע הזמן שנבחר בהם, ושהם ימנו שרים ומחוקקים.

מה הסמכות האמיתית שיש היום לשר? בקושי שיקול-דעת. יש לו רק אחריות. ואם נותנים לו כספים קואליציוניים שהוא מפנה לדברים ראויים בעיניו, הוא עלול למצוא עצמו בחדרי החקירות, או שמצביעים עליו כמי שראוי להיות שם.

מי שחושב שאת בעיית המשילות ניתן לפתור בהעלאת אחוז החסימה, טועה לגמרי. שוב נקבל 6-7 מפלגות בינוניות עם איחוד צפוי של המפלגות הערביות.

על המחוקקים להקים "ועדת משילות" אמיתית, שתיתן דעתה על השולטים האמיתיים במדינה, על סמכות הפקידים ויכולתם להחליט בהינף קפריזה, בשל היותם רגולטורים, על מאות המיליונים של משקיעים ובעלי עסקים; על הצבת גבולות גם לרשויות החוקרות.

לעתים נראה לי שהם לא חוקרים עבירות - שזה תפקידם וחובתם, ועל כך יש לברך - אלא חוקרים אנשים כדי לחפש ולמצוא להם עבירות. את האבסורדים הללו חייבים לעצור רגע לפני שאנו הופכים, בחסות הפקידים, לקוריאה הצפונית.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?