גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתי ההשקעות בדרך להקמת מערכת שתתחרה בבנקים

באחרונה העביר האיגוד לרשות להלבנת הון ולרשות ני"ע מתווה להקמת המערכת, שתאפשר ללקוחות הבנקים לסחור בני"ע באמצעות בית השקעות, גם מבלי להגיע אליו פיזית ולפתוח בו חשבון

ג'וליאן אסוס / צילום: איל יצהר
ג'וליאן אסוס / צילום: איל יצהר

האם בקרוב צפויה לקום תחרות משמעותית לבנקים בתחום המסחר בני"ע מכיוונם של בתי ההשקעות? ל"גלובס" נודע כי היוזמה להקמת מערכת אינטרנט סגורה באמצעותה יוכלו לקוחות הבנקים לסחור בני"ע דרך בתי ההשקעות קמה לתחייה. באחרונה העביר איגוד חברי הבורסה שאינם בנקים, בראשות ג'וליאן אסוס מאי.בי.אי, מתווה לרשות להלבנת הון ורשות ני"ע להקמת המערכת הסגורה, שתאפשר ללקוחות הבנקים לסחור בני"ע באמצעות בית השקעות, וזאת מבלי להגיע אליו ולפתוח אצלו חשבון כפי שנדרש היום.

מדובר בחשבון סגור שבו הכסף יועבר מחשבון הבנק של הלקוח אל בית ההשקעות, ויוכל לחזור אך ורק אל אותו חשבון בנק. כלומר, לא ניתן יהיה לפדות את הכסף ישירות מבית ההשקעות, וזאת כדי למנוע אפשרות להלבנות הון. לפי המתווה שהוגש, סכום הפעילות בחשבון יוגבל למיליון שקל. זהות הלקוח תאומת על ידי עותק של תעודת הזהות שלו וכן באמצעות עותק מאחד מהחשבונות שהוא משלם (חשמל, ארנונה וכדומה). חשבון הלקוח עצמו יאומת על ידי עותק סרוק בצבע של צ'ק מבוטל או תדפיס חשבון.

לאחר הזיהוי ומילוי טופס באינטרנט יוכל הלקוח להתחיל לסחור באמצעות בית ההשקעות, ולהעביר אליו כספים מחשבון הבנק מבלי שיצטרך את אישור הבנק. החשבון יוכל לכלול ני"ע בלבד, ואם הלקוח ירצה לשלב בו גם פיקדונות הוא יצטרך לעבור תהליך זיהוי רגיל מול בית ההשקעות, הדומה לזיהוי בפתיחת חשבון בנק.

כאמור, לפי המתווה, הלקוח יוכל להעביר את כספו לבית ההשקעות ללא צורך באישור או בפעולה אקטיבית כלשהי מצד הבנק, שעלול היה לחסום את המעבר באמצעות הצעת הנחות או באמצעות עיכובים בירוקרטיים. כעת מחכים באיגוד חברי הבורסה לאישורים הנדרשים מהרגולטורים השונים, ביניהם גם בנק ישראל, בכדי לקדם את המערכת.

פתרון לבעיית הסניפים

לפי הערכות, הבנקים שולטים ב-75% משוק הברוקראז', כששוק זה מתחלק לשני סוגי לקוחות עיקריים. בכל הנוגע לסוג הראשון, הלקוחות המוסדיים (חברות ביטוח, קרנות פנסיה וכדומה), ישנה תחרות סבירה בין הבנקים לבתי ההשקעות, מכיוון שלגופים הללו יש מודעות לגובה העמלות שנדרשות מהם, ולברוקרים נתח פעילות לא מבוטל מולם.

הבעיה נמצאת במגזר הקמעונאי. לפי הערכות, יש כיום כ-400 אלף סוחרים עצמאיים, אך רק כ-10% מהם עושים זאת באמצעות בתי ההשקעות. הרוב המוחלט של הלקוחות הללו פועלים דרך הבנקים על אף שאלה גובים עמלות הגבוהות באופן משמעותי מאלו שנגבות בבתי ההשקעות.

כך, לדוגמה, עמלת קנייה ומכירה של ני"ע בבנקים עומדת בממוצע על 0.5%. עם זאת, לקוחות גדולים או כאלו בעלי מודעות, יודעים להתמקח על העמלות הללו ולקבל הנחות, כך שלפי ההערכות ממוצע העמלות הללו עומד בפועל על 0.3%. לעומת זאת, בתי ההשקעות גובים עמלה של עד 0.1%.

בנוסף לכך, הבנקים גם גובים עמלת דמי ניהול ני"ע (המוכרים יותר בשם "דמי משמרת"), שלפי התעריפון מגיעים ליותר מ-0.5% בשנה. מדובר בעמלה שברוב המקרים בתי ההשקעות לא גובים. נציין כי המחירים הנמוכים נובעים בין היתר מכך שכיום אצל הברוקרים יש בעיקר לקוחות גדולים, שמקבלים גם בבנקים מחירים נמוכים יחסית. עם זאת, מכיוון שהברוקרים רוצים לחדור למגזר הקמעונאי, סביר להניח שגם ללקוחות הקטנים הם יציעו מחירים נמוכים.

כאמור, למרות שהבנקים גובים מחירים גבוהים יותר מבתי ההשקעות, הם עדיין שולטים בתחום הזה. אחת הסיבות לכך היא שכיום לקוח שרוצה לעבוד באמצעות חשבון בבית ההשקעות, נדרש להגיע אליו פיזית ולפתוח בו חשבון, ומהבחינה הזאת הברוקרים נמצאים בעמדת נחיתות ברורה מול הבנקים, שכן בניגוד לבנקים, להם אין פיזור סניפים ברחבי הארץ, ולכן נגישות הלקוחות אליהם מוגבלת.

הקמת המערכת הסגורה אמורה לפתור את בעיית הסינוף, שכן כל לקוח יוכל לסחור בקלות באמצעות בית ההשקעות באמצעות פתיחת חשבון באינטרנט. גם לא מדובר כאן בקונספט מהפכני אלא באימוץ של מאמצת פרקטיקה שכבר קיימת. כך, לדוגמה, לבנק ירושלים יש מערכת סגורה של פיקדונות, שבה ניתן להעביר לבנק פיקדונות מבלי לפתוח בו חשבון.

עיקרי המתווה המוצע להקמת מערכת המסחר הסגורה

■ הלקוח יפתח חשבון דרך האינטרנט ולא יצטרך להגיע פיזית לבית ההשקעות

■ הוא יזוהה באמצעות צילום תעודת הזהות וחשבון שהוא משלם (חשמל, ארנונה וכדומה)

■ חשבון הלקוח יזוהה באמצעות עותק סרוק של צ'ק או תדפיס חשבון

■ החשבון יוכל להכיל ני"ע בלבד

■ הפעילות בחשבון תוגבל למיליון שקל

מבורות השומן האחרונים שנותרו לבנקים

הפעילות בני"ע היא אחד מבורות השומן האחרונים שנשארו לבנקים. הבנקים נהנים כיום מכך שאין להם תחרות משמעותית בפעילות זו במגזר הקמעונאי, ולציבור אין מודעות לכוח המיקוח שלו בנודע לעמלות הללו, וגם לא לאלטרנטיבה של מעבר לבתי ההשקעות הזולים יותר באופן משמעותי.

המהלך הנוכחי עשוי להסיר חסם משמעותי: המעבר לבית ההשקעות ייעשה בלחיצת כפתור, דרך האינטרנט, ועם בירוקרטיה מינימלית. כיום, גם אם לקוח מחליט להעביר את התיק שלו לבנק אחר או לבית ההשקעות, הוא צריך לעשות זאת בסיוע הבנק וזה לא נותן לו לברוח מהר כל כך, אלא מנצל את ההזדמנות כדי להציע לו הנחות, להזהיר אותו מהמתחרים, ובכלל עושה הרבה כדי לא לאבד אותו. אם המהלך המדובר ייצא לפועל זה כבר לא יהיה בשליטת הבנק. מנהל הסניף עשוי להגיע בבוקר ולגלות שנכסי הלקוחות בבנק התכווצו ועברו לבית ההשקעות.

אבל למרות שעל פניו עשוי אולי להצטייר כאן מצב שלפיו התחרות הגדולה בפתח, והבנקים הולכים למלחמת מחירים בעמלות כמו מלחמת המחירים בענף הסלולר, הדרך לכך עדיין ארוכה. ראשית כדי שהמתווה שמציעים בתי ההשקעות ייצא לדרך, יש צורך באישור הרגולציה ובשינויים בחקיקה - ובקיצור, בתהליך ארוך שלאורכו, אפשר להניח, יישמע קולם של הבנקים והלחץ של הלוביסטים שלהם יופעל.

וגם בהנחה שהמכשול הזה יוסר והכל ייצא אל הדרך, ספק אם נראה נהירה המונית של משקיעים לבתי ההשקעות. הישראלים אוהבים לקטר על הבנקים, אבל לא ממהרים לעבור בנק ובוודאי לא לנטוש את הבנק לטובת גוף חוץ בנקאי כמו בתי ההשקעות. לבנק ירושלים יש, כאמור, מערכת דומה בתחום הפקדונות, ועל אף שהוא מעניק ריבית גבוהה ביחס לפקדונות הרגילים בבנקים, אין אליו נהירה המונית.

ובכל זאת, אם רק בשל החשש ממעבר נכסי לקוחות הבנקים יחלו להוריד מחירים ולקצץ עמלות, המאמץ בפתיחת המערכת הזו כבר היה שווה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת