גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלל ביטוח תשלם מס של 100 מיליון שקל בגין רכישת מניות

ביהמ"ש העליון דחה את ערעורה של כלל על החלטת המחוזי, לפיה היא לא הייתה רשאית לסווג הוצאה בסך 200 מיליון שקל על רכישת מניות, כרכישת מוניטין

רשות המסים רשמה בשבוע שעבר ניצחון חשוב בקרב שהיא מנהלת נגד התופעה של סיווג עסקאות לרכישת מניות כעסקאות לרכישת מוניטין - תופעה שהפכה נפוצה ביותר בשנים האחרונות.

בית המשפט העליון דחה את ערעורה של חברת כלל ביטוח על החלטתו של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, לפיה היא לא הייתה רשאית לסווג הוצאה בסך 200 מיליון שקל על רכישת מניות, כרכישת מוניטין.

משמעות ההחלטה מבחינה כלכלית הוא הפסד נומינלי של 70 מיליון שקל על פני 10 שנים. במונחים ריאליים כלל תיאלץ לשלם כ-100 מיליון שקל, בחישוב הכולל ריבית והצמדה.

היתרון המיסויי הגלום בסיווג הוצאה לרכישת מניות כמוניטין הוא בכך שמוניטין ניתן להפחתה, ולפיכך מוריד את חבות המס של החברה הרוכשת. לגישת רשות המסים, התופעה מסבה למדינה נזקים במאות מיליונים בכספי מסים שלא נגבים.

ואולם, גם ברשות המסים מבינים שפסק הדין בעניין כלל ביטוח - אף שיש בכוחו לפגוע במוטיבציה של חברות לעשות שימוש בפרקטיקה הזאת - לא שם סוף לתופעה. ההלכה התקפה עדיין מאפשרת סיווג הוצאה על רכישת מניה כמוניטין, בתנאים מסוימים.

ייחוס רוב הרכישה למוניטין

ב-2005 ביצעה כלל ביטוח 3 עסקאות לרכישת מניות של 3 חברות לניהול קרנות פנסיה: "מיטבית", "עתודות החדשה" ו"שבח", בהיקף כולל של 230 מיליון שקל.

בדיווחים לציבור ולרשות ניירות ערך בבורסה דיווחה כלל כי מהות העסקה היא רכישת מניות; כך עשתה גם בדוחות הכספיים הנפרדים (דוחות הסולו). אלא שבדיווחיה של כלל ביטוח לפקיד השומה למפעלים גדולים דיווחה החברה כי רכשה גם מניות וגם מוניטין, לפי החלוקה הבאה: 200 מיליון שקל יוחסו למוניטין - ו-30 מיליון שקל למניות.

הסיבה שבגינה ביקשה כלל לסווג את מרבית התמורה בעסקאות כמוניטין היא שמוניטין ניתן להפחתה, בהתאם לתקנות מס הכנסה, בשיטת "הקו הישר" (היינו בצורה לינארית) על פני 10 שנים. המשמעות היא שניתן לקזז מהכנסותיה של החברה 20 מיליון שקל מדי שנה למשך עשור. מכיוון ששיעור המס החל על כלל הוא 35%, הייתה ההפחתה יוצרת לכלל ביטוח חסכון נומינלי במס של 70 מיליון שקל לאורך עשור.

ואולם, פקיד השומה דחה את הדיווח, וכלל הגישה לבית המשפט ערעור על השומה. שופט המחוזי בתל-אביב, מגן אלטוביה, דחה את מירב טענותיה של כלל, וקבע לגופה של כל אחת מהעסקאות כי היא עסקה לרכישת מניות ולא עסקה לרכישת מוניטין. זאת, מבלי לקבוע קטגורית שלא ניתן לסווג עסקה בה נרכשו מניות כעסקה לרכישת מוניטין.

פיצול מחיר הרכישה

כלל עירערה לבית המשפט העליון, שדחה בשבוע שעבר את הערעור. בפסק דין קצרצר, פסק השופט יורם דנציגר, על דעתם של השופטים יצחק עמית וסלים ג'ובראן, כי אין מקום לשנות את המסקנות העובדתיות של השופט אלטוביה. בכך באה לסיומה סאגה בת כמעט עשור.

עו"ד ליאור נוימן, ראש תחום מיסוי במשרד ש.הורוביץ ושות', מסביר כי "בית המשפט העליון הכיר כבר בעבר (בהלכת שלמה שרון) באפשרות של קיומו של נכס מוניטין שנמצא בידי בעל המניות המוכר מניות בחברה עסקית, כך שלמעשה הקונה רוכש שני נכסים: המניות שאותן לא ניתן כאמור לנכות כהוצאה - ואת המוניטין שבידי בעל המניות".

הלכת שרון, שאליה מתייחס נוימן, שימשה גם את השופט אלטוביה בעת שהכריע בערעור על השומה של כלל ביטוח.

לדברי נוימן, "בהלכת שרון התווה בית המשפט את הדרך לזיהוי קיומו של מוניטין: רכישת הזכות של הרוכש להציג עצמו כממשיך דרכו של המוכר, קשר חזק ללקוחות, תנית אי-תחרות וכו'; וכן את המבחן המכונה 'המבחן השיורי' כמבחן לקביעת הסכום המיוחס למוניטין".

נוימן מבהיר כי פסק הדין בעניין כלל ביטוח לא סגר את הדלת בפני הפרקטיקה של התייחסות למניות כמוניטין. "במקום שבו ניתן יהיה לזהות מוניטין ולכמתו, תהיה כדאיות לפצל את מחיר הרכישה, כך שהמוניטין שבידי בעל המניות החדש יוכר כהוצאה שלו", אומר נוימן.

עם זאת, לדעת נוימן, אחד מלקחי פסק הדין הוא לחשוב על האפשרות שהרכישה תהיה עסקת מוניטין למן תחילת מהלך הרכישה ."הדרך הנכונה היא לבצע בחינה של הנושא בטרם סגירת הנוסחים בחוזה הרכישה, כך שהחוזים, ניירות העבודה העסקיים והדוחות הכספיים ישקפו את ההסכמות".

לדבריו, יישום צעדים אלה יביא לכך ש"הנטל בעניין (להוכיח שלא מדובר במוניטין - ג'מ') ייפול על כתפי פקיד השומה ולא על הנישום".

עם זאת, נוימן מסכים כי יש בפסק הדין כדי לפגוע במוטיבציה של מי שטענותיו המשפטיות אינן חזקות, לנסות לסווג מניות כמוניטין בשיטת "מצליח". "לקיחת פוזיציה משפטית שנרכש מוניטין מבלי יכולת לשכנע בכך את בית המשפט, לא תועיל לנישום ותוביל אותו להוצאות מיותרות".

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון