גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אפרים קישון סבל כל חייו מכך שדירגו את עבודתו כתרבות ב' וג'"

לרגל ציון עשור למותו של אפרים קישון, משרטטים אפרים סידון, חיים טופול, ד"ר אבשלום קור, גורי אלפי ובנו רפי קישון קווים לדמותו של היוצר שהשפיע עמוקות על התרבות ועל הסאטירה הישראלית

אפרים קישון / צילום:יעקב אגור ז"ל באדיבט=ות המרכז הישראלי לתיעוד אמנויות הבמה
אפרים קישון / צילום:יעקב אגור ז"ל באדיבט=ות המרכז הישראלי לתיעוד אמנויות הבמה

אפרים קישון הוא כנראה גדול היוצרים שיצאו מישראל. ספריו נמכרו בעולם ביותר מ-50 מיליון עותקים ותורגמו לפחות ל-37 שפות. קישון הוא שני בארץ רק לישו, מבחינת היקף מכירות ספריו.

"גם את ישו אבא רצה לעקוף במכירות", מספר בנו, ד"ר רפי קישון, ספק בצחוק ספק ברצינות.

במלאות עשור לפטירתו, יצא לאור "ספר קישוני" ("ידיעות ספרים"), המקבץ סיפורים קצרים שלו לצד תמונות מביתו ומעבודתו.

לרגל פסטיבל קישון להומור בתל-אביב, שבמסגרתו תיערך גם השקת הספר, חוזרים קישון הבן, חיים טופול, ד"ר אבשלום קור, אפרים סידון וגורי אלפי אל יצירתו של קישון לאורך השנים ומסמנים את השפעתו האדירה על דורות של כתבים סאטיריים.

חיים טופול פגש את קישון כבר בגיל 14, כשעבד בדפוס העיתון "דבר", אבל עבודתם המקצועית החלה כשטופול עמד בראש להקת הנח"ל וגייס אליה יוצרים, כמו קישון, דן בן אמוץ וחיים חפר. קישון הביא לו מערכון קצר בשם "סעדיה והסעד", שבהמשך שונה לשמו המוכר - "סלאח שבתי". טופול וחבריו היו סקפטיים: "בחזרות, החבר'ה היו יושבים ובוכים מכאב לב על מה שמתרחש שם ואמרנו: 'אפרים, זה מערכון רציני, דרמה. לא מתאים ללהקת הנח"ל' והוא ענה (טופול מחקה את מבטאו ההונגרי של קישון י.מ): 'ילדים, אתם אידיוטים ואני אומר לכם שזה מצחיק מאוד'. בלב כבד עלינו לבמה בחיפה והקהל לא הפסיק לשאוג מצחוק. כשיצאתי, קישון אמר 'נו, אמרתי לך אידיוט שזה מצחיק'. אז הבנתי שיש לנו אוצר".

לאחר השחרור מצה"ל, טופול הקים את להקת הבידור "בצל ירוק" וכמעט בכל תוכנית שולב עוד מערכון של "סלאח שבתי". בהמשך הציע קישון לעבד את המערכונים לסרט. טופול: "אפרים, אני ומנחם גולן מימנו אותו. למרות שאפרים לא היה מנוסה בסרטים, יצא לנו סרט טוב מאוד. המבקרים שחטו אותנו, אבל כמו שבדרך-כלל קורה, הקהל לא שם עליהם. המבקר של 'דבר', ד"ר חיים גמזו, כתב מדי יום - 'אל תלכו לסרט. זה משעמם. הקהל זורק אבנים על המסך', אבל כמיליון וחצי איש צפו בו".

גמז את המבקרים

"סלאח שבתי" לא היה מקרה בודד. בעוד קישון נהנה בחו"ל מפופולריות גדולה, בארץ - יחס המבקרים אליו היה שלילי מאוד. למרות הצלחתו ותרומתו לתרבות הישראלית, בפרס ישראל לספרות הוא לא זכה (קישון קיבל את הפרס באחרית ימיו רק בקטגוריה של "תרומה לחברה"). אותו גמזו ליווה אותו בביקורת בוטה לאורך כל הדרך. ד"ר אבשלום קור: "על ההופעה הראשונה של 'בצל ירוק', גמזו כתב ב-6 מילים: 'בצל ירוק. בצל. שום. שום דבר'. גמזו כבר אינו בין החיים, אבל על שמו יש פועל. זו הייתה דרכו של קישון להנציח את מבקרו הקטלני - הוא המציא את המילה 'לגמוז', במובן של למתוח ביקורת קטלנית".

גורי אלפי, שיצר עיבוד בימתי ל"תעלת בלאומליך" של קישון, מצטרף לביקורת על הביקורת: "קישון לא נחשב לנכס צאן ברזל בתרבות הישראלית, ברמה שלומדים אותו בבית הספר. טענו שיצירותיו לא עומדות במבחן הזמן. זה עוול נוראי, כי הסאטירה שלו כל-כך מדויקת בתיאור ההווי הישראלי - מבירוקרטיה, פוליטיקה, מעמדות וחברות ועד הצבר, מיהו באמת.

"את קישון הטריף חוסר ההכרה בארץ, אז הוא הוציא 'תעודת יצואן'. סרקזם כיאה לאיש, אבל היה בזה הרבה מרמור. הוא סבל כל חייו מכך שדירגו את עבודתו כתרבות ב' וג'. מיליון איש ראו את 'תעלת בלאומליך', 'סלאח שבתי' המשיך לאלף הצגות, אבל הממסד לא השתכנע. כי הוא לא היה חברותי, נחמד, מלקק ושמאלני מספיק".

אולם לצד זה, זכה, כאמור, קישון להצלחה מסחררת בחו"ל. רפי קישון: "כשהוא התחיל להוציא סיפורים קצרים בשפות זרות, הוא פנה למו"ל הגרמני שלו, פישר, שהיה הסמכות העליונה וכבר הוציא שני מחזות שלו, להוציא גם את 'ספר משפחתי'. אבל פישר סירב ואמר ש'אם היה לו צל של ספק אם זה יצליח, הוא היה מוציא את זה'. אחרי כמה שנים, הוצאה אחרת הוציאה את הספר ועשתה הון עתק. היא הפכה בזכות קישון מהוצאה קטנה לאחת הגדולות בגרמניה.

"פעם שאלו את אבא בטלוויזיה הגרמנית איך דווקא הוא היהודי הכי מוכר כסאטיריקן והוא ענה בצניעות לא אופיינית ש'היו אצלנו הרבה מוכשרים, אבל הרגתם את כולם ולי היה מזל שנשארתי'".

מגרש המשחקים של השפה

גם בקולנוע זכה קישון להצלחה בינלאומית. הסרט "סלאח שבתי" היה מועמד בקטגוריית הסרט הזר בפרסי האוסקר. טופול נזכר בהקשר הזה בהיבט פחות מוכר של קישון: "היו לו אמונות טפלות מצחיקות. בערב של חלוקת הפרסים, הוא הכריח אותי לשים שום בכיס וגם הוא שם, בשביל המזל. כמה שנים מאוחר יותר, כשהייתי מועמד לאוסקר, עם 'כנר על הגג', הוא גם היה מועמד לאוסקר, על 'השוטר אזולאי', לסרט הזר. לא ישבנו ביחד, אלא כל אחד עם החבורה שלו, אבל מרחוק עשינו שלום אחד לשני ואז הוא פתאום מוציא את השום שלו ומנפנף. אז גם אני הוצאתי את השום שלי ונפנפתי בחזרה. כל אחד ושומו". ובכל זאת, התוצאה בסוף הערב הייתה שום זכייה לשניהם.

הפועל "לגמוז" לא היה תרומתו היחידה של קישון לשפה העברית. קור: "אנשים נהיים סופרים בדרך-כלל בזכות העלילה והדמיון, אבל מקישון קיבלנו גם תעלולי עברית. למשל, הוא כתב שאחרי פסח אנו מנסים להיפתר ממצות שלא אכלנו. כל הסיפור מצחיק, אבל הכותרת של הקטע היא 'ביעור מצה'. הייתה לו גם שיטה של שינוי קל במילה. למשל, יש קבוצות באוכלוסייה שאם הן שובתות כולם דואגים ויש כאלה שלא מודאגים מכך שישבתו. לגבי הקבוצה השנייה, הוא כתב שהיא סובלת מחוסר ב'שביתמינים'.

"קישון הוא ממרענני השפה העברית. הוא נתן לנו להתרפק עליה, לרקוד איתה, להתחבק איתה, לבלות איתה".

אפרים סידון מתאר את תרומת קישון לאבולוציה של הסאטירה: "כילד, ידעתי בעל פה כמעט את כל יצירותיו. הוא השפיע עליי, כמו שהשפיע על כל ההומור הישראלי. לפני קישון, היה בארץ הומור של צ'יזבאטים, מאוד בסיסי וגס. הוא הכניס את התחכום המרכז-אירופי המעודן. הונגריה הרי היא ממעצמות ההומור.

"פגשתי אותו מספר פעמים. כאדם, הוא היה איש מאוד יבש. אם לא היית יודע שהוא קישון, היית חושב שהוא פקיד במס הכנסה".

רפי קישון: "אבא התייחס להומור לא כדאחקה אלא כעבודה מדעית מתמטית. הוא אמר שאין דבר יותר רציני מלכתוב על הומור. הוא היה ביקורתי כלפי הממסד, השחיתות והפרוטקציה, חולשות הקיבוצים עם המשטר הקומוניסטי, אבל כתב באהבה גדולה למדינת ישראל.

"המדינה קלטה אותו כפליט שואה חסר-כל, ובעזרת הסיפורים הללו, הוא הצליח לא רק בישראל, אלא חזר לאירופה מכורתו ככובש ומנצח. הוא אמר ש'הילדים של התליינים שלי היו יושבים ומוחאים כפיים ועומדים לקבל חתימה ממני'.

"זה היה בזכות כישרונו וגם בזכות ישראל ולכן תמיד הגן עליה. הוא ויתר על הרבה הכנסות בשביל להיאבק למען ישראל ונגד האנטישמיות".

אירועי פסטיבל קישון

לציון עשור למותו של אפרים קישון יתקיים ברחבי תל-אביב ב-31-19 בינואר "פסטיבל קישון להומור" ביוזמה ובהפקה של משפחת קישון ואלינור לכטמן, מנהלת עיזבונו התרבותי.

הפסטיבל ייפתח באירוע בסינמטק, בהשתתפות גורי אלפי ואריק ברנשטיין, שיאפשר טעימות מלוות בדברים על הפרק הראשון שיצר על קישון וסרטיו - מתוך הסדרה החדשה על הקולנוע הישראלי שיצר עבור הערוץ הראשון. הערב ייחתם בהקרנה לעותק חדש של "תעלת בלאומילך".

במהלך הפסטיבל תתקיים בסינמטק רטרוספקטיבה ליצירתו הקולנועית של קישון ובה יוקרנו עותקים חדשים של חמשת הסרטים שכתב, ביים והפיק: "סאלח שבתי", "ארבינקא","תעלת בלאומילך", "השוטר אזולאי" ו"השועל בלול התרנגולות".

בסוף השבוע של ה-31-30 בינואר תתקיים מחווה בערוץ yes קולנוע ישראלי. גם סינמטק ירושלים יקיים במהלך ינואר רטרוספקטיבה לסרטי קישון. באירוע שיתקיים בבית אריאלה ב-29 לינואר, יושק "ספר קישוני" בהוצאת "ידיעות ספרים". באירוע זה יוקראו קטעים מהספר וייערך מפגש אשר כותרתו - "האם הסאטירה החברתית והפוליטית של קישון עדיין מושחזת ותקפה?", בהשתתפות נרי ליבנה, רוביק רוזנטל, אלי אשד ונוית בראל, עורכת הספר.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית