גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש מועצת תמר קוטף את פירות השחיתות של מפא"י

איך צברה המועצה האזורית תמר, שנקשרה בפרשת ישראל ביתנו, עושר רב - ולמה זה קשור למפא"י, המפלגה המושחתת בתולדות ישראל ■ דעה / אלי ציפורי

 דב ליטבינוף / צילום: רוני שיצר
דב ליטבינוף / צילום: רוני שיצר

1. במהלך מבצע "צוק איתן" פרסמנו כאן מונולוג של צביקה גרינגולד מ"כוח צביקה" המיתולוגי. גרינגולד, לשעבר ראש עיריית אופקים, דיבר באופן מטלטל על עיירות הפיתוח והתנועה הקיבוצית, ודבריו הפכו רלוונטיים מאוד מבחינתנו בשבועיים האחרונים, על רקע חקירת השחיתות לכאורה במפלגת ישראל ביתנו. הנה קטע מהמונולוג שלו, ומיד אחריו נסביר איך הוא קשור לפרשה האחרונה.

"הגעתי לפני 6 שנים לתפקיד ראש עירייה ממונה באופקים. אף שנפגשתי עם האוכלוסיות הללו, עם האוכלוסיות הפחות מבוססות, גם בשירות הצבאי וגם במפעלי התעשייה, וחשבתי שאני מכיר את המציאות שבה הן חיות, פגשתי שם מציאות שונה לחלוטין. מציאות קשה, וקשה בעיקר בגלל התחושה שיש פה מה שנקרא 'הסכם שהופר'. המדינה - ואני לא חושב שמאחורי העניין הזה מסתתר מישהו עם תוכנית - אבל בפועל המדינה שלחה אותם לקרב בלתי אפשרי, חסר סיכוי.

"ולמה? כי כשהגיעו העולים החדשים בשנות ה-50, בעיקר מצפון אפריקה, מרוקו, תוניס, לוב, יישבו אותם בעיירות פיתוח. וזה להבדיל מצורת ההתיישבות המקובלת שהייתה בארץ - התיישבות חקלאית במושבים ובקיבוצים. אגב, הקיבוצים סירבו באותה תקופה להשתתף בקליטת העלייה הזאת.

"העולים נקלטו במושבים ובעיירות, בהתאם לרציונל הבא: במושב אנחנו נספק לעולה החדש אמצעי ייצור, תקרא לזה הון-קפיטל או איך שאתה רוצה, נתמוך בו, נלמד אותו, נסבסד אותו, וכך הוא יקים עסק ויישוב חקלאי ויתקיים - ואילו בעיירות הפיתוח האנשים יהיו שכירים ויתפרנסו לא מהון שהם מקבלים מהמדינה, אלא מהעמדת כוח העבודה שלהם לטובת בעלי ההון.

"המדינה ניסתה לספק לשכירים מעיירות הפיתוח עבודות יזומות ולשלוח את העולים החדשים לעבוד בקיבוצים, אם בחקלאות ואם בתעשייה שהתחילה להתפתח. בשלב מסוים, אני לא יכול להגיד לך בדיוק מתי, היא זנחה את האחריות הזאת ואמרה: נעבור לשיטה של עידוד. התחילו לעודד את הפיתוח התעשייתי באמצעות תמריצים - מענקים, הטבות מס וכדומה. כל העידוד הזה בנוי על עידוד הון, כלומר אם אין לך ההון הבסיסי ההתחלתי, אתה לא יכול לקבל את התמריצים.

"כמובן, תושבי עיירות הפיתוח לא יכלו ליהנות מזה, כי לא היה ברשותם ההון הבסיסי. מי נהנה מהחלוקה לאזורי פיתוח? מי שהייתה לו יכולת לגייס שני דברים: גם הון ראשוני וגם יוזמה, שזה בעיקר התנועה הקיבוצית, וכשחוק עידוד השקעות הון התפשט גם לחקלאות, אז גם המושבים התחילו ליהנות מזה, מסבסוד הון ומסבסוד פרויקטים חקלאיים וכדומה.

"היושבים בעיירות הפיתוח נשארו מאחור. אני טוען שיש שתי אפליות, האחת היא בין מרכז לפריפריה, והשנייה היא בין עיירות הפיתוח ליישובים החקלאיים שמסביבן".

2. המועצה האזורית תמר נמצאת היום במרכזה של פרשת השחיתות לכאורה של ישראל ביתנו. החשדות נגד בכיריה, ובראשם ראש המועצה דב ליטבינוף, הם כבדים: המועצה השיגה לכאורה תקציבים ציבוריים באמצעות מתווכים שגזרו עמלה שמנה.

חזקת החפות עומדת כמובן לכל החשודים בפרשה. כל אדם הוא זכאי עד שלא הוכחה אשמתו בבית המשפט, אבל הדיון שלנו הוא לא בחשדות עצמם. מדובר בדיון כלכלי-פיננסי בעיקרו, על חלוקת משאבים, על חלוקת תקציבים ציבוריים ועל אפליית יישובים.

המועצה האזורית תמר היא חלק מהאפליה שעליה דיבר גרינגולד בין עיירות הפיתוח ליישובים החקלאיים שמסביבן. תמר מאגדת כמה קיבוצים ומושבים סביב ים המלח: עין-גדי, נאות הכיכר, עין-חצבה, נווה זוהר, עין-תמר והר-עמשא. בסך-הכול מדובר בקושי, ממש בקושי, בכ-2,000 תושבים.

תמר גם נחשבת אחת המועצות העשירות בישראל, ובכל זאת, למרות העושר הרב שלה, היא החליטה לקושש עוד כמה מיליונים מתקציבי מדינה. איך נוצר העושר הרב של תמר, על יישוביה הבודדים ומעוטי התושבים? למזלנו, הדוחות הכספיים של הרשויות המקומיות שקופים לציבור (דרך משרד הפנים). השבוע קראנו בעיון את הדוחות הכספיים של תמר לשנת 2013, ולפניכם הממצאים.

דוח של רשות מקומית אינו זהה בדיוק לדוח של חברה ציבורית, אבל יש ביניהם כמה קווי דמיון: יש הכנסות, יש הוצאות, ויש עודף או גירעון מפעילות. כל רשות מחלקת את תקציבה בעיקר לשניים: תקציב רגיל ותקציב בלתי רגיל. התקציב הרגיל כולל בעיקר את מה שאנחנו משלמים לעיריות: ארנונה, מים, ביוב, אגרות חינוך וכדומה. התקציב הבלתי רגיל כולל תשלומים של הממשלה, מוסדות אחרים, מלוות וכדומה.

ההכנסות השנתיות של תמר משני התקציבים וגם מקרן לעבודות פיתוח הגיעו ב-2013 לכ-156 מיליון שקל, חלק הארי שלהם מתשלומי מסים של התושבים (קרוב ל-122 מיליון שקל).

אמרנו תושבים? לא בדיוק, הרי 2,000 תושבים לא יכולים לייצר כאלה הכנסות גדולות. אז מאיפה? מהמלונות בים המלח וממפעלי קבוצת כיל. למה הארנונה השמנה שלהם צריכה להגיע רק למועצה אזורית קטנטנה כמו תמר? אה, כי כך קבע השלטון הישן וכך זה התגלגל עד היום.

על זה בדיוק מדבר גרינגולד. זה עיוות נורא, אפלייה קשה שבה הוקצו על פני השנים מיליארדים לקיבוצים ומושבים (יש ניסיונות לתקן זאת בשנים האחרונות) על חשבון עיירות פיתוח כמו דימונה, ירוחם וערד.

הלאה: בשנת 2013 נוצר למועצה האזורית תמר עודף של כ-19.5 מיליון שקל, וזאת לעומת גירעון של כ-6.8 מיליון שקל בשנה הקודמת. ההכנסות הממשלתיות הגיעו לכ-16 מיליון שקל. למה תמר צריכה תקציבים ממשלתיים כשיש לה עודף מצטבר מפעילותה? שאלה טובה. התשובה: ככה. אם נותנים, לא תיקח? שוב, האפליה.

זה הכול? ממש לא. רשויות מקומיות הן סוג של תמנון רב זרועות. לבד מהרשות עצמה ופעילותה השוטפת יש סביבה תאגידים, בין אם עירוניים ובין אם עסקיים לחלוטין. וכמובן, יש גם עמותות.

המבנה הזה "מאפשר" סוג של חשבונאות כפולה, משולשת ומרובעת. העברות כספיות וחלוקת ג'ובים שאיש אינו מסוגל לפקח עליהן, ודאי שלא משרד הפנים. אז יש חותמת של רואי חשבון על כל דוח כספי של עירייה. ביג דיל! בסך-הכול פתק אישור למשרד הפנים ותו לא.

למועצה האזורית תמר, למשל, יש שני תאגידים בולטים בבעלותה: האחד, תאגיד עירוני כמקובל, החברה הכלכלית חבל ים המלח, שמטפלת בפיתוח תשתיות המועצה. השני, המהותי יותר, הוא מטמנות אפעה, תאגיד שקם לפני 11 שנה במטרה להקים ולהפעיל אתר לסילוק אשפה. מנכ"ל החברה הוא יצחק בורבא, שנעצר אף הוא בפרשה האחרונה. לחברה הזאת יש גם שותף חיצוני, ויאוליה ישראל, שמחזיק 25% ממניותיה.

מטמנות אפעה נמצאת בין ערד לים המלח, במקום מרוחק יחסית מריכוזי אוכלוסייה, והיא נחשבת האתר הגדול ביותר בישראל לפינוי פסולת ביתית. הדוחות הכספיים של תמר אינם מגלים הרבה על החברה הזאת, זולת העובדה שהונה העצמי הגיע לכ-46.5 מיליון שקל נכון לסוף שנת 2012 (לעומת כ-37.2 מיליון שקל ב-2011), מה שיכול לרמז על הרווחיות שלה.

הובלת האשפה לאתר נעשית באמצעות משאיות ובעתיד היא אמורה להיעשות ברכבת. מדובר בפסולת המפונה מאזור המרכז, מירוחם, מדימונה ומתחומי המועצה האזורית תמר. בין לקוחות המטמנה שמשלמים לה היטלים: איגוד ערים דן, מפעל רותם אמפרט מקבוצת כיל, עיריית ירושלים ורשות הטבע והגנים. בקיצור, ביזנס יפה, יפה מאוד, שכנראה גם מרוויח יפה. צריך לזכור מאיפה הוא התחיל: מהאפליה שעליה דיבר גרינגולד. ההון ההתחלתי שאפשר למועצות מסוגן של תמר להקים עסקים רווחיים.

השורה התחתונה של תמר: הכנסות שמנות מארנונה של בתי-מלון ומפעלים שמנותבים בעיקר אליה, והקמת עסק לסילוק אשפה ותמיכות ממשלתיות, למרות עודפים תקציביים.

3. מי אחראי לעיוות הזה ולאפליה הזאת? יש כתובת אחת: מפא"י ההיסטורית. בניגוד למיתוס שנוצר כאן, אבי-אבות הטומאה של השחיתות השלטונית אינו במרכז הליכוד, בש"ס או בישראל ביתנו. הוא נולד בשנות מפא"י העליזות, בתקופתו של דוד בן-גוריון.

זו הייתה תקופה מדהימה של סידורי עבודה, חלוקת ג'ובים, פתקים של "שמור לי ואשמור לך", הטבות להסתדרות, לקיבוצים, כיבודים ומנעמים למקורבי השלטון. זו הייתה תקופה שאם היו בה אז משטרה ופרקליטות נחושות הרבה יותר, מצעד הנחקרים וכתבי האישום היה מחוויר ביחס לפרשות האחרונות.

למרבה הצער, את "פירותיה" של השחיתות והאפליה הזאת אנחנו רואים עד היום.

המספרים של תמר

דב ליבינוף / איור : גיל ג'יבלי

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים