גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרך של שני צעירים מדירה בב"ש לניהול 450 דירות

הדירה הראשונה שקנו דן ליברמן ושרוליק חנוך בב"ש אחרי שהשתחררו מהצבא עלתה להם פחות מ-130 אלף שקל ■ 7 שנים אחרי הם חולשים על אימפריית נדל"ן

הם שני חברי ילדות צעירים מגבעתיים, בני 30, שרצו לרכוש דירה למטרת השקעה במרכז לאחר שהשתחררו מהצבא והבינו שהם לא יכולים. לאחר התלבטויות, רכשו השניים דירה בשכונה ו' בבאר שבע, שיפצו והשכירו אותה, ותוך עשר שנים הצמיחו חברה שמשכירה ומנהלת עבור משקיעים שונים לא פחות מ-450 דירות בבירת הנגב.

וכך, בזמן שמדינת ישראל מנסה לקדם שוק שכירות מפותח ומפוקח על-ידי חברה ממשלתית ייעודית ותוכניות עתירות תקציב, ועדיין לא התחילה להתמודד עם שאלות האחזקה או התפעול השוטף, מסתבר שדן ליברמן ושרוליק חנוך מציגים דוגמה חיה ובועטת של הדבר, בדרום הארץ. מערכת הפועלת מול שוכרים, מול בעלי הדירות וגם מול משקיעים שמחפשים תשואה לכספם, ומאמינים בנדל"ן בדרום. ממשלת ישראל, שימי לב - "דירה להשכיר" מאחורייך.

- איך הכול התחיל?

ליברמן: "השתחררנו, נסענו לטיול בדרום אמריקה, חזרנו, היו לנו קצת חסכונות מעבודות מזדמנות ומהצבא, ורצינו לקנות דירה להשקעה. התחלנו לחפש, ובגלל שאנחנו מגבעתיים באנו בהתחלה לתל-אביב. זה היה לפני שבע-שמונה שנים, ודירות בדיזנגוף עלו אז סביב 700-800 אלף שקל. היום זה נשמע מצחיק, אבל אז זה היה המון כסף בשבילנו. ראינו שאנחנו לא מסוגלים לעמוד בזה ונסענו ליפו. עשינו סיבוב עם האוטו, נכנסנו לכמה מתווכים, ראינו נכסים סביב 450 אלף שקל, עשינו חשבון והבנו שגם שם אנחנו לא יכולים לקנות. ואז פתחנו עיתון, ופעם ראשונה שראינו דירות בבאר שבע. המחירים היו סביב 120 אלף שקל ואמרנו, ניקח את האוטו, ניסע לדרום, נראה מה קורה. גם שם נפגשנו עם מתווכים, לקחו אותנו לכמה דירות, ראינו דירה שעניינה אותנו, ראינו את המחיר, קנינו והתחלנו להתקדם".

את אותה דירה, דירת 3 חדרים, ברחוב מבצע נחשון, בשטח 80 מ"ר, שהתחילה למעשה את מה שמאוחר יותר יהפוך לחברה שמנהלת מאות דירות ופעילות שגולשת גם לחו"ל, רכשו השניים ב-30 אלף דולר מכונס נכסים, "הדולר עמד על 4.227", שולף חנוך מהזיכרון, "אז הדירה עלתה כמעט 127 אלף שקל". לאחר הרכישה שיפצו השניים את הדירה בסכום של כ-30 אלף שקל נוספים והשכירו אותה ב-650 שקל לחודש. תוך זמן קצר מצאו עצמם השניים מחפשים דירה נוספת בעיר בעבור קרוב משפחה ולאט לאט הרחיבו את הפעילות.

חנוך: "זו הייתה תקופה שרוב הנכסים היו נרכשים דרך הבנקים מכונסי נכסים, כי הייתה בבאר שבע ירידת מחירים גדולה. כמה שנים לפני כן בנו המון בעיר בעקבות העלייה מברית המועצות. ואז קבלנים גדולים בעיר פשטו את הרגל, והשוק היה קפוא שנים ארוכות".

גם ליברמן וגם חנוך לא מגיעים מרקע נדל"ני, דבר שעשוי לעודד את מי שרוצה להיכנס לתחום. ההיכרות הראשונה של השניים עם הענף הייתה בעסקה הראשונה בבאר שבע. בהמשך הוציאו אמנם שניהם רישיון תיווך, אבל הבינו שמתווכים יש בבאר שבע בשפע: "ברחוב שהמשרד שלנו נמצא בו היום בבאר שבע, רחוב הפלמ"ח, יושבים על קטע של 150 מטר, 30 או 40 מתווכים", מעיד חנוך, "אז הבנו שלפתוח עוד משרד תיווך זה לא מעניין. רצינו לתת שירות מקיף יותר. המתווכים נותנים לפעמים שירות גם למוכר וגם לקונה וזה משהו שלא הצלחנו להבין. בחו"ל זה בכלל לא חוקי. להיות מתווך בשוק הזה, ובתחום הזה של דירות להשקעה במיוחד, זה משהו שהוא נורא ניגוד אינטרסים. כי מי שדואג לך לדירה להשקעה, צריך לדאוג לך למחיר הכי זול, מצד שני הוא מייצג פה גם את המוכר. הוא צריך לדאוג לו, למכור לו את הדירה במחיר הכי גבוה שהוא יכול. אנחנו מייצגים רק את הצד של הקונה, אין לנו קשר למוכר, ולא גובים ממנו עמלה. האינטרס שלנו הוא חד צדדי בצורה הרבה יותר טובה, הרבה יותר קל לנו לרצות צד אחד".

"שנתיים-שלוש ללמוד שפה"

אבל לא הכול היה פשוט. "את הדירה הראשונה היינו צריכים לשפץ, והתחילה סאגה", נזכר חנוך, "שיפוצניקים באר שבעים עושים עבודה לא טובה, ובורחים באמצע, משאירים נזק בדירה, ורוצים עוד כסף תוך כדי עבודה. אנחנו דיברנו תל-אביבית ושם דוברים באר שבעית. לקח לנו שנתיים-שלוש רק ללמוד את השפה. כשסיימנו את השיפוץ והיה צריך להשכיר, שאלנו את עצמנו 'מה, נבוא כל פעם שמישהו רוצה לראות את הדירה?' זה לא הגיוני. אבל זה מה שהיה. נסענו המון לבאר שבע, נסיעות שגזלו המון זמן והמון כסף. בסופו של דבר הצלחנו להשכיר את הדירה, והעסקה יצאה מאוד כלכלית, למרות כל מה שעברנו בדרך".

- הכול כל-כך ורוד?

חנוך: "היו רגעי ייאוש, וגם היו כאלו שזלזלו ולגלגו עלינו - חברים, חברים של ההורים, וכל מיני כאלה שבטוחים שהם יודעים. אמרו לנו 'תפסידו את כל הכסף' וגם 'למה באר שבע'. היום באר שבע זה קונצנזוס, אבל אז זה לא היה ככה. בכל בניין היה שלט למכירה, שלט להשכרה. ההיצע היה גדול, והיה חשש אמיתי שגם אם נקנה, לא נצליח להשכיר. אבל אנחנו האמנו. האמנו גם בשוק של באר שבע. ראינו פוטנציאל. וביום שהשכרנו את הדירה הראשונה, נפל האסימון. אמרנו לעצמנו שמדובר בסכומים יחסית קטנים, אבל למי שרוצה לעשות את זה לבד יהיה קשה, כמו שהיה לנו, למשל לדעת איפה לקנות את הדירה".

- בשביל זה יש מתווכים, לא?

חנוך: "המתווכים רוצים למכור את הדירה, וביום שאחרי, זה לא מעניין אותם. מהניסיון שלנו הבנו שרוכש שבא מבחוץ צריך ליווי לאורך כל התהליך, למצוא דירה, לשפץ, להשכיר אותה, ואז באמת הכול התחיל להתגלגל".

ליברמן: "אחרי הדירה הראשונה, כשפנה אלינו אחד מהמשפחה שלי שרצה לקנות גם הוא דירה להשקעה, אמרנו לו שנעשה בשבילו את התהליך, בלי כסף. רצינו את זה כטסט. כשגם זה הצליח, ישבנו בפעם הראשונה על תוכנית עסקית".

- אף אחד לא עשה את זה במקביל?

ליברמן: "לא, כי מה שעשינו זה איחוד כמה ענפים. ענף התיווך שזה למצוא את הנכס, אחרי כן הקנייה, המשכנתא, כל הפיננסים, ואז קבלת חזקה, העברות עירייה שבבאר שבע צריך ללכת לכל מקום פיזית, ארנונה, מים, חשמל וגז, ואז שלב השיפוצים, ולבסוף למצוא שוכרים. לא היה אף אחד שעשה את הכול. התחלנו ממש מלמטה, היה לנו כמובן משרד, אוטו קטן ששכרנו, תיק גב וזהו".

חנוך: "יונדאי גץ, שכורה, שהייתה עפה בכביש בימי החורף בדרך לבאר שבע".

- השחקן המרכזי בצמיחת העסק שלכם היה העיתוי. לאחרונה נראה שדברים קצת משתנים בבאר שבע. היצע גדול של דירות בדרך, וגם פעילות המשקיעים התמתנה.

חנוך: "היו כמה חודשים של כל העניין של חוק מע"מ 0, שאנשים באמת קצת ישבו על הגדר, וחיכו למשהו, אבל הוא לא קרה. אני לא מדבר כרגע אם זה יקרה עוד שנה אחרי הבחירות, או עוד שנתיים. כרגע זה לא קרה, ומהרגע שבאמת כל העניין הזה התפוצץ והחליטו על בחירות, אני יכול להגיד לך שהביקוש מצד המשקיעים חזר. במקביל, ההיצע של הדירות הטובות קטן, לא גדל. יש לקוחות שממתינים בסטנד ביי לדירות טובות, כי דירות לא טובות אני לא מוכר. אנחנו לא מוכרים דירות בשכונה ד' ו-ג', אנחנו לא מוכרים דירה בקומה רביעית בלי מעלית, באופן גורף, כי אני יודע שקומה רביעית בלי מעלית קשה להשכיר, קשה אחרי כן גם למכור. זה דבר מאוד מאוד חשוב ואנשים לא בהכרח יודעים את הדברים האלה".

ליברמן: "כל מי שפנטז על דירה במרכז בפחות ממיליון שקל - הבועה הזאת התפוצצה. אנשים הבינו שאם הם רוצים לעשות משהו עם הכסף שלהם, באר שבע היא המקום הנכון. וברגע שהם עובדים איתנו, הם צריכים להגיע פעם אחת לבאר שבע וזהו".

- אבל לעומת דירות שהכפילו עצמן בעבר, היום המצב כבר שונה. הטירוף מאחורינו.

חנוך: "גם כשהדירות עלו 200 אלף שקל, אני אף פעם לא הצהרתי שהדירות יכפילו את עצמן. אף אחד לא יודע באמת מה יהיה והמחירים יכלו גם לא לעלות. עליית מחירים מבחינתנו זה בונוס, אבל אנחנו נתנו על זה תשואה טובה וכמה שפחות התעסקות מבעלי הדירות. זאת אומרת, אנחנו מטפלים להם בכל, הם בוחרים את הדירה והם מקבלים שכירות שוטפת כל חודש, זה מה שמעניין אותם".

"מצב בטחוני? שוכחים מהר"

ליברמן: "זה מזכיר לי גם את מעבר צה"ל דרומה. רוב המשקיעים שלנו באים ואומרים שכולם יבואו לבאר שבע עם המעבר של הצבא, אז 'בואו נקנה איפה שהם יגורו'. אני מסביר שלא כולם הולכים לגור שם, וגם לא רובם. מה שכן יקרה זה שבאר שבע תהיה המקום המרכזי שהם יצאו אליו, יבלו, יקנו, יאכלו. זו תהיה העיר המרכזית. וזה עשוי להעלות את רמת החיים בעיר שיכולה בסופו של דבר גם להוביל לעלייה בדמי השכירות".

- ומה עם המצב הביטחוני שמערער את הביטחון בעיר?

ליברמן: "עברנו מלחמות, ואני אגיד לך משהו מאוד חשוב לגבי המלחמות - יום אחרי שנגמר 'צוק איתן', וזה היה ככה לא רק בסיבוב האחרון, כולם שוכחים מהר מאוד".

- היו כאלו שרצו להיפטר מהדירות בזמן "צוק איתן"?

ליברמן: "לא. היה לנו דווקא מצב הפוך. משקיעים שהתקשרו ואמרו שבגלל שיש מלחמה הם מבקשים שנמצא להם דירות במחיר רצפה כי עכשיו זה הזמן. ויש לנו גם לקוחות בעוטף עזה, שבשבילם באר שבע הייתה רחוקה מהחזית".

- מדברים פה על בניית שוק מוסדי לדירות להשכרה. עד כמה זה באמת מסובך לעשות את מה שאתם עושים?

חנוך: "כמו כל דבר, זה מקצוע. לקח לנו ארבע-חמש שנים להקים מערכת שפועלת ברמה כזו שאנחנו לא צריכים להגיע כל יום לבאר שבע. זה לא פשוט".

ליברמן: "אתה מתמודד עם דברים שלא חלמת שתתמודד איתם. בעיות שאני לא יודע אפילו מאיפה להתחיל לספר עליהן. בהתחלה לוקחים הכול מאוד אישי, דירה לא מושכרת - ולא ישנים בלילה".

חנוך: "וצריך לדעת לשים גבולות לשני הצדדים, גם לדיירים עם הבקשות שלהם, וגם לבעלי דירות. אנחנו לא נותנים יד לשום התעללות מצד בעלי הדירות. גם אנחנו וגם חברים שלנו עברו לא מקרה ולא שניים עם בעלי דירות שקיבלו בירושה איזה דירת 2 חדרים בתל-אביב והם בטוחים שהם מלכי העולם.

"את כל הדירות אנחנו משכירים במחירי השוק ואפילו לפעמים למטה מזה. לקוחות שלי שמציבים רף בלתי אפשרי לשכירות אני מודיע להם מראש שהרף לא ריאלי בעיני, וייקח הרבה זמן להשכיר את הדירה. זה דבר לא טוב, כי ברגע שאתה דורש מחיר מוגזם על המוצר שלך, תביא בחשבון שגם הדייר יבוא אליך כל הזמן בדרישות שהן מעל הממוצע. אלה דברים שלמדנו עם השנים".

חיפה: "טלפון אחד בשבוע, בקושי"

לדברי חנוך וליברמן, יש להם לקוחות שמחזיקים בבאר שבע 8, 10 וגם 12 דירות. כשגם הלקוחות התחילו להתעניין בפיזור סיכונים, הם החליטו לחפש עוד מקום. מספר חנוך: "בדקנו, ובסופו של דבר הגענו לפני 4 שנים לחיפה. עיר דומה לבאר שבע מבחינת המרחק מהמרכז, במחירי נכסים, באוכלוסיה. הייתה לנו התחייבות מכמה משקיעים גדולים שברגע שאנחנו נכנסים, הם מתחילים בכמה עשרות דירות. 3 חודשים הסתובבנו ובדקנו את חיפה. החלטנו להתמקד בהדר ובת גלים, במחירים היותר נמוכים, ואחרי 3 חודשים עשינו טסט לעצמנו וקנינו דירה. וגילינו שהמצב שונה מבאר שבע".

- מאיזו בחינה?

"בבאר שבע מקבלים שתיים-שלוש שיחות ביום על דירה שמתפרסמת להשכרה, בחיפה אולי טלפון בשבוע, בקושי, ואנשים לא הגיעו לראות. אפילו ביקשנו שכר דירה נמוך ממה שצפינו. הבנו את הדבר הכי משמעותי - זה לא מחירים ולא רק אזור. בחיפה יש הגירה שלילית, יש בתל-אביב הרבה יותר חיפאים מבאר שבעים. בחיפה יש מנטליות תל-אביבית, ובבאר שבע אין את זה".

"פעם בכמה שנים, בדרך לאילת, המשקיעים רוצים לראות את הדירה"

אחרי העסקאות הראשונות התחילו חנוך וליברמן לקדם את העסק ובנו מודל עסקי. הם גובים מהמשקיעים עמלה חד פעמית בגובה 15 אלף שקל פלוס מע"מ על תהליך הקנייה, "התחלנו מ-12 אלף שקל לעסקה והעלינו פעם אחת בכל שנות הפעילות שלנו" אומר ליברמן, "עמלה קבועה בשני שלבים, שני שליש ביום הקנייה והשאר אחרי שהדירה מושכרת. כך הלקוח יודע שגם האינטרס שלנו להשכיר את הדירה כמה שיותר מהר".

לאחר שביצעו לא מעט עסקאות בבאר שבע, ליוו את הרוכשים, עזרו בשיפוץ והשכירו את הדירה, הם הבינו שיש צורך נוסף למשקיעים - ניהול הנכסים. "אחרי שנה וחצי בערך פנו אלינו אנשים שרכשו דרכנו דירות ואמרו שדיירים מתקשרים, רוצים ככה ורוצים את זה או מתפוצץ להם צינור", מספר ליברמן, "ואמרו שאם אנחנו רוצים שהם ימשיכו להשקיע עוד, שנמצא לזה פתרון". וכך, יצרו השניים שירות לניהול נכסים, שכולל שני אנשי תחזוקה שמסתובבים בין הנכסים ופותרים בעיות שאינן מצריכות בעלי מקצוע מומחים. תמורת השירות גובה החברה 140 שקל לחודש.

"זה שירות לדייר ולבעל הדירה", מסביר חנוך. "יש לנו מערכת שמתריעה חודשיים לפני שתקופת השכירות נגמרת, כך שאנחנו יודעים אם צריך למצוא דייר חדש או לחדש חוזה לשנה נוספת לדייר הקיים. התוכנה גם עוקבת אחרי תחזוקת הדירות. לדוגמה, דיירת שמתלוננת שיש לה סתימה. שלחנו אינסטלטור, ובעל הנכס שילם על התיקון. אחרי שבועיים היא מתקשרת שוב. נכנסים לתיק לקוח, במחשב, ורואים שלפני שבועיים היינו שם. סתימה לא נוצרת לבד, סתימה זה כנראה שמישהו סתם משהו. אנחנו יודעים לחסוך למשקיעים שלנו כסף בכך שנחייב את הדיירת בתיקון השני, כי זה כנראה נובע מחוסר אחריות שלה".

- יכולות להיווצר הרבה בעיות בסיטואציות האלו.

חנוך: "אין הרבה מקרים כאלה, וכשנוצר מצב כזה איש המקצוע שלנו יודע להסביר את העניין לדיירים, או שאנחנו אומרים להם 'אתם לא צריכים להשתמש באינסטלטור שהוא עובד שלי, תביאו בן אדם שלך לפתור את הבעיה שלך. אנחנו לא נדאג כל שבועיים לפתור את התקלה'. החוקים מאוד ברורים, בלאי משימוש סביר - בעל הנכס מתקן, בלאי משימוש לא סביר - הדייר מתקן. ורוב הבלאי הוא באמת משימוש סביר".

דן: "יש לנו לקוחות שקנו דרכנו לפני כמה שנים ולא יודעים איפה הדירות שלהם נמצאות. פעם בכמה שנים, בדרך לאילת, הם רוצים לראות את הדירה ומתקשרים למזכירה שלנו לשאול מה הכתובת".

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה