גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סומוטו נחתכה כ-50% עקב צמצום בשת"פ עם אפל

השת"פ בין סומוטו ואפל מתבצע דרך חברת גי'ניו שמוזגה אליה באחרונה ■ בסומוטו מעריכים כי הפעילות שהופסקה היוותה 25% מהכנסותיה ב-2014

הבשורות הרעות שסיפקה במהלך סוף השבוע חברת האינטרנט סומוטו בנוגע לצמצום שיתוף הפעולה שלה עם ענקית הטכנולוגיה אפל (Apple), באו היום לידי ביטוי בירידה חדה בשווי המניה אשר קילפה 50% משווי החברה. זאת, לאחר מסע עליות מרשים במהלכו רשמה מניית סומוטו זינוק של 75% מאז סוף יולי 2014, בגיבוי תחזיות אופטימיות לגבי תוצאותיה העסקיות.

קריסתה של מניית סומוטו היום מזכירה אירועים דומים שחוו שתי חברות אינטרנט מקומיות בשנים האחרונות, בעקבות הפסקת ושינוי מתווה שיתוף פעולה שלהן מול אחת מענקיות האינטרנט העולמיות.

כך, באוקטובר 2013 צנחה מניית בבילון ביותר מ-60% בעקבות הודעתה של ענקית האינטרנט גוגל - שהייתה אחראית לליבת הכנסותיה ורווחיה - כי לא תחדש את הסכם שיתוף הפעולה בין החברות. בבילון נסחרת כיום בשווי של כ-100 מיליון שקל, ורחוקה ביותר מ-90% מרמת השיא בה נסחרה ב-2012, אז הגיע שוויה לכ-2 מיליארד שקל.

הודעה של גוגל היא זאת שהייתה אחראית גם לצניחה דו-ספרתית במניית חברת האינטרנט פריון, בעקבות פרסומים שהחלו ביולי האחרון על אפשרות להרעה בתנאי החוזים של פריון מולה ומול מיקרוסופט. מניית פריון, שמתאפיינת מאז בחולשה, איבדה תוך כחצי שנה כ-50% מערכה.

"הביטול נוגע רק לתוסף מסוים"

ובחזרה לסמוטו. הדרמה בחברה, העוסקת ב"פיתוח ושיווק מערכת התקנה לתוכנות ממומנות", החלה לקראת סיום המסחר ביום חמישי, אז עדכנה סומוטו כי קיבלה הודעה מאפל על ביטול החתימה הדיגיטלית המאושרת שהעניקה לה, ללא הסברים או התראה מראש. שיתוף הפעולה בין סומוטו ואפל מתבצע באמצעות חברת גי'ניו (Genieo Innovations), שמוזגה באחרונה לסומוטו ואשר הכנסותיה מבוססות על שיווק, הפצה ומוניטריזציה מבוססי התאמה אישית למשתמש בסביבת מחשבי אפל ומאק (MAC). ג'יניו פיתחה מערכת התקנת תוכנות המתאימה למערכת ההפעלה של חברת אפל.

בסומוטו ציינו כי ג'יניו פנתה לאפל כדי "לבחון את הנסיבות לקבלת ההודעה, וכן את אפשרות ביטולה", וכפי שנמסר לה מאפל, "הנושא מצוי בבדיקה, וגי'ניו מצפה לקבלת את תשובת אפל בזמן הקרוב". בסומוטו מעריכים כי הפעילות שהופסקה היוותה 25% מכלל הכנסותיה ב-2014, ואילו "ההשפעה על הכנסותיה ב-2015 צפויה להיות נמוכה משמעותית משיעור זה".

בסומוטו הסבירו כי "החברה תהא זכאית להכנסות עתידיות משמעותיות שעיקרן צפוי להתקבל ב-2015, לאחר שטרם הוכרו ב-2014, וינבע מחיפושים עתידיים שיבוצעו על ידי משתמשי קצה שג'יניו התקינה אצלם תוכנות בעבר". הכנסות אלה, לפי סומוטו, "יצמצמו באופן משמעותי את השפעת היקף הפגיעה הפוטנציאלי". רק לפני ימים ספורים פרסמה סומוטו עדכון חיובי שכלל תחזיות משופרות לתוצאותיה במחצית השנייה של 2014, שיוחס לסינרגיה המוצלחת בינה לבין ג'יניו.

החתימות הדיגיטליות שמנפיקה אפל מהוות אישור להרצת תוכנות במכשירים שהיא מפתחת, וג'יניו משתמשת בחתימה זו עבור הפצת מוצריה באותם מכשירים. אמש פרסמה סומוטו הערכה לפיה "הסיבה להודעת אפל נוגעת לכמות תלונות גבוהה של משתמשי קצה". עוד היא הוסיפה כי "גי'ניו קיימה בעבר שיחות עם אפל מתוך כוונה לתת מענה לתלונות אלו, ובעקבות כך אף ביצעה התאמות מסוימות בתוסף". בסומוטו מעריכים כי כמות התלונות הגבוהה נובעת מהיקף גדול של התקנת תוסף חיפוש בשם Omnibar בדפדפן ספארי (Safari), שלפי דיווחים קודמים של סומוטו, הוא הדפדפן הפופולארי בסביבת הפעילות של מחשבי מאק.

בסמוטו הדגישו עוד כי החתימה הדיגיטלית שביטלה אפל "מתייחסת אך ורק לתוסף Omnibar בדפדפן ספארי", ו"אינה מתייחסת ליכולת ג'יניו להפיץ את מוצרי ג'יניו על גבי מערכת ההפעלה של Apple".

נציין כי במהלך מיזוגה של ג'יניו לסומוטו דווח על ידי החברה כי היא "מעריכה שהיא פועלת על פי ההנחיות שחברת אפל מספקת למפתחי התוכנה, ועל כן אינה צופה בשלב זה ביטול החתימה הדיגיטלית המאושרת שבידיה שהונפקה לה על ידי חברת אפל".

ירדה 30% מההנפקה

סומוטו וגי'ניו חתמו על הסכם שיתוף פעולה ביניהן כבר בסוף 2013, במסגרתו הפיצה סומוטו תוכנות עבור מחשבי קצה מאק (Mac OS X) של אפל, באמצעות מנהל ההורדה וההתקנה של גי'ניו. עם המיזוג בין השתיים ציינה סומוטו כי היא רואה ברכישת ג'יניו "הזדמנות עסקית להרחיב את פעילותה לתחום מחשבי ה-Mac ובכך להגדיל את מספר ההתקנות, וכפועל יוצא את הכנסות החברה ורווחיותה".

המיזוג בין סומוטו וג'יניו הושלם בתחילת ספטמבר האחרון, כשסמוטו התחייבה לשלם כ-34 מיליון דולר במזומן ובמניות (18 מיליון דולר במועד השלמת העסקה, והיתרה, בהיקף של 16 מיליון דולר, צפויה להיות מועברת בעוד כחצי שנה).

ג'יניו, אותה ייסדו היזם יענקלה טננבוים ואשת ההיי-טק וההאקרית בעברה סול צבי, פיתחה טכנולוגיות בינה מלאכותית לצורך ניתוח התנהגות משתמשים באינטרנט, יחד עם פלטפורמות פרסום ממוקד ורשמה עליהן מספר פטנטים. כיום מחזיקים טננבוים וצבי כ-11% מהונה של סומוטו, בחלוקה שווה, ובסופו של דבר החזקותיהם בחברה צפויות להגיע לכ-19%. מלבד השניים החזיקו במניות ג'יניו שורה של משקיעים בהם החברה הזרה Teltora, חברת קומסק נכסים, קרן פרוסיד, מוטי גוטמן (מנכ"ל מטריקס), צביקה בארינבוים ועו"ד רוני ברקמן.

חברת סומוטו הונפקה בבורסה באוגוסט 2013, אז גייסה כ-20 מיליון שקל בהנפקת כ-15% מהון מניותיה, מהלך ששיקף לחברה שווי של כ-135 מיליון שקל "אחרי הכסף". בעקבות הירידות היום, היא נסחרת בשווי של כ-90-100 מיליון שקל - נמוך בכ-30% משווייה בהנפקה. בעלי השליטה בחברה הם בן גירון (מנכ"ל) ואיל יעקב (סמנכ"ל טכנולוגיות), ויו"ר החברה הוא שוקי אברמוביץ', לשעבר מנכ"ל כלל פיננסים.

בין המשקיעים הבולטים בסומוטו מאז ייסודה ב-2009 נמנים אריק שטיינברג, לשעבר יו"ר פסגות, גיגי לוי, לשעבר מנכ"ל חברת האינטרנט 888, נדב גושן, שהיה סמנכ"ל חברת בבילון, יזמי ומנהלי חברת מובילאיי, ויבואנית ומשווקת התרופות ניאופרם של דוד פורר. סומוטו מעסיקה כיום כ-75 עובדים, אחרי שפיטרה בחודשים האחרונים כ-10 מעובדיה, במטרה לצמצם עלויות שוטפות ובעקבות רכישת ג'יניו.

צניחות השווי במניות

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה