גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עו"ד אדם פיש היה בעל נשמה יתרה. ביידיש זה נקרא מענטש"

מאחורי עו"ד אדם פיש, שנודע בחמלת האדם וברוחב ליבו, עומדת שורה ארוכה של פעילויות חברתיות ומוסדות שהקים לשכבות החלשות באוכלוסייה ■ בסוף השבוע הוא נפטר במפתיע, במהלך טיול רכיבה על אופני שטח בנגב

עורך דין אדם פיש / צילום: איל יצהר
עורך דין אדם פיש / צילום: איל יצהר

עו"ד אדם פיש, שהלך לעולמו במפתיע בסוף השבוע האחרון, במהלך טיול רכיבה על אופני שטח בנגב, היה מסוג האנשים שמותירים מאחוריהם שובל של הערצה, קסם אישי ואנושיות.

לדברי מכרים קרובים ורחוקים, פיש קורץ מהחומרים של אנשים שמותירים רושם זה גם בחייהם וגם במותם. ויעידו על כך גם אלפי האנשים - ציבור מגוון ביותר - שהגיעו להלווייתו בבית-העלמין בחיפה.

אדם פיש החיפאי היה עד פטירתו עורך דין חברתי פעיל ובולט, שייסד את משרד עורכי הדין רחל בן-ארי-פיש-סבן בחיפה. מאחוריו עומדת שורה ארוכה של פעילויות חברתיות ומוסדות שהקים לשכבות החלשות באוכלוסייה בישראל.

פיש היה ידוע בגישתו האלטרואיסטיות ובחמלת האדם שלו. בין האנשים שייצג היו רבים בעלי מוגבלויות, קשישים וניצולי שואה, אנשים מהמגזר הערבי וכן זרים.

עו"ד חוה מרצקי מספרת על מעורבותו של פיש בתיקי פשע גדולים, כמו של עמוס ברנס. "בתיק ברנס למשל, שהיה מעורב בו, היה לו חלק גדול. בין פיש לברנס נוצר קשר רגשי עמוק. בעקבות התיק של ברנס ותיקים נוספים, הוא היה מרצה במוסדות על חפים מפשע בבית משפט. אני לא חושבת שהייתה אי-פעם הלוויה עם מספר כה רב של אנשים כמו שהייתה לאדם".

ייצג בתיקי פרו-בונו

הבמאי איציק רובין, חבר קרוב של פיש, סיפר על התחקירים השונים שעודד אותו פיש לעשות, והכול כדי להוציא את הצדק לאור. פיש ייצג את ברנס לאחר שזוכה, בתביעתו של ברנס לקבלת פיצויים עונשיים מהמדינה.

"פיש ממש שכנע אותי לעשות את הסרט על ברנס ועל מחדלי המשטרה והפרקליטות", אומר רובין, "ולאחר שהמשטרה ניסתה להניא אותנו מהפרסום, פיש ייצג אותי בהתנדבות בבית המשפט העליון, וזכינו. בזכותו התאפשר פרסום סרט זה וסרטים נוספים".

לדברי רובין, לאחר מקרה הרצח של השופט עדי אזר ז"ל, עשה פיש תחקיר עומק בפרשה, והגיע למסקנה ששני הרוצחים שהואשמו (יצחק זוזיאשווילי ורפי נחמני) הם חפים מפשע. "גם במקרה של רצח השופט אזר, המשטרה והפרקליטות עשו יד אחת כדי שלא נפרסם את הממצאים. וגם כאן, בזכות אדם פרסמנו לבסוף את הכתבה".

רובין מספר גם על מפעלי החסד של אדם. "בשנת 1989 הוא ייצג בהתנדבות את המקלט לנשים מוכות, והפציר בי לעשות סרט בנושא. זו הייתה פעם ראשונה שהמקלט קיבל חשיפה כזו, ובזכות הסרט נתרמו תרומות רבות למקלט".

לדבריו, למרות הסרטים והתחקירים שהיו מעורבים בהם, "אדם לא אהב להתראיין ונמנע מחשיפה, הוא חשב שזה בזבוז זמן".

כבר בשנות ה-80 עבד פיש כעורך דין צעיר באגודה לזכויות האזרח בישראל. בהמשך ייסד עמותות רבות, כגון המרכז לסיוע משפטי להגנה על זכויות אדם, עמותת המשפט בשירות הזקנה ומרכזי סיוע נוספים. את העמותות ייצג כתיקי פרו-בונו, ללא שכר-טרחה.

חבר ותיק של פיש, גם הוא עורך דין, אומר כי לצד אישיותו האלטרואיסטית, פיש היה גם משפטן מבריק, "עילוי משפטי". לדבריו, "פיש היה עם כושר שכנוע לא נורמלי, טיפוס שמעולם לא נראה כועס ומעולם לא הביע התנשאות כלפי האנשים שאותם ייצג. לאדם הייתה יכולת להגיע לדיונים חשובים מאוד בבית המשפט העליון, לעיין בתיק הנידון מספר דקות לפני הדיון - ומיד לאחר מכן היה מפגין ידע, בקיאות ושליטה אדירים. לפיש היה זיכרון פנומנלי, והוא ידע להציג נימוקים משפטיים ואנושיים, שהדהימו גם את השופטים מולו. ההערכה כלפיו הייתה גם מקולגות למקצוע וגם מאנשים שייצג".

הקולגה עו"ד מרצקי מספרת על רגישותו של פיש ועל איש הצדק שלא ויתר על האמת שלו. "כשמו כן הוא. הכרתי את אדם לפני 25 שנים. עורך הדין הכי מוכשר שפגשתי. הוא היה יכול לשמוע סיפור שמורכב מ-100 קלסרים ולתת ניתוח משפטי הכי טוב שיש. הייתה בו נאמנות טבועה לשותפים וללקוחות יותר מכל אדם אחר שהכרתי. אם הייתי צריכה לבחור 3 אנשים נאמנים שיהיו לצידי, הוא היה אחד מהם. הוא היה אסטרטג דגול".

גם עו"ד רחל בן-ארי, שותפתו של פיש למשרד, מרעיפה עליו שבחים. "הליטיגציה הפכה לחלק בלתי נפרד ממנו, היא הייתה מקור לאנרגיה ולאדרנלין בלתי נדלה. פיש אמר לי פעם 'אני אמות עם הגלימה על כתפיי'. הוא הפך את כלי המשפט ליעד מתאים לבטא באמצעותו את היכולות האנליטיות המרשימות, את אמנות החקירה שבה ניחן, לנצל את ההבנה הבלתי רגילה שגילה לנפשו של כל אדם - לקוח, וגם הצד השני, בא-כוחו - לעתים אף לנפשם של השופטת והשופט".

חברים רבים ביקשו מנשיא המדינה להעניק לפיש את "אות הנשיא למתנדב". לדברי הבמאי רובין, פיש היה אדם צנוע ונתן תרומות בסתר. "אדם תמך בפעילויות התנדבותיות ולא נרתע כאשר נדרשו תרומות, אם היה מדובר באישה חולה או בניצולי שואה, הוא היה נרתם לעזור ולהקים מערך שלם של אנשים שגם הם יפתחו את הכיס. כזה הוא היה".

ביידיש קוראים לזה "מענטש"

לדברי מכר קרוב, "לא הוא פנה לנשיא, אלא אנשים שאהב ואהבו אותו. הם הציגו לנשיא המדינה 'קבלות' על פעילותו ההתנדבותית הציבורית".

ואכן, פיש קיבל את "אות הנשיא" בשנת 2013, כאות לתרומתו במתן שירותים משפטיים פרו-בונו במשך כ-30 שנה לאוכלוסיות חלשות ובהגנה על זכויות האדם. בנימוקי ועדת השיפוט נכתב: "ההליכים המשפטיים שעו"ד פיש היה מעורב בהם בכל שנות פעילותו שינו את איכות חייהם של מאות אלפים מאזרחי מדינת ישראל".

בעמותות שבהן ייצג עסק פיש בתיקים הנוגעים לתחומים רבים, כמו שלילת קצבאות של קשישים וניצולי שואה, חולים שנזקקים לשירותים רפואיים וחולים סופניים. חלק מהתיקים שהיו נגד משרדי ממשלה אף היוו תקדימים בתחומם, כאשר מטרתו של פיש הייתה לעורר רגישות ולהמיס את הקשיחות של נותני החלטות ברשויות המדינה.

פיש שאף גם להביא לתוצאות צודקות בפסקי דין ייחודיים למקרים ש"נפלו בין הכיסאות". מכריו מעידים כי האנשים שנזקקו לשירותיו המשפטיים פנו לפיש משום שידעו שהוא ייצג אותם בדרך הטובה והמקצועית ביותר.

עו"ד אייל רוזובסקי מגדיר את פיש כ"אדם מצפוני" יותר מכל. "פיש הוא בעל נשמה יתרה. ביידיש קוראים לזה 'מענטש'. ייחודו התבטא בכך שהוא ראה במקצוע המשפטי כלי להשגת מטרות חברתיות. הוא הקדיש את מרבית חייו לפעילות התנדבותית ולפרו-בונו. ההלוויה שלו הייתה כמו של אדמו"ר גדול".

בנוסף לכל עיסוקיו, פיש היה מעורב גם בחינוך הדור הבא ושימש כמרצה באוניברסיטת חיפה ובמוסדות אחרים, שספגו מאורו ומהידע הרב שלו.

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא