גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקנות שחקנים בינואר: כדאי? לא כדאי?

ההיסטוריה מוכיחה שלא מאד משתלם לפעול בחלון החורפי. אבל איך אפשר לוותר על החגיגה של הספקולציות? הקופונים של הסוכנים? התקוות בלב האוהדים?

פרננדו טורס מוצג באתלטיקו מדריד / צלם: רויטרס
פרננדו טורס מוצג באתלטיקו מדריד / צלם: רויטרס

אחרי מחזור משחקי חג המולד, הכדורגל האירופי מחליף מהלך. הבמה מתפנה לעיסוק משני אך מרתק מאין כמוהו: שוק העברות השחקנים. בכלל, בשנים האחרונות נדמה שעבור חלק גדול מהעוסקים בכדורגל, והאוהדים בכללם, מכירה וכמובן קנייה של שחקנים זה העניין המרכזי. בדיונים בפורומים של אוהדים נראה שהדבר החשוב הוא מי משחק, האם השחקנים החדשים השתלמו, ואת מי כדאי לקנות כדי להחליף את הכישלונות, אותם יש למכור במהירות.

לסר אלכס פרגוסון יש מה לומר על הנושא. "זו תרבות של לעג וזלזול. אפשר לראות את זה בתוכניות הטלוויזיה בהן יושבים פאנליסטים ומעבירים ביקורת על מתחרים". פרגוסון אמר זאת על המבקרים של סטיב מקלארן, אבל הדבר נכון לגבי שחקני רכש, מאמנים, מנהלים ספורטיביים - כמו שכותב ג'ונתן ווילסון ב"גרדיאן": "מנג'רים ושחקנים חשופים לדינמיקה דומה - הרעיון, לפיו אם איכשהו ייווצר מספיק זעם ציבורי הם יידרשו לעזוב את המועדון לפי בחירת הקהל".

הזלזול באימון היא תופעה חדשה יחסית, ואופיינית לדור הפלייסטיישן. האוליגרכים, השייח'ים ושאר מיליארדרים ששופכים כסף ובונים קבוצות פאר יש מאין - רק הגבירו אותה. יותר מכל זה נכון לפרמיירליג - אז מה הפלא ששם גם הפסטיבל הקיצוני ביותר סביב החלון של ינואר. ווילסון כותב: "הפרמיירליג הפכה למקום שבו הפתרון לכמעט כל בעיה הוא לקנות עוד שחקנים".

הכסף הגדול בכדורגל יוצר מצב שאין זמן להשקיע כדי לבנות קבוצה נכון. עונה חלשה וירידת ליגה הפכו לאסון פיננסי שיכול לקטול מועדון. מרווחי הזמן לביצוע תיקונים קצרים מתמיד, ובצירוף לוח משחקים מטורף - ברור שלמאמנים קל יותר לדרוש שחקנים חדשים כדי להציל את עורם. גם לשחקנים המעבר התכוף טוב: עבור חלקם הגדול כל מעבר הוא הזדמנות מצוינת לשפר את מצבם הכלכלי. גם הסוכנים חיים מהמעברים הללו, ולתקשורת הם חיוניים כדי למלא עמודים וליצור עניין עם סיפורים ושמועות. וגם האוהדים המרותקים לזרם השמועות, האפשרויות והעסקאות, מאושרים. הקנייה והמכירה יוצרת אשליה ותקווה שמעכשיו דברים יסתדרו.

***

יש דוגמאות למועדונים שמצליחים למרות שהם עובדים אחרת: סאות'המפטון, מנשנגלאדבך או ויאריאל, שלא מתפרעות ברכש, אלא בונות קבוצה. "מי שעושה הכל נכון בקיץ, לא צריך לרכוש בחורף", כתב ה"קיקר" אודות "הרוכש הטוב בליגה", מקס אברל, המנהל הספורטיבי של מנשנגלאדבך. אבל גם אלה נתונים לחוקי השוק, וכוכביהם נרכשים על-ידי הכרישים שלמעלה. כך יקרה גם בחלון הנוכחי.

הבעיה עם חלון ההעברות החורפי היא שתוצאותיו בלתי צפויות. וברוב המקרים רוב ההעברות בינואר הן לא כאלו שהשאירו חותם. שני סוגים של שחקנים מגיעים בחורף: כוכבים יקרים שמועדון בכיר החליט שזה הרגע האופטימלי להביא אותם; או סותמי חורים זולים שיוצאים מקבוצה שנאלצת למכור או להשאיל. "החורף הוא יותר זמן של ניקוי אורוות", כתב ה"קיקר". כך או כך, הלחץ הוא אטומי. מי שמגיע להציל קבוצה בסכנת ירידה, נתון מהרגע הראשון ללחץ. מה עוד שבדרך כלל מגיע איתו ברכש פאניקה עוד חופן שחקנים לאותו מצב בדיוק. פול ווילסון קרא לזה ב"גרדיאן": "זריקת הקוביות האחרונה".

ההצטרפות למועדון באמצע עונה גם היא בעייתית. השחקן החדש חייב להתאים עצמו למצב, למאמן ולחדר הלבשה מגובש, ולעשות זאת בתנועה וללא תקופת ניסיון. לכן אחוזי ההצלחה נמוכים. בין 10 רכישות החורף היקרות בהיסטוריה (ר' טבלה), רק שחקן אחד נשאר יותר מארבע שנים במועדון הרוכש (אדין דז'קו במנצ'סטר סיטי). למרות שמדובר ברשימה הכוללת רכישות ב-25 מיליון אירו ומעלה, רק רכישת חורף אחת באמת השתלמה: לואיס סוארז לליברפול.

העברות החורף היקרות בכל הזמנים

אם ניקח רק את חלון ההעברות בינואר שעבר, הרי שעבור 44 שחקנים חדשים שילמו מועדוני הפרמיירליג 165 מיליון אירו. מתוך אלה נותרו רק 15 שחקנים באותה קבוצה. רק 21 שחקני רכש בכלל היוו חיזוק לקבוצה (כלומר שיחקו לפחות 10 משחקים עם ממוצע של 60 דקות לפחות, או שותפו ביותר מ-20 משחקים). הדוגמה הבולטת לכשלון הייתה החלוץ היווני מיטרוגלו שהובא לפולהאם עבור יותר מ-15 מיליון אירו, שיחק 153 דקות ועזב בלי שמישהו הרגיש בחסרונו. המועדונים שלא השקיעו בחורף שעבר היו ליברפול, מנצ'סטר סיטי, סאות'המפטון, טוטנהאם וארסנל - שחוו עונה מצוינת למרות זאת.

בספרד, לעומת זאת, שילמו קבוצות הליגה הבכירה עשירית מהסכום באנגליה עבור 38 שחקנים חדשים. אבל גם כאן רק 14 נותרו בקבוצתם, ורק 20 היוו חיזוק ממשי. בגרמניה הוציאו קבוצות הבונדסליגה 40 מיליון אירו על 28 שחקנים - מהם כבר עזבו 10 את הקבוצה. ורק 12 חיזקו את הקבוצות שלהם. הכסף ששימש את המועדונים לרכש בקיץ אזל. "אנחנו נאלצים לצעדים קטנים ומדודים. בחורף לא יבוא שם גדול, זה בטוח", מתנצל מראש יואכים שמידט, ראש הוועד המנהל של שטוטגרט הנתונה בצרות בתחתית.

***

ומה הפעם? השיאים מינואר 2011 לא יישברו כנראה, אבל הגלגל ימשיך להתגלגל. השמועות על כל השחקנים הגדולים יתנפצו בוודאי עוד לפני סוף החודש. אבל מספיק שחקנים יעוררו התרגשות אצל קונים ומוכרים כאחד: מרטין אודגארד, המסי הנורבגי בן ה-16; ווילפריד בוני מסוונזי, המבקיע מספר אחת ב-2014 בפרמיירליג (20 שערים); שאקירי מבאיירן, מרקו רויס מדורטמונד, קווין סטרוטמן מרומא - אלה הרגעים המסעירים של הכדורגל המודרני בינואר.

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בכיר בצבא ארה"ב: לא פונו חיילים מהבסיסים בקטאר ובבחרין

דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים