גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יכול להיות שתצטרכו לגוון את התיק, אבל זה לא יציל אתכם

המקום האטרקטיבי ביותר לכסף בשנה החולפת היה מניות לארג'-קאפ אמריקאיות, ופיזור כספים במקומות אחרים הניב תשואות נמוכות יותר משמעותית ■ למה גם השנה הולכת להטריד את מי שיחפש לפזר סיכונים

אירופה וול סטריט / צילום: רויטרס
אירופה וול סטריט / צילום: רויטרס

בשנה שעברה לא הייתם באמת צריכים לפזר סיכונים, והוא לא ממש עזר לכם. השנה יכול להיות שתצטרכו לגוון את התיק, אבל זה לא יציל אתכם.

אנשים תוהים ממילא אם פיזור כספם בין סוגי נכסים שונים כדי שתיאורטית יישאר להם משהו שמפצה על הסיכונים - שווה את המאמץ.

במדיה הרגילה ואצל רוב היועצים הפיננסיים, לטעון נגד פיזור סיכונים זה כמו לטעון נגד אמהות או עוגת תפוחי עץ. למשקיעים שקונים לטווח ארוך, כסף באפיקים שונים של השקעות - מקומיות ובינלאומיות, מניות גדולות וקטנות, אג"ח, סחורות, מזומנים ועוד - נוטה להשקיט את הראש באופן שמאפשר להישאר בהשקעות בכל תנאי. פיזור הסיכונים מספק את הרכיבה החלקה לטווח ארוך, גם בזמנים של תנודתיות מטרידה בשוק.

הבעיה היא בדיוק המצבים הללו שמוציאים מהשלווה.

בשנה שעברה פיזור הסיכונים הטריד את המשקיעים, מפני שהמקום האטרקטיבי ביותר לכסף היה מניות לארג'-קאפ אמריקאיות, ופיזור כספים במקומות אחרים הניב תשואות נמוכות יותר משמעותית.

מדד S&P 500 עלה בכ-13%, והקרן הממוצעת של מניות גדולות עלתה ב-11.3%, לפי חברת ליפר. הקרן הממוצעת של מניות סמול-קאפ עלתה ב-3.85% בלבד, והקרן הממוצעת שמתמחה במניות בינלאומיות הפסידה 4.8%. בתחום האג"ח, ליפר דיווחה שקרן האג"ח הכללית הממוצעת עלתה ב-6.4%, וקרן אג"ח תשואה גבוהה ממוצעת הניבה רק 1%.

כאשר השוק נמנע מכל סוג של ירידה מתמשכת גדולה בשנה שעברה, מה ש"הרגיש הכי טוב" - לזרוק את הכסף לתוך מניות אמריקאיות ולתת לו לרוץ - היה גם מה שנתן את התשואה הטובה ביותר. לקחת סיכונים נוספים היה כמו לרוץ עם משקולות ולוותר על תשואות.

הבעיה עם אמצעי גיוון לא-מסורתיים

אבל אנחנו כבר לא ב-2014, והתחזית של רוב המשקיפים לשנה זו היא הרבה יותר נייטרלית, עם פוטנציאל לבעיות שיסיימו את השוק השורי הזה שנמשך כבר קרוב לשש שנים. מסורתית, המשקיעים מפזרים סיכונים כדי להגן על עצמם מפני אירועים כאלו, אבל ממש כמו שפיזור הסיכונים לא עזר בדרך למעלה בשנה שעברה, כמה מומחים חוששים שהוא לא יעזור השנה בדרך למטה.

"מי שמשקיע במניות חושב על אג"ח כמכשיר לפיזור סיכונים, וחושב על מוצרים מחוץ לארה"ב כעל מכשיר כזה, אך בהתחשב בשינוי שעבר על הכלכלות בארה"ב ובעולם בשנה האחרונה, אנחנו בהחלט חוששים משימוש בפיזור סיכונים כזה בתיק ב-2015", אמרה אנוויטי בהוגאנה, מנהלת תיקים בכירה בקולומביה מנג'מנט. "שוקי האג"ח נראים לנו מנופחים במידה חריגה, ושימוש באג"ח אוצר כדי לפזר סיכונים בתיק שלכם נראה כמו מתכון להפסדים".

בריאיון בתוכנית הרדיו שלי היא הוסיפה: "מה שאנחנו רואים הוא תרחיש, שבו להישאר בתחומי ארה"ב ולגוון את התיק עם אמצעי פיזור סיכונים לא-מסורתיים, היא אופציה עדיפה בהרבה לצורך אופטימיזציה של התיק".

אמצעי הגיוון הלא-מסורתיים הללו יכולים להיות קרנות חלופיות - למרות שרובן רשמו ביצועים נוראיים ב-2014 - או אולי להיות "טקטיים" יותר, כלומר לצאת ולהיכנס מהשוק ואליו, ולהשתמש באסטרטגיה של שמירה על הכסף, כלומר יציאה למזומנים.

הבעיה עם האסטרטגיה הזו פשוטה - רוב המשקיעים פועלים בתזמון איום ונורא, וזה כולל גם רבים מהמקצוענים.

הבעיה, כמובן, היא שהמשקיעים הולכים לדברים ש"מרגישים טוב", ונשארים איתם עד שהם מתעוררים ומרגישים בחילה. הם נוטים לקנות אחרי שהעלייה כבר בשלב מתקדם, ולהישאר במסיבה הרבה אחרי שהבירה כבר נגמרה, יחד עם קערת הפונץ'.

ויותר מזה: המשקיעים נוטים להסתכל על תקופות, ולומר שפיזור הסיכונים נכשל מפני שהוא לא הניב את התשואות שבאו מהכנסת כל הביצים לסל נכון אחד; או משום שהוא לא הגן על התיק מהתמוססות שפגעה בכל סוגי הנכסים, וזאת כאשר האמת היא שאלו לא היו תפקידי האסטרטגיה הזו מלכתחילה.

התרופה מרה, יש טובה ממנה?

"להמר על הווינרים של השנה שעברה זה אסטרטגיה ללוזרים. הגיוני שבמרוצת הזמן, ההובלה בשוק מתחלפת", אמר סת מסטרס, מנהל ההשקעות הראשי בברנסטין גלובל וולת מנג'מנט. "כתוצאה מכך, מה שאתם רוצים לעשות זה לשמור על תיק מגוון ולהיות פתוחים להזדמנויות ככל שאתם יכולים. זה אומר לשמור על חשיפה לנכסים לא אמריקאיים - זה אמנם פגע ברוב המשקיעים ב-2014, אך ההיסטוריה אומרת שזו סיבה טובה שנכסים כאלו ישתפרו ב-2015 - ויש עוד כמה סיבות להאמין שמניות לא-אמריקאיות מתומחרות בצורה אטרקטיבית מאוד, ורבות מהן מספקות יותר ממה שהמשקיעים מצפים, כי הציפיות נמוכות".

"התשואות שאתם צפויים לראות מהאג"ח בשנתיים-שלוש הקרובות יהיו די נמוכות", הוסיף מסטרס. "ולמרות זאת, אנחנו חושבים ששווה להחזיק את האג"ח הללו. הסיבה לכך היא שכאשר המניות מתחילות להיות תנודתיות - מה שצפוי - חיוני להחזיק די אג"ח כדי לרכך את התנודתיות ולישון היטב בלילה. הדבר העיקרי שיכול להרוס אסטרטגיית השקעה ארוכת-טווח, הוא שהמשקיע מאבד את עשתונותיו בתקופה של תנודתיות, ועובר למזומנים או לנכס בטוח אחר".

בקיצור, פיזור סיכונים לא מקסם את התשואות שלכם בשנה שעברה, והוא לא יגן עליכם לחלוטין מירידות השנה, אבל הוא יחזיק אתכם במשחק ויסייע לכם לעבור תקופות מורטות עצבים.

פיזור סיכונים אולי ירגיש כמו תרופה מרה, אבל אתם תבלעו אותה בידיעה שאולי לא תהיה תרופה טובה יותר למציאת ההשקעות הנכונות. בטווח הארוך, כדאי לקחת את מה שהדוקטור רשם, ולא חשוב כמה בחילה תרגישו בדרך.

*** כל הזכויות שמורות ל-MarketWatch.com 2015

עוד כתבות

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם