גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סומוטו נחתכה כ-50% עקב צמצום בשת"פ עם אפל

השת"פ בין סומוטו ואפל מתבצע דרך חברת גי'ניו שמוזגה אליה באחרונה ■ בסומוטו מעריכים כי הפעילות שהופסקה היוותה 25% מהכנסותיה ב-2014

הבשורות הרעות שסיפקה במהלך סוף השבוע חברת האינטרנט סומוטו בנוגע לצמצום שיתוף הפעולה שלה עם ענקית הטכנולוגיה אפל (Apple), באו היום לידי ביטוי בירידה חדה בשווי המניה אשר קילפה 50% משווי החברה. זאת, לאחר מסע עליות מרשים במהלכו רשמה מניית סומוטו זינוק של 75% מאז סוף יולי 2014, בגיבוי תחזיות אופטימיות לגבי תוצאותיה העסקיות.

קריסתה של מניית סומוטו היום מזכירה אירועים דומים שחוו שתי חברות אינטרנט מקומיות בשנים האחרונות, בעקבות הפסקת ושינוי מתווה שיתוף פעולה שלהן מול אחת מענקיות האינטרנט העולמיות.

כך, באוקטובר 2013 צנחה מניית בבילון ביותר מ-60% בעקבות הודעתה של ענקית האינטרנט גוגל - שהייתה אחראית לליבת הכנסותיה ורווחיה - כי לא תחדש את הסכם שיתוף הפעולה בין החברות. בבילון נסחרת כיום בשווי של כ-100 מיליון שקל, ורחוקה ביותר מ-90% מרמת השיא בה נסחרה ב-2012, אז הגיע שוויה לכ-2 מיליארד שקל.

הודעה של גוגל היא זאת שהייתה אחראית גם לצניחה דו-ספרתית במניית חברת האינטרנט פריון, בעקבות פרסומים שהחלו ביולי האחרון על אפשרות להרעה בתנאי החוזים של פריון מולה ומול מיקרוסופט. מניית פריון, שמתאפיינת מאז בחולשה, איבדה תוך כחצי שנה כ-50% מערכה.

"הביטול נוגע רק לתוסף מסוים"

ובחזרה לסמוטו. הדרמה בחברה, העוסקת ב"פיתוח ושיווק מערכת התקנה לתוכנות ממומנות", החלה לקראת סיום המסחר ביום חמישי, אז עדכנה סומוטו כי קיבלה הודעה מאפל על ביטול החתימה הדיגיטלית המאושרת שהעניקה לה, ללא הסברים או התראה מראש. שיתוף הפעולה בין סומוטו ואפל מתבצע באמצעות חברת גי'ניו (Genieo Innovations), שמוזגה באחרונה לסומוטו ואשר הכנסותיה מבוססות על שיווק, הפצה ומוניטריזציה מבוססי התאמה אישית למשתמש בסביבת מחשבי אפל ומאק (MAC). ג'יניו פיתחה מערכת התקנת תוכנות המתאימה למערכת ההפעלה של חברת אפל.

בסומוטו ציינו כי ג'יניו פנתה לאפל כדי "לבחון את הנסיבות לקבלת ההודעה, וכן את אפשרות ביטולה", וכפי שנמסר לה מאפל, "הנושא מצוי בבדיקה, וגי'ניו מצפה לקבלת את תשובת אפל בזמן הקרוב". בסומוטו מעריכים כי הפעילות שהופסקה היוותה 25% מכלל הכנסותיה ב-2014, ואילו "ההשפעה על הכנסותיה ב-2015 צפויה להיות נמוכה משמעותית משיעור זה".

בסומוטו הסבירו כי "החברה תהא זכאית להכנסות עתידיות משמעותיות שעיקרן צפוי להתקבל ב-2015, לאחר שטרם הוכרו ב-2014, וינבע מחיפושים עתידיים שיבוצעו על ידי משתמשי קצה שג'יניו התקינה אצלם תוכנות בעבר". הכנסות אלה, לפי סומוטו, "יצמצמו באופן משמעותי את השפעת היקף הפגיעה הפוטנציאלי". רק לפני ימים ספורים פרסמה סומוטו עדכון חיובי שכלל תחזיות משופרות לתוצאותיה במחצית השנייה של 2014, שיוחס לסינרגיה המוצלחת בינה לבין ג'יניו.

החתימות הדיגיטליות שמנפיקה אפל מהוות אישור להרצת תוכנות במכשירים שהיא מפתחת, וג'יניו משתמשת בחתימה זו עבור הפצת מוצריה באותם מכשירים. אמש פרסמה סומוטו הערכה לפיה "הסיבה להודעת אפל נוגעת לכמות תלונות גבוהה של משתמשי קצה". עוד היא הוסיפה כי "גי'ניו קיימה בעבר שיחות עם אפל מתוך כוונה לתת מענה לתלונות אלו, ובעקבות כך אף ביצעה התאמות מסוימות בתוסף". בסומוטו מעריכים כי כמות התלונות הגבוהה נובעת מהיקף גדול של התקנת תוסף חיפוש בשם Omnibar בדפדפן ספארי (Safari), שלפי דיווחים קודמים של סומוטו, הוא הדפדפן הפופולארי בסביבת הפעילות של מחשבי מאק.

בסמוטו הדגישו עוד כי החתימה הדיגיטלית שביטלה אפל "מתייחסת אך ורק לתוסף Omnibar בדפדפן ספארי", ו"אינה מתייחסת ליכולת ג'יניו להפיץ את מוצרי ג'יניו על גבי מערכת ההפעלה של Apple".

נציין כי במהלך מיזוגה של ג'יניו לסומוטו דווח על ידי החברה כי היא "מעריכה שהיא פועלת על פי ההנחיות שחברת אפל מספקת למפתחי התוכנה, ועל כן אינה צופה בשלב זה ביטול החתימה הדיגיטלית המאושרת שבידיה שהונפקה לה על ידי חברת אפל".

ירדה 30% מההנפקה

סומוטו וגי'ניו חתמו על הסכם שיתוף פעולה ביניהן כבר בסוף 2013, במסגרתו הפיצה סומוטו תוכנות עבור מחשבי קצה מאק (Mac OS X) של אפל, באמצעות מנהל ההורדה וההתקנה של גי'ניו. עם המיזוג בין השתיים ציינה סומוטו כי היא רואה ברכישת ג'יניו "הזדמנות עסקית להרחיב את פעילותה לתחום מחשבי ה-Mac ובכך להגדיל את מספר ההתקנות, וכפועל יוצא את הכנסות החברה ורווחיותה".

המיזוג בין סומוטו וג'יניו הושלם בתחילת ספטמבר האחרון, כשסמוטו התחייבה לשלם כ-34 מיליון דולר במזומן ובמניות (18 מיליון דולר במועד השלמת העסקה, והיתרה, בהיקף של 16 מיליון דולר, צפויה להיות מועברת בעוד כחצי שנה).

ג'יניו, אותה ייסדו היזם יענקלה טננבוים ואשת ההיי-טק וההאקרית בעברה סול צבי, פיתחה טכנולוגיות בינה מלאכותית לצורך ניתוח התנהגות משתמשים באינטרנט, יחד עם פלטפורמות פרסום ממוקד ורשמה עליהן מספר פטנטים. כיום מחזיקים טננבוים וצבי כ-11% מהונה של סומוטו, בחלוקה שווה, ובסופו של דבר החזקותיהם בחברה צפויות להגיע לכ-19%. מלבד השניים החזיקו במניות ג'יניו שורה של משקיעים בהם החברה הזרה Teltora, חברת קומסק נכסים, קרן פרוסיד, מוטי גוטמן (מנכ"ל מטריקס), צביקה בארינבוים ועו"ד רוני ברקמן.

חברת סומוטו הונפקה בבורסה באוגוסט 2013, אז גייסה כ-20 מיליון שקל בהנפקת כ-15% מהון מניותיה, מהלך ששיקף לחברה שווי של כ-135 מיליון שקל "אחרי הכסף". בעקבות הירידות היום, היא נסחרת בשווי של כ-90-100 מיליון שקל - נמוך בכ-30% משווייה בהנפקה. בעלי השליטה בחברה הם בן גירון (מנכ"ל) ואיל יעקב (סמנכ"ל טכנולוגיות), ויו"ר החברה הוא שוקי אברמוביץ', לשעבר מנכ"ל כלל פיננסים.

בין המשקיעים הבולטים בסומוטו מאז ייסודה ב-2009 נמנים אריק שטיינברג, לשעבר יו"ר פסגות, גיגי לוי, לשעבר מנכ"ל חברת האינטרנט 888, נדב גושן, שהיה סמנכ"ל חברת בבילון, יזמי ומנהלי חברת מובילאיי, ויבואנית ומשווקת התרופות ניאופרם של דוד פורר. סומוטו מעסיקה כיום כ-75 עובדים, אחרי שפיטרה בחודשים האחרונים כ-10 מעובדיה, במטרה לצמצם עלויות שוטפות ובעקבות רכישת ג'יניו.

צניחות השווי במניות

עוד כתבות

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"